icon

Kvôli poriadku sa mi rozpadá manželstvo

bjarna
12. feb 2018

Som uz zufala zo svojej domacnosti. Nech robim, co chcem, neviem tu udrzat poriadok. A to je bezng dovod mojich hadok s muzom. Kazdy den pocuvam, aky je tu bordel, ako sa mu tu zle byva, aka som na nic zena, neschopna. A ma pravdu, neporiadok tu je. Ja jednoducho nestiham. Mame dve deti - 4roky a 13 mesiacov. Starsi cez den doma nespi, mladsi vacsinou len na mne v nosici alebo ked v posteli, musim lezat s nim. Cez den varim - muz ma kazdy den teple jedlo, ale aj nad tym ohrna nosom (ono nie vzdy sa podari, ale vacsinou mne a detom chuti). Ledva kuchynu popracem ako tak, deti obriadim, uz s nimi pomaly ani vonku nechodim, som rada, ze s ninmi nakupim, a je vecer. Okolo deviatej zacinam pratat hracky, oblecenie atd. Zametam cely byt, raz dvakrat do tyzdna pozmyvam. Spat chodim okolo jedenastej, dvanastej, vstavame o siestej siedmej. Ked sa mi da, ze sa deti same zabavia, upratujem, varim, ale nestaci to. Je to take povrchne pratanie, ale hlbkovo upratat tu jednoducho neviem.
Dajte, zeny dajaje typy, ako to tu udrzat k svetu. Nebavi ma kazdu den pocuvat tue kydy od mojho muza. Ja viem, ze ma aj pravdu, aleako to zmenit??

zibi
13. feb 2018

@bjarna nebudem riesit muza..evidentne ti to nepomoze a reci typu nepomaha,je taky a taky su zbytocne,ty sama vies koho si si zobrala a je sanca na zmenu..
Co sa tyka poriadku fakt radim po prichode domov odlozit vsetko do botnika a skrine ,topanky,bundy,na kluce,penazenky, drobnosti kupit kadejake ozdobne krabicky,mozes to dat na botnik,cedecka si mozes tiez inde odkladat,do obyvackovej skrine napr??odpratat kocik z chodby, aj do detskej na igelit,aby si zabranila robit z neho nemeho sluhu..nemate skrinu na chodbe na bundy?aspon to dokupit,nech sa to tam odklada,ako rodina potrebujes mat vesiakovu skrinu,pripadne kupte len dreveny vesiak na bundy a tasky,bude sluzit namiesto kocika ..Do obyvky ked zvlacuju hracky dokup plastove boxy a nech tam vsetko odkladaju. Uc ich, ze si hracky treba odlozit,a za sebou upratat,lebo za par rokov nebudes mat jedneho neschopneho,ale troch.Obyvacka nie je herna, deti nie su hlupe a skusaju hranice a jednoducho treba zakazat,zvlacat veci po celom dome.Ked sa idete hrat,hrajte sa v detskej na to je urcena. Ked mas moznost dokup komodu na prkotiny alebo nieco vyclen, kde mozes davat zbytocnosti a potom sa to priebezne uprace..
Co sa tyka kuchyne,vytried vsetky veci co potrebujes do hornych skriniek, kup take zabrany ,pripadne skrinky previaz spagatom ,aby neotvaral,v dolnych nechaj napr.len plastove dozy,hrnce, ked aj vyberie nie je problem rychlo odlozit.Ked robi velky bordel,zamknut izbu a nedovolit do nej ist..
Co sa tyka jedenia..viem ze je to dieta,ale ako sa on sa krmi? Ved ho posad na stolicku,daj mu ty napapat a nedovol mu chodit po celom byte s jedlom. Kulture stravovania sa deti ucia od mala,ked sa nenauci pri stole tak casom bude ako dospeli jest kade tade a buducej zene budu vlasy dupkom stat..na niektore veci musis byt fakt prisna a dosledna,lebo sa zblaznis..
Proste deti su male a nedovolit s jedlom behat po byte,nedovolit zvlacovat veci z detskej do celeho bytu, odpratavat za sebou,ten starsi by uz aj mohol..
Dalsia vec co ma napadla skusit nasetrit na tu susicku,naozaj veci nezehlim,len minimum,nemam veci porozkladane po izbach,mam ovela menej prachu a spiny,susicka oblecenie ocisti od alergenov,prachu,vlasov ,zvieracej srsti,pelu,je to uplne super..ked nemusis,neper kazdy den,pripadne detske veci,tie vyschnu skor,kup si aj dve kose na pradlo, a vytried veci..per s odlozenym startom a nech mas skoro rano uz vyprarte,ze ked aj daco povyvesujes,tak sa ti to do vecera mozno aj ususi..nevar kazdy den,zaberie vela casu,muz nech chodi pekne do prace na obedy, starsi je predpokladam v skolke,zeny nepotrebuju jest zlozito a male dieta to tiez ma svoju stravu..usetri ti to vela casu..pripadne sa nahlas niekde na zs na obedy a najete sa obaja..
Skus pretriedit veci v domacnosti,vyhodit nadbytocne oblecenie,topanky,letne zimne veci zo skrin odkladat sezonne..ja 4x do roka ..triedim skrine,vypratavam komodu co mam v nej vsetko mozne, od posty ,lieky,cez reklamy a blbosti,vypratavam kuchynsku linku a vsetky skrinky a tak mam priebezne poriadok.to co nenosim davam dalej,triedim aj uteraky,postelne pradlo,plachty,hrnceky,pohare..skratka vsetko co by casom sa nahromadilo a je to nepouzivane..a s muzom sa dohodnut,nech kazdy den ked dojde, bud zoberie obe deti vonku,alebo povysava a umyje podlahu..a nedovolit,aby si z kocika robil vesiak..skus aspon nejake rady,ono strasne vela zbytocnosti vlastnime a casom to prerastie cez hlavu. Nie kazdyma nejaky system, treba sa zacat ucit dodrziacat nejake pravidla,lebo sa ty sama zblaznis..drzim palce

