icon

Kúpa domu a neochota partnera

sylvi878
2. sep 2021

Ahojte, Mám taký problém, s priateľom sme sa rozhodli pre kúpu domu, že pôjdeme do všetkého spoločne. Problém nastal, keď som zistila, že mám by štvrtý rok a tým pádom by som musela platiť daň z nehnuteľnosti , plus by som musela vrátiť príspevok pre mladých... do 35 rokov. V banke mi odporučili byť zatiaľ nepredávat, pretože je to pre mňa max. nevýhodne... keby som musela odviesť daň aj vrátiť príspevok. Priateľ teda prišiel s nápadom, že vezme celú hypotéku na seba a tým pádom bude aj výlučnym vlastníkom nehnuteľnosti, ja s ním do hypotéky vstúpiť nemôžem, nakoľko mám svoju hypo na byt, tým pádom mám záväzok a stiahla by som ho dole, kvôli mojej hypo a príjmu, samému by mu to malo vyjsť. .a dám zatiaľ svoj do podnájmu a keď predám byt, tak ma zapise ako spoluvlastnícku.. co sú ešte skoro dva roky... Problém je jeho správani odvtedy. On a jeho rodina očakáva, že sa taktiež finančne budem podieľať na investíciách do domu, ktorého on bude výlučnym vlastníkom, veď to je jedno podľa nich na koho to je písané, keď sa dvaja ľúbia.... Priateľ to ešte zaklincoval, že ma zapíše, keď bude dieťa..nechápem, čo má dieťa spoločne so spoluvlastníctvom... Odvtedy to išlo dole vodou, ja som chcela investovať do domu ale pod podmienkou, že keď vybaví hypo, zapise ma ako spoluvlastnícku v podiele aký investujem....nešlo by o malú sumu.. cca 15000-20000€, že vraj to nejde, banka to nedovolí, viac som sa nedozvedela...co je podla mňa blbosť, ak to nie, chcela som aspoň zmluvu u notára, koľko som do toho domu dala, ani to nie, že vraj ponižujúce, on mi nič podpisovať nebudem... ako to si fakt niekto myslí, že niekto v dnešnej dobe investuje do domu, ktorý mu nepatrí...len tak na základe citov..nie sme manželia, nemáme deti.. keď by som mu pomohla len tak, môže ma kedykoľvek vyhodiť a ja sa môžem ísť sťažovať na lamparen, že som tiež investovala do domu. Zvyšok by som doinvestovala po predaji môjho bytu, keď nebudem musieť platiť daň, zatiaľ by bol môj byt v podnájme. Potom prišiel s tým, že mám ten byt predsa predať v hotovosti... aby som obišla platenie dane z nehnuteľností, to som odmietla, nebudem čakať, kým zaklope niekto z daňového ...na dvere, že som nezaplatila daň..z bytu. Od tej doby partner ochladol, nakoniec som sa dozvedela len toľko, že som ho zradila a vo všetkom nechala samého... až sa so mnou pred týždňom rozišiel, že už nie som súčasť plánu... pritom on sám ma od všetkého odstavil, keď prišiel za mnou s tým, nech nechám byt v podnájme..ale dohodnúť sa na financiách ferovo, to už nie, nikdy by som neinvestovala do niečoho, o čom nemám zmluvu, on tento názor vedel od začiatku, ze pokiaľ sa nedohodneme, ja mu do toho domu nedám ani cent, ja som sa chcela len ferovo dohodnúť...a počkať s predajom bytu, aby sme z neho mali viac časom....co si o tom myslite? Akoby ste takúto situáciu riešili vy? No zachoval sa voči mne ako chrapun.. on nemal na nič argument, len dookola opakoval, že sme sa dohodli, že do toho pôjdeme spolu..a zradila som ho.. Je toto podľa vás normálne? Ja už neviem, či som ja pochybila.. ale ja som chcela len dobre a nakoniec všetko otočil proti mne... Mali ste niekto podobnú situáciu a ako ste ju riešili?

