Lenivá dospelá nevlastná dcéra
Ahojte, nadpis asi hovorí za všetko a doplňujúce je, že ako sa s tým vysporiadať. Ako nájsť vhodnú cestu k tomu, aby sa dcéra partnera začala správať zodpovedne a podieľala sa na chode domácnosti, nie finančne ale vecne a pomáhala pri domácich prácach napriklad.
Je to stále dieťa. Študuje a nie je samostatne zárobková osoba. Prideľujte jej mesačné vreckové na ktorom sa s manželom dohodnete. Benzín do auta nech si platí z vreckového. O svojho psa sa musí postarať sama. V mierovom duchu, diplomaticky sa dohodnite na podmienkach. Vysvetli, že voči nej si v pozícii mamy a nie slúžky a že to, čo teraz chceš od nej budeš o 20 rokov požadovať od vlastného dieťaťa.
Suhlasim s tym, ze sa musi naucit zodpovednosti a asi to zostane na tebe, vela stastia 🙂 radia ti dobre, mne mamka by nevarila ani ako patnastrocnej, kebyze nepomaham s nicim doma 🙂
Ale co sa tyka "vreckoveho".. Slecna studuje, neviem ake vysoke vreckove jej davate, ale kedze studuje, tak na nejake peniazky narok ma, umerne k platu svojim rodicom. To pre tie, co tu pisu, ako boli samostatne a ako ti ide s dnesnou mladezou dole vodou. Tak ja napriklad zijem a studujem v Prahe, s priatelom cakame dieta a moj tatko mi napriek tomu musi este 2 roky po dobu studia prispievat. Tu nezalezi na tom, ze ci som samostatna, pokial nie som vydata, tak mi zo zakona prispievat pocas studia do urciteho veku musi. Takze to ze vam vasi neprispievali, je vec vasej dohody, ale neodsudzujte ludi, ktorym rodicia prispievaju ;) ja nie som nesamostatna, ale nevidim dovod, preco by mi tatko nemohol poslat, pre neho "par eur" mesacne, aby som mohla kvalitne vystudovat. Priatelovi rodicia nedaju skoro nic a teda vela pracuje a tak sa aj odrazaju jeho vysledky v skole. Pre neho praca je dolezitejsiax viac ho bavi a je v nej dobry, ale ja osobne sa chcem aj poriadme vzdelavat, nielen prechadzat s odretymi usami a to sa viac s ako 25 hodinovym uvazkom neda. A popri malej sa uz vobec nebude dat..
@marcipanovatorta Vreckove jej davaju aj tak. Iba tak som to myslela. Ze by ho nepouzila na bohapuste minanie na seba, ale musela by s nim hospodarit. Postupne jej zmenit pohlad. Vydiskutovat si to hned od zaciatku nastavit pravidla. Mnoho studentov VS stale do urcitej miery podporuju rodicia. Prave podla toho, ci je skola tazka a vyzaduje aby student naozaj na kazdu prednasku chodili alebo si mozu dovolit aj brigady pocas dna nielen na vecer a cez vikendy. Take vecerne, vikendove a letne brigady jej nezarobia na osamostatnenie. Autorke prispevku ide predovstekym o to, aby sa ta dievcina naucila samostatnejsie zit, nie o to, aby jej vzali vreckove. Ak to budu riesit sekom doma, tak as tam naveky budu len mliet a hadat, kto co kedy mal spravit a nespravil... Ak ju oddelia do inej domacnosti, kde si za vsetko bude zodpovedat sama, to osamostatnenie pride postupne uplne prirodzene. Ak si na osamostatnenie netrufa, lebo nezaraba, nie je normalne, aby ju rodicia podporili?
