icon

Kto rozbíja rodinu?

kristina462
13. dec 2015

Ahojte, veľmi mi záleží na mojej rodine, nechcela by som ju rozbiť (máme tri deti), ale s týmto si už poradiť neviem. Môj muž mi stále vyčíta, že nerešpektujem to, že je žiarlivý , že viem čo mu vadí a stále to robím. Že porušujem jeho pravidlá, prekračujem jeho hranice, za ktoré on už nemôže ísť. Tie pravidlá podotýkam stanovil on. Robí tak odkedy sa poznáme, týka sa to môjho obliekania. Podotýkam, že nie som vulgárna, nenosim žiadne veľké výstrihy , ani minisukne . Proste normálne veci, ktoré sa mi páčia, ktoré mi sedia. Stále mi hovorí, že na koľko vecí už prestal žiarliť, čím všetkým si už musel prejsť, že mne to stále nestačí. A ja som si tým nemusela prejsť? Vadilo mu napr. keď mi vykuklo ramienko na podprsenke , keď som si obliekla tričko bez rukávov, látka na tričku nemohla byť ani trošku priesvitná, keď mi vykukli nohavičky z riflí a podobne. Bolo toho dosť, proste zakaždým keď som sa tešila, že budem s ním, tak ma schladil, že som nevhodne oblečená . Takisto mu vadilo, že niekto napr, do mňa drgol na ulici alebo v autobuse, že som si to mala všimnúť. Pod košeľu alebo blúzku , mám nosiť tielko. Viem, že som si
to mala vtedy zvážiť, koho si beriem, ale vtedy u mňa vyhrala zalubenost a imponovalo mi, že je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný ,... Situácia sa vyhrotila tento rok. Boli u nás na návšteve susedia a s nimi 14 ročný syn, sedela som v kresle, že sa mi bolo vidieť pol zadku, už som videla, že pení, lebo ma šťuchol do nohy, aby som si tie rifle hneď potiahla hore. Proste sfucaný mesiac. Keď začali prázdniny , bola som s deťmi pri bazeniku za bytovkou (bývame v malej bytovke , s uzavretým dvorom), bolo horúco, tak som si dala dole tielko, bola som v plavkách a kratasoch . Tak nadával, že či som na kúpalisku, že to je iné, lebo ma všetci ocumuju z okien. Že na verejnom kúpalisku je to iné, tam sú všetci v plavkách. Keď sme na kupku , tam mi zase plavky nesedia, že sú strihané do sikma , že sa mi odtahuju od tela a vidieť až do žalúdka, išiel mi to aj fotiť, to ma strašne urazilo . Že budem vidieť, ako bude on chodiť oblečený , aby som vedela, čo to je ziarlit . Že sa strašne radikalizujem , že som sa zmenila. Jasne som mu povedala, že aby sa už takto ku mne nespraval , že vzťah je o niečom inom. Že ak sa nezmenim , tak rozbijem rodinu a on bol ku mne dobrý, že len toto odo mňa žiada, aby som si ruku vystrihy dávala, keď sa sklanam , aby mi zadok nevykukol , .... Napísal mi, že mám 10 minút na rozmyslenie , lebo mi začne robiť zle. Poslala som sms jeho mame , že sa mi vyhráža, zastala sa ho. Dokonca sa urazila , ako si to dovoľujem jej písať, že ona svojho syna vychovala super. K našim chodil celé leto, že mi majú dohovoriť, aby som ho pochopila, naši už toho majú dosť, vedia aký je ziarlivý, tak mu povedali, že nech sa rozideme . To urazilo jeho. Na Vianoce sa vždy striedame u jeho mamy a u našich. Tento rok povedal, že on ma tam len odvezie, ale k našim nepôjde, lebo mu ublížili. Celé leto tam chodil, že veď on vôbec nemá veľké nároky, už sme boli všetci z neho hotoví. Prosím Vás, poraďte mi, lebo k terapeutovi nechce ísť, mám si zvyknúť , že on je taký, a že budem ľutovať, akého dobrého muža som mala. A ako to mám zariadiť na Vianoce, ja som bola naposledy u jeho mamy , nechcem aby boli naši sami , ale nechcem im ani pokaziť Štedrý večer. Nechcem si raz vyčítať, že moje deti vyrastaju v neúplnej rodine. Po prázdninách som sa vrátila, ale nič sa nezlepšilo. Stále mi vyčíta, že kedy už pôjdem do práce. On zarobí dobre. Zase nechcem ostať teraz 5 rokov doma, ale jednak neviem či to má význam si hľadať prácu tu , či mám právo zmeniť deťom prostredie, a jednak sa ešte necítim na to, že by som pri troch deťoch hneď zvládla nástup do práce.

