Lenivá dospelá nevlastná dcéra
Ahojte, nadpis asi hovorí za všetko a doplňujúce je, že ako sa s tým vysporiadať. Ako nájsť vhodnú cestu k tomu, aby sa dcéra partnera začala správať zodpovedne a podieľala sa na chode domácnosti, nie finančne ale vecne a pomáhala pri domácich prácach napriklad.
@zuzulienkam mne je bŕrrr z takýchto ľudí, prepáč, nie z teba, to vôbec nie, ale z tej dcéry a tatka, aj matky jej, otras , jeden veľký brrrrr, ja takýchto otrasných snobov veľmi dobre poznám, vždy to boli brrrr ľudia, proste snobi
@eliska13 pozri, ja žijem vo vzťahu - ja slobodná, on slobodný, svadbička, detičky, manželia atd, všetko poporiadku , ale nikdy, naozaj nikdy nebudem tvrdiť, že takto ten život ukončím, lebo netuším, čo sa stane zajtra, netuším, čo sa stane a môže stať o desať, dvadsať rokov, alebo o 5. To neviem ani ty a keby sa ti stalo napr, že ovdovieš, ostane ti dieťa z manželstva a zaľúbiš sa ani nevieš ako , a on bude sám, rozvedený a tiež bude mať dieťa z predošlého vzťahu a už sú tvoje prorocké slová v ťahu, ktoré si práve písala, že do takéhoto vzťahu by si nikdy nešla...., takže, nikdy nehovor nikdy a je to zlatá stará pravda, nič viac, nič menej, ani ja nebudem a nemienim tvrdiť, že sa napr. nikdy nerozvediem, alebo že sa muž so mnou nikdy nerozvedie, alebo že by sa nemohlo stať tamto a ono, to ja nikdy nemôžem vedieť, ako sa vraví, človek mieni a panboh mení a je to čistá pravda, nič viac, a nič menej, takže do čoho by si ty šla a nešla, je skutočne tvoja momentálna myšlienka na takúto problematiku, ale pravda je úplne iná, ver mi a nemyslím si o autorke článku , opäť to zopakujem, že by tej dcére krivdila, závidela a myslela na jej úžasný život, a chcela mať taký a nejako jej chcela zle. Skôr si myslím, že sama sa má zle a je v úzkych a tu len potrebovala slová útechy, ale podľa mňa, dočasný prísľub jej partnera, ktorý trošku pohladí jej dušu, ale snobi ostatnú aj tak snobmi vždy. Oni iní nebudú.
@slimstar presne , ako píšeš, ale toto tam nie je možné teda. Škoda rečí. Ked si to sama neuvedomuje......
Ja zas žasnem že aká koncentrácia uvedomelých mladých ľudí ( alebo v minulosti mladých ľudí) sa tu zišlo . Všetci pracovali od 16, makali do zdivenia, po 18 odišli z domu a starali sa o seba, vlastná domácnosť, na výške ak sa tam prepracovali zas makali ako mulice popri štúdiu ... tak teda len tak zo zvedavosti pýtam kde je tá horda ľudí čo žije ešte aj po 30 doma v detskej izbe a prispieva rodičom ak vôbec prispieva smiešnou sumou ? Kde sú tí snaživí mladí ľudia čo už nepotrebujú žiadne hypotéky lebo fachčili ako diví ?
Ono vždy sme miernejší k vlastným deťom ako k cudzím alebo nevlastným . Vlastné deti alebo mladí dospelí sa majú vybúriť a užiť si mladosť a vysokoškolský život , na to sa pozeráme tak blahosklomne , ale nedaj boh ak by vstala nevlastná dcéra o 12 hodine , ak by neupratala zobrala by si auto kde je zaplatený benzín aj od jej otca ..mimochodom jej otec má voči nej vyživovaciu povinnosť počas celého štúdia a má zdieľať jeho životnú úroveň , tak ako aj matky. Ono ja som zažila spolužiakov pendlujúcich medzi brigádami a vysokou školou , zaspávali na prednáškach , nemali čas na učenie , miesto normálneho života študenta na výške behali ako splašené opice.
Osobne považujem za svoju povinnosť svojim deťom štúdium na vysokej zaplatiť , tak ako ho zaplatili mne rodičia a nemusela som sa za 30 SK niekde naťahovať s žehliacou doskou , alebo s cudzími deťmi . A platili mi ho až do konca , napriek tomu že som sa vydala.
A nie, nestál sa zo mňa žiadny flákač, aj keď som si pospala do 12 hodiny a posadila sa rovno za stôl k obedu . Dokonca som dostávala aj vreckové . A aj som chodila na nákupy s autom našich , hned po VŠ som sa plne osamostatnila a normálne sa zaradila do života.