@zuzulienkam aky ma vztah k surodencovi? Aku VS studuje? Preco sa nestara o vlastneho psa? Byt tebou sadnem si snou a otvorene sa proozpravam o jej a tvojich pocitoch potrebach a ocakavaniach
@zuzulienkam no ja v jej veku budem mať 3 ročné a tiež sa starám o seba, ani nebývam pri rodičoch
@zuzulienkam staci ked ju poslete do vlastnej domacnosti 😀😀😀 to hovorim ako byvala lenivA dcera 😂😂😂
22 rocna som uz mala 2 rocne dieta vlastnu domacnost a manzela 😁. A to som chcela nie ze "nehoda". Manzel pracovat od 19 a ked mal 23 uz sme isli byvat samostatne. No ked zil u mami prispieval 50e kazdy mesiac na domacnost a tankoval si samozrejme tiez sam. O vreckovom nehovorim 🤣. A to bok tiez student 😊.
Treba sa z otcom dohodnúť, sadnúť všetci traja. Otec by mal povedať, už si dospelá, odteraz budeš takto pomáhať v domácnosti. Domácnosť je naša spoločná a kazdy sa musí zapojiť. Budeš upratovať celú domácnosť raz týždenne, každý deň pozametas a 2x za týždeň pozmyvas, vyhodia kôš, pôjdeš na nákup atd. Keď sa bude variť ( ja viem ty to nevieš) budeš šúpať zemiaky a pomáhať s varením, aspoň sa niečo naucis. V nedeľu sa nestáva o 12:00, budeš chodiť skôr domov, aby si skôr vstala. Vreckové dostaneš, len na nevyhnutne veci, ktoré potrebuješ do školy, ostatné si zarobis. Keď sa nebudeš starať o psa, tak pôjde z domu, všetka starostlivosť mu bude poskytovaná od teba.
ono ked vsetko ma co chce,preco by chodila na brigady?preco by pomahala?jej matka ked si ju tak vychovala nech to tak ma ale ty jej navrhni ake budu pravidla u vas,sa dohodnite co ma kazdy den upratať,pomoct a potom budu aj odmeny
@blairgossip pri mojej sa dalo, niektore brigady su cez vikend a vacsina VS ma volno medzi semestrami. Pre slecnu by to tiez nemal byt problem, "Vstáva o 12, chce mať hotový obed, potom si vypýta vreckové, ide na nákupy, samozrejme s plnou nadrzou v aute, potom cvičiť, večer von s kamošom"
@zuzulienkam každý berie čo sa mu núka to je normálne🙂nie všetci od 15 r brigaduje.mozno ani nevie, že od nej niečo ocakavas pomoc si doma porobis si....takže jedine všetci 3 sadnúť a rozhovor iba od teba to bude brať zle to musí otec.Tak čo tak to bude brať proti sebe.Mozno Tá neznáša, vzala si jej otca, ďalšie dieťa ...a toto je jej rebélia.Mozmo nikdy nemusela pomáhať.niektori rodičia sú zaselepeni a správajú sa k deťom celý život ako malým deťom.Dajte jej nech si vyberie čo bude iba jej práca.takych ľudí v tom veku je veľa včera mi kamarátka hovorila, že jej dcére 21 r otec tankuje dáva vreckové ona študuje VS, ale zase brigaduje.Dievca žije na vysokej nohe, ale tak žijú ak rodičia a ona nevie pochopiť, že tiež sa očakáva pomoc buď je v škole na brigáde či u frajera.Pride sa domov s ním najesť a ešte si vyberie z chladničky jedlo a syry na ďalšie dni🙂)ešte sa cítila urazená, keď jej to mama vytkla.Rodiny sú rôzne každý má iný štýl výchovy povinnosti
Píšeš, že keď je sama uprace....si doma tak navaris asi jej je čudné, že by si mala sama variť, možno je naozaj tak zadubena, že to všetko berie ako bežné, že sa staráš.A ty možno aj trochu závidíš žiarlia, že dievča má taký príjemný život🙂
otázne je, či býva s vami nastálo, alebo len prechodne. Ak len cez víkend prespáva, cíti sa ako v hoteli
Treba jej vysvetliť, že od kedy máš bábo, nestíhaš všetko robiť sama, potrebovala by si jej pomoc, keďže otec nie je doma ale v zahraničí. Navaríš jej, poperieš, ale aspoň poumývať riad by mohla. Ajona sa bude doma cítiť užitočná, vítaná, zmení sa váš vzťah. Keď ide na nákupy, napíš jej zoznam a pekne popros, či by nenakúpila aj do domácnosti, že nestíhaš, nevládzeš. Ak nežiarli na nového súrodenca,či by ho nevedela postrážiť, pohrať sa s ním. Ona ani nevie, že potrebuješ pomoc. Však všetko v jej očiach zvládaš, iba keď nie si doma, čaká ťa v upratanom, čo je dobré znamenie. Medzi rečou navrhni nejakú brigádu, či nechce robiť vo fitku, alebo hostesku (pravdepodobne sa o seba stará), aby si našporila na dovolenku s jej priateľm, či kamarátmi, študentské centrá stále niečo ponúkajú. Po prvej výplate sa jej to zapáči, že nemusí žobrať vreckové. Však všetko (stravu, ubytko) má zadarmo.
