icon

Konflikty s budúcou svokrou

8. jan 2023

Priateľ ma požiadal o ruku a keď sme to išli oznamit jeho rodičom, tak svokra celá nadšená že okamžite ide za farárom dohodnúť ako to urobíme že nech mi urýchlene vybaví všetky sviatosti či ako sa to volá lebo ja som ateistka a v podstate nám oznámila že svetba bude u nich v kostole. Na to som jej ja povedala, že nech sa na mňa nehnevá ale svatbu v kostole mať nebudeme, že nie som veriaca a robiť si sviatosti len pre to aby to vyzeralo pred katolíckou verejnosťou u nás v obci dobre mi príde ako nezmysel a pokrytectvo. Ona začala prisaham bliakat po mne, že čo si to dovoľujem, že som šteňa nevychované a že nech si nemyslím že jej syna ožení s nejakou nepokrstenou k* že taký sobáš nie je ani platný že to sa ani brať nemusíme a môžme žiť celý život ako zvieratká. Ako beriem, tu v obci je väčšina ľudí silne veriaca a asi by sa na nás niekto mohol divne pozerať keby vedia že sme mali svatbu na úrade, ale mne sú názory tých ľudí ťažko u prdele. Chvíľku som to ešte skúšala, nejak ju uchlácholit, ale skončilo to tak že ona povedala že na svatbu ani nepríde a že vnúčatá nech dáme druhej starej materi že ona satančata nechce v rodine. V tom momentě som sa zdvihla a bez slova odišla. Priateľ tam ostal. Potom prišiel domov a povedal že ma síce chápe,ale že mám pochopiť aj jeho mamu a mala by som sa jej ospravedlniť a sobáš v kostole prehodnotiť. Ja neviem ako z tejto situácie von ale bosorke neustupim

nelca0510
8. jan 2023

Mrzí ma táto situácia po 6 rokoch. Bohužiaľ,keď toto bolo pri zásnubách,čo bude v manželstve.

autor
8. jan 2023

@rakahaka my sme mali ujasnenu otázku svatby a děti velmi dlho dopredu aj som sa priebežne uistovala či to platí. Akurát sme to riešili my dvaja a nie celá rodina. Som z toho zaskočená nikdy nebol ten typ čo sa neviem postaviť rodičom za svoju vec. By ma zaujímalo čo mu tá natlačila do hlavy keď som odišla. Každopádne prsteň zatiaľ neskladam, uvidím ako sa to celé vyrieši. Nebudem do toho zasahovať a nechám mu priestor nech si aj on utriedi myšlienky a rozhodne sa kde má priority

sasa1310
8. jan 2023

ak by mne toto svokra vykričala a môj frajer by tam sedel ako taký tĺk a ešte aj by tam ostal po mojom odchode. Nič na svete by ma nepresvedčilo, aby som sa za neho vydala.

123andy123
8. jan 2023

no stara ukazala svoju pravu tvar bez masky. Ja by som s tym chlapom nezostavala. Radsej zahodit 6 rokov ako cely zivot si znicit.

andrea78
8. jan 2023

A priatel? Planoval sobas v kostole? Rozpravali ste sa o tom niekedy? Verim, ze rozpravali, ked uz rovno presiel k zavazku a poziadal Ta. Podstatni ste vy dvaja, nie rodicia z jednej ci druhej strany, toto ste snad mali spolu vyriesene. Snad neslo o obojstranne prekvapenie, ze ste kazdy ratali so svojou verziou sobasa a diskusia neexistovala. Ako, na com ste boli dohodnuti?

kitycat
8. jan 2023

@viestta je ine, ked sa dvaja ateisti beru v ramci nejakej cirkvi lebonim nevysla matrika.

Pokial ma on vsetky sviatosti, tak moze mat aj sviatocny sobas.
Vravim, ze my sme taky mali a vobec sa pre to necitim nejako pokrytecky lebo ten farar ti to spravi na mieru.

Moze ist aj o uctu k viere strany zenicha, nie? Ak tak bol vychovavany.
Poznam rodinu, kde boli rodicia velmi silno veriaci a vsetky deti sa nakoniec brali na urade a ti rodicia to prijali, tak to moze byt aj opacne.

