icon

Kto je alkoholik?

4. okt 2023

Ahojte. Ja viem, že existuje viacero "typov" alkoholikov a vopred prepáčte za dlhší príspevok ale chcela by som si to zrovnať, lebo mi to spôsobuje veľkú galibu vo vzťahoch. Ďakujem každému, kto si prečíta a k veci odpovie svoj názor či skúsenosť. Nie je to prieskum je to pre mňa reálny život ja nepijem a môj strop je 1dcl vína za pol roka preto vraj nie som objektívna.

Všetko sú to ľudia vo veku 25-32 rokov, všetci zodpovedne pracujú, starajú sa o seba, domácnosť, partnerov, všetci bezdetní- Pracujú v jednom kolektíve na vzájom sa ovplyvňuju. Robia v gastro oblasti teda prístup k alkoholu veľmi jednoduchý pre nich aj lacný ale kupujú si aj mimo práce.

Prípad 1: Osoby, ktoré sa cielene opijú 1x za týždeň "na totálku" - alko + drogy prípadne s cieľom "vypnúť sa" a odreagovať sa, v alkohole vyhľadávajú vyslovene ten stav. Robia to opakovane, plánovane a cielene, vo veľkom, ale len raz za týždeň/dva, majú na to financie, neohrozuje ich to existenčne, pracovne, spoločensky a pocitovo ani zdravotne + príležitostne sa napijú aj v práci (môžu) a nie "do nemoty". Podľa nich to nie je problém, je to tolerované okolím

Prípad 2: Osoby, ktoré sa cielene napijú každý deň. 1-2-3 poháre vína, niekedy celá fľaša - dve, prípadne niečo tvrdšie... štandard je tie 1-2 2dcl vína/proseca DENNE. Je tam uvedomenie si problému (nemal/a by som, mal/a by som prestať) ale zároveň je to tolerované okolím, lebo veď iní (viď hore) to majú horšie. Pracujú, sú výkonní, starajú sa o domácnosť, nezanedbávajú partnerov, majú koníčky, normálne fungujú. Časom sa stupňuje stav ich opitosti a situácie, ktoré sa dejú pod vplyvom, rovnako nie je jednotná "opica" - niekedy veselá, niekedy agresívna... ale: každý krát iná výhovorka, prečo "musia" piť (stres, práca a pod. stále niečo iné), tvrdenie, že im alkohol chutí, pijú kvalitný a nejde im o ten stav. Vedia vydržať napr týždeň bez ale potom zase nabehnú na svoju dennú hladinku, ktorú berú ako odmenu za akúkoľvek životnú komplikáciu alebo aj len tak. Tiež ich to neohrozuje pracovne ani finančne.

Majú všetci problém? Má niektorá skupina väčší problém? Kedy je ten bod, že už je to vážne? Akékoľvek skúsenosti a rady pomôžu.

Strana
z2
zuzizu2
4. okt 2023

Podla mna kazdy je alkoholik, len v inom ponimani. Ja ale do takychto veci nezasahujem pokial sa ma to nijako netyka. Myslim si, ze dospely clovek by mal mat jasno v tom, co je dobre, co je zle.

jamimo
4. okt 2023

@luccija to je folklór a lá Na Orave dobre, na Orave zdravo... Máme kamošku na Orave, ich otec totálny alkoholik... Ráno šli s mamou do obchodu, povedali : Daj jeden do cesty... prišli z obchodu: daj jeden na zohriatie... šli sme lyžovať:daj jeden do pravej nohy, do ĺavej nohy. My sme len kukali, nechceli sme, veď načo? Oni sa len smiali, že sme fajnové huby a nevieme čo je dobré 🙄
Ty kks a keď vidím tie jesenné záchvaty zbierania jabĺk a samé chvály v štýle : Vypálili sme 100.litrov 🤦‍♀️ tak už totálne nechápem. To čo tí ľudia s tým robia? Aj keď by si niekto dal sem-tam pol deci, to nemôže vypiť za 3 životy. Ale vlastne môže, dôvod sa vždy nájde 😵

luccija
4. okt 2023

@jamimo my sme tam boli v lete týždeň priamo v Zuberci viem o čom píšeš🙂ale ja pijem možno 2x za rok jeden pohárik tak tomu nerozumiem takémuto folkloru

autor
4. okt 2023

@zuzizu2 Ďakujem za názor!

autor
4. okt 2023

@jamimo fuuu, tak toto je presne to, čo ja nechápem... ale fungujú tak títo ľudia roky rokúce... ale to som tiež už počula, že veď aj kráľovná mala s každým jedlom každý deň nejaký alko/aperitív/digestív a že či aj ona bola alkoholička teda... no mám pocit, že výhovorky za každú cenu sa nájdu...

dejka77
4. okt 2023

Suhlasim s tym, co tu pisali ostatni. Su to 2 druhy alkoholizmu. Mozno teraz nemaju ziadne zdravotne problemy, ale casom ich to urcite dobehne. Je to prilis velke mnozstvo alkoholu v obidvoch pripadoch. Minimalne pecen si tym poskodia a ktovie co este. A este ten druhy pripad moze prerast do opijania sa kazdy den. Fakt skvela vyhliadka do buducnosti...

