Kúrenie pri deťoch
Ahojte ludia (a najma zenske pokolenie),
potreboval by som poradit ohladom zrejme uz otrepanej (ale vzdy aktualnej) temy kurenia pri malych detoch. S manzelkou vedieme dlhodobe spory o tom co by mala a nemala byt idealna teplota v byte, kde a kolko prevetravat a tak podobne. Ja si na rovinu priznam, ze zrejme ako vacsina muzov som skor horkokrvnejsi a stacia mi nizsie teploty, ale zase tiez nepotrebujem mat v byte arkticku zimu. Moja zena je moj presny protiklad a citi sa fajn az ked zo mna tecie. Samozrejme tato tema nebola taka akutna kym neboli deti na svete, ale odkedy su tak sa ich snazi podla mna trochu prehnane chranit a mozno az na ukor toho, ze uz im skor robi zle. Rovnako viem, ze kazdy byt je iny a pre kazdeho je vnimanie teploty velmi subjektivne, takze ono sa tazko davaju jednoznacne odporucania. Moja predstava o idealnej teplote je priblizne tych 22 stupnov, este aj 23 znesiem relativne ok. Pre moju zenu to je vsak zima a ked znizim kurenie alebo nedajboze otvorim vetracku a podari sa mi to dostat na taketo teploty, tak okamzite zatvara a prikuruje a vypocujem si prednasku o tom ako myslim len na seba a ako robim detom zle. Jeden z jej oblubenych argumentov je, ze musim pochopit, ze pri zemi, kde sa hraju deti, je chladno (sme prizemny byt), takze ona musi miestnost o to viac vykurit. Cize podla jej predstav je idealna (alebo skor minimalna) teplota v miestnosti medzi 24-25 stupnov a este aj to chodi doma naobliekana v hrubych ponozkach a mikine, pricom mne je uz riadne teplo a boli ma hlava aj ked chodim takmer uplne vyzleceny. Este podotykam, ze takato teplota je u nas v uplne celom byte a ked sa vari tak to ide aj cez 25. Mensia dcera ma 2 roky, takze ta este svoj nazor velmi nevie vyjadrit, ale starsia 8 rocna sa zjavne aj boji povedat ako jej skutocne je len aby zase neboli hadky kvoli tomu. Ake su vase skusenosti v tejto oblasti a co sa s tym podla vas da realne robit?
Áno, pri zemi je samozrejme zimšie. Preto sa deťom odporúča nosiť hrubšie tepláky. Aj my máme nastavený termostat v detskej izbe na 21,5. Inde je o stupeň chladnejšie. Ak sa teplota zdvihne nad 25 začne pocit nepohodlia. Na deti by som sa nevyhovárala. Oni sa hýbu a ak sú normálne oblečené nemá sa im čo stať. No ale je teraz taká móda chodiť celý rok po dome v kraťasoch a v krátkom rukáve, tak v tom prípade, áno, človeku môže byť zima. Ale ak ona chodí naobliekaná, problém môže byť aj inde. Pozitívum vašej situácie je, že máte pravidelne vetrané 😉
Toto iste som tu uz raz citala nie? Take vysoke teploty v byte mi pridu fakt ako zbytocne mrhanie energiou. To nie je vsade na svete samozrejmost, preto napriek neobmedzenemu pristupu k vode a elektrine sa mi zda fer vyuzivat to v rozumnych medziach a neprehanat to. Ak je jej zima v 23 stupnoch... Nema nejaky zdravotny problem?
Ahoj,my mavame okolo 21-22,a myslim ze staci,netreba prekurovat,podla mna je to naskodu hlavne kvoli detom...ale kazdy to vnima inak ako si povedal...ked prideme na navstevu starkym,tak ti maju okolo 25 a to je cista katastrofa...
keď som sama doma mám nastavené 19 stup. mám rada chladnejšie. Najmä chladnejší vzduch. ke´d prídu deti, mm - večer dávajú na 21 st. V noci nastavujem kúrenie na 19 st. Izby máme pokrovné, neveľké. Bývame v rod. dome. Kúrenie nás stojí mesačne 36e aj s teplou vodou.
termostat je doma nastavený na 20 stupnov, ked sa deti kupu vtedy sa prikuri na tých 22-23, ked idú spať vždy sa predtým vyvetra, dieťatu ktoré sa nonstop hýbe nemôže byť pri takých teplotách zima, hrajú sa na koberci, myslím si že príliš teplo a príliš teplé oblečenie deťom viac škodí, potom vyjdu von trošku ich ofukne a hned sú choré.
