icon

Konflikty s mamou - citové vydieranie

6. nov 2025

Ahojte.. ako sa mám brániť pred mamou? Momentálne žijem s ňou v dome ale s tým, že si platím nájom a všetko sama a bývam na hornom poschodí.. O mesiac sa sťahujem do podnájmu ale ide o to, že ja podnikám a koľko zarobím toľko zarobím.. Tento týždeň som bola každý deň v robote od rána do večera doslovne, mala som veľa klientiek ale aj som zarobila dobre.. Hovorím si, idú vianoce super.. Ale cez víkend v sobotu máme u nás rodinnú oslavu a zajtra večer nám príde rodina zo zahraničia a budú u nás spať.. Mama ma citovo vydierala aby som si zrušila klientky a bola doma aspoň o 4 a nech jej pomôžem s upratovaním. Lenže ja tie peniaze potrebujem a rušiť klientky na poslednú chvílu kvôli upratovaniu fakt nie. Nie je to prvýkrát.. Mám pocit, že ona vôbec neberie moju prácu vážne.. Na jednej strane sa má človek starať sám o seba ale na druhej keď pracuje a zarába si sám na seba je zle.. navyše nie je to moja oslava..

anonym_ac597a
7. nov 2025

Dokonca aj zo zahraničia si urobia čas ale ty to beries ako citové vydieranie
Miesto vďaky za rodinu si ako malá
Nic v zlom

autor
7. nov 2025
@0silvia0

Ked ste minuly tyzden robili velke upratovanie, tak za ten tyzden ste vy dve nemohli urobit bordel na dalsie velke upratovanie. Zoberiem vysavac, mop, za hodinu musi byt vsetko urobene. A nie, nerusila by som zakaznicky, upratala by som ked pridem domov z prace. Tu asi ani nejde o upratovanie, ale o zle vztahy a vzajomne rypanie do seba

@0silvia0 to som povedala ze spravim ale ona ma strasi ze nevie kedy dojde jedna cast rodiny ze mozno pridu aj dnes a co potom? My mame takych podivinov v rodine ktorym sa nik neni schopny postavit a naposledy prisli o den skor.. lenze ja si kvoli tomu odmietam rusit zakaznicky. Vcera som povysavala a prach utriem ked pridem som povedala …

cacianka
7. nov 2025
@anonym_autor

@0silvia0 to som povedala ze spravim ale ona ma strasi ze nevie kedy dojde jedna cast rodiny ze mozno pridu aj dnes a co potom? My mame takych podivinov v rodine ktorym sa nik neni schopny postavit a naposledy prisli o den skor.. lenze ja si kvoli tomu odmietam rusit zakaznicky. Vcera som povysavala a prach utriem ked pridem som povedala …

@anonym_autor tak upracte podivínov a konečne sa im postavte. ak nepochopia, neumriete bez nich

simona92101
7. nov 2025

@anonym_autor sorry zeny,vy ste asi nikdy nepodnikali ci?predpokladam ze ma autorka asi salon (kadernicka,nechty atd).viete ake je tazke mat stalu klientelu,?v jeden mesiac moze mat slusny zarobok,dalsi moze mat len polovicu.ked takto zrusi klientky kazdy den,aku to bude mat o nej vypovednu hodnotu?nedoveryhodna,rusi terminy na poslednu chvilu..a tu nejde o to mat na darceky,ale aby mala aj na zivobytie,najom,nakup materialu na dalsie mesiace..ked si takto bude mama vymyslat kazdu chvilu,moze ist jej biznis do kytek..

slnecnica30
7. nov 2025
@anonym_ac597a

Dokonca aj zo zahraničia si urobia čas ale ty to beries ako citové vydieranie
Miesto vďaky za rodinu si ako malá
Nic v zlom

@anonym_ac597a no som zvedava ci sa jej ta rodina postara o pracovne zalezitosti a zalezitosti s biznisom celkovo.

anna777115
7. nov 2025

Toto je realita dnešnej doby. Ideme sa posrať z detí. Robime im program, animátorov. Hĺadame vhodné darčeky po celom internete. Žijeme, dychame za nich. Sme schopné zazerať na celí učiteĺský zbor, keď našej Marienke daju poznamku, ideme ich chraniť a braniť s nasadenim vkastných chrbtov. A ked raz o dvadsať rokov budem požadovať nejaku sluzbu od vlastného dieťaťa, tak radsej zalozi diskusiu na fore, ako by mi mala pomócť. Rozprávka o troch grošoch v tejto dobe nikomu nič nehovorí

marca12
7. nov 2025

@anonym_autor Nic by som nerusila. Je to neprofesionalne. Upratala by som vecer a skoro rano. Vsetko sa da sklbit,ked sa chce.

