Konflikty s mamou - citové vydieranie
Ahojte.. ako sa mám brániť pred mamou? Momentálne žijem s ňou v dome ale s tým, že si platím nájom a všetko sama a bývam na hornom poschodí.. O mesiac sa sťahujem do podnájmu ale ide o to, že ja podnikám a koľko zarobím toľko zarobím.. Tento týždeň som bola každý deň v robote od rána do večera doslovne, mala som veľa klientiek ale aj som zarobila dobre.. Hovorím si, idú vianoce super.. Ale cez víkend v sobotu máme u nás rodinnú oslavu a zajtra večer nám príde rodina zo zahraničia a budú u nás spať.. Mama ma citovo vydierala aby som si zrušila klientky a bola doma aspoň o 4 a nech jej pomôžem s upratovaním. Lenže ja tie peniaze potrebujem a rušiť klientky na poslednú chvílu kvôli upratovaniu fakt nie. Nie je to prvýkrát.. Mám pocit, že ona vôbec neberie moju prácu vážne.. Na jednej strane sa má človek starať sám o seba ale na druhej keď pracuje a zarába si sám na seba je zle.. navyše nie je to moja oslava..
@anonym_autor aj vieš o tej oslave, aj tá mama prosí o pomoc a aj tak máš problém. Sú predsa situácie v živote,kedy sa treba zaprieť a pomôcť.
@anonym_autor povedz jej kludne na rovinu "mama, pomozem ti, ked budem mat cas, ale, teraz akurat ja to pre seba potrebujem takto."
nacvic si to dopredu aby si to vedela povedat pokojne. Ked odpovie vydieranim,
alebo krikom tak "prosim toto nerob. Ublizuje mi to. Prosim, respektuj, ze toto nezvladam."
Aj to si natrenuj.
Pomoct jej mozes, ale vtedy ked ti to vychadza. Je plnoleta, mala by vediet zvladat veci aj bez teba.
A ak nepomozu take jasne hranice, tak uz sa jej len vyhybaj az kym sa neodstahujes.
Je dolezite ozaj prestrihnut pupocnu snuru. Je to tvoj zivot, a najst si cas na inych, aj na mamu, je na tebe, ako ty presne chces.
@anonym_autor aj vieš o tej oslave, aj tá mama prosí o pomoc a aj tak máš problém. Sú predsa situácie v živote,kedy sa treba zaprieť a pomôcť.
@terezka1947 a co sme povinni zakazdym pomoct ked niekto prosi? Niekedy nemame cas, energiu, atd. Co ta mama je na vozicku,
alebo ma 5 rokov?
kazdy ma pravo povedat "Nie", niekedy je moj zivot prednejsi ako druheho. Ked mozem, pomozem, ale ukrajovat zo mna nebude ani mama.
V ziadnom pripade by som svoje klientky na poslednu chvilu nerusila. Uz to ten cas vydrz a bude lepsie
@terezka1947 ano, su situacie, ale toto ani ja nemam rada. keby chodila do "normalnej prace" od 9 do 18, tak by si brala dovolenku kvoli upratovaniu, ci ako? niektori ludia maju pocit, ze akonahle niekto podnika (hlavne sam na seba, teda zivnost, szco), tak ma vlastne cele dni volno a moze "pomahat" druhym (vozit, vybavovat, nakupovat, atd atd).
Pred chviĺou som čitala prispevok ako mama chýba,jebo idu Vianoce a ona tu uz nie je.Peniaze nie su všetko.Nepomahas takto predsa kazdy vikend a oslava je rodinna zalezitost,nielen zalezitost oslavenca.Kolko klientov zrusiš od 16tej do vecera. 2 ? 20?
Ides zarabat na vianocnw darceky aj pre mamu,ona nepotrebuje drahy parfum,potrebuje zaujem a pomoc.Kde a co su tvoje priority?
Pred chviĺou som čitala prispevok ako mama chýba,jebo idu Vianoce a ona tu uz nie je.Peniaze nie su všetko.Nepomahas takto predsa kazdy vikend a oslava je rodinna zalezitost,nielen zalezitost oslavenca.Kolko klientov zrusiš od 16tej do vecera. 2 ? 20?
Ides zarabat na vianocnw darceky aj pre mamu,ona nepotrebuje drahy parfum,potrebuje zaujem a pomoc.Kde a co su tvoje priority?