@peka123 je to aj o zvyku. ja som vyrastla v dome. tam na 25 nevykuris, resp. zbankrotujes. chlap je bytovkar, celu zimu chodil v trenírkach. teraz sme v dome, takze sme na 21-22 stupnov. kde spime, 19-20 stupnov. kupelna 23-24. to su aj odporucania zo zdrav. hladiska. sam na sebe vidi, ze odkedy neprekuruje, tak je zdravsi, nema problemy s dychanim, co predtým maval. deti vediem k tomu istemu. ten prehriarty suchy vzduch je velka zataz pre organizmus. Ono aj deti chorlaveju nie od podlahy (dajte si koberec, penove puzzle, kurenim podlahu velmi nevyhreje, ked nemate podlahovku a ste dolu), ale kvôli velkym výkyvom teplot. ked ides s detmi von v zime z 25 do -10, potom do auta 25, zase von -10, do obchodu 25, von -10, detska lekarka min. 30....aspon moja.. tak to je pre telo dost zle (motivacia pre zenu....aj na plet a vlasy :o)))) takze ja to vidim skor ako zvyk. Nevýhodou toho, ako to mame my je, ze kamkolvek vstupim, boli ma hlava z horucavy a zlého vzduchu. Lutujem deti, ze sedia v tych prekúrených triedach. Raz som bola na rodicovskom a do vecera ma bolest hlavy nepresla (a nebolo to z vysledkov mojich deti :o))) Takze zastavam Tvoju verziu kurenia spolu s odborníkmi, ktori sa tymto temam venuju. Obliect sa da vzdy, ale vyzliect, ked si uz holy, asi tazko.... tot k rieseniu problemu.
@peka123 neviem akú odpoveď čakáš. U nás je to v jednotlivých miestnostiach rôzne.
Obývačka - 24 stupňov, lebo ju hreje 300 litrové akvárium.
Ostatné izby sú chladnejšie, sme orientovaný na severovýchod-severozápad. Cca asi 22 stupňov.
Malá (2,5 roka) sa moc mrví keď spí ak má teplejšie v izbe. ideálne je ak tam má zimu ako v hladomorni. V druhej izbe kde má hračky tam býva teplejšie.
Pocit tepla ovplyvňuje aj vlhkosť v byte, skús poexperimentovať.
Tak ja som asi ako manželka zakladateľa témy, ale mne je príjemné keď je v izbe 24 st. 19-20 stupňov je podľa mňa úplná zima. V izbe chcem chodiť v tričku, nie v mikine. Aj my s manželom vedieme spory na túto tému, lebo jemu stačí 21. Keď som sama s deťmi, tak si prikurime, keď je doma manžel ideme strednou cestou a to je tých 22-23.
my kurime na 23 a je to tak akurat..byvame v RD a podlahy su velmi studene..ja bez papuc nemozem,starsi syn len v ponozkach a mensi uplne bosí a prevazne aj bez teplakov..niekedy sa prekuri tak ze termostat ukazuje 24 a to uz otvaram okna lebo mi je teplo..no mat taketo dusno stale a mozno vacsie by mi zarucilo sustavny sopel zo sucheho vzduchu..
