Kto zodpovedá za financovanie pohrebu a dedičstvo?
Pekný deň prajem.
Tak ako nikto na svete, ani ja som si svojich rodičov nevybrala. Moji sa prestastie rozviedli ešte keď som mala 5 rokov. Ale stačilo to na to, aby som mala celoživotné traumy, z ktorých som sa roky dostávala. Radšej nebudem písať detaily.
Následne sme s mamou a časom s nevlastným otcom žili v harmonickej rodine. V puberte mi to nedalo, vyhľadala som otca, zistila som, že má novú rodinu s deťmi, ktorú tiež opustil a je stále alkoholikom . Nemal záujem o vzťah, stretli sme sa zopár krát, vždy z mojej iniciatívy. Po rokoch som sa vydala, mala deti, vždy som mu dala vedieť, zagratuloval a tam to skončilo. Nezaujima sa o vnúčatá, ani nevie koľko rokov majú, nikdy ich nevidel.
Dopočula som sa, že je ba tom zle . Prehral všetko, garsónku prepísal na kamaráta z krčmy. Pri jeho životnom štýle he zázrak, že ešte žije a tak sa zamýšľam, je totiž výročie úmrtia starých rodičov, čo keď on zomrie... budem musieť financovať a vybavovať pohreb? Dediť jeho dlhy? Som jediná z jeho detí, čo žijem v rodnom meste. Jeho synovia z druhej rodiny žijú v UK až dobre viem. Ja s nim nechcem mať nič spoločné, oni zrejme tiež nie...
Môže mi exekútor alebo právnici siahnuť na majetok kvôli nemu?
Ďakujem za prečítanie a prípadné skúsenosti.
J.K.
A keď by sa niečo stalo, polícia bude zrejme kontaktovať mňa, keďže nikoho iného tu nemá, musím ja vybavovať pohreb a veci s tým spojené? Dá sa tomu vyhnúť?
@beata_k aspoň že tak, picula som o tom, ale istá som si nebola, hlavne keď sú dlhy kade tade . A je to v podstate pre mňa cudzí človek
Podľa ustanovenia § 470 Občianskeho zákonníka dedič, resp. dedičia zodpovedajú za poručiteľove dlhy len do výšky ceny nadobudnutého dedičstva. Inak povedané v dedičskom konaní nemôžeš po poručiteľovi zdediť tie dlhy (pasíva), ktoré by prevyšovali cenu nadobudnutého dedičstva (aktíva). Nemusíš sa preto báť, že zdedíš dlhy pokiaľ podľa toho čo píšeš nemá žiadny majetok. Dlh ako celok "prepadne" v neprospech štátu. Navyše dedič môže dedičstvo ako celok odmietnuť (pozri ustanovenia § 463 a nasl. Občianskeho zákonníka).
Autorka No pohreb sa dá urobiť aj lacno. Nemusíš robiť kar, dávať vence drahé, drahú truhlu (sú napríklad aj truhly z papiera) , normálne si nájdi dobrú pohrebnú službu a povedz im situácii a nech poradia ako pochovať najlacnejšie. Asi najlepšie by bolo pochovať niekde k rodine do existujúceho hrobu len za tvojej prítomnosti, bez ceremonii okolo pre iných ľudí. Dostaneš aj nejaký príspevok na pohreb, takisto kde má podľa teba dlhy? Ako dôchodca napríklad možno dostane dôchodok a v dedičskom ti ho dajú potom ak si financovala pohreb. Teda nie je to až tak čierne ako sa obávaš.
ak sú dlhy vacsie ako reálne dedičstvo, normálne sa vzdás akéhokoľvek dedicstva a exekútor tebe teda nehrozí. bohužiaľ ta garzonka keď je prepísaná na niekoho iného z krčmy, zostane jemu. pochybujem že by sa v ňom pohlo svedomie a hľadal jeho deti, ktorým by to prepísal… s tým pohrebom si nie som istá, ale logicky mi vychádza, že ak by ta aj kontaktovala polícia, nikto ta donútiť platit za prípadný pohreb nemôže, ak sa otec nezaujímal ani o teba počas života. tak asi obec?
1.nie, dedičstvo môžeš odmietnuť, potom nededis dlhy
2.ked odmietnes dedičstvo, tak neplatís ani pohreb
§ 30 ods. 2 Zákona o pohrebníctve :
"Ak do 96 hodín od úmrtia nikto nezabezpečí pochovanie do siedmich dní od úmrtia, pochovanie zabezpečí obec, na ktorej území došlo k úmrtiu; ak nie je známe miesto úmrtia, pochovanie zabezpečí obec, v ktorej katastrálnom území sa ľudské pozostatky nachádzajú."
Ak otec nemá žiadny majetok, ktorý by bol predmetom dedenia a teda dedičské konanie by bolo zastavené, nik od teba a ani od ostatných jeho detí nemôže vymáhať náklady na pohreb.
