icon

Kto rozbíja rodinu?

kristina462
13. dec 2015

Ahojte, veľmi mi záleží na mojej rodine, nechcela by som ju rozbiť (máme tri deti), ale s týmto si už poradiť neviem. Môj muž mi stále vyčíta, že nerešpektujem to, že je žiarlivý , že viem čo mu vadí a stále to robím. Že porušujem jeho pravidlá, prekračujem jeho hranice, za ktoré on už nemôže ísť. Tie pravidlá podotýkam stanovil on. Robí tak odkedy sa poznáme, týka sa to môjho obliekania. Podotýkam, že nie som vulgárna, nenosim žiadne veľké výstrihy , ani minisukne . Proste normálne veci, ktoré sa mi páčia, ktoré mi sedia. Stále mi hovorí, že na koľko vecí už prestal žiarliť, čím všetkým si už musel prejsť, že mne to stále nestačí. A ja som si tým nemusela prejsť? Vadilo mu napr. keď mi vykuklo ramienko na podprsenke , keď som si obliekla tričko bez rukávov, látka na tričku nemohla byť ani trošku priesvitná, keď mi vykukli nohavičky z riflí a podobne. Bolo toho dosť, proste zakaždým keď som sa tešila, že budem s ním, tak ma schladil, že som nevhodne oblečená . Takisto mu vadilo, že niekto napr, do mňa drgol na ulici alebo v autobuse, že som si to mala všimnúť. Pod košeľu alebo blúzku , mám nosiť tielko. Viem, že som si
to mala vtedy zvážiť, koho si beriem, ale vtedy u mňa vyhrala zalubenost a imponovalo mi, že je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný ,... Situácia sa vyhrotila tento rok. Boli u nás na návšteve susedia a s nimi 14 ročný syn, sedela som v kresle, že sa mi bolo vidieť pol zadku, už som videla, že pení, lebo ma šťuchol do nohy, aby som si tie rifle hneď potiahla hore. Proste sfucaný mesiac. Keď začali prázdniny , bola som s deťmi pri bazeniku za bytovkou (bývame v malej bytovke , s uzavretým dvorom), bolo horúco, tak som si dala dole tielko, bola som v plavkách a kratasoch . Tak nadával, že či som na kúpalisku, že to je iné, lebo ma všetci ocumuju z okien. Že na verejnom kúpalisku je to iné, tam sú všetci v plavkách. Keď sme na kupku , tam mi zase plavky nesedia, že sú strihané do sikma , že sa mi odtahuju od tela a vidieť až do žalúdka, išiel mi to aj fotiť, to ma strašne urazilo . Že budem vidieť, ako bude on chodiť oblečený , aby som vedela, čo to je ziarlit . Že sa strašne radikalizujem , že som sa zmenila. Jasne som mu povedala, že aby sa už takto ku mne nespraval , že vzťah je o niečom inom. Že ak sa nezmenim , tak rozbijem rodinu a on bol ku mne dobrý, že len toto odo mňa žiada, aby som si ruku vystrihy dávala, keď sa sklanam , aby mi zadok nevykukol , .... Napísal mi, že mám 10 minút na rozmyslenie , lebo mi začne robiť zle. Poslala som sms jeho mame , že sa mi vyhráža, zastala sa ho. Dokonca sa urazila , ako si to dovoľujem jej písať, že ona svojho syna vychovala super. K našim chodil celé leto, že mi majú dohovoriť, aby som ho pochopila, naši už toho majú dosť, vedia aký je ziarlivý, tak mu povedali, že nech sa rozideme . To urazilo jeho. Na Vianoce sa vždy striedame u jeho mamy a u našich. Tento rok povedal, že on ma tam len odvezie, ale k našim nepôjde, lebo mu ublížili. Celé leto tam chodil, že veď on vôbec nemá veľké nároky, už sme boli všetci z neho hotoví. Prosím Vás, poraďte mi, lebo k terapeutovi nechce ísť, mám si zvyknúť , že on je taký, a že budem ľutovať, akého dobrého muža som mala. A ako to mám zariadiť na Vianoce, ja som bola naposledy u jeho mamy , nechcem aby boli naši sami , ale nechcem im ani pokaziť Štedrý večer. Nechcem si raz vyčítať, že moje deti vyrastaju v neúplnej rodine. Po prázdninách som sa vrátila, ale nič sa nezlepšilo. Stále mi vyčíta, že kedy už pôjdem do práce. On zarobí dobre. Zase nechcem ostať teraz 5 rokov doma, ale jednak neviem či to má význam si hľadať prácu tu , či mám právo zmeniť deťom prostredie, a jednak sa ešte necítim na to, že by som pri troch deťoch hneď zvládla nástup do práce.