Ak hľadáš "diplomatické" riešenie, skús tak postupne, ak sa máte radi. Nepokazre si dôveru, že ju budeš posielať z domu, ja som počas VŠ tiež bývala doma.
Alebo sa s ňou otvorene porozprávaj vysvetli situáciu, že kto býva v domácnosti, mal by sa mal na jej priebehu aj podielať. Musíš zlomiť partnera, že je to na teba naozaj priveľa. Pekne v kľude mu porozprávať to, čo si písala tu.
@79viktoria79 to je pekne, co pises, ale podla mna aj zbytocne, lebo tam chlap drzi ruku a kasu, a nezmoze ona nic proti nim dvom, len to, ze ked sa postazuje na dceru, hada sa s nou a nie s dcerou a pracu spravi on za dceru
Veru ja som od 19 pracovala, domov som len na víkendy chodila, prispievala som financne a upratala som jej byt, ešte aj disko som stihla a aj s nedeľným obedom pomôcť. Vysávala som od 9 rokov a od tých 12 som upratovala celú domácnosť, nákupy bežne a pomahala som s dieťaťom od 9 rokov. Vreckové som nedostávala. To sa ani nedá porovnať s touto slečnou, salám parky, tá by odo mna videla. U nás museli upratovať a aspoň pozametať aj chlapci.
@kassandra25 nie nepáčilo a práve preto by som do zlepeneho vzťahu naše dieťa, tvoje dieťa nikdy nešla, lebo to nerobí dobrotu.On je preč a ona sa mu má starať o dospelú dcéru.Preco si myslíš, že ju to nedráždi, netrapi, že slečna ma voľný pohodlný život?a ona je celý týždeň na malé dieťa domácnosť všetko sama.možno ešte otec sa jej zastáva ..nemozes vedieť aké je tam pozadie celej ich rodiny.
@eliska13 áno, mne to tak prišlo, že sa jej otec zastáva a práve otec má spraviť poriadok. Ak chce mať z dcery, samostatnú a zodpovednú, nielen vzdelanu ženu. Trošku práce a pomahanie doma, ešte nikomu neublížilo. Ja nikdy nepochopím, ako môže niekto na 22rocnu ženu povedať, že to je ešte dieťa, aj to som tu čítala. To čo budú študovať do 30, potom bude ešte v mama hoteli 10 rokov a povie si, že je dieťa.
@slimstar Áno, dnes sme to s partnerom preberali a uznal, že mám pravdu, a prísľub spoločného rozhovoru o zaslanie povinnosti bol..takze uvidím na aký režim nabehneme, takže prosím držať palce.
@zuzulienkam hej držím palce, veď je už veľká a musí byť aj šikovná žena, pre budúceho ženícha, veď ako by to bolo. 😉
@eliska13 Tiez som si nikdy nemyslela že sa ocitnem v takom vzťahu ale stalo sa...a som za ten vzťah vďačná...aj keď sú v ňom napríklad takéto problémy.. je to presne tak ani, som na malého aj domácnosť sama a byť len s malým zvládam všetko ľavou zadnou...A netrápi ma jej pohodlný zivot, skôr to, že som názoru že ak máme byť a fungovať ako rodina tak by sme sa mali spoločné podieľať aj na jej chode a udržiavaní...jednoducho by mi len vhod občas padlo, keby s niečím pomohla..chapem žila 21 rokov ako jedináčik a nič nemusela, ale ak ma byť súčasťou našej spoločnej rodiny keďže sa rozhodla zostať s otcom tak by som chcela aby sme mali nové pravidlá ako v ich rodine predtým...