My to ale za zakladatelku nevyriešime, to musi ona so svojím, ktory asi zabudol co nasluboval aj mame aj priatelke 😅

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
viestta
8. jan 2023

@kitycat ale potom na ten sobas nepotrebuje ateista "narychlo nahanat" sviatosti. Zosobasia ho ako nevercu. Ale tu svokrusa obcas zadrela "vsak my ta pokrstime", pri tom teatre co spustila zadrela, ze "dorobis si sviatosti". Toto je ciste pokrytecstvo a neucta k vlasnej viere.

0kristina0
8. jan 2023

@sasa1310 uplne auhlasim, dalsi mamickin pritakavac

h2
8. jan 2023

Vrátila by som prsteň a priateľovi nech hľadá nevestu mamička, určite mu vyberie presne podľa jej predstáv. 👌

kitycat
8. jan 2023

@viestta tonhej a vtedy sa malnsynak pytta, co to ta mamicka vravi... Ked to ona nebrala vazne..

lukbe
8. jan 2023

@kitycat áno,presne toto mi napadlo,už vtedy,v začiatkoch,keď počula tieto reči, si to mali vyjasniť a dať najavo,že s týmto nech nerátajú. Takto si každý myslel, že raz presadí svoje.

sasa1310
8. jan 2023

@0kristina0 a nie? táto téma nie je o svokre. Keby bol súdržný s autorkou, urobia si svadbu po svojom a svokra sa môže aj na hlavu postaviť. A koniec koncov svadba nie je najväčší problém. Problém je postoj partnera po 6 rokov spolužitia. Keď si ju neváži partner, ťažko si ju bude vážiť a mať k nej rešpekt partnerova matka

viestta
8. jan 2023

@kitycat iste je jedno. Mamicka je jasna, nevestine predstavy su jasne, lopta je teraz na zenichovej strane. On sa musi k veci postavit. Ako sa postavi uz je iba a len na nom.

mamutka
8. jan 2023

Tak keď už teraz zavelila, že satancata ona nechce, už by som sa nijak nesnažila s nou diskutovať. Mladý ešte povedal, že matku treba pochopiť. Kresťan co sa takto vyjadruje je uboziak. Moja svokra bola náboženský fanatik, top level, všeličo povedala, ale aby vrieskala po zene a do satanciat nadávala, to teda nie. My sme sa dohodli na svadbe v kostole, aj všetkom, ale ja som určovala co, kde, kedy. Môj muž stal pri mne, lebo co je fanatizmus, to sam videl. Keby sa zachoval ako tento, že ticho sedí a necha takto nadávať na budúce deti a ze ich treba strčiť druhej starej materi a jeho matku pochopiť, tak dovi. Vyseriem sa naňho, lebo tam bude peklo stále, len sa všetci budú hrať na svätých. Slovenskí kresťania...

hedviga2
8. jan 2023

Podla mna ideš na to múdro a nepotrebuješ vôbec rady z koníka. Lebo to tu je iba “ja by som urobila to, ja toto, pritom každý z nás je iny a rozhoduje sa podla svojho rozumu a situácie. Máš zdravy pohlad na vec. Drž sa v medziach normy a slušnosti, určite sa dopravuješ k správnemu rozhodnutiu.

zuzuliatko18
8. jan 2023

Katolícka cirkev umožňuje sobáš aj katolíka a ateistu, tuším treba dispenz. Obrad je prispôsobený a nekatolicka strana sľubuje že nebude brániť vo viere a vo výchove detí vo viere. Sľub a sviatostne manželstvo sa týka len katolíckej strany, pretože človek, ktorý nie je členom cirkvi, nemôže.predsa sľubovať veci a prijímať sviatosti len tak, ak.o.to nestojí.
Zvazila by som však sobáš v prípade, ak partner na slovo počúva inú osobu, resp.jej názory berie prednostne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
cacianka
8. jan 2023