jabadaba
3. jan 2016

@mijo53
nepripustas jednu zasadnu vec a to je fakt, ze manzel zakladatelky kludne moze znacne prehanat, a to co je normalny vystrih, on uz povazuje za vystrih nevhodny. Jeho vyjadrenia vobec nemusia zodpovedat realite, sama zakladatelka pise, ze obliect primerane a vhodnesa vie a v ziadnom pripade nenosi vystrihy kde jej vidno az do zaludka. Cize, opat tu mame dost pravdepodobnu moznost, ze pan manzel ma pokryvene vnimanie reality a na zaklade toho nasledne vyvodzuje neprimerane zavery a hodnotenia!

Jedna vec je, ze dnesna moda viac odhaluje ako zahaluje, dalsia je vec vkusu a istej davky sebakritiky, kedy obezna zena si na seba nenataha leginy o dve numera mensie a pod. Toto ale nie je pointou tejto temy. Tato tema je ovela zavaznejsia nez len zle odhadnute bedrove gate. Za dalsie, Ty nie si vseuniverzalnym hodnotiacich a tym padom vychodzim kriteriom odievania dnesnych zien. To, ze Ty si sa pohybovala v zamestnaniach, kde bol urcity kodex obliekania a ze navstevujes kostol, kde tiez patri ista skromnost v obliekani, to je fajn ale je to tvoja osobna vec a vonkoncom sa netyka nikoho ineho. Aj ini ludia pracuju v uradoch ci inych instituciach a ustanovizniach, kde sa odievaju prostrediu primerane. Vo volnom case ale kazdy uz moze slobodne volit odev aky mu v danu rocnu dobu vyhovuje! K bazenu teda volim to co k bzenu patri - plavky, plavkovy vrch atd. namiesto elegantnej bluzky ci saka! Nemyl si neustale bazenik s kancelariou.

Bolo by mozno aj vhodne, aby si si prestala mylit partnersky/manzelsky zvazok so zvazkom dvoch nerovnocennych bytosti, kde jedna sa musi prisposobovat tej druhej. O tom manzelstvo nie je. To Ti isto radi vysvetlia aj v tom kostole! Strdovek pominul, aj jeho anomalie co do postavenia zien. Uz nie su zeny majetkom svojich manzelov, manzelia nie su panmi a majitelmi svojich zien. Vzajomny respekt je to co tvori zaklad kazdeho manzelstva. Chybou zakladatelky bolo, ze si zle vybrala - vybrala si cloveka, ktoremu sa nepacila, a ktory ma a podla uvodneho prispevku aj vzdy mal potrebu prevracat zenu na svoj obraz, podla svojich predstav. To je zasadny kamen urazu celeho tohto manzelstva.