Takže nebuďme takí prísni na cudzie deti 🙂
@kassandra25 citala si? Porozpravali sa v klude bez hadky
@maminuska chcela som napísať niečo podobne,ale zhrnula si to dokonale. Tiež čítam s otvorenými ústami,že same dokonalé ženy sa tu nachádzajú,žiadne,že "mama mi vôbec nepomáha,neznášam svokru,bývame u nej už 3.rok a ťa bestia pýta 100eur atď... preto som sa pýtala,kto platí výživné na dievča a ako dlho u nich býva. V inej téme sa autorka sťažuje na osamelosť a pritom tu ma partacku,čo by jej mohla pomáhať a robiť spoločnosť. Rovnako píše,že dcéra má pred nou rešpekt, radi sa s ňou,,tak ja reálne nerozumiem,kde je problém normalne vysvetliť že čo a ako. A k niektorým prispievatelkam,my mali babo v 19.apod.len toľko,že pokiaľ nepodedili,nenašli si finančné zdatneho partnera,alebo pomoc rodicov, by ťažko žili bez problémov,keďže zjavne nemôžu mať veľmi ani školu skončenú a tobôž veľa odpracovaneho,tým pádom finančné asi nič moc. Sama som bola mladou matkou uprostred štúdia,takže viem. Ale rozhodne veľkou gerojkou s veľkými ústami ako som mala vlastnú domácnosť a starala sa o rodinu som nebola. Keďže o všetko sa postarali rodičia. A určite,keď sa na to spätne pozerám by som radšej na prednášky a cvičiť chodila. Sama mám teraz 21.ročnú,nebrigaduje,študuje aj ta 17,ročná a som rada,že sú to slušne dievčatá,čo si ešte užívajú život,malého brata, mladosť atď. Pomáhať vedia,.... ja tu vidím klasicky problém naše dieťa a tvoje dieťa.... žiaľ s tým sa treba vyrovnať, lebo sa môže stat, že nejaká druhá zena bude o pár rokov písať o tvojim synovi ako o neznesitelnom frackovi,kt.neviem riad do umyvacka nalozit 😀takže všetko treba riešiť s rozvahou a k ludom @zuzulienkam
Ďakujem vsetkym za cenné rady, pripomienky, mienky pravdivé aj nepravdivé...urcite si vyberiem spôsob mne vlastný ako celú situaciu vyriešiť...yakze nateraz tuto temu ukoncujem
@maciatkolulu Podľa mňa hradiť štúdium, stravu a bývanie je niečo iné ako dávať vreckové na kávičky. Aj mne naši platili internát a prispievali aj na nevyhnutné výdavky ako cestovné a stravné, ale pýtať peniaze ešte aj na môj voľný čas by som sa hanbila. U nás to bolo tak, že do 16 ma naši financovali, potom som už mala vek na brigádu, aby som si na svoje záujmy zarobila a ak sa mi nechcelo, nemusela som, ale nemala som ani peniaze 🙂 tým pádom bolo na mne, aby som zvážila, či chcem alebo nie. Ale nikdy som nespala do 12, u nás sme sa do chodu domácnosti zapájali všetci, v sobotu som vstávala o 6 a cupkala po čerstvé pečivo a nijak to nepoznačilo môj študentský život :D
@zuzulienkam nenapísala si, ako dlho ste s partnerom spolu, ale tipujem, že to nie sú roky rokúce a ty si to dievča ako dieťa asi ani nepoznala, takže ja na tvojom mieste by som ju ani len nenazývala nevlastnou dcérou. Ak si ju spoznala niekedy okolo dovŕšenia 18-teho roku, tak by som sa k nej chovala ako k dospelému človeku, ktorý má svoje povinnosti. Podľa opisu, sa k tebe nechová zle, rešpektuje ťa a ver, že to nie je samozrejmosť. Takže tak zle zas vychovaná nebola. Len trochu viac hýčkaná. Ja osobne by som sa k nej chovala kamarátsky, ale nekompromisne a navrhla by služby, čo ktorá kedy urobí, ako spolubývajúce v jednom byte, v jednej domácnosti, s tým, že som ochotná vyjsť jej v ústrety časovou flexibilitou - predsa len si doma s dieťaťom a ona študuje. Tak aby tie služby stíhala v pohode.