betulinka1
2. sep 2021

@sylvi878 do cudzieho by som neinvestovala ani 1€ a mohli by sme sa ľúbiť neviem ako. Úprimne ja som ešte viac prísna v tomto, že mimo manželstva by som ani len spoločnú nehnuteľnosť nekupovala. Riešim aj soukromí niečo podobné. Priateľ chce aby sme postavili dom pol na pol. Pozemok mám ja. Nie sme zosobášení. Ja mám svoje dieťa a on svoje. Nemáme spoločne a ani nebude, sme už straší. Povedala som mu, že buď bude stavať jeden alebo druhý. Pozemok mu predám. To sa mu nepáči. Jeho mama, že tiež prečo nie spolu. Proste bez svadby nebudem s ním stavať. Ak by zomrel, dedil by polovicu domu jeho syn. Je maloletý a ešte 12 rokov bude. Jeho ex je veľmi na peniaze, čiže by mi to pekne nechala vyplatiť do 1€. Takže príklad, postavíme dom za 120 tisíc, veľa veci svojpomocne alebo lacnejší material viem mať. On zomrie, tak sa urobí znalecký, kde hodnota domu bude 240 tis., to je aj reálna cena za čo tu idú domy. Čiže ja budem musieť vyplatiť jeho ex (aj keď synovi) 120tis. , Takže dom, za ktorý by som reálne dala 120tis., by som zaplatila ešte raz 120tis.. Tak na toto nech môj zlatý zabudne. Navrhla som mu, kúpne byt, tam sa hodnota nemení tak výrazne. Nie on nejde do bytu. Teraz bývame v dome mojich rodičov. Mamina zomrela a otec býva mimo mesto. Čiže mne postaviť nový dom nejako nesuri. Otec mi dom kľudne daruje ak by som chcela. Výsledok je, že sme sa s priateľom pohádali na tom a nebavíme sa viac o stavbe noveho V hadke mi vykrical, že ja ho nutim si ma zobrať. Akože WTF??? Ja ho nutim??? Mu fakt šibe. Akože sme spolu 3 roky. Ak by som si ho zobrala mohol by byť stastny, lebo jeho narcistická povaha nie je úplne na vzťah. Čiže som z tohto vypálila ako debil aj ja. Povedala som si, že kašlem na neho, mám kde bývať a pokiaľ chce stavať nech stavia. Ja budem stavat, keď si nasetrim aspoň polovicu. Nechcem sa tak zadlžiť úverom v celej výške, mám svoj vek a tiež som synovy samoživiteľka. Zdieľam tvoje rozhorčenie nad situáciou ale nie si v tom sama. Hlavne sa nedaj, podľa mňa dobre nad tým premýšľas.

karolinakr
2. sep 2021

Chcel ťa okašlať, ty si sa nedala, tak ťa vyšachoval z hry tak rychlo ako sa len dalo a rozhadzuje siete na dalšiu husičku, ktorú do tohto problemu na zaklade veľkej lasky namočí, Poznam taky pripad, chlap nechal hypoteku na krku jeho byvalej, on si nahaňa dalšie, ktore mu to budu splacať nový dom, zarobí 2000 a kupuje kytice na výročie za 2 eura. takto si ceni partnerky...Ked som mu povedala,, nech kupi aspon za 15 taku veľku, že ne, to jej stači.

