Lenivosť - nič ma nebaví

8. júl 2023

Baby, určite to niektoré poznáte. Stav, kedy už vás nič nebaví, nenávidíte každú jednu činnosť ktorú robíte, dokonca aj tie, čo vás pred tým bavili a napĺňali sú utrpenie a jediná vec ktorá vás teší, je spánok, lebo vtedy máte pokoj od vlastnej hlavy. Asi takto sa momentálne cítim. Viem prečo to tak je, ale príčina žiaľ eliminovať nejde a ešte pár rokov nepôjde. Cítim sa ako totálna neschopáčka, ktorá nevie normálne žiť. Ako keby som bola skrz na skrz vadná, keď sa pozriem do zrkadla, je mi zo seba na vracanie. Tento začarovaný kruh už sa točí skoro 6 rokov a ja nie som schopná z neho vyjsť. Už som sa odstrihla aj od toho mala kamarátok čo som mala. Žijem ako polomrtva, len práca a spánok. Keď si idem zašporotvať, len myslím na to, ako si konečne ľahnem a nebudem musieť pohnúť ani prstom. Pred tým som šport milovala, všetky koníčky, ktoré som mala už nerobím. Mám manžela, dieťa ešte nemáme, ale ani si neviem predstaviť, že by som ho mala, aj keď ho veľmi chcem, takú mater si nikto nezasluzi. Ide o to, že keď som sa mu zdôverila ako sa cítim povedal mi, že som len lenivá a že to takto budem mať celý život, pokiaľ ma tá lenivosť neprejde. Ale ja neviem, že ako na to. Ako s tým bojovať, ako to prekonať aby som sa necítila ako troska.

deti95060810
8. júl 2023

nemáš depresie?
vtedy bývajú takéto stavy...

h2
8. júl 2023

A tá príčina, ktorú nejde a ešte niekoľko rokov nepôjde eliminovať, je čo???

janetinka27
8. júl 2023

Ahoj, ako sa pise vyssie, moze to byt depresia. Pripadne ochorenie, napr cukrovka. Ja mam dm2 a prinasa to u mna neskutocnu unavu a musim sa velmi premahat do akejkolvek cinnosti a ono sa premoct da, aspon zatial. Najhorsie je ostat doma a spocinut na gauci. Najlepsie je nebyt doma a snazit sa ist kamkolvek, naplanovat si pracu. Nevladzem, vsetko ma boli, ale ked sa clovek premoze, tak sa to da, da sa zit normalne, robit cokolvek, fungovat, byt stastny a bez vycitiek

janetinka27
8. júl 2023

A moze to byt aj vyhorenie, pripadne nakopenie mnozstva velkych problemov, ktore sa len tazko daju vyriesit a cloveka to psychicky zazenie do kuta, nevie kde zacat. Ja som vyhorela alebo nieco ako vyhorela pri jednej kamaratke, ktora mala vela vela problemov, babatko do toho, bola sama a liecila sa na psychiatrii. Velmi ma nicila, nikoho nemala a tak tlacila na mna,nechcela zit atd. Po par rokoch som bola znicena aj ja z nej.

zuzanaete
8. júl 2023

Toto skor vyzera na depresiu ako lenivost.

autor
8. júl 2023

@janetinka27 cukrovku určite nemám, celý život žijem zdravo, nemá sa mi prečo prejaviť, chodím pravidelne na preventívne prehliadky. A unavená ani tak nie som. Alebo som, ale je to aká iná únava, neviem to ani popísať. Nie je to ako keď sa nevyspim alebo veľa robím a som unavená, skôr fakt také psychické vyčerpanie, ktoré sa prejaví aj fyzickou únavou. Nad tým, že by to mohla byť depresia som nikdy nepremýšľala. Ale keď si teraz čítam nejaké príznaky, celkom to aj sedí. Ale depresiu si predstavujem úplne inak. Celkovo nepociťujem takú melanocholiu, ktorú popisujú pacienti s depresiou

lucka_ke
8. júl 2023

vyhorenie, treba veľa oddychovať, ak sa dá zmeniť prácu, správna strava a hlavne si veci nevyčítať

autor
8. júl 2023

Ešte by som chcela dostať, že nemám mať prečo depresiu. Žijem si dobre. Dobrý muž, super práca s dobrým platom, príjemným kolektívom, sme zdraví, máme dobrý vzťah aj spolu aj s rodinou, ja sa nemám prečo cítiť pod psa

autor
8. júl 2023

@lucka_ke prácu zmeniť nechcem, to je asi jediná vec, ktorá ma drží nad vodou aj keď ani tam to už nedávam tak ako by som chcela. Oddychujem v každej voľnej chvíli. Stravu som si pokazila posledné roky, to je pravda, ale stále si myslím, že sa stravujem prevažne zdravo

lucka_ke
8. júl 2023

a čo je tá príčina, kvôli ktorej to nejde zmeniť? ja by som na tvojom mieste vyradila aj šport a veľa spala, prežívala som niečo podobné keď bol syn maličký, viem ako sa cítiš

hipuska
8. júl 2023

Tak jasné že sa jedná o depresiu. Navštív psychológa. A

colsami
8. júl 2023

Chces poradit a hlavnu pricinu problemu ani nepovies. Naco su take rady ak su odveci.
Napises A, nenapises B.