mijo53
3. jan 2016

@jabadaba myslela som, že už nebudem reagovať, ale po Tvojom príspevku chcem: doposiaľ sú vo svete samé krízy : Najprv to bola kríza identity, potom finančná, ekonomická, dlhová kríza, pomedzi energetická, ukrajinská, grécka, demografická, utečenecká, m o r á l n a a hovorí sa aj o kríze civilizácie. Ja s Tvojím príspevkom v prevážnej miere nesúhlasím, nakoľko sama nie si presvedčená , kto má pravdu, či manžel alebo zakladateľka témy: Používaš slova, že "manžel zakladateľky kľudne môže značne preháňať" , tak môže alebo preháňa? alebo ... opäť tu máme dosť pravdepodobnú možnosť..." - pravdepodobné nie je určité. Mám pocit, že si myslíš, že ja k bazénu chodiť v saku, nie ja chodím v plesovej róbe. Chcem Ti povedať, že ja partnerský zväzok neuznávam, uznávam kamarátsky priateľsky, snúbenecký, manželský - čítaj s porozumením. V kostole to vysvetľujú dostatočne a si na omyle, ak si myslíš, že ľudia sa tam obliekajú skromne, väčšina si oblieka to najlepšie , čo má v svojom šatníku, lebo to je slávenie Boha a na slávnosti sa obliekame pekne, moderne ale slušne, aby sme nepohoršovali. Keďže sa hovorí o morálnej kríze, tá je spúšťačom veľa vecí, tak neviem či v blízkej dobe, keď dôjde ku kríze civilizácie sa nevrátime v obliekaní poniektorí k figovým listom

moonlight1210
3. jan 2016

@mijo53 velky problem pre bezneho cloveka je, ked pozna ziarlivca iba zbezne, povrchne, ci len pocuje uryvky jeho konania (pokial nejde o extremne ciny), ze vyhodnoti jeho chovanie ako iba neprijemne, ale znesitelnd. dokonca sa zamysla, ci nie je chyba v jeho polovicke.

pre toho,co denne zije so ziarlivcom a znasa jeho excesy, je potom taketo hodnotenie zvonka zdrvujuce. akoby mu to bralo pravo branit sa a nutilo ho dalejto znasat. proste sa pochybuje nie o jeho ziarlivom partnerovi, ale o nom. casto az tak, ci naozaj nie je jeho chyba, ze partner ziarli. to je frustrujuce. navyse je to voda na mlyn ziarlkvca, ktory si utvrdzuje pocit, ze co robi, robi opravnene. a jeho ziarlkvost tym zial rastie.
ak mas dcery psychologicky, spytaj sa ich.
a nakolko ziarlivost velmi dobre poznam zvnutra, chovanie autorkinho muza je ziarlivost. a aj keby chodila vo vreci, najde si dalsie dovody. ziarlkvost ma koren inde, sceny kvoli jej obldceniu su zamienka.
max to svedci o tom,ze si svoju chorobu ciastocne uvedomuje a snazi sa hladat pre verejnost "prijatelne" dovody rozhorcenia.

gviera
3. jan 2016

@timea7 Ďakujem, si milá, to ja len tak od srdca. 😎

jabadaba
3. jan 2016

@mijo53 nejako mi uchadza pointa tvojich prispevkov. Si na kazani v kostole alebo o co sa snazis? Schvalujes patologicke spravanie sa manzela voci manzelke? Ty budes asi z tych navstevnicok kostolov, ktore tip top pozapinane, len aby nepohorsovali, budu ukazovat prstom na ine zeny a este si hodia do nich kamenom!

kittykat22
3. jan 2016

@jabadaba pisatelka mijo53 bude na 100% svokra zakladatelky.

kittykat22
3. jan 2016

@mijo53 s tymi krizami mas pravdu. Ja za najhorsiu krizu dnesneho dna povazujem citanie tvojich prispevkov 😀

jabadaba
3. jan 2016

@kittykat22 je to dost mozne....

jabadaba
3. jan 2016

@kittykat22 k tym jej prispevkom - moralizovanie, mravokaznenie a uplne mimo misu a od pasa. Podstate problemu sa nevenuje, za to riesi zo siroka kazdemu jasne veci pokial ide o obliekanie v zamestnani ci kostole! Hlavne, ze sme sporiadene odete, co na tom, ze nas doma sikanuje vlastny muz. V kostole to predsa nikto nevidi! Asi tak! V tejto suvislosti mi na mysel prisiel skvely taliansky film MALENA....to je tiez o tom ako spravit zo zeny total pobehlicu - muzi lebo po nej slintali no ona mala v srdci jedineho a zeny ako take tupe krakle zo zavisti po nej pluli jedy, aaale sedavali v kostolnych laviciach! Ze dohnali nevinnu zenu k tragedii, to sa predsa v kostole neriesi! Ono to tak totiz byva, najcastejsie ma niekto potrebu niekoho zrazat na kolena ak ten ho niecim prevysuje! Vzhladom, rozumom ci inak...