sense
2. sep 2021

Riesila si to dobre a ked sa s tebou rozisiel ver ze by ta do vadtnictva ani podielu nikdy nezapisal a o svoje prachy co by si z lasky investovala by si prisla.... on to mal dobre premyslene

lusyc
2. sep 2021

@enka81 nie

marcelik88
2. sep 2021

Asi by som to asi ani ja neriesila inak. Chcela si sa proste pre kazdy pripad ochranit. Z jedho ust vyslo to, ze ta zapise az ked bude dieta a to je preboha co za podmienku. Podla mna mozes byt rada, ze to takto dopadlo a podla mna si ho vobec nezradila, len ti nemal co ineho povedat

sylvi878
autor
2. sep 2021

@betulinka1 To mi veľmi pripomína nás..tiež sa mu to nepáčilo, chcela som najprv svadbu, keď je takáto situácia. A bolo by po probléme.. tiež som počula, že vymýšľam... a on si ma akože ma teraz zobrať... peniaze áno, tam nemal problém, ale svadba to až potom...som sa poučila, že ak už niekedy s niekým do spoločnej nehnuteľnosti, tak jedine ako manželia, takže ti to kvitujem...a keď ty nestojís za svadbu, tak nech takí naozaj tiahnu do horúcich pekiel....

lucia147852
2. sep 2021

Konečne nejaká múdra ženská na mk. Dobre si urobila a vidíš ako sa ukázal, ako chrapun. Nebanuj, neni za čím

kikus7
2. sep 2021

@betulinka1 Tiež by som do cudzieho neinvestovala ani euro, ba ani cent. Super, že existujú ženy ako Vy, ktoré rozmýšľajú.👍 Dokonca ja nemám záujem ani o chlapov s deckami z predchádzajúcich vzťahov, aby som takéto veci v živote nemusela riešiť.
@sylvi878 👍

odesi
2. sep 2021

Za mna si sa zachovala spravne. Mozno by rozchod prisiel casom a ty by si sa tak dostala do zbytocnych problemov. Takto si si ich aspon usetrila

betulinka1
2. sep 2021

@sylvi878 akože ja neviem kde na to muži prišli, že my si ich tak túžobne chceme zobrat. Skôr oni majú česť, že majú zadara upratovačku aj kuchárku aj sex. Manželstvo nie je len papier, je to nejaká istota, že keď vyhodí z kopitka máme vysporiadaný majetok a nemusíme sa s nikým doťahovať, máme vdovsky, čo čiastočne pokryje úver za muža alebo ženu, veď to platí aj opačne. Mňa sa jeho veta, že ja ho nutim akože sakra dotkla. Keby som chcela byť vydatá som už davno aj pred ním ale kym sa nespája majetok, bolo mi to vždy nejako jedno

betulinka1
2. sep 2021

@kikus7 ak máš dieťa jedinacik chlap s dieťaťom je super. Máš hotového surodenca 😉. Za mňa by tu jeho maly mohol byť aj stále, nie len na striedavku. Keď si deti rozumejú je to super. Cim viac tym lepsie. Ale to som ja, jasne, ze kazda to mame inak. Majetky sa tiez daju poriesit ale musia to pochopit obaja.

weronca22
2. sep 2021

Velmi mudro rozmyslas👍 ja len k tej banke a zapisu svoluvlastnictva, to je blbost, ze sa to neda - my to tak mame bez problemov, hypo je len na muza a na liste vlastnictva sme obaja na polovicu😉

simca06022011
2. sep 2021

Ja osobne neznasam rozratavania a spekulacie kadejake. Mna by uplne odradilo aj to, ze beru tvoje investovanie do domu ako samozrejmost, ked "nebude tvoj" a este sa do toho montuje jeho rodina. Tak to by bola asi konecna, na to som vonkoncom alergicka.
VEd nech si ta vezme hned, na co cakat a na co dieta... :D a budete mat spolocne. Alebo mozete teda 2 roky s domom pockat, nemate deti, netreba sa vam ponahlat nikam a aspon uvidis ako sa to vykrystalizuje vsetko a ci vobec do niecoho viac s nim pojdes. Ja osobne by som s chlapom, u ktoreho mam pochybnosti o comkolvek a zly pocit, ziadnu nehnutelnost nekupovala. A to z vlastnej skusenosti pisem. Prisaham, ze mam pocit, ze je horsie riesit majetky ako napr. spolocne dieta.

