icon

Ľahostajnosť ľudí ma ničí

25. okt 2020

Ani neviem prečo sem vlastne píšem. Asi len aby som zo seba dostala tu frustráciu čo ma už dva mesiace výrazne trápi a nemám nikoho s kým sa podeliť. Nič ma nebaví, nemám síl sa venovať deťom, po večeroch plačem. Som doma s deťmi aj s muzom uz 8mi mesiac a az donedavna som celu situaciu celkom zvladala. Ale ako okolie ci uz blizke rodinne alebo sirsie od susedov az po znamych maju vsetci v pazi a nedodrziavaju ziadne z odporucani ( aj dnes sused 2 navstevy a to lezal 4 tyzdne doma vraj len s chripkou a aj vtedy k nim chodili ludia viackrat denne bez ruska) zacalo to na mna doliehat. Mala som nastupit po rodicovskej uz na jar do prace ale pre situaciu som sa dohodla na odlozeni nastupu o viac nez rok, co len zvysilo riziko, ze sa nebudem mat kam vratit. Deti ani my s muzom nemame momentalne 2 mesiace ziaden osobny kontakt a ked vidim co sa deje, ako ludia fakt kaslu na vsetko a stale len hladaju ako ktore nariadenie obist, tak upadam do stale vacsich depresiil lebo dalsi rok byt v izloaciii uz nedam. Stava sa zo mna zla matka aj manzelka a ja sa neviem z toho vymanit. Neviem ako dalej. Sme relativne mladi, mame male deti a bohuzial zdravotne problemy. Len som sa potrebovala vypisat, pardon za ten vylev

silceb
26. okt 2020

Pokial človek nezažívala čo vy, tak verte, nenájdete pochopenie. Ja žijem v izolácii 3 roky. Teda na vysvetlenie. Narodil sa nám syn v 24tt, teda polroka sme trávili v nemocníc, z toho 2 mesiace som tam bola zavretá s ním na Jiske . Syn takmer zomrel. Zostalo mu chronické pľúcne ochorenie a na odporúčanie našej pľúcne, sme sa mali vyhýbať akémukoľvek kontaktnú mimo domácnosti. V praxi to znamenalo, že na prechádzky sme chodili, pri každom dotyku mimo mna, si každý dezinfikovať ruky. Bývame s mojimi rodičmi, svokrovci chodili raz za mesiac a to sme potom ešte týždeň sledovali či je maly ok. Existovali sme tak rok. Potom sme sa začali pomaly navštevovať aj s inými ľudmi, keďže imunita malého bola výborná. Aj teda pľúcne nám už dovolila. Vydržali sme to. Museli sme. Strach z toho, že by som s ním mala ísť znovu na misku na dýchacie prístroje a nevedieť či mi vydrží dýchať do ďalšieho dňa, mi nedovolil vymýšľať a robiť niečo iné ako nám kázali doktori. . Psychicky veľmi náročné obdobie. Keď sme konvenčné po takmer 2 rokoch mali od pani doktorky vysadené kortikoidy a mohli vyskúšať, čo spraví detský kolektív, chcela som s nimzacat na take stretnutia v skupinke. Keď som sa nahlásila na kurz. Prišla korona. A čo som stále hovorila, že neprajem nikomu zažiť ten strach čo sme zažívali. Prišlo to znovu. Manžel sa odsťahoval k jrodičom a my sme 2 a pól mesiaca boli bez neho. Opäť aby sme ho uchránili. Potom to prešlo, a leto sme mali ako tak normálne a je to tu zas. Teraz sme v opačnom garde. Manžel doma a ja u svokrovcom. Vždy tam, kde je bezpečnejšie.
Maly bude mat v decembri 3 roky. A môj život, odkedy som dala život jemu, je plni obmedzení.
A viete co? Ani raz som nezaváhal, či sme to neprehnali, či sme robili dobre. Spravila by som to znovu. Ľudia okolo nás sa pretriedili, my sme sa naučili vnímať život v prítomnom okamihu a hlavne neriešiť. Naučiť sa s tým žiť. Držím palce ❤️💪