kristina462
autor
20. dec 2015

@timea7 no presne kvôli tomu, že som to už nedokázala stopnut, už bolo všetko zajednané pred svadbou, bola som slaboch a pritom v porovnaní s tým čo riešim teraz To nebolo nic

kralovahola
29. dec 2015

@moonlight1210 OMG, slunce-seno-par facek :D :D som rada, ze sa ho zbavila a ze sa nic vazne nestalo, ale ty by si mala ist pisat scenare niekam 🙂 Dobre napisane, normlane som si to predstavila jak z nejakej slovenskej komedie :D

tinapa
30. dec 2015

@kristina462 Ahoj, ak môžeš a chceš napísať- ako teda pokračuje vaše spolunažívanie?

kristina462
autor
2. jan 2016

@tinapa ahoj, momentálne mám také zmiešané pocity. Stedru večeru sme strávili doma spolu, hneď na druhý deň nás muž odviezol k mojim rodičom a hneď sa vrátil domov, povedal našim, že tu neostáva, ked ho nikto nechápe

minnie55
2. jan 2016

@kristina462 no to je ale dobrý debil....keď si to už vedela na začiatku, vtedy si si mala zvážiť, či si s ním založíš rodinu. Chápem, bola si zaľúbená, človek si vždy s odstupom času povie : "Keby som vtedy mala tento rozum..." Máte tri deti, čo chceš teraz robiť ? On sa nezmenil, len tebe to začalo vadiť (čo je úplne pochopiteľné). Ja by som mu jasne a veľmi rázne vysvetlila, že si neželám, aby ma takýmto spôsobom obmedzoval a sekíroval a pokiaľ s tým neprestane,rozvediem sa. Ja osobne si neviem predstaviť, že by som s takým človekom žila. Prepáč, ale podľa mňa to je až na psychológa.

miculkovo
2. jan 2016

To je fakt psychopat.. Toto rozhodne nikdy,, dobré " nebude! A pravdepodobne ani nikdy dobré nebolo 😉

timea7
2. jan 2016

@kristina462 tvár sa akoby sa nechumelilo, on sa tiež nesnaží pochopiť vás a mal by začať od seba. Stanov mu tvrdé podmienky. Povedal ti, že ťa nebude ľúbiť, tak ho nemá čo zaujímať, čo máš na sebe. Je zima, tak výstrihy nenosíš, pri akejkoľvek zmienke o tvojom oblečení mu povedz, že nie si jeho majetkom, tak sa budeš obliekať tak, ako uznáš za vhodné. Viac to nerozoberaj, povedz mu, že si na túto tému ochotná s ním komunikovať, až keď bude pravidelne navštevovať odborníka. Neustúp, dovolí si toľko, koľko mu dovolíš ty. Rob si svoj program, neseď doma, nájdi si koníčka, ak nie si zamestnaná, hľadaj si prácu, nenájdeš ju za dva dni. Ak začne rozoberať tvoje oblečenie, alebo správanie, odíď do vedľajšej miestnosti so slovami - toto nemusím počúvať. Buď milá k nemu, slušná, ale zachovávaj si odstup, nedaj sa zmiasť jeho vydieračskými rečami, jeho manipulovaním. Ak by ešte raz mal také reči, že ti bude robiť zle, rozosmej sa na celé kolo. On bol príliš na koni, nechala si to zájsť priďaleko, teraz máš šancu to aspoň čiastočne stopnúť, lebo jeho nezmeníš, môžeš zmeniť len seba a tým ho donútiť aspoň čiastočne zmeniť jeho prístup k tebe. Každý ústupok, ktorý urobíš - pre pokoj v rodine je krokom späť. Ak povie, že k tvojim rodičom nejde, iba skonštatuj dobre, viac to nerozvádzaj. Spomenula si, že vás zaviezol, nemáš vodičák? Tak hor sa do toho! Držím ti palce, aby si sa nedala opinkať jeho odmietavým správaním, ani tým, že ti začne okato prejavovať lásku, aby ťa mal tam, kde chce on. Je to manipulátor a je na tebe, aby si ho k odborníkovi dostala. Sám od seba tam 100% nepôjde. Je potrebné, aby si prestala byť na ňom závislá - musíš mať prácu, teda svoj príjem, musíš mať priateľov, musíš mať možnosť dopraviť sa aj s deťmi kam potrebuješ bez jeho pomoci, pracuj ma tom.

