icon

Kontakt s dieťaťom počas dovolenky

seawalle
18. dec 2025

Ahojte dievcata,

chcem sa spytat na radu alebo Vas nazor, ohladom telefonatov s dietatom pocas dovolenky.
V januari idem s kamoskami na “babsku jazdu” na ktoru sa sice tazko mysli😄… ale aspon kusok sa uz citim ready niekam ist bez mojej dcery.
Dcera ma 3 roky, je zvyknuta chodit ku svokre na vikend ked ideme niekam iba s manzelom. Ale stala sa nam parkrat (nie vzdy!!) situacia, ze ked sme jej zavolali a bola s babinou, tak hned co nas s manzelom videla, zostala strasne smutna a raz sa nam stalo, ze ju nasla svokra plakat ked sa odisla sama hrat, ze jej chyba maminka. Odvtedy mam celkom blok, niekam chodit ale zaroven ju chcem ucit tomu, ze je bezpecne byt aj niekde inde ako doma, s babinou, tatinom bez maminy.

Ako som spomenula, v januari ideme s kamoskami na dovolenku a celkom ma zacinaju chytat take myslienky, ci to nezrusit ale manzel ma strasne odhovara ze mi to pomoze byt aj s babami - pokial ale teda nebudem myslienkami doma😄 Ideme na 3 noci, co je dost, ale uz sme sa bavili ci je dobry plan vecer si volavat s dcerou a manzelom. Citim sa ako krkavcia matka uz len pri tejto myslienke ze by som jej nevolala.. 😀 ale ze by sme si pisali cez den, poslali si hlasovky/ fotky a mozno by malej (aj mne) neprislo tak luto. Lebo keby sa mi pri telefonate rozplace, chytam prve lietadlo domov.

Co sa tyka manzela tam sa vobec nebojim ze by to nezvladol, on je uplne perfektny ale nechcem aby nahodou bola akurat v lutostivej smutnej nalade a on bol z tej situace “zufaly”😄 ako pri dietati nikdy nevies, jeden den je mala uplne ok a niekedy zacne plakat ked idem na pilates😀😀

Moja otazka ale teda znie, myslite si, ze je lepsie s dietatom pocas tychto dni udrziavat kontakt iba cez spravy/ hlasovky alebo je to za vas nepripustne a iba videohovor? Rada by som si vypocula viacere nazory, mozno mi zo da uplne iny pohlad na vec.

viem ze mnohe z vas by vobec nesli takto prec, a mozno je to pre vas nepochopitelne a vo vasich ociach nie som dobra matka. Ja si zaroven myslim, ze treba balans - a plnohodnotny rodic je aj moj manzel, a my s malou bezne fungujeme bez manzela, ked ide na sluzobku na par dni a zvlada to fajn.

Dakujem!

anonym_e35e09
18. dec 2025

Nepochopitelne je skor pre mna ako to prehnane riesis. Dieta ma 3 roky a nie 3 mesiace. A schopneho otca a starkych, na kt. je zvyknuta. Akoze za mna zbytocne okolo toho saskujes. Chod na babsku jazdu uzi si to a hotovo. Ak chces, normalne s nimi volavaj. Ved 3 rocne dieta je dost velke na to aby pochopilo ze mama je na dovolenke a za par dni pride. A to ze bola u svokry smutna a pod., prepac, dieta je aj smutne kazdu chvilu (bezne meni nalady podla situacie co sa jej paci/nepaci/stane) a rovnako rychlo ju to v bezpecnom prostredi pri jej ludoch prejde.
Asi si trochu pre-citlively typ alebo ako to nazvat (a nemyslim to v zlom!), ale za mna fakt prehanas. 😶
Peknu dovolenku zelam.

anonym_6f6400
18. dec 2025

@seawalle V prvom rade super, ze muzovi neprekaza to, ze ides na damsku jazdu ( moj jej zasadne proti separe dovolenkam a to mame uz dost velke deti).
Osobne by som asi nevolila ziaden kontakt s dietatom, ak byva este smutne. Ja ako mala som bola v nemocke a mame za mnou zakazali chodit, lebo ma potom nevedeli utisit. A aj ked bude s tatom, mama je mama. A nie, 3 rocne este nepochopi, ze mama pride, to je priskoro. Ja by som sa bavila skor s muzom a pytala sa na dcerku, ale nepytala si ju radsej k telefonu. Ale to je moj nazor.

