Lakomá stará mama
Máte skúsenosti s tým, že vaši rodičia zostali s vyšším vekom lakomí? Ja chápem dnešnú situáciu a nemusíte mi písať omáčky okolo ako všetko zdražuje (mám 4 ročné dieťa a musela som začať pracovať 6 mesiacov po pôrode, aby sme prežili), ale čo začala v poslednej dobe dokazovať moja mama je naozaj extrém a neviem, či jej mám niečo na to povedať. Moji rodičia žijú v dome v lukratívnej oblasti, ktorý zdedili, otec dostáva výsluhový dôchodok a popri tom stále pracuje, mama išla do dôchodku minulý rok (predtým roky pracovala na dobrej pozícií a dôchodok má slušný), chovajú sliepky a majú domáce vajíčka, veľkú záhradu z ktorej majú domáce ovocie a zeleninu, pomáhať im chodievam ja s bratom, vlastne posledné roky tam pracujeme už iba my dvaja po víkendoch. Detstvo sme mali pekné a nič nám nechýbalo, aj doteraz si myslím, že sme mali normálne vzťahy, mama na nás naliehala, aby sme tam koľkokrát prišli na obed alebo mi poobede na návšteve ponúkla kávu alebo koláč. Ja nikoho nevyjedám, tak som ich aj ja pozývala na obed alebo som nechala mamu, aby sa hrala s vnučkou a išla som nakúpiť a navarila som rovno tam. Nechodíme tam len tak zo srandy, ale mama sa sama pýta na vnučku a chce nás tam. Lenže postupne sa začali diať rôzne veci, čo vedú k tejto diskusii. Ja dcére doma nedávam sladkosti, dám jej keď tak ovocie, jogurt, domáci koláč. Mama jej zvykla dávať nejakú sladkosť, keď tam raz za týždeň - dva bola, mne sa to nepáčilo, ale tak povedala som jej nakoniec, že u babky to má dovolené. Potom zrazu prestala, ja som sa potešila, ale dcére sa to pochopiteľne nepáčilo a trucovala že nemá svoju jednu povolenú sladkosť od babky, tak som nakúpila v DM nejaké zdravšie bio sladkosti a doniesla k rodičom, že to jej mama môže dávať. Myslela som si že bude pokoj, ale dcéra mi stále žalovala, že babka jej nedáva sladkosť, ja som si hovorila že to je nejaká hlúposť, lebo mama mi povedala že malej tie sladkosti dáva. Potom som dostala 20kg mäsa zo zabíjačky a chcela som dať aj rodičom, tak mi to mama kázala naložiť do mrazničky v komore a videla som, že na regáli mala ešte v taške odo mňa zabalené všetky tie sladkosti pre dcéru čo som nakúpila (inak biedu ozaj netrpia, lebo mali komoru po strop naloženú ako keby išla vojna). Dcéru tam beriem vždy naobedovanú, rodičov nevyjedá. Raz som jej zabalila nakrájané ovocie do misky, že to jej môže mama dať ako olovrant, lebo obedu veľa toho nedala doma, tak aby nebola hladná do večere. Mama jej to ovocie nedala, lebo že nemusí sa toľko napchávať. Prestala nás pozývať na obedy, keď tam prídem tak mi ani pohár vody neponúkne ani keď robím na záhrade. Kedysi mi dala aj vajíčka aj ovocie a zeleninu, tento rok tvrdila, že ani oni pre seba nemajú, hlavne že som videla že sliepky niesli a mali aj bohatú úrodu, veď som tam sama makala. Ku mne na návštevy nechodia, lebo veď nafta je drahá, ale ja tiež necikám do nádrže, keď chcú vidieť vnučku, doniesť nákup, vybrať lieky, zobrať k lekárom a okopať záhradu. Dostali ma minulý týždeň, keď mala dcéra narodeniny a nič jej nekúpili. Oslavu som robila u nás a bola som ich zobrať autom, prvý rok sa stalo, že dcére nič nedali. Ako ja som rada, že nemusím skladovať žiadne ďalšie blbosti, ale dcéra bola hrozne sklamaná, že od babky a dedka nič nedostala, je to ich jediné vnúča, mohli mi povedať radšej dopredu, že jej nič nekúpia a kúpila by som jej ja nejakú drobnosť a povedala, že to je od nich. Ešte jej mama stihla pred všetkými povedať, že od ostatných toho dostala veľa a má veľa hračiek (čo ani nie je pravda, lebo razím skôr cestu minimalizmu), tak od nich nič nepotrebuje a čo by vôbec za to iné deti dali, že sa má hanbiť že je rozmaznaná. Keď som sa na to pýtala brata, že či si nevšimol že mama sa v poslednej dobe správa zvláštne, tak že nie, jemu dáva aj vajíčka, aj ovocie a zeleninu aj zavarené v zime, aj na obed ho pozve (v dni, keď tam nie sme my na návšteve), aj koláč a vývar zabalí domov, dá kosti pre psa a koľkokrát mu strčí peniaze za naftu, keď ich niekam odvezie. Ja neviem či to mám vôbec riešiť s ňou, lebo tak nie som na to odkázaná a nechcem trápne vypytovať niečo od nej, predsa sú to moji rodičia, ale zaujímalo by ma čo sa stalo, že tak zmenila prístup k nám a hlavne ma hnevajú tie blbé reči pred dcérou, lebo dcéra si potom myslí, že ju babka už nemá rada.