simona92101
7. nov 2025
@anna777115

Toto je realita dnešnej doby. Ideme sa posrať z detí. Robime im program, animátorov. Hĺadame vhodné darčeky po celom internete. Žijeme, dychame za nich. Sme schopné zazerať na celí učiteĺský zbor, keď našej Marienke daju poznamku, ideme ich chraniť a braniť s nasadenim vkastných chrbtov. A ked raz o dvadsať rokov budem požadovať nejaku sluzbu od vlastného dieťaťa, tak radsej zalozi diskusiu na fore, ako by mi mala pomócť. Rozprávka o troch grošoch v tejto dobe nikomu nič nehovorí

@anna777115 a tebe pride v poriadku cakat od dietata aby kvoli upratovaniu nesla do prace?🤔 keby robila v beznej firme/korporate tak dostane absenciu a mozno aj vyhadzov.
Ved autorka nikde nepise ze nepomoze,ale nemoze matka od nej chciet nechodit do prace a prist o klientov kvoli navsteve predsa

anna777115
7. nov 2025

@simona92101 Tak, ale to nie je bežne upratovanie, kedže čakaju doležitu návstevu pri príležitosti rodinnej oslavy. To sa nedeje každy vikend. Možno raz za život.

simona92101
7. nov 2025
@anna777115

@simona92101 Tak, ale to nie je bežne upratovanie, kedže čakaju doležitu návstevu pri príležitosti rodinnej oslavy. To sa nedeje každy vikend. Možno raz za život.

@anna777115 to nic nemeni na tom,ze autorka ma klientov,zabookovane terminy.tebe by sa pacilo,keby ti zrusila kozmeticka/kadernicka den predtym termin,ktory moze byt aj pre teba dolezity? Nie kvoli chorobe,ci inej zavaznej skutocnosti ale kvoli upratovanou?ved upratat sa da aj po praci,a hadam netreba malovat pred oslavou,ci gruntovat barak,hadam upratuju priebezne,a ked nie,o oslave vedeli hadam vopred,tak si uoratovanie naplanujem kazdy den nieco..Ja som mala napr.svadbu v strede tyzdna,a kadernicka mi zrusila termin par dni pred terminom,lebo sa pomylila a zle bookla termin.myslis ze som bola nadsena?nikde som nemohla zohnat nahradu..

anonym_6995d7
7. nov 2025
@anna777115

@anna777115 ale prestan s citovymi vydierackami. Mamicka moze rozkazovat malym detickam, nie dospelej dcere, ktora chodi do prace a ma povinnosti. Aj dcera ma pravo upratovat ked ma cas, nebude kvoli dirigovaniu mamicky skakat ako opica na spagate, lebo mamicka ma chut rozkazovat.

0silvia0
7. nov 2025
@anna777115

@anna777115 evidentne si necitala diskusiu, velke upratovanie sa konalo minuly tyzden.

anna777115
7. nov 2025
@anonym_6995d7

@anna777115 ale prestan s citovymi vydierackami. Mamicka moze rozkazovat malym detickam, nie dospelej dcere, ktora chodi do prace a ma povinnosti. Aj dcera ma pravo upratovat ked ma cas, nebude kvoli dirigovaniu mamicky skakat ako opica na spagate, lebo mamicka ma chut rozkazovat.

@anonym_6995d7 pytať pomoc, nie je citove vydieranie.Ja som teda generácia, pre ktoru je samozrejmosťou si v rodine navzájom pomáhať aj na ukor vlastneho komfortu. Opatrujem desat rokov maminu a nie vždy je to prechacka ružovou záhradou, ale nakoĺko ju poznám a viem, že v zariadení by neprežila ani mesiac, tak to pre ňu spravim, lebo je moja mama. Dakedy, sa žilo v domacnostiach dvoj, troj geneneračne a nemohlo sa dovoliť si voči starsej generacii, to čo si dovolia dnešne deti ku svojim rodičom, alebo starím rodičom.

anna777115
7. nov 2025
@0silvia0

@anna777115 evidentne si necitala diskusiu, velke upratovanie sa konalo minuly tyzden.