@thoughtfulweirdo podľa teba spí každý deň do 12.00😆😂🤣zvelicene zaručene. Ale dobre. Nevlastnia deti sú väčšinou nevdacne,lenivá atď.... smutné,ale realita je fakt väčšinou taká. U vás to bolo tak u iných inak. Dievča ma 21 a keďže je otec ochotný za ňu upratať atď,Tak to je jasné zehkenie si.... A čo asi také. Poďme domyslave zmienky vyfabulovat nejaký dobrý scenár. Lebo veľa z vás tu si je zaručene iste,že dievčina je rozmazmaznana,lenivá kedy A,čo si len šunky vala.... Tak poďme teraz do scenáru,ako jej nevlastnia mama rozbila rodinu😂🤣😀a otecko si zehli svoj prešľap atď.... bože moj. Ja len stále nechápem jedno a to je To,že keď ma rešpekt,radi sa so svojou macochou atď,tak potom nevidím problém v riešení danej situácie. Či tu ide o peniažky,ktoré dava tatik dcerke? 😉 stale na nu niekto plati vyzivne a rodicia maju vyzivovaciu povinnost. Ci tebe dali auto s benzinom,ci nie je ajnod moznosti danejnrodiny,zvyklosti a standardu..... tazko posudzovat ked nevieme vela veci. Iba to,ze je rozmaznana a leniva a ona uboha a unavena🤣matka
@maciatkolulu Ale ona to vôbec takto nenapísala a netvrdím to ani ja. To, čo okolo toho dokážu vybájiť niektoré ženy, je druhá vec. Pokiaľ ale píše, že v domácnosti nepomáha a nevenčí ani svojho psa, tak to tak asi bude. Či už je lenivá, rozmaznaná alebo len nenaučená, nie je to v poriadku. Osobne sa ale prikláňam k tomu, že pokiaľ sa nestará dostatočne ani o SVOJHO psa, lenivá je. V každom prípade som stále presvedčená, že 20 ročný človek má mať doma svoje povinnosti, ktoré si automaticky plní a na fitko a kávičky si zarobiť na brigáde. Nemusí robiť 12tky každý voľný deň, dajú sa nájsť aj brigády na pár hodín. Nezachytila som, čo študuje, ale pokiaľ aj má ťažkú školu, trochu sa odreagovať inou činnosťou jej bude len na úžitok aj pri učení.
Ja sa nechcem Tvojej nevlastnej dcéry zastávať, ale chápem napr. to vreckové, a podprovanie počas VŠ, ale zvyšok už nie... Aj ja som mala 22 a nie tak dávno, študovala VŠ-právo, čo samo osebe nie je ľahké a ešte k tomu keď to človek chce robiť naozaj poctivo, rodičia mi mesačne ako vreckové poslali na účet 50 eur a neskôr 70 eur a platili intrák,takže som vreckové mala na cestovanie a svoje veci a spoločenské vyžitie...A vtedy študenti za cestovanie aj vlakom ešte platili a stačilo mi a dokázala som si aj užiť vysokoškolský život aj kamošov a pod. ... ALE vždy keď som prišla domov na víkend alebo aj počas týždňa sa odo mňa očakávalo, že budem doma pomáhať, či už v záhrade, či už upratovanie väčšie alebo menšie, pri príprave jedla a jednoducho čo bolo treba... a počas roka som nebrigádovala, ale cez leto som sa snažila si nájsť nejakú brigádu a trošku si aj sebe aj mojím rodičom prilepšiť, aby som si mohla našetriť aj na školský rok aj na drahšie veci... A ak som mala skúškové a nejaké ťažké skúšky, tak mi samozrejme rodičia vyšli v ústrety a bola som oslobodená od niektorých povinností...
Lenže toto všetko bolo o nastavení od rodičov a od ich výchovy už od mala a nebrala som to vôbec tragicky, pretože jednoducho, oni sa o mňa 20 rokov starali, umožnili mi ísť na VŠ a ja som im za to pomáhala v domácnosti a brala som to ako samozrejmosť... Takže ak to ona neberie ako samozrejmosť, tak bohužiaľ to s ňou budeš mať naozaj veľmi ťažké, pretože sa jej to páčiť nebude, že zrazu po 22 rokoch má niečo aj doma urobiť... Ale diplomaticky to pôjde len keď si všetci 3 sadnete a poviete, že takto to nepôjde a bude musieť doma pomáhať alebo sa jej zníži vreckové resp. žiadne nebude... A že jednoducho je dosť stará aj inteligentná, aby to pochopila... a ešte jedna vec= otec bude musieť držať s tebou a bude musieť byť nekompromisný, pretože inak to fungovať nebude... veď kedy sa chce naučiť zodpovednosti keď nie, kým je mladá???
Nie každý bol takto podporovaný na VŠ, neboli možnosti, rodičia nie sú dojne kravy ani slúžky, celkom sympatický to napísala @trinneo . Takže ten človek je už pár rokov dospelý a nič iné mu nezostáva, len si sám zarobiť. Ja na tom nevidím žiaden problém, vyživovaciu povinnosť, má len pokiaľ študuje denne štúdium. A to, že doma nepomáha, to už bol problém. Malé deti majú doma pomáhať, alebo v záhrade, učí ich to k niečomu a má to zmysel. Ja by som sa hanbila, či už pýtať peniaze, alebo doma nepohnut ani prstom.