lienka9
18. dec 2025

@seawalle my ked sme s prec od deti,nezvykneme im volat.volame s babkami,ale s detmi priamo nie na tych par dni.vzdy ich to rozladilo a boli zbytocne smutne,takto si to neuvedomuju ci je to den ci dva (deti male nmaju pojem o case).syn to teda tak zle znasal ked bol mensi a toto sme si odsledovalo ze bolo lepsie

katulienocka999
18. dec 2025

@seawalle u nás keď manžel zacinal so služobkami tak sme na začiatku nevolali pred spanim, bola by to katastrofa 😁 raz sme tak zavolali keď boli u babky cez víkend a to bolo plaču 🙈 babka mala co robiť...ja keď som tak bola prec, aj keď iba na jednu noc, tak pred spanim som s malou radšej nevolala,hlavne nie cez msg...ak by som bola na viac dní jedine cez telefón a nie večer, podľa mňa pred spaním je to najnáročnejšie 🙂 videohovor by som riskla v posledný deň aj to cez deň, osobne 🙂

marca12
18. dec 2025

@seawalle Podla mna,ked bude s ockom,nebude tak smutit ako ked bola s babkou. Kludne by som zavolala. Ale ak aj bude smutna,nic sa nedeje. Aj taketo emocie patria k zivotu dietata.

deedol
18. dec 2025

poznam si dieta a viem, ze by mu to skor neprospelo ako pomohlo. takze ja zasadne nevolam a neposielam hlasovky, len pisem (muzovi alebo nasim, podla toho, s kym je). ako 3r nechcel byt bezo mna v noci, tak som nechodievala na viac dni, cim je vacsi, tym je to viac ok, takze uz chodievam. cca od 5r zvlada byt napr. cez leto 5 dni s mojimi rodicmi na chalupe.

pralinka25
18. dec 2025

nevolavam. nepisem a uz vobec neposielam hlasovky. prosim ta uzi si vylet. bud na nom aj naozaj pritomna a nie hlavou doma. oni to zvladnu a nie si krkavcia mat.

anonym_7f52ed
18. dec 2025

Čo by som ja dala za babskú jazdu. A to mam doma dve deti - 3r a 1,5r. Keby bola možnosť ísť s kamoškami, idem aj zajtra. Niektoré mamičky to hrozne prežívate. To, že máte deti, neznamená, že sa vám život končí a nemôžete opustiť dom hoci aj na týždeň. Neboj sa, dieťa to zvládne a ty si hlavne oddychni. Nebuď príliš úzkostlivá matka, lebo to nikomu neprospeje.

sissy27
18. dec 2025

@seawalle ak to ma dceru rozplakat, tak jej nevolat, nepisat, len pokial by sa ona rozhodla volat tebe. Naco to potrebujes vsetkym komplikovat? Dcera bude v dobrych rukach, bude mat program, ani jej nebudes chybat (kym sa teda nebudes zbytocne pripominat). A ver mi, nie je nic otravnejsie na babskej jazde, ako ta jedna kamoska, ktora ma potrebu vkuse volat / pisat / facetimovat / hlasovkovat muzovi, detickam, mamicke…

januska12323
18. dec 2025

Mobil nechaj na izbe a zabav sa. Dcéra prežije aj bez tvojich telefonátov, hlasoviek a ktovie čoho ešte.

anonym_c73099
18. dec 2025

Netreba to prezivat, ako keby nastal koniec sveta. Ja som syna v takom veku dala babke aj na tyzden a vsetci prezili.

anonym_6ecfa6
18. dec 2025

@seawalle strašne to prežívaš ale k tvojej otázke. Nevolaj jej - zíde z oči, zide z mysle. Jasné, že keď ťa bude počuť/vidieť, tak začne revať a pokazíš si výlet a dcére čakanie. Ja bežne chodím preč od deti (najmä pracovne) na pár dni, zvykli si, dokonca aj na dlhšie 🤷🏼‍♀️

anonym_f452ca
19. dec 2025

Moja dcéra bola týždeň v nemocnici úplne sama (7) nesmela som ju ani vidieť ani kontaktovať cez telefón. Všetko jej vzali. Vieš ako mi bolo. Bola prvýkrát úplne sama v cudzom prostredí žiadny kontakt s rodinou s blízkymi dozvedala som sa len raz denne ako sa ma od sestier (telefonáty boli vo vymedzenom čase a bolo ich veľa takže hovor max 5 minút). zvládla to. Ako si pochvaľovala tento pobyt 😁 myslím si ze keby si voláme a vidíme sa na videu tak bude plakať a bude jej smutno. A to som ju hodinu pred nástupom do nemocnice naučila písať email keďže nemá sim kartu ani sociálne siete 😁 wifina v nemocnici je tak som spoliehala na to. Bol to dlhý týždeň ale ona si užila odpočinula a ja som sa venovala zatiaľ staršej dcére. Nemá žiadnu traumu z odlúčenia. Byt bez kontaktu je asi lepšie a keď ide o 3 dni nie je o com. Nemusíš jej hovoriť ze ideš na dovolenku. Aby jej nebolo ľúto ze tam mohla s tebou. Vymysli si kľudne aj tu nemocnicu a povedz jej ze telefón so sebou mať nemôžeš. Deti sú chápave ak ide o dobrý dôvod

anonym_02e13d
19. dec 2025

Robíš úplne zbytočnú vedu z 3 dní. Nebola by som. Je s otcom. Netreba. Ležala som skoro 3 mesiace c pôrodnici.