My máme v obývačke 23-24, v detskej 23, v kuchyni a spálni 22. Nám to stačí, cítime sa komfortne.Pri 19 stupňoch by mi už bolo veľmi chladno. Moji rodičia majú celú zimu v byte 25 a to sa mi už zdá príliš teplo. Je to len o Vás, treba sa dohodnúť na rozumnom kompromise...
my sme mali v dome teplotu nastavenu na cca 23-24stupnov jedine v zime ked deti boli este malicke, teraz bezne mame tak cca 21-21,5 a v lete aj menej , v pohode, ale aj to sa stane,ze ak pride taka uzimena navsteva tak im je zima 😀 mame deky pre nich ha
@mimla praveze nemame pravidelne vyvetrane. Mame velkometrazny byt a podla mojho nazoru a subjektivneho pocitu je umenie tu dostatocne vyvetrat aj keby som sa ako snazil, co samozrejme pri manzelke nemozem. Podla nej dostatocne vetranie je otvorit vetracku na pol hodinu rano, na obed a potom ked idu deti spat vecer, pricom podla mna realne v obyvacke, ktora ma 50 m2, taketo vetranie takmer ani necitit. Najma ak idu vsade nonstop radiatory pre mna osobne je vzduch v byte pocitovo jednoducho nekvalitny, nema sa kedy a ako dostatocne vymenit. Ono aj to vetranie pri zapnutych radiatoroch je jednak mrhanie energiami a jednak to este viac vysusuje vzduch co ide do miestnosti. A samozrejme v konecnom dosledku to potom funguje tak, ze kedykolvek deti ochoreju, tak ja si ako prve vypocujem, ze to je kvoli mojmu vetraniu. Ale ze im ona v takomto prostredi likviduje imunitu si samozrejme nepripusti.
Och neporadím. Mám ten istý problém, ale s manželom. Ja stále znižujem radiátory a vetrám a on naopak....😒 a stále dookola, asi v tomto už nenájdeme spoločnú reč.
@peka123 vetrackou nevyvetras nic, len zvysis naklady na energie. to mi povedal sam pan, co nam riesil kurenie. ved aj sam si na to prisiel. vetrat sa ma dokoran intenzivne kratko. to uz netreba ani odbornikov, to je uz aj v hocijakom mamickovskom casopise.... no len najst cestu, ako sa dohodnut. tie teploty, co u nas ludia bezne mavaju su vysoke a pre zdravie skodlive. Ale ked cele slovensko je tak nastavene. Pracovat v Auparku alebo na urade....smrrrrt. kvôli teplote, nie kvôli praci.
@peka123 Deti neochorejú z vetrania. Vetranie obmení vzduch. Práveže, ak mám choré jedno dieťa a druhé by som toho chcela ušetriť, vyženiem ich a dvor. Tam sa bacily nemiešajú a to choré skôr vyzdravie. Samozrejme to praktikujem v nejakom normálnom počasí. Aj zo škôlky mám takú skúsenosť, že v tej kde kúrili tak do 22 stupňov a deti boli skoro nonstop vonku bol syn chorý raz a v tej kde sa kúri na môj vkus až moc a von veľmi nechodievajú sa točia choroby nonstop.
Asi skončíte s oddelenými spálňami, ktoré si vykúrite každý podľa seba a v obývačke dáte kompromis. To by tiež bolo riešenie.
Doma nemame centralne topenie ani klimatizaciu
V zime mavame po dobu tak 3 tyzdne-mesiac, kedy je telota v dome len okolo 20-21ºC , vtedy v obyvke pritopim elektrickym radiatorom do cca 23ºC + deka k tomu, v kupelniach mame male topne telesa zavesene na stene a tie od decembra do marca pouzivame denne (vyhreje na 25-26ºC), na spanie je 20ºC super.
Po ostatne mesiace mame v dome standardnu teplotu 26ºC, co je velmi prijemne, mozno par dni vybehne aj na 27ºC (ak je vonku velmi horuco).