Tiež ma udivuje čo všetko dokážu niektorí prispievatelia vybajit...Tiež som.chodila na VŠ a v podstate som si prežila rovnaké obdobie podporovania zo strany rodičov, to všetko chápem...aj to schvalujem, ale nič som zadarmo nedostala, všetko som si musela istou formou protihodnoty zaslúžiť...nikomu som rodinu nerozbila ani nevzala otca, keďže môj súčasný partner bol v čase nášho zoznamenia rozvedený muž...to ze som ju ozncila za dcéru som skôr brala za potrebné vysvetliť vzájomný vzťah...poznáme sa dva roky...a nikdy som nemala potrebu riešiť, koľko peňazí jej dáva môj partner, keďže mám vlastny prijem...islo takisto o opis situácie, nie o výčitky či závisť a žiarlivosť...bez ohľadu na to či je to vlastná či nevlastna, vi susedova "dcera" tak mi slo len o to, že z môjho domáceho prostredia sim.bola zvyknutá na to, že ak fungujeme ako rodina tak by sme sa mali spolupodielat na vsetkom spolu...tot všetko...
@slimstar ano , nie každý a je mi tých študentov ľúto . Ja osobne to nepovažujem za žiadne hrdinstvo , skôr nešťastie. Rodičia nie sú dojné kravy , ale malo by byť ich povinnosťou to štúdium zaplatiť , teda aspoň ja tento záväzok voči svojim deťom pociťujem . Nechcem aby brigádovali počas štúdia , cez leto alebo po ukončení ročníka nech sa páči . Nerozumiem prečo by si sa mala hanbiť pýtať si peniaze od rodičov ? To že by mali pomáhať v domácnosti je druhá vec, to by naozaj mali .
@zuzulienkam ak máš vlastný príjem , tak skutočne nerieš či dievča ide s plnou nádržou do mesta alebo aké dostáva vreckové od otca alebo matky, nie je to tvoja vec. Ty si ustráž to aby ti partner prispieval na syna a na spoločnú domácnosť, iné by ťa trápiť nemalo .
Tvoja nevlastná dcéra je mladé dievča, možno troška nezodpovedná , ale zrejme by si potrebovala pocítit keď ti príde nevlastný syn domov ožratý ako sviňa, ogrcá ti koberec, nadá ti ..aj také sú , keď tvoj vlastný syn bude dospávať po žúre a zobudí sa na obed, keď ho nachytáš v posteli s frajerkou 🙂.
Poznáš ju dva roky a chceš meniť niečo čo predtým fungovalo inak .
@maminuska ja som si zarábala od 19 a od rodičov som bola už nezávislá, potom som sa odsťahovala a konečne som bola slobodná, v tom pravom zmysle slova. V 19 , som mame povedala, že si na seba zarobím a myslela som to vážne. Mne príde divné pýtať v 22, peniaze od rodičov. Naozaj by som sa zato hanbila. A to čo dovádzaju niektoré tieto osoby, ktoré majú len práva a žiadne povinnosti, to už nie je normálne. Za chvíľu budú študovať do 50 a mama daj. No určite, žiadny mama hotel nebude.
Ja sa len vyjadrim k tomu brigadovaniu popri studiu... Brigadovala som celu VS a od 2.rocnika som si vsetko hradila sama aj ked nasi mali a maju penazi viac nez dost. A nemala som "lahku" skolu. Osobne si myslim, ze brigada studentovi prospeje vo viacerych smeroch, pocnut tym, ze si peniaze viac vazi a nerozflaka na "studentsky zivot" ako ho dnes pozname... Ja som chodila popri skole trikrat do tyzdna upratovat na par hodin, co boli v tom case fajne zarobene peniaze v relativne kratkom case. Upratovala som byty. Nie su len take brigady, ze musite niekde 10 hodin stepovat, aby ste daco zarobili. Len treba chciet, ked uz. Ked moje deti pojdu na VS (ak pojdu) jasne ze im peniaze dam, ale urcite uvitam aj moznost ze by si privyrabali. Zas nerobte bubaka z vysokej skoly. Ked si stihaju uzivat beanie a chodbovice a neviem ake "...ice" a diskoteky, tak snad stihnu par hodinovu brigadu za tyzden. Ved nerobte stale z tych deti neschopakov, keby chceli tak sa da. Len co je pohodlnejsie?

@eliska13 áno, to mi je mementom a keď sa o tom s partnerom rozprávame tak podotkol, že si cení že mám taký prístup a veri, že nás syn bude samostatnejsi a zodpovednejši...ano žije v bubline a keďže mi na nej záleží, je to predsa dcéra môjho partnera, tak chcem aby sa o se a vedela postarať, kvôli sebe aj kvôli nám...