gviera
2. jan 2016

@kristina462 Chudáčik, no veď nikto normálny ho nemôže chápať.

gviera
2. jan 2016

Dobre ti radí timea7. Od svojho postoja neustupuj ani keby ti neviemčo dokazoval. Nenechaj sa zdeptať jeho rečami. Pracuj na sebe, aby si bola nezávislá. Keď budeš nezávislá sebavedomá žena, ľahšie ti bude rozhodovať sa. Viem, že to nie je ľahké, máš 3 deti, ale krôčik po krôčiku dokážeš všetko čo budeš chcieť.
On, ak sa nezačne liečiť u psychiatra, tak mu nedaj žiadnu šancu. A nehanbi sa, nadviaž priateľstvá, stretávaj sa s ľuďmi, nájdi si v okruhu priateľov takých, ktorým budeš môcť otvorene hovoriť o svojom probléme. Veľmi ti držím palce. 🙂

gviera
2. jan 2016

@timea7 Veľmi sa mi páčia tvoje odpovede. Výstižné, s nadhľadom a plné skúseností zo života.

timea7
2. jan 2016

@gviera ďakujem, som už stará korčuľa a veľmi ma zaujíma psychológia.

gviera
2. jan 2016

@timea7 No ty si prípad, už som sa s tým stretla, že napísala, že si "stará korčuľa". Ani ja nie som už práve mladá, ale úprimne ti poviem, že keby som sa pred pár rokmi odhodlala založiť tému o svojich problémoch na MK, a niekto by mi takto otvorene napísal, čo si myslí a poradil - ako to robíš ty, bola by som veľmi rada.

timea7
2. jan 2016

@gviera s tou starou korčuľou žartujem, každý je taký starý, ako sa cíti. Vekovo by sme už mohli byť s partnerom babka a dedko- teoreticky, prakticky sa vyblbneme pri športe, koncertoch a neriešime, koľko máme rokov. Len tak pre zaujímavosť, jeho rodičia majú 90 a 87 a žijú takým aktívnym životom, že by tu mnohým, ktorí trávia voľný čas vysedávaním pri PC hrách, alebo TV padla sánka....Som na tom rovnako, ako ty, bola by som veľmi uvítala pred 15-17 rokmi, aby mi niekto poradil napísal svoj názor, bolo by mi to vtedy veľmi pomohlo. Rodina a priatelia majú k človeku citový vzťah, niekedy je lepšie prečítať si názor nezainteresovaných. Môj štýl písania je možno ostrejší, nemám rada, ak sa niekto donekonečna utešuje tým, čo nie je a klame sám seba, nie každému to vyhovuje, ale môže si prečítať radu od iných a mňa ignorovať. Veľmi sa teším, ak sa mi nešťastnú ženu podarí nakopnúť a ona mi po čase napíše, že žije iným životom. Je pre mňa nepochopiteľné, ako niektoré ženy dokážu žiť, čo všetko sú schopné mužom tolerovať, kam až sa nechajú zatlačiť....v 21. storočí. Mala som šťastie na rodinu, kde si muži vážili ženy, boli k nich galantní, bolo pre nich normálne, že sa podieľajú na fungovaní domácnosti a o starostlivosti o deti, pre mňa by bolo jasné, ešte pred svadbou, že žiarlivec ani náhodou. Nechápem, prečo to zakladateľka témy nechala zájsť až sem, prečo má s takým človekom tri deti a nechá sa ponižovať. Život je taký krátky, mladé roky preletia veľmi rýchlo, repríza neexistuje, prečo si ho nechať zničiť manipulátorom? Alebo ho privrieť a bude to riešiť s odborníkom, no to mala bohužiaľ urobiť už veľmi, veľmi dávno, alebo musíme ísť od seba. Pre deti toto nie je dobrým príkladom, naopak, hrozí, že aj oni si vybudujú nezdravé vzťahy a budú raz nešťastné. Som za, aby ženy urobili pre úplnú rodinu všetko, ale pre zdravú rodinu, toto zdravé spolužitie nie je 😒 😒 😒 😒 😒