anonym_eea337
19. dec 2025

Tak v mojich očiach si skor divná preto, aké haloo okolo toho robíš. Ved ideš len na tri noci, svet sa nezruti, manžela a rodinu neotravuj telefonatmi, hlasovkami atď, radšej nechaj mobil doma.
Podľa tvojho postoju si to vobec neužiješ, lebo budeš vkuse domov vypisovať čo a ako. A manžela nechaj nech sa stará o dcérku a nech nemusi zodpovedať tvojich xy otázok každú hodinu.

lienka.7
19. dec 2025

@seawalle nemám problém, vyrobím problém... vieš, čo, podľa mňa by si nemala nikam ísť tak do jej 18tky🤦‍♀️
Inak keď pôjde do skolky, asi sa psychicky zrútis, co?
A nezabudni jej volať 5x denne a kecať jej, ako ti chyyyyyba a budeš sa za ňou ponáhľať.

anna777115
19. dec 2025
@lienka.7

@seawalle nemám problém, vyrobím problém... vieš, čo, podľa mňa by si nemala nikam ísť tak do jej 18tky🤦‍♀️
Inak keď pôjde do skolky, asi sa psychicky zrútis, co?
A nezabudni jej volať 5x denne a kecať jej, ako ti chyyyyyba a budeš sa za ňou ponáhľať.

@lienka.7 Školka je na par hodin nie na viac dni. Takto malicke dieťa nedokaze este pochopiť pojem času, pre ňu to bude nekonečnost.0sobne by som od takeho dietata neodchadza pokial by to nebolo nevyhnutne. Moja dcera bola počas kovidu na infekcnom tyžden bezo mňa skrz salmonelozu a to mala už sest rokov a nenormalne ju to poznačilo. Ja som dva roky nemohla ani nohu vytiahnut hned plač a panika že kde idem a či sa vratim a to som len na dvor išla. A u mojej dcery by som takuto separacnu uzkost nikdy nepredpokladala vzhladom na vek a vzhladom, že bola vzdy spolocenska extrovertka samostatna a vidis.....

lienka.7
19. dec 2025
@anna777115

@lienka.7 Školka je na par hodin nie na viac dni. Takto malicke dieťa nedokaze este pochopiť pojem času, pre ňu to bude nekonečnost.0sobne by som od takeho dietata neodchadza pokial by to nebolo nevyhnutne. Moja dcera bola počas kovidu na infekcnom tyžden bezo mňa skrz salmonelozu a to mala už sest rokov a nenormalne ju to poznačilo. Ja som dva roky nemohla ani nohu vytiahnut hned plač a panika že kde idem a či sa vratim a to som len na dvor išla. A u mojej dcery by som takuto separacnu uzkost nikdy nepredpokladala vzhladom na vek a vzhladom, že bola vzdy spolocenska extrovertka samostatna a vidis.....

@anna777115 tvoja bola v nemocnici, tato bude s rodinou. Porovnávas neporovnateľne. Normalne jej urobia svokrovci s mužom program. A k skolke sa tu radšej nevyjadrujem. Stačí si tu prečítať niektoré príspevky.

natalka13
19. dec 2025

Ides na mesiac? Vobec nevolaj naco? Napis muzovi ci je vsetko ok. Dietatu dones darcek z cesty.

matkahelka
19. dec 2025

@seawalle brutalne prehanas. budes mimo 3 noci, nie 30 noci. dieta bude s tymi, kt.ma rado a kt.jej urobia program, s najvacsou pravdepodobnostou si ani nevsimne, ze tam nie si. volaj rodicom a muzovi, dietatu urcite nie.

sense
19. dec 2025

Ja by som to nechala na manžela, ak bude dcéra chcieť nech ti zavolajú. Inak by som nebola. U nás to situáciu akurát zhorší.