@janinah mohla veľké upratovanie urobiť minulú nedeľu, zajtra by mala len malé upratovanie. Zas netreba tu hrať na city a tváriť sa, že stáť za sebou a svojim životom je niečo zlé. Nie je, ale vieš čo je zlé? Keď potrebuješ mať urobenú kozmetiku na nejakú akciu a kozmetička ti to zruší deň pred termínom… 🙈 nenasralo by ťa to? Mňa hej, zvlášť, ak by ma zrušila preto, že ide okná umývať
Je to dosť divné,že spolu v jednom dome mama a dcéra takto komunikujú,že nekomunikujú. Mama nerešpektuje dcéru(?) dcéra vie o oslave a určite aj o Tom,že mama bude potrebovať pomoc,no naplánuje si prácu na ten čas.
Kam spejeme v tejto dobe.
Sami toxicki ľudia 😀od každého sa treba odstrihnúť,nikto nám nič nebude diktovať,nenechajme sa obmedzovať....a pritom každý túži práve po pomoci,pochopení,rade,povzbudeni.
@biba_18 lebo bol sviatok v sobotu aj v nedelu? Tiež som vtedy neumyvala okná aj ked pocasie bolo idealne...
@janinah ja toto tiež nechápem.. keď ma mama o niečo poprosila nechala som všetko tak a pomohla som jej...pomohla lebo som chcela,nie musela.. keď čítam tie príspevky a komentáre ľudia píšu ako o cudzích ľuďoch, ktorí ich obťažujú..nie o vlastných mamách... smutné... každý hľadí len na seba....len ja ja ja
@janinah ja toto tiež nechápem.. keď ma mama o niečo poprosila nechala som všetko tak a pomohla som jej...pomohla lebo som chcela,nie musela.. keď čítam tie príspevky a komentáre ľudia píšu ako o cudzích ľuďoch, ktorí ich obťažujú..nie o vlastných mamách... smutné... každý hľadí len na seba....len ja ja ja
@miskakyska súhlasím s tebou.
@anonym_autor vy ste ma nepochopili. Oslava bola aj minulý týždeň kedy som robila velké upratovanie. V utorok mi hovorila ze nemame nejaky borddl staci len utriet prach a povysavat. A ako bolo spomenute, ja som uz x krat pocula ako mam odist z prace a co nejdem skor a vlastne ako keby som na spagatiku, nebere sa moja praca vazne
@anonym_autor vy ste ma nepochopili. Oslava bola aj minulý týždeň kedy som robila velké upratovanie. V utorok mi hovorila ze nemame nejaky borddl staci len utriet prach a povysavat. A ako bolo spomenute, ja som uz x krat pocula ako mam odist z prace a co nejdem skor a vlastne ako keby som na spagatiku, nebere sa moja praca vazne
@anonym_autor jasné,že nemôžme pochopiť,keď si to nepísala. A i keby to bolo tak,veď žijete a fungujete spolu.
Ja len na margo. Ak niekde žijem, tak tam žijem. Nielen platím nájom, ale podieľam sa na veciach. Na upratovaní, na organizovaní osláv, na dennom chode domácnosti. Ak sa mi nepáči, odídem, založím si vlastnú domácnosť a idem podľa seba.
Ja zas si neviem predstavit aky velky neporiadok mozu mat 2dospele zeny,ktore ziju same?! Neustupila by som. Upratat sa moze aj vecer. Mne ak by si zrusila termin takto narychlo,tak viec nepridem
Asi by som upratala v noci na ukor spanku, ale to len preto, ze by som vedela, ze o mesiac sa stahujem. Preco si mama nevezme den volna a neupratuje cely den? Alebo nech si privstanete jedna aj druha par hodin skor a moze sa ist na to, ked je to tak dolezite (ja by som sa na to asi uplne vykaslala, pokial to nie je koniec sveta... )
Ked ste minuly tyzden robili velke upratovanie, tak za ten tyzden ste vy dve nemohli urobit bordel na dalsie velke upratovanie. Zoberiem vysavac, mop, za hodinu musi byt vsetko urobene. A nie, nerusila by som zakaznicky, upratala by som ked pridem domov z prace. Tu asi ani nejde o upratovanie, ale o zle vztahy a vzajomne rypanie do seba
a vecer, den pred navstevou sa neda upratat? Ci mama si este aj vybera kedy? Pomoct by som pomohla ale klientky by som nerusila. Tuez by sa mi to nepacilo
Pomoz mame, oslava nie je kazdy den. Toto nie je citove vydieranie, to je prosba o pomoc 🤷♀️
Mama jej to mala povedať dostatočne vopred, aby vedela že na ten termín neobjedná klientky. Kvôli upravovaniu komplikovať život ďalším ľuďom, veď jej urobia takú negatívnu reklamu, že príde o ďalších klientov.