@marsmykkok ja by som bola najradšej, keby ma z toho úplne vynechali. Od známej som sa dopočul, že v lete bol 2x hospitalizovaný kvôli infarktu a následne mozgová prihoda. Ani raz ma nikto nekontaktoval, mňa sa na jeseň pýtala známa, či o tom vôbec viem. Chvalabohu, nevedela som. Vždy keď o ňom vôbec počujem, odraxi sa to na mojej psychike, uz som nejaký rok bez liekov, ale po tomto som opäť musela navštíviť psychiatra. Bojím sa, čo by ešte pohreb ako taký so mnou urobil. Potrebujem byt v pohode, mám rodinu, ktorá má potrebuje a s láskou sa o ňu starám, nechcem sa viac trápiť kvôli nemu, stačilo
tu sa dočítaš...
https://www.najpravo.sk/clanky/smrt-povinneho-a...
https://ficek.sk/dedenie-a-dlhy-porucitela-31561
https://www.zakonypreludi.sk/zz/2010-131
článok staršieho dáta, ale budeš "v obraze"
https://www.pohrebnictvo.sk/nemate-na-pohreb-me...
PS: aj psychológovia odporúčajú pre zachovanie vlastného psychického zdravia odstrihnúť sa od biologickej rodiny. Drž sa a prajem všetko dobré ❣️
niekedy robi pohreb aj obec na vlastne naklady ak sa jedna o ludi bez pribuznych ale neviem ake su presne podmienky
Z praxe, tiez rodicia rozvedeni, s otcom minimalny vztah. Umrel tragicky, nikto ma nekontaktoval, ani policia, ani lekari. O umrti som sa dozvedela az od otcovych rodicov, teda mojich starych rodicov, ktori este zili, s nimi tiez ziadne vztahy nemam. V podstate chceli odo mna peniaze na pohreb. Odmietla som. Pochovali si ho sami. Takze nemusis. Ak by nikto nechcel, pochovava obec, resp, nastava iba kremacia, najlacnejsie riesenie. Ci by obec od teba vymahala, ista som si neni, skor by asi isli na to exekucne, ak ale nic nezanechal, nechali by to zrejme tak. Neviem o povinnosti, ze by musel niekto z rodiny povinne platit pohreb.
Dá sa pochovať : kremácia bez obradu a to stojí málo. Keď nemá kto pochovať, pochovať mesto alebo obec kde má trvalý pobyt. keď nemá trvalý pobyt tak mesto alebo obec kde umrel. Nie ste povinná pochovať ho.
Reálny prípad z môjho okolia:podobný prípad ako tvoj,len väčšíe prešľapy tam ešte boli ,tri deti ho odmietli pochovať,bol bezdomovec ,tak ho pochovalo mesto.Oni odmietli akékoľvek spojenie s ním,takže ani exekútor to nemohol od nich vyžadovať.Zrieknes sa akéhokoľvek dedičstva po ňom,tým pádom nesplácas dlhy.
Riesila som to dva roky dozadu. Prisli medzi sviatkami policajti, ktorych kontaktovali z mestskeho uradu z mesta, kde zil, oznamili mi, ze zomrel a spytali sa, ci ho budem chciet pochovat. Povedala som, ze nie, ze ani nemam za co (a preco), oni iba ze ok, daju vediet na ten mestsky urad a ze ho spopolnia a rozsypu na nejaku luku.
Dedicstvo som neriesila, ani ma nikto kvoli tomu nekontaktoval, no myslim, ze by aj tak nebolo co dedit. Alebo som mozno stratila narok, ked som ho nechcela pochovat na svoje naklady, neviem... A uprimne je mi to jedno. Boli sme cely zivot donuteni si poradit bez neho, zvladneme i dalej.
V kazdom pripade, pri dedicstve sa dedi majetok aj dlhy. Dedicstvo mas pravo odmietnut. Cize ak bude viac dlhov alebo len dlhy, povies notarovi dakujem, neprosim a vybavene.
Ďakujem každému za reakcie. Keby aj neviem aké majetky mal, nemám záujem. Som rada, že teraz viem, že nie som povinná nič po ňom riešiť, ani pohreb ani dediť jeho dlhy . Ešte raz vďaka a majte pekné sviatky ❤️
Pohreb zaplati mesto. Tak by to malo byt
Oznamis mestu, ze ste neboli v dlhodobom kontakte. Podas informaciu, ze ma este dalsie deti, z manzelstva po rozvode Tvojich rodicov, tie s nim zili, kym odisli do zahranicia, nech kontaktuju ich.
Popísali tu tu dosť, ale aj zbytočne vela.
Ja len stručne - ak nastane chvíľa, že ti niekto oznámi úmrtie , okamžite odmietneš akékoľvek kroky, stačí veta: celé roky sme neboli v kontakte nemal o mňa záujem, odmietam vybaviť pohreb, odmietam dedičstvo.
1.pohreb platiť nemusis
2. Dedičstvo odmietneš.
Bodka

Nemusis dedit. Dedicstvo sa da aj odmietnut.