roxy
13. feb 2018

Pacia sa mi rady ako udržať poriadok. Niektore vyskúšam aj ja 😉
Ale obávam sa, ze jej muž si potom najde nieco ine zaco ju bude buzerovat ☹

misiaknunu
13. feb 2018

@roxy presne si to vystihla. Najde si zas nieco na buzeraciu. Zivot s manipulatorom. A cim skor to autorka pochopi, tym skor sa jej bude lahsie zit. Jeho nezmeni, seba vsak este moze zachranit.

zibi
13. feb 2018

Aceste jedna rada,viem ze nie kazdyvto zvlada,no ja stale pred spanim upracem obyvacku,popravim deky,odlozim vsetko co tam je pohare alebo taniere,pripadne upracem na stole ,ze ked by aj dosla navsteva obyvacka je cista a pekne upratana..tak ma to ucila mama,ze nechod spat kym nemas obyvku upratanu,nikdy nevies kto moze dohpjst na navstevu.Taktiez rano,ked vstanem stale spravim postel,dam prehoz,vankuse,vsetky veci odlozim do skrine, vyvetram a spalna je upratana..ono tak by si mala aspon dve izby ako tak ok.ved ked je v obyvke len sedacka ,stol a nabytok a v spalni len postel,skrina,stoliky,pripadne komoda, poriadok sa lahsie udrziava..cize system! Ked rano vstanem upratam spalnu celu ako som pisala,pred spanim,ked uz nikto nejde do obyvky upracem obyvku,rano je cista a upratana aj obyvka aj spalna.Kuchynu priebezne upratujem a ja stale ked dojdem domov tak na chodbe, odlozim vsetky topanky, do botnika a skrine bundy, tasku svoju odlozim,muzove veci a upratana chodba..a tak kazdy den,rano spalna, vecer obyvka, cez den chodba..kuchyna priebezne detska tiez..mycku pustim vecer rano suche vyberam, pracku neriesim mam susicku,zredukokala som pranie a aj setrim,niekedy clovek zbytocne perie..skus dodrziavat taky system..a hlavne nech muz aspon vysava..moj vysava,ked dojde aspon v sobotu,a umyva podlahy to je uz jeho rutina a bavi ho to