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
26. okt 2020

@simonkaa27 pozor....chripka nema taku vysoku infekcnost ako covid19.
Chripka zabija kazdy rok,to je fakt. Ale nema taku inkubacnu dobu,rychle zhorsenie,atd.
Nie moj nazor,skus popocuvat Krcmeryho a ceskeho Flegra,napr.
Korona ma ine hrozby,rizika....nedava tolko casu na liecbu ako chripka. Preto je rozdiel v pocte ludi na JISkach teraz a pocas chipkovych obdobi.
Chripka je tu cely rok,no najviac sa siri od cca novembra do marca. Vrcholi v.jauari,februari.
Korona nie....

mrkvicka060
26. okt 2020

@kayyaa este raz opakujem. Bavime sa o slovensku tak mi tu zrazu nedavaj cisla zo zahranicia a zo sveta. A ked uz, porovnavaj percenta. Nemoes porovnavat POCET umrti v Taliansku a na Slovensku. Lebo je asi rozdiel ci umrie 20 z 30 obyvatelov alebo 20 z 100000, vsakze.

lacibo
26. okt 2020

ja ťa úplne chápem, aj mňa ničí ako sú ľudia okolo mňa často bezohľadní a pozerajú iba na seba a ešte raz na seba!! si z toho frustrovaná a prináša ti to pocit beznádeje,ale musíš z tohto kruhu von..a niekedy aj blízki - starší - ktorých ty v podstate chrániš a oni majú problém čokoľvek pre druhého urobiť a radšej budú od rána do večera nadávať akí sú tí druhí sprostí.. v prvom rade si povedz, že my dodržiavame opatrenia, chránime sa ako vieme, robíme pre to maximum a ostatné je už len na vôli toho najvyššieho, čiže čo neovplyvním, ma nestresuje a po druhé, uvedom si, že ľudí okolo seba nezmeníš, nikdy, čiže ak niečo neovplyvním, tak ma to nestresuje... vy si to nejak nastavte ale tak zlatý stred - chránim sa, som zodpovedná, ale napr. aj my - dcéra chodí do škôlky, nebojím sa, v súčasnosti by som povedala, že škôlky sú bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým, lebo choré dieta jednoducho neprejde dvermi, ani chorý rodič s príznakmi.. to je dobre a netrápim sa celý deň, čo ak..starší sú doma na dištančnom, ale sem tam sa stretnú vonku s kamarátmi v rúškach, idú do prírody, my ideme na bicykle, nebojím sa panicky ľudí, treba chodiť aj do práce, nad tým sa nedá zamýšľať, ale som prezieravá a zbytočne sa nevystavujem riziku, čo je dobré, leto sa celkom dalo, pobehali sme aj po Slovensku a výletoch, vďaka bohu aj za to, ja som stále vďačná za každý deň, za všetko čo máme, vždy môže byť aj horšie..takže neklesaj na duchu, energiu investuj do niečoho, čo ťa baví a sociálny kontakt udržiavaj ale bezpečne, dá sa predsa aj na záhradu prísť v rúškach pokecať..veĺa šťastia a drž sa!

zuzanita7
26. okt 2020

@ptmt1011 ty si iny pacient....😊 ty by si sa mala dat asi do poriadku po psychickej stranke, sebadestrukcia je diagnoza....😱 opatruj sa moja...🌸

lacibo
26. okt 2020

@lujza123 pekne si to povedala - "aby to nebolo naraz, lebo to nezvládne zdravotníctvo".. preto ma zaráža, ako si potom tí, ktorí opatrenia nedodržiavajú, vynucujú špičkovú zdravotnú starostlivosť a aby im okolo zadku behalo 10 lekárov.. keď to zrazu potrebujú nepochopiteľné!! čo im nedochádza, že tieto služby tiež majú svoj limit..🙄

autor
26. okt 2020

@lacibo presne si ma pochopila, ze ma trapi ze ludia nechapu a potom to tu budeme mat v tomto stave ci horsom donekonecna. Ked to vedia dat pod kontrolu na Novom Zelande alebo v Cine bez dlhodobeho vyrazneho obmedzovania atd. tak sa to vsade. Mas pravdu, viem ze sa nemam trapit tym co nezmenim. Pracujem na tom. Len to na mna skratka dolahlo. Ze aj rodina miesto toho aby prisla na navstevu, resp. aj my k nim odmieta mat ruska. Tak co mam robit. Vedia, ze muz ma dozivotne poakodene pluca, je niekolko rokov na kortikoidoch a aj tak maju takyto postoj. Aj z yoho ta uzkost..No a do prirody, na vylety, obdhodu, postu atd. samozrejme chodime. Cez leto sme boki aj tu na Slovensku na dovolenke. Nie je to tak , ze by deti 8 mesiacov sa nehrali s inymi detmi. Dakujem a maj sa pekne.