elizabet173
2. sep 2021

@sylvi878 buď rada, že ste sa rozišli, toto nebol vzťah založený na láske, ty si rozmýšľala triezvo, on vypočítavo

bluka2
2. sep 2021

@betulinka1 a co presne ti vztah s narcistickym chlapom dava,okrem tvojmu dietatu surodenca? Sorry, nie je to tema, ale fakt ma to zaujima, ako sa z takého vzťahu dá spravit niečo, čo je v istom zmysle pozitívne (lebo kvôli starostiam by si s ním nebola, že?)?

betulinka1
3. sep 2021

@bluka2 to sa castokrat pytam aj sama seba 🤣🤣🤣 ale nie. Ma aj pozitivne stranky, co si na nom vážim ako človeku. Ja to tak beriem, ze nikto nie je dokonalý. Aj s narcistickou povahou sa da pracovat, len musia tam byt aj pozitivne stranky. Sem tam narazíme, ked chcem od neho kompromis, co tieto povahy nevedia prijat alebo nevedia prijat nazor druheho. To si ale tvrdo poviem co chcem a on uz vie, ze cesta cez to nevedie. My uz mame obaja po 40-tke, myslim, ze v tomto veku uz tak zasadne nepreživam hádky alebo urazeného partnera. Uz viem povedat no a co. Ak by sme boli spolu do mojej 30-tky, urcite by som s nim nevedela byt.

ivana11155
3. sep 2021

@sylvi878 ani som nedocitala dokonca. Nechaj si bytík a uvidíš ci to ešte bude priateľ alebo bude potrebné sa poobzerať po nejakom inom chlapovi. Určite by som nič neprispievala na cudzí dom.

euie
3. sep 2021

@sylvi878 Chapem, ze sa citis smutna a nerozumies, preco nechce postupovat spravne... a v neposlednom rade z toho mozes citit flustraciu a beznadej...
ale chcem ti napisat, ze ty si postupovala uplne korektne!! ked som citala prispevok, len som pritakavala, ze konecne zena co v tomto mysli racionalne uz nazaciatku a nema ruzove okuliare...
Nedaj sa zlomit ani ukecat, toto je cista matika, nech to mate naporiadku, ak by ste sa predsalen neskor ked opadnu vasne a mozno sa veci vyjasnia rozhodli spolu riesit buducnost... drzim ti velmi palce, vyzeras rozumna baba.

dollyzv
3. sep 2021

@ivana11155 mala si dočítať dokonca,pretože ďalej píše že ju odkopol lebo nechce investovať do jeho domu 🤣🤣

sylvi878
autor
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
5. sep 2021

@sylvi878 už máš šampus vychladený, aby si ho večer buchla? Začína nový život, bez somára, ktorý ťa neľúbil, ty píšeš rozumne, máš na viac, ako na trtka, ktorý chce s tebou vybabrať a mamička sa môže realizovať, keď má pocit, že je na všetko sám. Veľa zdravia, šťastia a láska určite príde. Tá skutočná, nezaložená na materiálne.

maciatkolulu
5. sep 2021

@sylvi878 prepáč, neprečítal dom celé, koľko vlastných financií dá priateľ a koľko ty?

elanor
5. sep 2021

bud rada, ze si sa zbavila debila.
Sprav hrubu ciaru, a uz sa neobzeraj.
Taky za to nestoji...

alena0305
5. sep 2021

@sylvi878 ak predáš byt skôr ako za 5 rokov, daň sa neplatí z celej ceny ale z rozdielu. Napr. kúpila si za 70 000 a predávaš za 90 000. Daň platíš z 20 000.

mell27
5. sep 2021

@sylvi878 určite si nepochybila 😊 buď rada, že nemáte dieťa a že sa takto vyfarbil,skôr ako by bol medzi vami nejaký záväzok 🙂 rozišiel sa s tebou... Ešte ti urobil službičku 😃

sylvi878
autor
5. sep 2021

@alena0305 to som všetko vedela, plus s príspevkom pre mladých, ktorý by sa musel kompletne vrátiť v plnej sume to bolo cez 10 000€... tak mat ich a nemat...po piatich rokoch....