kristina462
autor
2. jan 2016

@timea7. Strašne ma to nahnevalo, že sa nevie ponížiť ani kvôli Novému roku

timea7
2. jan 2016

@kristina462 prečo by ho mal rozhádzať Nový rok, keď ťa terorizuje roky? Nedaj sa vykoľajiť, buď veselá, akoby sa nič nedialo, určite zbadá zmenu v tvojom správaní a o to ide, aby si mu konečne dala najavo, že sa nemieniš podriaďovať jeho pravidlám, že si samostatným človekom.

kittykat22
2. jan 2016

@kristina462 "povedal našim, že tu neostáva, ked ho nikto nechápe "

ty nemas doma 3 deti ... ale 4 😀 😀 😀

mijo53
2. jan 2016

Kristína 462 , ako samá píšeš Tvoj manžel je slušný a zodpovedný, že nepije a nefajči, že je inteligentný , pekný , a preto mu v niektorých prípadoch vadí Tvoje obliekanie. Žene, ktorá chce byť za dámu nikdy, rozumieš nikdy, nesmie vykukovať ramienko z podprsenky, nesmie mať výstrih, že keď sa zohne, tak jej vidno do ˇ žalúdka " , že vidno nohavičky , lebo rifle sú bedrovky, to sa dáme nesmie stať, priesvitné tričko správna dáma, tiež nenosí. Mnohé tu sa dotazujete, aká je práca v banke ap., ale v banke tiež nemôže byť priesvitná blúzka, aby bolo vidno podprsenku, topánky ku kostýmu bez špičky , a bez pančúch k šatám alebo sukni. Tvoj manžel asi vie, čo sa patrí, nepočúvaj tu niektoré ženy, ktoré Ti hovoria, že manžel je idiot. psychopat a pod., lebo si tým ozaj rozbiješ rodinu a že ma ísť k psychológovi, dve z mojich dcér sú psyhologičky a neviem, na stranu koho by sa priklonili. Porozmýšľaj a čiastočne sa mu prispôsob, on asi podľa mňa vie, čo sa patrí a čo nie. Ak som dobre porozumela, na kúpalisku Ti nezakazuje plavky a plavky tiež musia dobre sedieť.

kristina462
autor
2. jan 2016

@timea7. Každý večer deťom zavolá, mňa naschvál ignoruje.

kristina462
autor
2. jan 2016

@mijo53. Zdravim, pani svokra

kristina462
autor
2. jan 2016

@kristina462 svokricka sa mi zapojila do diskusie, zienky môžte sa jej pýtať

kristina462
autor
2. jan 2016

@mijo53 milá svokra, rok narodenia ta prezradil, tvoj syn mi teraz diktuje to, ako sa obliekaš ty! Ale ja mám iné životné vzory, už dosť toho v živote bolo podľa teba, nikto tu prácu v banke nespomenul, takže si sa tiež odhalila. V živote som nešla von v priesvitnej blúzke,

kristina462
autor
2. jan 2016

@mijo53 prepáč, ale strašne mi pripominas slovník mojej svokry

mijo53
2. jan 2016

@kristina462 zasmiala som sa, ako Ty vieš, aký som ja rok narodenia, ja svojim deťom nediktujem ako sa majú obliekať, samé od seba vedia ako sa pekne, moderne a slušne obliecť, gate, podprsenky nepatria na verejnosť, to sú intímne časti odevov. Ja nepracujem v banke, ale viem aký je protokol slušného a zároveň bankového odievania. Ak máš iné životné vzory, prečo si si zobrala "môjho syna" ha ha , to bol asi životný omyl

jeannna
2. jan 2016

@kristina462 Nejdem teraz hadat, ci je mijo53 tvoja svokra alebo nie. Za predpokladu, ze tvoj manzel bol vychovany v podobnom duchu a je to v nom vstepene od malicka, ako pecat vypalena do tela, tak je to pre teba boj s veternymi mlynmi. Tento clovek sa nikdy nezmeni a neviem, ci ziarlivost je to prave slovo. Su to skalopevne zasady, bez ktorych by sa mu zrutil jeho svet. Ja by som sa cim skor rozviedla a zacala normalne zit.