orieska325
13. feb 2018

Ahoj necitam vsetky komenty..len otazka preco starsi nechodi do skolky?preco mas stale maleho v nosici..ja msm deti 4.5 a 16mes.maly bol 1.rok viac doma ako v skolke kvoli chorobam taktidz nespi cez den mala mi spi max 1h od roka do vtedy tisz minimum.netvrdim ze robis chybu a pan manzel ma pravdu ..no skus sa trosku odbremenit od deticiek mozno im vymedzit cas aby sa spolu zahrali kym ty napr.uvaris..uvar na 2-3 dni ..skus im pustit na hodinku spievankovo ty vyloz nohy aspon na 30minut..ved ich k tomu aby nevytahovali veci..najdi system poriadku ked nieco vezmes ty al.deti vratit to na svoje miesto..inak sa zblaznis..do nakupu zapojit manzela raz mesacne velky nakup ty s detmi priebezne vramci prechadzky al.ked on pride domov odbehni si sama a on nech sa pohra..

klaudi31
13. feb 2018

Podľa mňa je úplne normálne, že keď máš také malé deti tak sa v prvom rade venuješ im a až potom sa staráš o upratovanie a podobné veci a pri deťoch sa ešte pekných pár rokov nebude dať udržať taký poriadok, že bude všetko vyblýskané. Nech ti teda manžel pomôže, zabaví občas deti aby si ty mohla poupratovať tak ako by chcel, nech ich zoberie na celodenný výlet alebo čo. Alebo ich zober ty, oddýchni si a nech ti teda ukáže ako by si to predstavoval a koľko to tak vydrží keď príde deti domov ;)

libawet
13. feb 2018

@jana_eyre úplný súhlas. Ja zasa chápem ľudí, čo proste sú " bordelári " a vyhovuje im to a neprerobíš ich, lebo takí sú, ale zasa dávajú dôraz na iné veci - príklad - má bordel na stole, on ho nevidí, ale zasa dokáže napísať knihu alebo upiecť alebo uvariť.... a sú ľudia " poriadkumily " , čo zasa všetko tip-top, vyligotané, ale nevie ani "uvariť vajce na tvrdo" a sú ľudia " taký ten zlatý stred", čo vie aj to, aj to, aj to zo všetkého čosi a s tým poriadkom to až tak nepreháňajú, čo je asi najlepšie, no a sú ľudia, čo je ale extrém - na 100% všetko - buď v dobrom alebo v zlom, no a najhoršie je, že keď sa stretnú v partnerstve tieto opaky - ona bordelárka, on poriadkumil - to je potom problém, alebo opačne....a on ešte lenivý poriadkumil, lebo bol od mamičky zvyknutý - a teraz to chce tiež, no nepomôže, lebo to nikdy nerobil, no vyžaduje od nej - " bordelárky ", to je potom ten oheň na streche ( tou bordelárkou nevolám autorku témy, to proste tak nazývam tento druh ľudí 🙂, na vysv. )

jana_eyre
13. feb 2018

@libawet ano presne, najhorsie je ked sa v partnerstve stretnu dva uplne opaky a jeden nevie pochopit druheho.. to je potom jedno ci ide o poriadok, zaujmy, deti, pracu.. vsade treba zlatu strednu cestu, len to ide tazko ked jedna strana nechce pochopit pohlad druheho ani z malej casti..

preto. si vzdy pri podobnej diskusii vravim, ze nech je ten moj muz pomaly ako slimak, nech ma vytoci xkrat do dna dlhym. vedenim, som rada ze je taky aky je a vychadzame spolu..

btw. prave som upratala cely spodok domu ale kvoli tomu som nesla s malym doobeda von 😅 asi nadalej ostanem pri svojom systeme, ze radsej von a mat bordel doma ako ho zabavat popri pratani a umyvani.. proste ja to. neviem sklbit.. a zachvilu pojdem pre starsich a ked sa vratime z vonku, ziadne upratovanie nebude vidno.. 😬😂😂 ale obmedzovat ich v zabavani doma nechcem..

lucinka981
13. feb 2018

Napr ked ma muz volno cez vikend vyzen ho von s detmi a ty si poupratuj. Naplanuj si to. Den predtym si navar aby si mala na dva dni. A jemu rozkaz nech je s malymi aspon 3 hodiny vonku.