eva8
26. okt 2020

uplne ti rozumiem. Aj niektori co robia v zdravotnictve su na prasky. Si dobra mama.. Aj manzelka. Vies preco? Lebo robis to najlepsie, co vies. Vies ake su okolnosti v tvojej rodine a prirodzene ju chranis. Aj bez covidu mamicky na dlhodobej materskej niekedy prepadavaju depresijam. Netrap sa, rob ako ti to kaze stdiecko, nic si nevycitaj, nezlost sa na inych. Teraz su sprisnene opatrenia, objavia sa vysledky. Zial, kvoli niektorym individuam treba pouzit bic na vsetkych :( Je fajn, ze chodite do prirody. Priroda hladka. V nasej rodine sa stavame zavislakmi na socialnych sietach. Ale beriem to pozitivne. Mne blizka osoba v Londyne cez ich lickdown sa zoznamila cez internet so susedom a uz par mesiacov tvoria par 🙂 Deti sa po distancnom vzdelavani tesia do skoly. Ber to tak, ze vsetko zle je na nieco dobre. Plus na jesen sa kvoli skracujucim dnom zvysuje riziko depresivnych ochoreni. Teda su min. 3 faktory, preco sa citis zle. Este to vydrz. Skus citat, s detmi sa tesit. Spolu nieco kuchtite, je kopec casu na porobenie poriadku po zababrani kuchyne.. Vies ako rychlo vyrastu? Mne je tak luto, ze ma uz "nepotrebuju" Kludne si poplac, vyzaluh sa, ked mas smutne myslienky. Urcite nie si sama. A mamicky by si mali pomahat. Pozrite si s detmi krasne rozpravky - my sme si robili vecerne kino doma s pukancami a malinovkou vo velkom pohari. Citissa sama, nahnevanana okolie, alever, nie si sama s aninie si sama, ktora sa na okolizlosti kvoli tomu, ze to maju na haku. Ale vacsina dodrziava co ma, pohlad pritiahnu skor vynimky. ktore nie.Sle aj na nich sa treba pozriet tak, ze mozno aj oni maju na to padny dovod. Ahoj a pekny den zelam 🙂

sidicek
26. okt 2020

Tak si nakúpte kvalitné respirátory a môžete aj medzi ľudí, čo nemajú rusko.

doda818
26. okt 2020

@ptmt1011 naucili sme sa zit so všetkými virusmi? Ako je teda možné,ze vymizli práve kiahne? Mor? Ako to,ze s nimi nemusíme žiť? 😉

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
terezka1947
26. okt 2020

@ptmt1011 ...no,co na to dodat. Nic.
Zaklad,ze si ty ok,ze si veris a vies,ze si ok. A ze nikoho prave ty nenakazis. Ja osibne nosim rusko z 50%prave kvoli inym. Nie,nie je to 100%ochrana,ale aspon nieco.
Treba podporovat novodobe hrdinstvo....kym.ich zivot nedobehne sam.

eva8
26. okt 2020

@ptmt1011 ake ruska nosite? Dcere daj B-vit

doda818
26. okt 2020

@ptmt1011 to ako si ja so svojou rodinou zijem mi vyhovuje, dakujem a som za to denne vdacna. to s tym ruškom sa musim smiať, lebo zdravotnici ich nosime denne niekolko hodin, moj svokor 25 rokov denne na sebe respirator, pretože pracuje pri peci v 70tich stupnoch a tavi zeleznu rudu ;) chceš sa stazovat na nejaky trapny herpes alebo vyrazky? :D mne je uplne jedno, ci ho nosis alebo nie, necakaj, ale ked sa prideš dať niekam osetriť, alebo na operáciu, ťe si ho zdravotnik nasadí, ved naco ;)