Deti a manzel su teplokrvnici-stale im je teplo, mne je zase stale zima
U nas je aj velmi vysoka vlhkost vzduchu-vonku viac ako vnutri, a tie nizsie aj vyssie teploty sa pocituju viacej, preto je pri 20º riadna kosa a pri 26º dost teplo
@peka123 ja som ten istý typ ako tvoja žena..mne je zima aj v lete ked je 30st. čiže ja nebudem obektívna ale ked boli det malé,veru aj ja som dbala n ato aby boli poriadne oblečené a ked sa hrali na zemi,mali sme koberec..
teplota 22 je ideálna 25 je cez..
ona nech si chodí aj v skafandri,ale deti nebudú mať imunitu a bude ich zbytočne prehrievať,nadobudnú nielen alergie,ale aj chronické choroby..
vetrať treba vždy ráno a poriadne otvoriť okno dokorán na 10 min..nie nechať pol dňa..
a posledná vec ak sa budete naťahovať s regulátorom radiátora,budete sa aj hádať pri ročnom zúčtovaní za kúrenie..potom ti bude ešte horúco..
@peka123 daj jej precitat vsetky tieto prispevky....podla mna je u vas prekurene a naozaj to detom len skodi ......
...u nas bolo vzdy okolo 22 -23 stupnov a pred spanim sa poriadne vetralo a snizila teplota na 18 stupnov . Syn teraz vypina kurenie vo svojej izbe, ze mu je teplo 🙂 ....a dcery maju okolo 22 stupnov a otvaraju okna .
Tvoja zena by sa mala zacat otuzovat, mozno viac sportovat a nebola by taka zimomrava ...🙂
moja idealna teplota izieb pri malych detoch je 20°C, manzel ma rad 18°C, ked je v noci nad 18, ani sa mi nespi dobre...
Ja by som sa roztopila pri takej teplote. Neznášam prekúrené izby. My máme príjemných 21 a úplne to stačí. Keď chodíme po návštevách, kde je prekúrené, tak som spotená z tých teplôt a to isté mladší syn. Doma skoro holý pobehuje a podotýkam, že nebýva chorý.
@beton presne o to sa obcas snazim, ked manzelka ani deti nie su v obyvacke, spravim tam na 10 minut krizom prievan aby sa ten vzduch co najviac obmenil v celej miestnosti, nie len pol metra od okien. Lenze vysledok? Manzelka pride naspat do obyvacky a zhodnoti, ze je tam priserna zima (podotykam pod 22 stupnov sa tam teplota nedostane ani pri takomto intenzivnom vetrani a to podla mna najma vdaka hrubemu zatepleniu vonkajsich stien) a rychlo pozatvara a prida na kureni aby sa to naspat vyhrialo, cize efekt celeho vetrania je v podstate na pockanie znovu prec. Rovnako vypada jej ranne vetranie - otvori vetracku na pol hodinu a potom zatvori a rychlo to znovu vykuruje a argumentuje, ze ved ona uz rano dost dlho vetrala.
U nás doma je 22 stupňov, máme 2 ročnú dcéru. Stále vetram, v podstate v spálni máme stále otvorenú vetracku.
Malá má body, tričko, pančuchy...
Cez deň pred tým kým zaspí je otvorené okno (nechala by som aj pri spánku, ale rovno pod okno nám vtedy chodia deti zo školy a dosť sú hluční), v noci spíme pri otvorenom okne (spáva s nami) a cez zimu robím tak, že keď idem urobiť UM alebo na wc tak aspoň na tých 5-10 min otvorím okno.
Chorá nebola ani raz.
Podľa mňa je starostlivosť zo strany manželky čo sa týka tepla prehnaná. Najhoršia kombinácia je prekurena miestnosť a suchý vzduch, sliznice sú suché, popraskané, ideálne pre baktérie...
U nas 19 az 20 max.ak prideme s dcerou kamsi kde je uz 23 stupnou mala v momente cervena ako rak a cela spotena a o mne ani nevravim...to by sme museli chodit v kratkych trickach a v kratasoch....

Ak jej je nonstopzima moze mat ajprivlemy so zelezom ,mojaskusenost...my mame tak 21-22...a staci ...mojmuz beha dobreze nielenv trenkach ja v dlhom rukave, dcera 4r v kratkom rukave...apropo tiez mameprizemny byt ...hrat sa mysidceraale na podlozke nie na dlazbe