nelinka2009
13. feb 2018

@lucinka981 3, hodiny je malooo 🙂 cely den

svetlana35
13. feb 2018

moj muz ked riesi ze je bordel v byte tak poviem, ok zlatko mas pravdu a dam mu postrazit 4 mes. a ja za ten cas upratujem aj 4 hod. Poriadok jak z katalogu,len sranda ze muzovi ten bordel prestal vadit. Ked poviem, ze chcem upratat tak ze nie je az taky neporiadok a to len aby nemusel strazit maleho 😀 Radsej ma vyzenie nech sa idem prejst s malym ako upratovat 😝

letfenixa
13. feb 2018

Vzdy, ked tu citam podobnu temu, ma zaujima, kolkokrat sa otec a manzel celodenne sam staral o det a domacnost a ako to vecer vyzeralo.

0silvia0
13. feb 2018

@svetlana35 super prístup 👍

dhlinkova
13. feb 2018

@bjarna Nedá sa mi to už celé čítať, lebo je toho hrozne veľa, ale nehromaď si veci v predizbe. Na skrinke pre topánky, určite nemáš veci iba Ty, takže taktne upozorni manžela, že po ňom veci zbierať nebudeš a šeky, kľúče od auta a pod., na skrinku nepatria.
Bez predizbovej skrinky, alebo aspoň vešiakov na kabáty fungovať nebudeš vedieť. Už prvý výzor, ak máš na skrinke, alebo kočíku kabáty a pod., Ti bude pripomínať neporiadok. Vešiak, príp. predizbová zostava, až tak mnoho nestojí a pomôže Ti hodne.
Pokiaľ máš chaos v predizbe, automaticky sa Ti zdá celý byt neuprataný. Ja mám ročného syna, tiež je vo veku, keď varíme spolu, takže aj u nás nájdeš pri varení v kuchyni všetko. Po skončení varenia ideme spolu upratať a ak zaspí, tak potom umývam riad, vtedy upratujem, sprchujem sa a pod., proste všetko, čo popri synovi nestíham.
Nepovoľ, aby sa Ti kopili veci v predizbe, ani na stoličkách. Toto všetko sama nezvládneš, takže bez kriku a hádok skús zapriahnuť manžela, predsa je to váš spoločný neporiadok a nielen Tvoj.

svetlana35
13. feb 2018

@0silvia0 n treba na nich zenskou rafinovanostou. Aj moj bol pred par rokmi manipulator jak vysity no nedala som sa. Prva vec bola ze som si nasla lepsiu pracu, zalozila vlastny ucet a nevsimala si tie jeho blbe reci. Ked videl, ze mam nadhlad uz ma tak nedeptal. Dnes mi dokonca sam od seba kupil kvety a pozval na veceru co este cca 7 rokov dozadu bol nonsens. Sem - tam ma este svoje manipulatorske poznamky, ale to som sa naucila bud nereagovat alebo urobit ako povie no pri tom trpi (napr ako s tym poriadkom) Ked spominal ze zle varim tak som tyzden mu nechala posielat jedlo do roboty (donaska z restiky) a samozrejme si to musel zaplatit 😀 Odvtedy mu aj chuti prip. uvari nieco on sam pre nas. Juj zeny v mojom veku by som vedela mesiac pisat litanie ako na takeho chlapa.

letfenixa
13. feb 2018

@bjarna Tebe, dospelej zene, muz chcce rozkazovat, ake topanky si mas na vonok obut??? Tak ten neporiadok je len zastupny problem. Zrejme ta chce plne ovladat a kontrolovat.

majaxy
13. feb 2018

@sense veď všetci máme to svoje... Ale deti a domácnosť je spoločné. Ja nerozumiem vete máš tu bordel.... Ja tu mám bordel? Hádam my tu máme bordel, a keď nám to vadí tak MY sa o to postaráme

marusia12
13. feb 2018

Strč metlu mužovi do ruky a nech predvedie aspoň týždeň v kuse, ako si predstavuje poriadok. Toto by som teda fakt neprežívala... nepáči sa ti, tam máš dve igelitky a čau.