Btw otazka je ci dieta a rozsirenie rodiny by Ta praveze nenakopli, nemala by si cas utapat sa v tychto svojich naladkach a nicnerobeni.

autor
8. júl 2023

@lucka_ke no to robím posledné mesiace -roky. Len spim, lebo na nič iné nemám silu. Nechcem písať o príčine, možno to tu číta niekto, kto ma pozná a našiel by ma v tom, je to dost také specifické. Ale fakt to nejde odstranit. Najbližšie roky určite nie.

autor
8. júl 2023

@colsami alebo by som nebola schopná sa o dieťa ani postarať a skončilo by ako nejaký nešťastník v decaku. Ako píšem, nechcem písať o čo sa jedná, odstrániť príčinu nie je momentálne riešenie ktoré by bolo realizovateľné.

zuzanaete
8. júl 2023

Depresia nevznika kvoli problemom. Aj clovek ktory ma vsetko, idealny zivot, moze trpiet depresiou. Ide o nerovnovahu latok v mozgu a na to netreba podnet zvonku.

janetinka27
8. júl 2023

Tak nic.skoda energie, ktorej mam malo.

babulkomale
8. júl 2023

Pozri si "endogénna depresia". To nema nic s tym ci mas alebo nemas preco citit zle alebo ci mas dobreho muza.

colsami
8. júl 2023

Ked nechce povedat PRICINU, ktora sa ani "neda odstranit", uplne normalne sa Ta pytam: ake rady ocakavas?
Posledna Tvoja veta je "ako s tym bojovat, ako sa prekonat..." ked nikto nevie vlastne S CIM bojujes, a co je pricina 😃

No tak drzim palce aby si si to poriesila sama, druhi Ti nemaju sancu pomoct.

autor
8. júl 2023

@colsami tak dám ti príklad. Keď si vyhorená z materskej, tiež decko nejdes reklamovať aby si sa spokojne vrátila k svojmu starému životu. Proste musíš pracovat s tým, čo máš a riešiť následky. Nie vždy je možné odstránenie príčiny.

luccija
8. júl 2023

@colsami každý boj a neschopnosť či nemožnosť niečo vyriešiť co človeka trápi vedie k depresii.
Človek je ako v pasci a chradne.
Autorka tiež si myslím, že to je psychika.

martinkatinka
8. júl 2023

Mne z toho vyplyva, ze ty pricinu vies a neodstranis ju. Tak kym to takto bude, ostanes na bode mrazu, nepohnes sa....

caroline_
8. júl 2023

Nie si leniva, môžeš mať depresivne epizódy

mandzula
8. júl 2023

To, ze ta nieco trapi, ti moze "udriet" napriklad na stitnu zlazu, z coho napokon mozes mat taketo stavy. Plus sa k tomu moze pridruzit nedostatok zeleza a problem je na svete. Byt tebou, obratim sa v prvom rade na psychologa, tvoj problem sice neodstrani, no moze ti pomoct zvladnut ho. Zaroven s tym by som sa objednala na andokrino.

zuzuliennka1
8. júl 2023

stacila prva veta - citim v tom vyhorenie, alebo depresiu, alebo oboje.
obrat sa na lekara, vysetrenie stit. zlazy, nemas za sebou teraz nejake dlhsie stresujuce obdobie? ako oddychujes? vies vobec naozaj oddychovat?
vzdy sa da s takym stavom pracovat, ked sa chce.

autor
8. júl 2023

@zuzuliennka1 ako spravne oddychovať? To ma zaujíma. Lebo môj "oddych" je väčšinou len prokrastinácia pomedzi činnosti. Potom už cielene neoddychujem, pretože mám pocit, že hovno robím celé dni.

autor
8. júl 2023

@mandzula som objednaná na endo, železo mám dobré aj všetky výsledky z preventivok mám vždy v tope

katkati
8. júl 2023

Ako už vyššie bolo napísané, depresiou netrpia len ľudia s problémami. Ale to určite vieš.

kim2028
8. júl 2023

Možno skús si dať nejaké ciele na každý deň. Malo by ísť o niečo, čo dokážeš splniť. Nemusíš si naložiť veľa, keďže pracuješ. Tak rozumne každý deň 2-3 vecí okrem práce, ktoré jednoducho prídeš a spravíš. Prípadne môžeš začať na úvod len s jednou vecou a postupne si pridávať... Myslím si, že by mohol to byť dobrý začiatok. Ja som len na plnom invalidnom dôchodku s ťažkou diagnózou a tiež sa mi nič nechce. Nebaví ma tiež nič, hoci mal by som byť rád, že v poslednom čase (cca. 7 rokov) je to celkom dobre... Už mám OK denný režim aj vďaka ľuďom, čo sú tu na modrom koníkovi, hoci som väčšinou len doma.

elmivelmi
9. júl 2023

Tak sa skus len premahat,citak knihy ale o pozeraj aspon spravy,nech nemas ten pocit nemoznosti.A take ako dovolenka,vylety to neurobia radost,?Dobra hudba ta troska nemastartuje?

autor
9. júl 2023

@elmivelmi premaham sa každý deň, tak proste aj napriek všetkému musím sa aspoň najesť, ísť do práce a nějaké hygienické základy dodržiavať chápeš. Ale už len to má stojí extrémne množstvo síl. Dovolenky a výlety mi už prídu total zbytočne, naposledy čo sme boli na počas dovolenky na plavbe loďou sa potápať s delfínmi, čo by za iných okolností asi mal byť zážitok, som si len tak povedala, že "super, videla som ddelfína môžem ísť domov". Hudba ma baví len dni, keď takéto stavy nemám. Čo je možno dva tri krát za mesiac. Vtedy som ako vymenená, ako stará ja.