@0silvia0 Autorka v uvodnom prispevku nepíše ze upratovanie bolo minuly tyždeň.

autor
7. nov 2025
@anna777115

@anna777115 ja pomaham pravidelne ale doslovne ma serie ked mi niekto povie ze zrus si pracu z dňa na deň.. keby povedala tyzden dopredu ale este v utorok povedala ze treba len povysavat a utriet prach. To spravim ked pridem.

autor
7. nov 2025
@anna777115

@anna777115 jaku dolezitu navstevu? Pride moj stryko a moja babka. Thats all

terezka1947
7. nov 2025

Ty budeš ukážková dcéra.

anna777115
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Tak, pre teba su to v podstate nedolezití ludia v tvojom živote. Už tento samotný fakt, o niečom svedčí.

anna777115
7. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor A skúsila si jej to takto v kĺude prezentovať a vysvetlit?

0silvia0
7. nov 2025
@anna777115

@anonym_autor A skúsila si jej to takto v kĺude prezentovať a vysvetlit?

@anna777115 pise to dalej v diskusii, ze velke upratovanie bolo minuly tyzden.
Rusit pracu kvoli vysavaniu a utretiu prachu je nonsens. Ved to je hotove za hodinku hocikedy, nie ked mama nakaze.

anonym_6995d7
7. nov 2025
@anna777115

@anonym_6995d7 pytať pomoc, nie je citove vydieranie.Ja som teda generácia, pre ktoru je samozrejmosťou si v rodine navzájom pomáhať aj na ukor vlastneho komfortu. Opatrujem desat rokov maminu a nie vždy je to prechacka ružovou záhradou, ale nakoĺko ju poznám a viem, že v zariadení by neprežila ani mesiac, tak to pre ňu spravim, lebo je moja mama. Dakedy, sa žilo v domacnostiach dvoj, troj geneneračne a nemohlo sa dovoliť si voči starsej generacii, to čo si dovolia dnešne deti ku svojim rodičom, alebo starím rodičom.

@anna777115 ale ty pises vseobecne o pomahani. Ale tu sa riesi konkretna poziadavka a to taka, ze ma dcera zrusit klientky zo dna na den, lebo mama povedala, ze upratovat sa bude teraz. Toto je normalne jednanie? Seriozne od matky? Ved to treba dohodnut dopredu, ked chce pomoc, nie aby dcera skakala ako matka povie a to tak, ze bude rusit klientky.

anonym_2a3c79
7. nov 2025
@anna777115

@anonym_autor Tak, pre teba su to v podstate nedolezití ludia v tvojom živote. Už tento samotný fakt, o niečom svedčí.

@anna777115 mam pocit ze by si si s autorkinou mamou rozumela 😃 mohli by ste ju emočne povydierat spolu. Z obyčajnej navstevy robis udalosť co sa stane raz za život🙄 a teraz sa ma autorka poskladať? Nema 5 rokov je dospela plati doma nájom a ma svoju prácu svoj život aj svoje povinnosti. S mamou mala nejaku dohodu snad tak nech aj mama sa chová normalne. To, ze ty sa obetujes pre rodiča na úkor vlastného pohodlia je v poriadku ale nie kazdy je taký. Ja by som tam uz dávno nebývala.

betulinka1
7. nov 2025

@anonym_autor nikdy by som nezrušila klientov kvoli upratovaniu, navsteve....

galadriel90
7. nov 2025

@autorka koľko máš rokov?

anna777115
8. nov 2025
@anonym_2a3c79

@anna777115 mam pocit ze by si si s autorkinou mamou rozumela 😃 mohli by ste ju emočne povydierat spolu. Z obyčajnej navstevy robis udalosť co sa stane raz za život🙄 a teraz sa ma autorka poskladať? Nema 5 rokov je dospela plati doma nájom a ma svoju prácu svoj život aj svoje povinnosti. S mamou mala nejaku dohodu snad tak nech aj mama sa chová normalne. To, ze ty sa obetujes pre rodiča na úkor vlastného pohodlia je v poriadku ale nie kazdy je taký. Ja by som tam uz dávno nebývala.