Ja viem, že ludia, ktori njviac vykrikuju a maju problem, maju problem so všetkym, ale mám pre teba riešenie. Stašuješ sa, že nemás pracu, teraz zhanaju ludi na pomoc aj administrativnu pri testovani, alebo mozes ist pomahat do prvej linie, ci na infekcne, popripade na hygienu. Skus sa prihlasit, mozno ta zoberu, o peniaze budeš mať postarane ;)

prajem ti vela zdravia a nech si raz nebuchas hlavu, ked sa niečo stane tvojim blizkym vdaka tvojej nezodpovednosti ;)

eva8
26. okt 2020

@ptmt1011 precitala som aj tvoj prispevok predtym.Nedas sa strhnut hysteriou? Tak preco hystericis?!

autor
26. okt 2020

@ptmt1011 ty si obmedzena a sebecka neskutocne. Sa modli aby si nemusela riesit horsie veci ako pupaky. Nikdy som nikomu nic zle nepriala ale normalne by si niektori zasluzili od zivota zopar lekcii aby sa prebrali a nastavili si hodnoty. Pozerat len na seba to vam ide a vyplakavat, ze ekonomika nejde, ze o robotu ste prisli. Ale preco je ekonimka v riti? Kvoli tebe a tebe podobnym. Kto vie a chce robit a ma aspon daco v hlave sa uzivi. Normalna spolocnost chorych a slabsich chrani lebo aj ti chori su prinosom pre spolocnost. Ked si nevies dat rusko na hubu tak sed na riti do konca zivota ty.

jana_eyre_2
26. okt 2020

Nečítam všetko, tak len pridam.. Myslím že bude úplne zbytočne hovoriť ti ako to máme doma my, a ako (ne)udrzujeme kontakty s okolim (my sme introverti, nejaký užší kontakt máme len s naozaj blízkymi ludmi, môj muž pracuje z domu, ja som doma, deti v inštitúciách od septembra, teraz doma na online lebo škola zavrela) pretože máš svoj pohľad a nemyslím že ho vlastne nejako chces zmeniť, čo chápem pre zdr.riziko, len si frustrovana..

len ti chcem poradit, že možno by pre vás nebolo zle ak by ste si našli nejaku chatu a vypadli na chvíľu tam - proste by ste zmenili prostredie aj keď stále sami.. (v tejto situácii asi nie, ale verím že nariadenia sa troska uvoľnia po testovani)

Taktiež by som na tvojom mieste (opäť je to tvoja vec samozrejme, je to len môj pohľad) by som sa začala pomaly ale isto nastavovať na to, že ruska funguju, hygiena a odstup sa dodržovať dajú aj keď to okolie nerobí (neviem teda v akom okolí sa pohybujes, ale u nás v okoli je minimum ľudí ktorí by to nedodržiavali) a to proste musí stačiť k tomu aby ste sa nenakazili... Taktiež kým tu nebola korona bolo a je tu kopa iných vírusov a baktérií ktoré rizikových pacientov ohrozovali (napr.streptokok, vírusová meningitída, mononukleoza) a predsa ste sa až takto extrémne neizolovali.. vírusy, baktérie, chronické choroby, akékoľvek su strašne.. ale sú tu, my musíme žiť s rizikom že nás nieco zle postretne a robiť môžeme len to čo je v našich silách.. keď niečo presahuje naše sily (napríklad byť v izolácii) treba sa to snažiť zmeniť.. ale je to samozrejme na vás, treba však zvážiť riziko či psychická veľká nepohoda ktorá vám hrozí nepresahuje možnosť sa nakaziť koronou ak budete dodržovať všetky nariadenia ktoré sa dodržovať dajú..

tykat
26. okt 2020

Vas dorazi nie covid ale strach a depresia... nastup do prace by som vobec neodkladala, nejako bolo, nejako bude...pridete na ine myslienky. K rodine by som tiez sla, tak rozumne, stretnut sa mozete aj na dvore, v lese...deti takisto. Nic neprehanat ale ani nezit v uplnej izolacii. V takomto permanentnom strachu a sledovani okolia sa predsa neda normalne existovat. Skoncite u psychologa alebo psychiatra. Psychologa by ste mozno mali vyhladat uz teraz.

