Konflikty s budúcou svokrou
Priateľ ma požiadal o ruku a keď sme to išli oznamit jeho rodičom, tak svokra celá nadšená že okamžite ide za farárom dohodnúť ako to urobíme že nech mi urýchlene vybaví všetky sviatosti či ako sa to volá lebo ja som ateistka a v podstate nám oznámila že svetba bude u nich v kostole. Na to som jej ja povedala, že nech sa na mňa nehnevá ale svatbu v kostole mať nebudeme, že nie som veriaca a robiť si sviatosti len pre to aby to vyzeralo pred katolíckou verejnosťou u nás v obci dobre mi príde ako nezmysel a pokrytectvo. Ona začala prisaham bliakat po mne, že čo si to dovoľujem, že som šteňa nevychované a že nech si nemyslím že jej syna ožení s nejakou nepokrstenou k* že taký sobáš nie je ani platný že to sa ani brať nemusíme a môžme žiť celý život ako zvieratká. Ako beriem, tu v obci je väčšina ľudí silne veriaca a asi by sa na nás niekto mohol divne pozerať keby vedia že sme mali svatbu na úrade, ale mne sú názory tých ľudí ťažko u prdele. Chvíľku som to ešte skúšala, nejak ju uchlácholit, ale skončilo to tak že ona povedala že na svatbu ani nepríde a že vnúčatá nech dáme druhej starej materi že ona satančata nechce v rodine. V tom momentě som sa zdvihla a bez slova odišla. Priateľ tam ostal. Potom prišiel domov a povedal že ma síce chápe,ale že mám pochopiť aj jeho mamu a mala by som sa jej ospravedlniť a sobáš v kostole prehodnotiť. Ja neviem ako z tejto situácie von ale bosorke neustupim
@janetinka27 Kto nechodí do kostola, toho "oklame pýcha"? Čo si mám vôbec pod tým slovným spojením predstaviť? A ako návšteva kostola chráni pred pýchou?
@monuska112 zrejme si necitala prispevky, na ktore reagujem. tak sa prosim ukludni. zbytocne sa rozculujes, lebo nevies o com hovorim.
@h2 prepac, podobne, zrejme nevies na co reagujem.
@zoro9836 kde manipulujem ako cim? daj mi presne vetu,
tu pani sa vyhrazala nejakou pychou akoby mala na to doplatit ze nechodi do kostola - manipuacia strachom to cirkev bezne vyuziva...kde manipulujem ja?
@janetinka27 Reaguješ na to, že @mamusa123456789 ti písala, že svätí sviatočný deň pomáhaním blížnym namiesto návštevy kostola. Alebo sa mýlim?
@h2 ale nie....
reagujem na cely kontext, ktory napisala:
"pozri ja som veriaca, do kostola nepachnem ako je rok dlhý, nebudem tam vysedávať s babkami co každého ohovárajú... Keď si taká zakrytá kresťanka tak asi dobre vieš ze nikde božích prikázaniach nie je písané že treba chodiť do kostola... To si len cirkev vymyslela, radšej zavolám starým rodičom ako sa majú alebo pôjdem nakúpiť susede ktorá má sklerózou multiplex alebo ten čas venujem deťom... Je to určite lepšie strávený čas ako sedieť vedľa babky, ktorá chodí každý deň kolenacky a potom robí všetkým prieky... To je môj nazor"
a potom este napisala to, co si spomenula ty. a ja som jej napisala dve reakcie, ktore suvisia. tak nevytrhavaj z kontextu.
ano, napisala som jej, ze citit sa lepsim ako ti ostatni, co vysedavaju v kostole, moze viest k pyche....
@zoro9836 Ale to, čo píšeš, by sa vzťahovalo na ľudí, ktorí do kostola chodili a prestali chodiť kvôli tomu, že si začnú o sebe myslieť to, čo si napísal. Ak však niekto do kostola nechodí, lebo nie je veriaci, ani nebol vo viere vychovaný, čiže to preňho nič neznamená? Aj ateista môže byť dobrým, slušným, skromným, súcitným a milujúcim človekom. Nie len veriaci kresťan, žijúci podľa pravidiel cirkvi a božích zákonov.
@monuska112 ale neprekrucaj, uz dost, navyse to nepatrilo ani tebe
@h2 ale to je to, ze si necitala kontext, lebo ona sa o sebe vyjadrovala ze je ktestanka, ale nepotrebuje vysedavat s ohovaracskymi babkami v kostole, lebo ona radsej bude travit tento cas pomocou bliznemu. tak som jej napisala, co svata omsa pre krestana znamena.
@janetinka27 Ja som ale nikde v jej príspevku nevidela, že by sa preto cítila byť lepším človekom. Len pre ňu proste návšteva kostola nemá význam, neprináša jej to to, čo ostatným veriacim.
boze to co tu zas je 👏
@janetinka27 Ale ináč áno, súhlasím, že tie ohováračské babky si mohla odpustiť.
@h2 ale ved o tie babky slo... pycha, som lepsia....
@zoro9836 myslela dobre ok, asi myslela...a ako myslis dobre ty ci cirkev ak tvrdis ze mysliet si ze mame v rukach svoj zivot (alebo prideme na to sami) je vlastne pycha? ako nam napomaha vedomie ze sme tu len pohodeni napospas osudu ci bohu a musime prosit o pomoc miesto toho aby sme sa pohli a nieco konali sami a verili samych v seba?
@monuska112 ty si ina spisovatelka, vezmes slovo z kontextu a ides....
@janetinka27 jak slovo cele dva prispevky zoro jasne pise o pyche a stoji si za slovom tak nechaj nech to vysvetli...ak je to podla teba kontext a nema zoro pravdu mohla by si napisat svoj nazor a chytit nam stranu
@monuska112 ake nam🙂 vsak kazdy pise svoj nazor, ja nemam ziadny nas nazor🙂
ta pycha zacala v mojom nepochopenom prispevku a nechcem sa k tomu vracat ani vysvetlovat🙂
@janetinka27 ok, ale zoro ma asi k tomu co povedat tak chcem si ho vypocut
@zoro9836 evolucia ti nic nevravi? cirkev ju nepopiera pokial viem
@monuska112 ok 👍
@zoro9836 len teoria??? prezentujes to tu jak keby to bolo zlatom pisane na jezisovom hrobe...najblizsie teda upresni: mam taku teoriu....lebo pisomna komunikacia ma mnoho nedostatkov a tu to znie akoby si nas presviedcal o jedinej pravde
Ja ináč nemám rada takéto správanie a ospravedlňovanie samého seba. Len tak som si zbežne prešla čo sa tu píše a som priam alergická na to, keď niekto povie alebo napíše že nechodí do kostola kvôli tým ľudom čo tam su. Že su to ohovaracske babky a podobne. V čom je potom ten človek lepší keď tiež ohovára tie spomínané babky? Nemali by sa do kostola chodiť kvôli niečomu úplne inému? Tým samozrejme nechcem povedať, že ľudia ktorí sedia v kostole su o niečo lepsi ako ti ktorí tam nechodia. Ale toto ohováranie babiek čo su každý deň v kostole je trapne. Naozaj keby sa každý staral o seba, svet by bol oveľa krajšie miesto.