@anonym_2a3c7
@anonym_2a3c79 Tak, ja si myslím, že požiadať svoju dceru o pomoc, nie je citive vydieranie. Ja som pri nich v tej situacii nebola a reagujem na to, ako to podala autorka. Ja viem, že v dnešnej dobe to nie je samozrejmosťou, pomocť a posrarať sa o najblizsieho, ale ja to neberiem, ako obetu, ale o ten pomyselny treti groš, ktory vraciam a mám za čo.

anonym_0ec027
8. nov 2025
@anna777115

@anonym_2a3c7
@anonym_2a3c79 Tak, ja si myslím, že požiadať svoju dceru o pomoc, nie je citive vydieranie. Ja som pri nich v tej situacii nebola a reagujem na to, ako to podala autorka. Ja viem, že v dnešnej dobe to nie je samozrejmosťou, pomocť a posrarať sa o najblizsieho, ale ja to neberiem, ako obetu, ale o ten pomyselny treti groš, ktory vraciam a mám za čo.

@anna777115 nepochopila si, že pracujúci človek nemôže nechať prácu a pomáhať vtedy kedy si to zmyslí mama a dokonca keď si to zmyslí zo dňa na deň

mama si nevšimla že dcéra vyrástla a už má svoj život aj povinnosti a nie je malé dieťa ktoré okrem školy nemá nič dôležité, takže jej mama môže organizovať život

anonym_6995d7
8. nov 2025
@anna777115

@anonym_2a3c7

@anna777115 ty nechces porozumiet pointe alebo sa robis ze nerozumies? Nejde tu o pomahanie ako take, ale o rusenie prace kvoli polhodinovemu vysavaniu a utretiu prachu!!

anna777115
8. nov 2025
@anonym_6995d7

@anna777115 ty nechces porozumiet pointe alebo sa robis ze nerozumies? Nejde tu o pomahanie ako take, ale o rusenie prace kvoli polhodinovemu vysavaniu a utretiu prachu!!

@anonym_6995d7 Ked su v rodine v poriadku vzťahy, tak sa dá všetko vykomunikovať. My nevidime, ako to priebeha v komunikacii autorky a jej mamy. Možme vychadzať, len z informácií, ktoré nám poskytla autorka. Pointa je ta, že mama od dcery niečo žiada a dcera to odmieta. V rodine sa chysta oslava, tak je tam aj váčšie napátie a obavy, aby všetko dobre dopadli. Autorka sa k tomu stavia"že jej oslava, to nebude, tak, akože čo to má s ňou spoločne"....Je, to normálny postoj . Ja, teda som už za život zorganizovala pomerne dosť rodinnych oslav a udalosti a piviem ti, že vždy to bol pre mňa stres, všetko zabezpečit tak, aby to dobre dopadla. Autorka je zrejme e šte veĺmi mlada, nemá ani svoju rodinu, byva v rodičovskom dome, tak si myslim že nejaku fyzicku a psychicku potporu moze prejaviť svojej mame.

spongebob1
8. nov 2025
@janinah

Pred chviĺou som čitala prispevok ako mama chýba,jebo idu Vianoce a ona tu uz nie je.Peniaze nie su všetko.Nepomahas takto predsa kazdy vikend a oslava je rodinna zalezitost,nielen zalezitost oslavenca.Kolko klientov zrusiš od 16tej do vecera. 2 ? 20?
Ides zarabat na vianocnw darceky aj pre mamu,ona nepotrebuje drahy parfum,potrebuje zaujem a pomoc.Kde a co su tvoje priority?

@janinah Podnikas? Asi nie, inac by sa si takto nevyjadrovala.

michaela329
8. nov 2025
@anna777115

@anna777115 a o tie deti sa teda staráš a robíš im program len kvôli tomu, aby si im to mohla potom vyhadzovať na oči, keď nebudú skákať ako Ty chceš? Tie deti sa na svet nepýtajú, mať deti je rozhodnutie rodičov a ich povinnosť je sa starať. A normálni ľudia chápu, že práca to ich dieťa živí - aj oni do nejakej chodili. Ak sedeli doma na riti, tak možno skákali ako na špagátiku, ale v dnešnej dobe si robiť zlé meno rušením klientov? Návšteva prežije trochu prachu, ja celkovo nechápem tieto veľké upratovania pred návštevou, potom to treba upratať znova - a to u mňa prespávajú kamaráti a rodiny pravidelne. Autorka očividne matke pomáha viac než dosť.