jabadaba
3. jan 2016

@mijo53 este k tym krizam, ktore si spomenula - no kiez by na tomto svete jedinym problemom boli trciace gatky z bedracov ci vybehnute ramienko od podrpsenky...kiez by! To by bolo sveta zit! 🙄

tslobik
3. jan 2016

@kristina462 zaujímavé.....Môj ma ešte nabáda k tomu, aby som sa obliekala sexi. Jemu sa to páči, hlavne ak ideme niekam spolu je rád, keď som pekne oblečená, aj vyzývavo možno.

jeennyv
4. jan 2016

@jabadaba mna k tomu co hovoris napadla kostolna klasika ide sa do kostola, ohovara sa pred kostolom, podomodli sa, ohovara sa cestou z kostola, najhorsi su casto ti, co pekne pravidielne sedia v kostolnych laviciach... podla mna niektore komentare v temach su aspon pre mna vzdy scestne a na zaver diskusie je to ako ked deti hraju telefon, povodne slova davno prekrutene a nic z toho nepomaha...moja kamoska mala priatela ziarlivca, neraz som bola svedkom scen, ze ani filmare by sa nehanbili....takeho clovek neprorobis, chorobna ziarlivost je choroba......aj keby si obliekla burku a bolo jej vidno len oci tiez by bolo daco nedobre, ze jej oci vidno atd... nenarodil sa pre mna chlap, ktory by mi rozkazoval, ze oblec sa tak a tak...ako v paroch a v rodinach zvykneme take podpichovacky, ze toto si obliekas v ramci srandy alebo chlap povie nahod nieco extra sexy, ale toto to je choroba....

timea7
4. jan 2016

@jabadaba to nie, ale keď sa všetky oblečieme do kostýmu a pod blúzku si dáme tielko, veľa kríz sa vyrieši 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

mijo53
4. jan 2016

@jabadaba mnohé ženy možno prekvapí, že sexi žena neznamená pre nich prvoplánovo odhalená-to je z prieskumu mužov. Toto čo si napísala v svojom poslednom príspevku - tam je začiatok morálnej krízy, a tá je veľmi nebezpečná, provokovať mužov a sexi oblečenie napr. sexi gaťky, podprsenka, neznamená, že bude vytŕčať z nohavíc, alebo spod trička. Povinnosťou kresťana nie je iba sedieť v kostole, máte to veľmi pomylené

tinapa
4. jan 2016

@kristina462 Už sa k nemu nevracaj, ak to je možné...to je moja rada. Nebude to lepšie.. Jedine ak ho ešte moc moc ľúbiš a chceš vaše manželstvo zachrániť...ale to by som riešila ultimátom. Vrátim sa k tebe len vtedy, ak začneš s terapou..uvedomíš si, že to, čo robíš, nie je normálne. Len to je beh na dlhú trať. Či to za to stojí, je otázne. To len, ak ho fakt ešte miluješ. Ako som písala, ja riešim oproti tebe prkotinky ak by som mala toto doma, nezniesla by som to tak dlho.. Klobúk dolu tebe, si silná podľa toho..ale práve tú silu nasmeruj správnym smerom.. Držím palce.

gviera
4. jan 2016

@kittykat22
@jabadaba
Mne tie jej príspevky pripadajú ako by nebola z reálneho sveta a za každú cenu chce presadiť svoje názory. Akoby sem zavítala z dávnych storočí. A o tých dcérach psychologičkách veľmi pochybujem. 😒

gviera
4. jan 2016

@mijo53 Nechápem a ani nechcem chápať o čo ti ide. Premiestni sa na nejaké filozofické fórum o krízach tohto sveta 😠

operaphantom
4. jan 2016

Ja zas milujem, ked sa moja kocka nahodi pekne a sexy pri mne, neskutocne sa mi to paci. Ostatni chlapi po nej cumia a neaktraktivnejsi zeny zavidia a ticho zuria, ked ju vidia. No ale tak co, ich problem.. 😀 Preto nechapem toho ziarlivca, to bude asi nejaky jeho psychicky problem. Inak tiez som zazil pripad, kde chlap chorobne ziarlil...a to mal doma taku priemernu zenu, co som teda nechapal, ze na koho to ziarli, ved nema top modelku. Ako hovorim, to je nejaky divny blok v hlave, tam mu pomoze iba odborna pomoc. Alebo nech sa prestahuje niekde do moslimskej krajiny a zena mu tam moze chodit cely den zahalena, to bude spokojny..