A k autorke no prestala by som tam chodiť a pomáhať.Uvidis čo bude ako sa budu správať.
Porozprávaj sa s nou
Divne cele, urcite sa muselo nieco stat. Dost pravdepodobne, ze sa za nieco urazila. Mozno jej dcera povedala, ze je lakoma a od koho ineho by to mala ako od teba. Mozno sa dozvedela ze si ju ohovarala. Mozno si mysli, ze ju okradas a beries si sama z urody, alebo jej miznu peniaze a mysli si ze v tom mas prsty. Mozno ked strazi vnucku, tak ocakava financnu odmenu. Ako casto ju strazi? Mozno sa dopocula, ze nie si nadsena z toho, ze dava vnucke sladkosti ktore su pod tvoju uroven. Mozno v tom ma prsty tvoj brat. Mozno sa dopocula ze si vyhrala velmi vela penazi a je urazena ze si im nic nepovedala a ani nedala. Mozno je to kvoli politike, ze si volila niekoho ineho ako ona…Skus sa porozpravat s otcom osamote, on snad bude vediet co mamu nahnevalo.
Ja si tiež myslim, že ta niekto ohovoril a popudil rodičov proti tebe ( možnože aj brat, odtial vietor fuka) lebo ked doteraz bola ina a k bratovi ina, možno len utrusil poznamku, že si brusite zuby na dedičstvo alebo že si pred nim spomenula, že babka je volakal akoma A jej sa to dotklo, tak ťa tresta
Nooo to ma tiez ihned napadlo, ze podla mna ten vietor fuka od niekoho ineho, no budes to musiet spravit tak, ze si to nebudes moc pripustat. Ako proti niektorym bojom sa neoplati vobec bojovat
Ako si tak citam, co si napisala, fakt mi to pride, ze tvoja mama sa na teba kvoli niecomu hneva a chce ta vytrestat. Ja by som zasla na jeden uprimny rozhovor. Ved je to tvoja mama a myslim, ze ked sa jej normalne opytas, ci sa nieco deje, ze uz dlhsiu dobu pozorujes velku zmenu spravania voci tebe a malej. A konretne by som vymenovala, o co ide...aj s tymi sladkostami, aj so zeleninou a ovocim, atd. Nieco v tom musi byt...
@miadi by si sa cudovala. Aj dementi ludia resp s alzaimerom robia rozdiely.
Mam babku. Mama sa o nu stara denne posledne 4-5 roky.
Byva pri babke aj jej syn-mamin brat. Je to jedina osoba ktoru babka spoznala. Moju mamu uz davno nie. Mna ako vnucku nepoznala uz pred 10rokmi. To len ako priklad.
Kazdopadne ked si mama s nou nevie rady tak si zavola brata na ktoreho babka reaguje. Ktoreho posluchne.
Proste jediny syn? Nevieme cim to je ale jeho jedineho si babka “drzi v hlave”.
Ako inak chces zistit, co sa deje, ak sa na to nespytas? Nikto z nas do hlavy tvojej mamy nevidi. Kazdopadne nechapem, naco makas v zahrade, ked z toho nic nemas. To nie je nevyhnutnosf v dome a tvoji rodicia nie su nevladni.
@maryetta ale fo je uplne ine. Ani mna uz Moja starenka nespoznala ked umierala hoci som bola jej oblubena vnucka. Koli demencii. To si uz ten clocek nevyberie koho si pamata ! Ale logicky reaguje pozitivnejsie k tomu kto vie kto je. Stary otec svoju vlastnu zenu nespoznaval a myslel si ze je chlap ! Co ho chce zabit. Mam dost skusenost s ludmi s demenciou. Tam by sa mohlo odhadovat ze mà demenciu ze zabudla vratit $ zabudla dat sladkost .. ale ist na party bez darceka to mà aj dedo demenciu? Ci len na salame? A povedat dietatu ze nic jej netreba Ved mà vela veci na bday party ? A synovi 40r dat jedlo nabalit ho aj $ na benzin? Tam zrazu nema zabudlivost.. no neviem mozne je vsetko . Ale tu to nesedi k jej celkovemu chovaniu,
Koľko online psychiatrov sa tu zišlo

Už by som k rodičom nešla.
Už by som v záhrade ani prstom nepohla, nech maká podporovaný braček.

Mne to sprsvanie pride ako taka zaťatosť, presadzovanie si svojej linie na just .... napr. moja mama, ak by som jej doniesla sladkosti z DM, ze toto davaj detom, tiez by mala vyhrady, ze co to je a ze ona take nekupuje ani sama neje.... mojim detom pusta youtube, jeden konkretny kanal, tiez mi to vadi, lebo deti sa tych videi dozaduju aj doma plus opakuju odtial take arogantne frazy, ale mama je presvedcena o tom, ze je to super kanal.... Ten nakup ze fi nepreplatila - asi prisla k nazoru, mozno po rozhovore s nejakou kamoskou, ze deti su povinne urobit nakup rodicom bezodplatne .... synovi (bratovi) da vajcia, lebo on je milacik. A darcek dcerke na oslavu sa jej nechcelo vymyslat a zhanat, tak odvrkla, ze sak "dostala vela inych darcekov". Mozu to byt zmeny sposobene starnutim a lepsie to nebude. Dochodcovia su znami tym, ze obracaju kazdu korunu ... Cudne, ze uz v 63 rokoch... ale po nastupe na dochodok dostava len zlomok niekdajsieho prijmu. Kedy nastupilaa na dochodok? Nesuvisi to s tym?