@slimstar Moja 5 ročná neter si vie ustlat posteľ a upratať po sebe keď doje, vysava síce s detským vysavacom ale vie že poriadok musí byť...preto mi to od 22 ročnej príde ako nonsens, že také veci nerobí...
@kassandra25 áno to, že prácu urobí za ňu ma dráždi najviac...aj som to otvorene povedala, že ak má svoje povinnosti prečo ich ma plniť niekto druhý za ňu...ako potom.z nej vyrastie zodpovedná žena, ak sa bude stále spoliehať na obnovu peňaženku a dve ruky, ktoré sa o ňu vždy postarajú...
@zuzulienkam samozrejme, ja ťa chápem. Ja už som to po čase robila automaticky, ani som nebola drzá. Po upratani v sobotu som mohla ísť večer na diskotéku, takže pre mňa to bola aj trosku motivácia.
@kassandra25 Máme rovnaký vek, to je sympatické...myslim, že aj partner ma rivnake hodnoty ako ja... len doteraz sa na jej výchove podieľala jeho bývalá...vsetko radšej spravila sama ako by mala povedať jej, on dlhodobo pracuje v zahraničí, čo samozrejme nie je ospravedlnením, ale on sa na chode ich domácnosti podieľal hlavne finančne...teraz je z dieťaťa žena a nič nevie, častokrát sa ma pýta na radu, či už je to ohľadom školy, oblečenia alebo názoru na čokoľvek...v podstate od začiatku sa tolerujeme...a bývať sme začali takto viacej spolu teraz keď mala bc. štátnice, dovtedy šli všetko akoby do stratena, aj bola aj nebola doma, rôzne...le teraz, keď je doma nastalo tak mi príde logické, že by sa mala spolupodieľat minimálne na tom upratovani...
@slimstar veď toto nech ju nemám na krku do 30tky😂😂😂😂
@zuzulienkam ale veď to môžeš byť rada, že dá na tvoju radu ohľadne oblečenia školy nie🙂a čo robíš pre ňu okrem toho, že navaris či operies?keď píšeš, že ak by si sa nestarala o ňu iba o malého všetko zvládneš ľavou zadnou?Je to jedináčik kde mama sa asi starala o všetko a otec o peniaze nech Ti to je mementom, aby si svojho syna učila samostatnosti, lebo ak muž bude preč tiež všetko zostane roky na tebe a syn to tak bude poznať
Ono tá slečna asi žije v tej bubline naďalej a asi jej naozaj nepríde na um, že niečo treba spraviť🙂
Ja som skôr myslela, že to nerobí z trucu, ale vyzerá, že vzťahy asi zle nemate

Normalne sa s nou porozpravaj, zasa netreba ostro zakrocit a pomaly z domu ju vystvat, robi len to, ako bola naucena. Podla typu studia sa pracovat da/neda/alebo aspon ciastocne. Ciastocne znamena kludne aj keby len jeden den ist do tesca regale vykladat, ako pocit vlastnych penazi a ciastocne vlastne vreckove to uplne staci. Domacnost je vasa spolocna, treba jej dat vybrat, s ktorou castou chce pomahat, ako jej to najlepsie vyhovuje a ako stiha - nie na vyber ci, ale na vyber co. Aspon bude mat pocit, ze si to vybrala sama a bude sa k tomu stavat zodpovednejsie. U nas uz krpci maju kazdy 2-3 domace povinnosti, ktore plnia kazdodenne a kde uz nie je potrebne za nimi behat, ze kedy to urobia, proste to robia automaticky. Vedia, ze ja robim milion inych veci a aby to doma fungovalo, tak tu ich malu cast musia zvladnut sami. Nebudte spolu na noze to je to posledne, co potrebujete. Normalny rozhovor, ze kde treba pomoct, lebo - a normalne to zdovodnit. Blba nebude, pochopit pochopi.