timea7
4. jan 2016

@operaphantom ďakujem za pohľad muža, lebo som si už začína myslieť, že ja nie som normálna a mám doma exota. Byť oblečená sexy neznamená byť oblečená vulgárne, byť oblečená sexy nemusí vôbec znamenať, že to žena robí preto, aby zvádzala, provokovala mužov, ale jednoducho preto, lebo sa tak dobre cíti. Som vo veku, keď by som už mohla mať nevestu, keby sa obliekala na svoj vek upäto, bolo by mi to divné Ale ak niekto nechápe preto, lebo nechce pochopiť, keď dookola omieľa o oblečení v kostole, banke a nechce počuť to, že ide o oblečenie na voľný čas, na oblečenie doma, tak je zbytočné argumentovať.

natalym
4. jan 2016

@timea7 Veď ok, ale Ty točíš o koze a my o voze. A furt to nie a nie pochopiť.

timea7
4. jan 2016

@natalym no práve, že neviem, aký zmysel tu má na troch stranách básniť o tom, ako sa obliekať do kostola, zamestnanec do banky, keď sa to zakladateľky témy absolútne netýka. A problémom vôbec nie je jej oblečenie.

natalym
4. jan 2016

@timea7 Tak o čom teda točíš? 😉
Z toho vyplýva, že každý môže mať iný pohľad na to, čo je ok a čo je cez. Možno má jej muž pravdu, a možno je to žiarlivý debil, ale my to nevyriešime. Jej to nevyhovuje, jemu tiež nie nie buď sa dohodnú, alebo sa nedohodnú.

timea7
4. jan 2016

@natalym a ty? 🙂

natalym
4. jan 2016

@timea7 Ja som sa len stotožnila s názorom mijo53.

timea7
4. jan 2016

@natalym to som si všimla pár strán späť, to je v poriadku, každý má právo na svoj názor. Ja som sa s jej názorom nestotožnila, ani sa s ním nestotožním. Už sa nechutne opakujem, ale je rozdiel, ako sa žena oblečie na spoločenské podujatie, do kostola, ako sa oblečie pracovníčka banky a je rozdiel, ako sa oblečie na voľný čas. Nechápem, čo je zlé, vulgárne, pohoršujúce na tom, ak bola zakladateľka témy na dvore s deckami pri bazéne vo vrchnom diele plaviek a v šortkách. Sama píše, že sa neoblieka vulgárne, čo mi samozrejme posúdiť nemôžeme, ale reagujeme na to, čo ona uviedla. A už vôbec nesúhlasím a nikdy nebudem s jej názorom, že sa má mužovi prispôsobiť ani s takým nezmyslom, že pozná viac mužov, ktorí žiarlili, ale postupne ich to prešlo. Preto neviem, čo by som mala pochopiť. Mám stále silnejúci pocit, že absolútna väčšina prispievateľov do tejto témy to chápe tak, ako ja.

natalym
4. jan 2016

@timea7 No ok, ale čo s tým? Lopatou po hlave chlapovi?? 😀

timea7
4. jan 2016

@natalym čo s tým? Myslím, že návrhov tu má dosť, hlavne mu dať jasnú stopku.

natalym
4. jan 2016

@timea7 Tak môžeme debatu ukončiť.

timea7
4. jan 2016

@natalym myslím, že sa len potrebovala uistiť, že nerobí nič zlé a že správanie jej manžela nie je normálne. Čo s tým urobí je len a len na nej.

natalym
4. jan 2016

@timea7 Lenže máme pohľad len jednej strany. No ale ok. 😎