siska53
13. feb 2018

@macik34 a nenapadlo ti,ze sa mozno do skolky dieta nedostalo??? ak je situacia v KE podobna ako v BA..tak sa necudujem.. Aj nas bol s nami,az kym v 4,5r.ho konecne nezobrali,aj to hrozilo,ze ani to nebude a ja hlavu v smutku,lebo o pol roka mi koncil rodixak s druhym..a dve sukromne platit sa nedalo.. Az par dni pred septembrom nam volala,ze moze nastupit..pokojne to moze byt aj u nich tak,ze ho nevzali,lebo vsak je doma..

marusia12
13. feb 2018

@dhlinkova no moja, ty budeš tiež týraná žena, že? 😀 Akože radiť jednej, ako má upratať, to je iný level.... 😀

zuzin78
13. feb 2018

@bjarna ahoj urcite nemate doma spinavo ,a ze su hracky na zemy? to ie je bordel, to su hracky. urcite Ti nechodia po dome potkanik,alebo mysky. Takze mas doma poriadok 🙂 Ked sa to nepaci "dokonalemu" ,jeden den nic nerob a potom uvidi .
pevne nervy

uglybetty1234
13. feb 2018

Prave teraz ... a ja s kavou v ruke. Zemegula sa neprestala tocit ;)

veronikasa
13. feb 2018

Prosím ťa, nesnaž sa robiť veci tak aby bol spokojný hlavne muž, a tie sproste reči , že si neschopná a nič to je otras, ja tiež mavam neporiadok, nie každý deň sa najde miestnosť ktorá nie je dokonale upratana a to mam deti 6 a 3. Navar aspoň na dva dni, škoda energie vyvarat každý deň a este ti to ofrfle. Keď mal môj podobne poznámky tipu mate tu bordel, tak som ho opravila, ze keď už tak máme. Ked boli menšie, večer ked zaspali trochu som poratala obývačku, kuchyňu časovo okolo pol hodinky a potom som mala môj program, buď knihu ale tv. Podľa mňa máš doma toľko neporiadku ako každá druhá len máš chlapa s debilnymi rečami. A ešte jedna vec buď mu daj každý deň zoznam do ruky čo treba pokupit alebo nech je s deťmi a ty si nakup sama a klude.

sun123
13. feb 2018

Necitala som prispevky, len uvodny. U nas to funguje tak, mam vymedzeny priestor, kde sa s deckami hram, detsku izbu, z nej sa hracky nevynasaju, max.jedna dve, tym mi odpada odkladanie veci, varim ked maly spi a druhy sa hra, je vedeny zahrat sa sam, cez den nespava, nakupy riesime s manzelom raz v tyzdni a drobnosti v ramci prechadzky, periem a vesiam pradlo pri detoch, starsi mi rad asistuje. A ked nieco nestihame, manzel ich vezme na prechadzku, lebo tiez nepatri k nadsencom upratovania a ja si porobim, povysavam napr. Nie je tu tip top, ale obstojne. Byvame v dome, synovia 8 mes a tri roky

katrin21
13. feb 2018

@bjarna akoze sorry, ale teraz citam, ako robis doma .... to fakt si cez kocik prehadzujete veci? to si neviem predstavit a to nie som typ, co ma doma tip top poriadok, mam pracovny bordel tomui hovorim, normalne proste sa tu zije a momentalne ma uz tyzden boli hlava pod chvilou, takze upratujem len najnutnejsie....
ale cez kocik by som si aj tak veci nehadzala....
Takto, ked nestihas upratovat, aspon SI NEROB SAMA BORDEL..... aj muzovi povedz, nech si budny dava inde.. kup aspon obycajny vesiak, maju kdekolkvek, Sconto, Jisk, taky stojaky na kabaty, ak nemate skrinu,a lebo nieco....

Krmenie maleho... OK, ze sa krmi sam, ale.. to jedava po celom dome, ci ako? nechapem, ako mas pocapkanu podlahu, lebo ja mam podobne stare dieta a teda podlahu sme nikdy zacapkanu extra nemali. a to umyvam podlahu asi raz za 2t odhadom.. niekedy mozno aj za 3 😀 ( zabite ma, ja skor vysavam kazdy druhy den, a mam taky rovus mop, ktorym prebehnem, ked je nieco len na jednom mlieste spinave a velkym mopom potom len raz za cas cele) ..
Takze malemu jedlo do ruky len v stolicke na jedenie a poto,m ruky umyt a hotovo... je po probleme...