autor
4. okt 2023

@dejka77 ďakujem veľmi za názor!

ivangeline
4. okt 2023

Takych vyvrhelov tinedzerov je a bolo viac... ;D Treba ich len hladat...mimo party a velke skupiny.

janettdamian
4. okt 2023

@muchotrafka298 + autorka jedná sa o funkčný alkoholizmus hlavne v prípade č.2

mameha7
4. okt 2023

@jamimo Spomínam si, keď som bola na teambuildingu. Bola som v prvých mesiacoch tehotenstva a ešte som kolegom nechcela prezrádzať, že som tehotná. No to bolo rečí, že prečo si s nimi nechcem vypiť? Keď sa ma to niekto neopýtal 30x, tak ani raz. A neakceptovali, keď som im povedala výhovorku , že beriem antibiotiká. 😃

jamimo
4. okt 2023

@mameha7 stáva sa to bežne, a nielen pri téme alkohol. Ľudia majú veľmi veľkú tendenciu vnucovať svoje modely správania a 100% recepty na život, stravovanie, vzťahy-nevzťahy, očkovanie, politické preferencie...
PS: Aj s takým som sa stretla... Nepiješ? Si tehotná? Áno! Ale však jeden môžeš, to nemôže uškodiť 🤦‍♀️🤷‍♀️

20lucia20
4. okt 2023

Ja sa len tolko vyjadrím - nemyslím si, že práve len Slovensko je národ alkoholikov. Balkánci každý večer začínajú večeru šalátom a Rakijou (málokedy jednou), je to ich tradícia. Francúzi majú dlhé obedné prestávky, počas ktorých vypijú pohár/dva/tri vína alebo prosecca a normálne idú naspäť do práce. Taliani si popoludnie bez Aperolu nevedia predstaviť, je to sucast ich Dolce Vita. O Čechoch, Poliakoch, Ukrajincoch, Rusoch, pobaltských štátoch ani nehovorím. Takže len toľko k tomu, aj keď samozrejme viem, že v mnohých štatistikách "alkoholikov" sme na popredných priečkach.
Naši predkovia si každé ráno dávali za jeden zdravotný, a niektorí sa dožili uctihodneho veku.
Mnoho kardiológov práve odporúča pohar červeného vina každý deň.
Takže ťažko globalizovat podľa mňa.

huxy
5. okt 2023

@20lucia20 ta predposledná veta je riadny blud. To možno povedali zo dvaja (čo majú k chľastu blízko) a niekto sa toho chytil a je z toho "mnoho odporúča..." osobne nepoznám žiadneho lekára čo sám nepije a toto odporúča (pracujem v nemocnici)

onedaynick
5. okt 2023

@20lucia20 Taliani vobec nepiju tvrdy alhohol. A ked vino, ci aperol tal s mierou. My chlastame prvu ligu. A to s kardiologom a vinom je uz davno vyvratene.

20lucia20
5. okt 2023

@onedaynick písala som niekde že Taliani pijú tvrdý alkohol?

iva4444
5. okt 2023

Ahoj.necitala som komentare vyssie. Podla mna je alkoholik ten,ktory si "musi" vypit. Nevie sam sebe povedat ze nechce,alebo nema limit ked pije.

renat04
5. okt 2023

@iva4444 presne tak si ho predstavujem aj ja. ako musim si zaklopat, ze v rodine sme teda este taky pripad nemali, no podla mna to je clovek, ktory proste vypit musi, inak by bol nervozny, mal by triasku a podobne

macatt
5. okt 2023

Poznám vtip..
Celosvetovo je alkoholizmus vážna choroba, ale na Slovensku opačne : ,,čo nepiješ, čo si chorý?,,😂
Tiež som bola príležitostná alkoholička, lebo príležitosť sa našla vždy🙃 ale začala som si všímať, že ľudia okolo mňa sa menia, že to pitie na nich vidno, že komunikácia bola počtom drinkov obmedzená, ženy vyzerali ako obludy, často sa strácali zábrany, tá partia sa ťahala, každý zobral kolo až kým už sa nevedeli udržať na nohách..
Pre mnohých pitie piva nie je pitie, zaháňa sa len smäd.. po pár rokoch som sa ocitla na tom mieste a hrozný pohľad: z inteligentných, zcestovaných ľudí sú rozvedené trosky, čo omieľajú tie isté príbehy z dobrých časov🥲
Pokiaľ sa pije často, stane sa z toho zvyk a závislosť, len ťažko sa odhaduje tá hranica..
Nie som abstinent, ale tých ,,prepitých,, večerov by mi už bolo ľúto😋

onedaynick
5. okt 2023
iva4444
5. okt 2023

@renat04 hej presne tak som to myslela..ja som mala niekoho takeho,ale našťastie uz nie.(nezomrel,len som ho odstrihla)

babulkomale
5. okt 2023

@jamimo my napriklad vypalene predavame, nam to nechuti 😃 nepijeme dokopy nic ako je rok dlhy

Strana
z2