Ja úplne chápem tvoj postup, že si odišla a nechala snúbenca rozmýšľať. Tá lopta je na jeho ihrisku...
Je to veľmi čerstvy a bolavy zážitok, plný emócií zo šoku. V tom šoku sa ani jedna z nás nemôže zaveriť, čo a ako by urobila, lebo sme neboli priami účastníci, netýka sa nás to ani okrajovo, sme už trochu staršie so skúsenosťami, a ľahko sa nám číta a klávesnicuje,
Nemáme za sebou rozhovory a dohody ako mala autorka, nezažili sme svokru predtým a nepočuli sme rev a ryk veľkej kresťanky. Aj syna chápem, zostal v šoku, takúto zbujacenu ešte matku nezažil, chcel napraviť a vykomunikovat vyakcelerovanu situáciu.
Nevieme či prišiel po pol hodine, alebo po dvoch, po 4, či medzitým niekde sedel a dumal čo teraz, čo ho viedlo k takému vyjadreniu, že má pochopiť, prehodnotiť a ospravedlniť sa .
Toto je najťažšie a najhoršie, čo z huby vypustil.
5 rokov prikyvuje partnerke, že budú mať ateisticku buducnost a odrazu za 5 minút otočí ?! Haloooo !!!!
Veď sa to dalo formulovať inak, navrhnúť rozhovor keď vyprchajú najhoršie emócie, nesúhlasím s hodinami diskusie, nie takto hneď, lebo môže zmanipulovaný prikývnuť partnerke, a potom zase matke. Ako vrtula. A čo z toho autorka ? Takto sa zachovala dôstojne, na úrovni, v kľude a bez hystérie odišla z ringu tej bosorky, partnerovi dala čas na zváženie, do ničoho ho netlačí, nemanipuluje. A úplne správne je rozhodnutá neustúpil z toho, na čom sa už počas pár rokov dohodli a potvrdili si .

basska_b
8. jan 2023

Tak akoze toto keby mala byt moja buduca svokra, tak dovidenia... zakladna slusnost je tolerovat jeden druheho... este ze ti to povedala otvorene, aspon ti otvorila oci. Tvoj drahy sa ta ani nezastal... hroza

darius_a
8. jan 2023

Snúbenec mohol sipit problémy a mame to dávkovať vopred a postupne.
Jej reakcia je otrasná a jeho nezrela a vôbec ešte nevie co je to oženiť sa.
Odpútať sa od matky a pripútať sa k inej zene

evaachesa
8. jan 2023

Správne to chápem, že tvoja skoro svokra po tebe kričala, kde ťa nazvala ku****, vaše budúce deti satančatami a tvoj priateľ bol celý čas pritom a nič neurobil/nepovedal? Ak to bolo tak, poslala by som ho do riti spolu s jeho matkou a nad ničím by som ani nepremýšľala. 😠🤮

monuska112
8. jan 2023

myslim ze radu nepotrebujes, zvladas to vyborne a presne vies co v tejto situacii robit. musim sa vsak trocha zastat tvojho priatela, ako zeny ak niekto zacne bez dovodu blacat ze kurv. a satancata, uznajte ze to musi byt riadny sok aj pre toho syna, nemyslitelne psychicke tlaky vydieranie a manipulacie. dufam ze sa nakoniec rozhodne spravne postavi sa za teba a svokru na svadbu nepozvete, ved aj tak sa vyjadrila ze nepojde, toto neni svokra ani matka ani rodina ale len nejaky nahodny biologicky gen.

zuzuliatko18
8. jan 2023

@elizabet173 ja som len poukázala na tú možnosť, nie každý o tom vie. K situácii som sa vyjadrila v poslednej vete.

cacianka
8. jan 2023

@monuska112 presne na to som poukázala, aj keď som v rozpakoch s tým koncom tvojho príspevku, ako to dopadne, za koho sa postaví, ale s tým dňa súhlasím. Poškodená je

aurora33
8. jan 2023

Tu ani nejde o svokru, tu ide o tvojho priateľa, ktorý si nechá skákať po hlave od matky. Už teraz je to medzi vami zle.

miadi
8. jan 2023

Chlapa co by sa prizeral ticho ako mi Niekto nadava vulgarne do k a moje este neexistujuce deti hani.., a este tam snou ostal a potom celom ti povedal ze ty by si sa mala ospravedlnit ???? By som si nikdy nezobrala za muza. Problem nie je buduca svokra ale tvoj partner . Spravny milujuci chlap by po tom co ta nazvala kurv@ jej na to nieco povedal a odisiel by s tebou! A mame by povedal ze by sa mala ospravedlnit. Ale ked si zufalka Tak si ho zober no potom sa nestazuj ze si nevedela do coho ides. Jediny kto sa vyfarbil je on .

katarinka89
8. jan 2023

@lukbe predpokladám ze taky, aký chce jeho matka

katarinka89
8. jan 2023

Bud rada - hoci si smutná, ,že ti ukázal na koho strane bude vždy stat......do manželstva sa s ním nedávaj