Tie čo píšete že pomáhať treba môžete len tak zabuchnúť v práci a odísť skôr, lebo idete doma upratovať?
Keby vám kaderníčka, nechtárka zrušila deň/dva predtým termín a vy plánujete ísť na oslavu s novým účesom a nechtami boli by ste v pohode veď dobre mame treba pomáhať tak budem bez účesu a nechtov?
ešte sa da objednat upratovanie domacnosti za 60eur, čo by mohol byť kompromis v danej situácii
Treba si uvedomiť aj to, že oslava a zahraničná návšteva bola plánovaná vopred tak rovnako malo byť plánované aj upratovanie.
Možno inak by fungovala keby robila napríklad predavačku v nejakom stánku tak jednoducho zavrie skôr, síce nezarobí ale ani si nepohnevá klientov.
Ale tam kde sa človek objednáva vopred len tak bez vážneho dôvodu zrušiť termín je absolútne nezodpovedné a taký podnikateľ si nezaslúži dať mu nabudúce zarobiť.
Nedávno tu bol rozruch že fotografka zrušila termín fotenia svadby niekoľko mesiacov vopred lebo dostala lepšiu ponuku. Tak koľko bolo rozhorčených že čo si to dovolila.
Treba si uvedomiť aj to, že oslava a zahraničná návšteva bola plánovaná vopred tak rovnako malo byť plánované aj upratovanie.
Možno inak by fungovala keby robila napríklad predavačku v nejakom stánku tak jednoducho zavrie skôr, síce nezarobí ale ani si nepohnevá klientov.
Ale tam kde sa človek objednáva vopred len tak bez vážneho dôvodu zrušiť termín je absolútne nezodpovedné a taký podnikateľ si nezaslúži dať mu nabudúce zarobiť.
Nedávno tu bol rozruch že fotografka zrušila termín fotenia svadby niekoľko mesiacov vopred lebo dostala lepšiu ponuku. Tak koľko bolo rozhorčených že čo si to dovolila.
@maranco jasne, ze mas pravdu. Takto sa to nerobi, ani ked to povie matka dcere. Nejaka ucta a slusnost sa vyzaduje aj v rodinnych medziludskych vztahoch aj vo vztahu matka-dcera.
@terezka1947 ano, su situacie, ale toto ani ja nemam rada. keby chodila do "normalnej prace" od 9 do 18, tak by si brala dovolenku kvoli upratovaniu, ci ako? niektori ludia maju pocit, ze akonahle niekto podnika (hlavne sam na seba, teda zivnost, szco), tak ma vlastne cele dni volno a moze "pomahat" druhym (vozit, vybavovat, nakupovat, atd atd).
@deedol ja robím tiež z domu ako SZČO a presne mám ten pocit, že každý si myslí,že keď si doma, tak môžeš hocikedy. Aj moja mama mi hocikedy zavolá,že mám prísť, lebo niečo potrebuje. Kým som bola v zamestnaní do 16.00, tak mi nevolala.
@deedol ja robím tiež z domu ako SZČO a presne mám ten pocit, že každý si myslí,že keď si doma, tak môžeš hocikedy. Aj moja mama mi hocikedy zavolá,že mám prísť, lebo niečo potrebuje. Kým som bola v zamestnaní do 16.00, tak mi nevolala.
@anonym_82357a tiez mam tu skusenost, nastastie nie s mamou, lebo ona je tiez szco a vie, ako to je, ale s inym rodinnym prislusnikom. vacsinou sa snazim vyjst v ustrety, ked sa da (nemam klientov na konkretny cas), len potom dokoncujem pracu vecer na ukor casu s muzom. tak sa snazim nejako si to regulovat.
Nechápem ako ze citovo vydierala
Tak asi by bola rada za pomoc a účasť
A keďže je to rodinna oslava ,tak ráta ze aj ty si rodina

@anonym_autor obdivujem ťa, súčasne musíš mame povedať rázne nie a viac nevysvetľovala nič. Proste byť asertivna (áno, chce to tréning) ale zíde sa ti to do života celkovo 😊🙏