alenka58
19. dec 2025

my sme v tomto veku nechali syna u svokrovcov na 18 dní, boli sme na ceste po európskych metropolách, volali sme s ním každý druhý deň, áno bol aj smutný, aj mi to bolo ľúto, ale ako odrátaval dni tak bol veselší, vždy hlásil ešte za koľko prídeme a tešil sa, táto cesta bola darček od mojich rodičov a svokrovcov, nemali sme pochýb že sa postarajú, takže na 3 dni nevidím žiadny problém a navyše s rodičom

jaskolka
19. dec 2025

Mňa len zaujíma,to o čom chces akože rozprávať cez telefón s 3 ročným dieťaťom? Dieťa v takom veku nemá ešte pojem o čase,ono nevníma,či je mama preč hodinu čo tri dni.
Však zavolaj 1x denne mužovi,alebo babke,ako sa majú,čo robia a hotovo.
Uži si výlet s kamoškami,odreaguj sa,kecajte o "babskych"veciach a nerieš,čo a ako oni robia doma. Ver tomu,že to zvladnu.

anna777115
19. dec 2025
@lienka.7

@anna777115 tvoja bola v nemocnici, tato bude s rodinou. Porovnávas neporovnateľne. Normalne jej urobia svokrovci s mužom program. A k skolke sa tu radšej nevyjadrujem. Stačí si tu prečítať niektoré príspevky.

@lienka.7 Aj moja dcera má pri sebe, aj otca aj starku, ale cirkus robila, len ked som ja vytiahla patu z domu, čo i len na terasu, alebo dvor. Moj muž, keby odišiel aj na pol roka z domu ani sa na neho neopyta.

anonym_d4e214
19. dec 2025
@alenka58

my sme v tomto veku nechali syna u svokrovcov na 18 dní, boli sme na ceste po európskych metropolách, volali sme s ním každý druhý deň, áno bol aj smutný, aj mi to bolo ľúto, ale ako odrátaval dni tak bol veselší, vždy hlásil ešte za koľko prídeme a tešil sa, táto cesta bola darček od mojich rodičov a svokrovcov, nemali sme pochýb že sa postarajú, takže na 3 dni nevidím žiadny problém a navyše s rodičom

@alenka58 toto urobili rodicia kamoske a jej bratovi, brat mal cca 3-4 roky a doteraz si to pamata. a nie v dobrom.

anonym_84ba0b
19. dec 2025

@seawalle stornuj okamžite dovolenku stornuj,úplne vážne a zozieraj sa výčitkami svedomia,že ti vôbec niečo také prišlo na rozum!!! Sa zamysli nad sebou,žena!!!! Na takéto myšlienky môžeš pomyslieť tak okolo 15.rokou života dieťaťa. Samozrejme po dovŕšení a maximálne na jeden deň ,na noc až pri plnej dospelosti bábätká. Manžel,ako to plne zodpovedná osoba, musí byť postavený na druhú koľaj,jeden nikdy nevie,čo by robil keby bábätko plackalo,zaručene by sa zrútil a pomreli by od žiaľu,keď nie tak by malo dieťatko doživotnú traumu z odlúčenia.

mysicka36
19. dec 2025

Mne moja mama keď strážila deti, tak po takýchto telefonátoch, kedy sa rozcítili povedala, že si nepraje aby som si ich pýtala k telefónu. Celý čas všetko ok, hrali sa, boli na výlete, dobre papali a ja som večer zavolala a všetko bolo v prdeli a deti aj ja rozcítené. Tak sme sa dohodli, že mi vždy zavolá mama, poreferuje ako sa mali ale deti sme z toho vynechali. Všetko v cajku.

Inak toto mi hovorila aj kamarátka učitelka v škôlke, že tieto rodičovské telefonáty im robili problémy a deti sa im rozplakali úplne zbytočne a často reťazovo.

anonym_30ea3b
19. dec 2025

@seawalle volavame deťom. Niekedy su smutné a ja tiež. Smútok za milovanou osobou ale patrí k životu, je to prirodzené. 3 ročne dieťa sa má učiť, že odlúčenie od matky na istý čas je normálne, smútok je normálny a učí sa, že mama sa vráti. Mama má aj svoj život a nie celý sa točí okolo dieťaťa.

anonym_566b71
19. dec 2025

@seawalle volala by som iba muzovi.Ani dcére nepripomínaj, že jej zavoláš a potom uvidíš podla situácie čo povie muž či sa pýtala na teba atď.

senta_sofia
19. dec 2025

@seawalle neries to, s muzom budes v kontakte a dohodnite sa potom, podla toho v akej bude nalade. Mozno nebude riesit, ze si prec, tieto mensie deti vnimaju cas inak, tri dni budes aj v porodnici, ak sa rozhodnes pre dalsie. Ak bude mat manzel pocit, ze ta potrebuje vidiet alebo pocut, aby sa uistila, ze si v poriadku, tak si zavolate. Dnes je to jednoduche.