mijo53
2. jan 2016

@jeannna smejem sa, nie , nie som jej svokra, ani moje deti sa neobliekajú podľa mojich predstáv, ale u žiadnej elegantnej ženy, nemôže vykukovať spodné prádlo a moje deti to vždy vedeli a vedia a neviem, prečo sa hneď toľké pre hlúpotinky chcete hneď rozvádzať. Ty si myslíš, že tie, ktorým netrčia gate z nohavíc, alebo podprsenka spod trička, nežijú normálne? ja si to nemyslím. Toľko mladých chodí po exotických krajinách, kde nemôžu ísť v kraťasoch, bez šatky na hlave ap. a to rešpektujú a doma čo?

loginexistuje
2. jan 2016

@kristina462 suhlasim s
@jeannna ak je tvoja svokra taka ako je @mijo53 tak potom uz len rozvod tvoji rodicia maju pravdu v tom.

ono to neni o tom ako sa clovek oblieka .. je jasne ze ak si v praci kde sa vyzaduje dress code tak sa prisposobis ale aby si toto terorizovanie trpela na materskej len kvoli milostpanovi a jeho posahanej vychove to co je ...

andrea400
2. jan 2016

Tato diskusia sa uz meni na temu pripad pre psychiatra 😀 😀 😀

andrea400
2. jan 2016

@mijo53 asi si necitala predchadzajuce prispevky tu sa nejedna iba o obliekanie ale celkovo ako s nou zaobchadza a ze sa ho boji . Ach mat teba za svokru tak to by bol zivotny omyl ☹

mijo53
2. jan 2016

@loginexistuje ženy, veď ja som normálna žena,, jej manželovi asi nevadí, keď jej trčia gate alebo podprsenka doma, ale keď je na verejnosti, alebo majú návštevu, veď písala, že mali návštevu a bol tam 14 ročný chlapec. Ja tiež píšem o tom, že tak by sa nemalo chodiť na verejnosť, keď vidím, niektoré tučné dievčatá /možno za to nemôžu/ a majú bedrovky, holé brucho, sadlo visí, gaťky vytŕčajú, do kostola prídu v tielku na ramienka, tak toto je móda? Veď to je pod úroveň, jasné, že nikto nepôjde na kúpalisko, k moru a bude sa kúpať v teplákoch , o to ide jej manželovi, veď to sa dá prečítať pomedzi riadky

timea7
2. jan 2016

@kristina462 ignoruj aj ty jeho a ste si kvit. To tiež patrí to jeho scenára vydierania a manipulovania.
@mijo53 sorry, ale si mierne vedľa. Som už vo veku, keď by som teoreticky mohla byť svokrou, vulgárny štýl oblečenia neschvaľujem ani náhodou, ale je hádam rozdiel, či ti vykukne ramienko z podprsenky v práci, na úrade, alebo v tvojej obývačke. Nechápem, prečo by mladá žena nemohla ísť na ulicu v tričku, cez ktoré jej jemne presvitá podprsenka, čo je vulgárne na tom, keď sa žena na dvore vyzlečie do vrchného dielu plaviek a kraťasov. Áno, to, čo opisuješ, sa dáme nestáva. Ale bežná žena, za ktorú sa považujem aj ja, nepotrebuje byť dámou, ak sa na dvore hrá s deťmi, ak ide kúpiť v lete ráno rožky, ak hrá napr. plážový volejbal, ak s partiou griluje na chate.....a vôbec to neznamená, že je vulgárna. A tak, ako tu už bolo písané, vonkoncom tu nejde len o kritiku jej oblečenia, ale o človeka, ktorý so svojou manželkou roky manipuluje a momentálne ju aj psychicky vydiera. Keby ona vždy splnila všetky jeho požiadavky, aj tak nebude spokojný, nájde si niečo ďalšie. Všimla si si, že ju zvozil aj za to, že do nej niekto v autobuse drgol?! To ti príde normálne? Je lepšie prečítať si všetky príspevky zakladateľky témy, nie len úvodný.