sylvi878
autor
5. sep 2021

@maciatkolulu priateľ predal svoj byt, lebo taky problém s bytom nemal ako ja, cca okolo 40 000€ dal z predaja jeho bytu, ja som bola ochotná dat z mojich a zo zdrojov mojej rodiny...okolo 15000-20000€, zvyšok by sa vyrovnal po predaji môjho bytu, keď by padla daň... problém bol, že ma od všetkého odstavil, nemohla som byť podľa neho od tej chvíli ani na liste vlastníctva, ani zmluvu u notára spísať o výške môjho vkladu do nehnuteľností...nič, ešte som bola ochotná platiť aj vyššiu časť hypo na dom, aby sme sa začali vyrovnávať, keď on dal väčšiu časť v hotovosti... nič nešlo, tak nie,že nešlo, jednoducho nechcel, lebo veď skvelé riešenie, cely dom na mňa, ja si budem platiť hypo na svoj dom ok, čiže riešim si svoju budúcnosť..a ty predsa z čistej lásky ku mne mi pomôžeš... s tvojou hotovosťou na základe citových väzieb a veď uvidíme že... a keď som sa ho pýtala, z čoho by mi to vrátil, keby sa niečo stalo... tak on nevie...musel by si požičať...a stravu som mala platiť ešte.. čiže peniaze s prepáčením do hajzla som mala dávať.... ci odkladať každý bloček z nakúpu keby niečo....😅 choré....

euie
5. sep 2021

@sylvi878 juj, som tak rada za teba ze si ho prekukla!!!
U nas v rodine sme az teraz pri rozvode svagrovcov zistili, ze ich spolocny byt je pisany len na svagra. Pritom svokrovci im pomohli, prispeli financne nemalu ciastku (okolo 20) a ako ceresnicka na torte, oni ho kupovali uz po svadbe!!! Ale svagor vychcany to zjavne cele namanipuloval, dal podpisat vynatie z z bezpodieloveho "akoze svagrinej by nedali hypo a nepreslo by to v banke lebo bola tehotna a sla na matersku" s ich dietatom...

sylvi878
autor
5. sep 2021

@elizabet173 ďakujem veľmi pekne za podporu, ste všetci skvelí 🙂❤❤❤

sylvi878
autor
5. sep 2021

@euie strašné, dobre bol vychcany švagor...ale dá sa zúžiť alebo vyňat z BSM bez jej súhlasu? No ten bol šikovnejší... tu to bolo také čudné.. celá rodina asi hrala nejaké divadlo...lebo keď sa riešil ten dom, že čo a ako.. tak som vôbec nepočula od nich niečo také, že nám vadí, že náš syn si berie taký veľký záväzok iba na seba, tak predaj aj ty ten byt, aj keď za takých nevýhodných podmienok, lebo náš syn to nezvládne a choďte do toho spolu..ja som počula len, že dom bude na ich syna a aké budem mať citové väzby k tomu domu... čiže v preklade ako tam chceme žiť, keď ja nie som ochotná za takých výhodných podmienok pomôcť, keď som začala so zmluvami, tak nikto sa k tomu nevyjadril, len veď to je jedno na koho to je písané, veď to je už vaše 😅 jeho otec to vtedy ešte zaklincoval, takou drobnou vetou... čo myslíš, že lepšiu nájdeš...nenájdeš a odišiel, môj ex sedel akoby tam ani nebol snáď...nie tam sa to riešilo, keď som ja nebola prítomná...tak som sa dvihla, že citové väzby mám k ľuďom, nie k veciam... ale ako u koho ... niekto má citové väzby k majetkom, niekto k ľuďom... a nakoniec to špinavo, pokrytecky otočili, ako v tom zostal sám....a mali sme ísť do toho spolu.. lebo som sa nedala zmanipulovať... tak som začala robiť problémy, tak asi tak.