lacibo
26. okt 2020

veď vidíš, nie si v tom sama, a neviem možno by ti aj pomohlo, keby si predsa len nastúpila...a dala do škôlky, zváž to, možno môžeš mať aj home office, neviem, kde robíš, obavy tam samozrejme budú, ale to sú tak či tak v tejto dobe, by sme nemohli žiť.. a zo svokrovcov si nič nerob, sú egoistickí, žijú ako vedia, nevidia si zrejme ďalej od nosa, nemaj im to za zlé, podľa mňa by takí boli, aj keby nebola korona, majú skrátka taký naturel, čo už..ty to prežívaš o to ťažšie, že nemáš vlastných rodičov...zo zlých rečí tu na MK si nič nerob, to tu je už norma..🙂

autor
26. okt 2020

@lacibo dakujem. Nastupit nemozem lebo mam este takmer dvojrocne, a to nemam momentalne kam dat. Plan boli jaslicky. No a v praci, ktoru ja robim je prikazany home office uz do januara zatial, takze socializacia by bola tiez len cez pocitac. Nejako to zvladnem len mam zle obdobie teraz.

kayyaa
26. okt 2020

@mrkvicka060 ty si uplne mimo.
Po prve, Slovaci su nejaky iny specialny druh ? Alebo preco ta nezaujimaju ceske cisla ? Lebo by si musela priznat, ze sa mylis ?
A po druhe, ake cisla som dala z IT ? Akych 20 ? Hovori tie nieco pojem "percenta" ? V Lombardii v marci zomrelo o 500% ludi viac ako za marec 2019. Inymi slovami umrtnost stupla 5-nasobne.

Absolutne nerozumies nicomu. Cislam, percentam, prehlad nemas ziadny. Ked ja dam priklad, tak povies, ze to je zahranicie. Nevies si dat dokopy suvislosti. Videla si oficialne statistiky umrtnosti z postihnutych krajin ? Alebo to ta tiez nezaujima, lebo to nie je Slovensko🙊
A potom v com spociva ta tvoja informovanost, kedze mna si oznacila za blbu, ktora nic nevie. A vycapila si sem jeden jediny, aj to uz neaktualny, printscreen. Daj teda, ake mas ty informacie, co vsetko vies. Rada precitam.

eva8
26. okt 2020

@ptmt1011 tak dobre som tusila. Tvoja dcera nosi hackpvane rusko, preto si neodpovedala. Tu mas aj odpoved, preco ma herpesy. Uz som niekde pisala, ze hackovane ruska nielenze nepomahaju, ale skpdia osobe, ktora ju nosi. Tie okienka maju omnoho vacsi povrch, na ktore sa prichytava nielen vlastny dych, ale aj castice z okolia. Plus ked sa ho niekedy dotkne ruckou, tak vsetky spinky sa na hackovane rusko prichytia. No a je tam krasna zivna poda pre vsetko. Ak niekto vymysla a hlada slucky, ublizi.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
mrkvicka060
Autor odpoveď zmazal
mrkvicka060
26. okt 2020

@kayyaa pisala si ze "nam umiera 30 ludi denne" a reagovala som na to. Ze tolko to nebolo a ani nie je (myslim umrtia na koronu). Zrejme si mala na mysli SR ci?
aha ano a za tie pocty sa ospravedlnujem, zle som precitala, ze si to pisala v percentach - to som si nevsimla.

autor
26. okt 2020

@ptmt1011 panezboze, so susedom som pisala v uplne inych suvislostiach. Ze je zakaz vychadzania a veselo sa navstevuju bez rusok a opatrenia nedodrzovali nikdy! A viem to len zato, ze nam vkuse parkuju pred domom ich navstevy a blokuju vyjazd. Nemam potrebu zistovat kto co ako. Vobec si nepochopila kontext, tak prosim nereaguj. Su obmedzeni a sebecki rovnako ako ty a potom to tu vyzera ako vyzera. Vies ono ludia co rozmyslaju v kontexte, maju aj castesie depresie ci uzkosti lebo si uvedomuju dosledky a chapu veci.