Druhy syn je uz dost velky na to, aby si ho viedla k pomahaniu, popratat hracky... kludne aj pod hrozbou nasledkou, ked to nespravi.... nieco co ma rad mu zakaz, ked nesplni .... funguje to.
Rozhodne vysavat sa da aj pri malom dietati.... ja som vysavala vzdy aj ked mala stvornozkovala, tmolila sa pri mne, obzerala co robim, nevidim problem... vysavanie a zametanie sa neda porovnat, zametanie mi pride ako z doby kamennej a trva dlhsie a ten efekt neni rovvnaky.....
Inak opat mam prirucneho pomocnika.. pozri si Electrolux Ergorapido PLUS... skvela vec ! na rychle povysavanie okolo deti, kuchyne, omrvinky z rozteka a pod.. nemusis vytahovat velky vysavac. mame ho asi 4-5 rokov a stale fici 🙂

Ale aj tak, tvoj muz ta nema co buzerovat a ked ano, zbal sa na dva dni a chod niekam prec, nech si to skusi on..... bud nech pomaha, alebo nech nemudruje.. a ty trochu zmen pristup a nerob si bordel tam, kde netreba.

katrin21
13. feb 2018

@bjarna inak aby si vedela, zijes manipulatorom.... to nema dobry smer vobec.... teraz citam, ako sa mu nepaci aj ake topanky si obujes, alebo ze sa stavias na zadne ako kobyla, cize v jeho ociach mu odporujes...
chory to clovek.. tam nepomoze nic, iba od neho casom odist. a mozno cim skor, tym lepsie.. na MD sa ti asi neda, ale .... toto bude vzor tvojim synom ??"!!!??? robit so zeny obet, ktora je neschopna, potrebuje ho k zivotu, lebo bez neho by si bola nicim ( verim tomu, ze aj nieco v tomto zmysle isto povie) .. aka si ty neschopna. .... ako nezvladas veci... ako on je ten super...
to su vsetko znaky manipulatorstva...
Vzbudit v tebe pocit menejcennosti, hanby, viny !!!! to je zle , velmi zle !!!!! akoze uplne vazne sa nad tym zamysli.. pises, ze este mas ake take sebavedomie, ale nestupa pri nom....Moja, asi ani nebude ...
zobrala si si v podstate muza s psych. deviaciou... bohuzial....
ako s tym nalozis, je na tebe, ale deti vsetko vnimaju a preberaju vzory... chudence potom ich zeny raz....

katrin21
13. feb 2018

precitaj si vecer pred spanim, kolko bodov ten tvoj splna, len tak pre zabavu a potom rozmyslaj ci tak chces zit... a mozno, daj precitat aj jemu.... a podla reakcie sa zariad... bez zlutovania.

https://www.interez.sk/tychto-30-znakov-vam-pom...

alebo

http://www.2012rok.sk/wp/psychologia/17185-mani...

lujza123
13. feb 2018

Na takychto plati len decka hodit na krk a odist aspon na tyzden. Potom ta moze poucovat ako maju iny poriadok.
Moj ex bol tiez tak z domu nauceny ze zenske prace on nebude, ale chalanko velmi tvrdo narazil, ja si po hlave skakat nenecham. A radim to aj tebe, rozpada sa ti manzelstvo ale nie koli neporiadku ale koli tomu ze posluchas na slovo jak cvicena opica.

A zjednodus si zivot. Var jedlo na dva dni, kup sii umyvacku riadu, vyhod 2/3 hraciek, zaved deckam nejaku hrackokrabicu kde sa to vsetko vecer len nahadze. Upratujte a nakupujte spolu vsetci v sobotu. Manzelovy daj na vyber budto pojde s detmi von a ty popraces alebo budete upratovat spolu.

Venuj sa radsej detom, tie su prvoradejsie ako nejaka nalestena podlaha

mirage
13. feb 2018

@siska53 ved citaj..vysvetlila preco je doma.

lucinka981
13. feb 2018

@nelinka2009 ja ho viem vyhnat na 3 -4 hodky a to mam tak akurat na utretie prachu povysavat a pozmyvat