Lenivý brat očakáva full servis od rodiny
Ahojte zienky, napiste mi prosim, co si o tomto myslite:
Mam brata, zije v UK, ma zenu, dve deti (7a4r.) Ked pride na SK k rodicom, je to vacsinou tak na cca 2 tyzdne a za ten cas ocakava od rodicov full servis, to znamena, mame diktuje, co mu ma navarit, od rodicov ocakava, ze sa budu 100% casu venovat jeho detom, plus samozrejme pranie, upratovanie nechava na rodicov. Podotykam, ze rodicia este chodia do prace. A od surodencov (mame este sestru) ocakava vyplnanie programu, planovanie vyletov a pod. Nema problem sa urazit, ze si nevezmeme napr volno z prace, ked su tu. Akoze mame padnut na zadok, ked pride.
Pritom cez rok sa sotva ozve, nezavola, sem tam si napiseme.
A iba sa stazuje ked je tu, ze ake to ma v zahranici tazke, ze tam nemaju starych rodicov deti, ze im nema ani kto postrazit a pod.
Vsak akoze nikto ho tam nevyhanal.
Ked je tu, ja mam iba nervy z neho, minule sedel u nas cely den, uz o osmej rano nam zvonili, ze idu na kavu (+ranajky, + obed + vecera). Ved akoze ja nemam problem, ale tak keby sme sa dopredu dohodli, tiez mame svoj zivot a co mam vsetko teraz nechat tak a iba jemu sa venovat?
Vcera som sa s nim uz pohadala, povedala som mu, ze iba na seba hladi.
A teraz mi povedzte, ci som ja uz taka svina alebo co.
Ano, je to brat, rodina, ale aj tak...
A naco to rodicia robia. Idem do roboty. Navar si sam. Tak nech je urazeny. No ja by kaslala na neho.
Naco ho obskakujete?
@anonym_autor tak pokiaľ príde len raz za rok, ja by som s tým problém nemala venovať mu jeden deň, rodičia by mu mali povedať, že nech si stravu zabezpečí, keď sú oni v práci, no ale to už je na nich
@anonym_autor a ked pridete vy k bratovi, tiez sa stara 24/7 ? Nie? Tak tam je odpoved. Moze ist aj na hotel a stravovat sa v restauraciach. Problem je, ze rodicia mu ocividne nevedia povedat nie. Mna by mama poslala do riti s takymi poziadavkami 😂 nehovorim, ze mi nepomoze alebo neuvari oblubene jedlo ked poprosim a jej sa chce, ale urcite mi neskace okolo riti ako si ja pisknem, ale hlavne ani by som to neziadala.
@anonym_autor Nezastavam si brata, ale ked sa vari liter polievky, uvaria sa aj 3. Ked sa jedno kura pecie, tak sa zmestia aj 2 do pekaca. Ved vari svojemu dietatu a vnucatam. Keby byvali blizko, mozu ich navstivit 4x do mesiace, 2 tyzdne nie je tak vela.
Druha vec je program. Ved mozu chodit aj sami, nemusi im nikdo robit volnocasove aktivity.
Ja by som len bola rada, keby brat s rodinou chodil, ved je najblizsia rodina. Co tak im navrhnut, ze chcete ist k nim na navstevu na vikend. Hadam Vas nenecha na ulici, ci?
@anonym_autor ťažko povedať, možno nie je lenivý len túži po maminej strave, a chce aby si jeho deti maximálne užili starých rodičov
@anonym_autor Ziarlis na brata.
@anonym_autor robí len to čo mu ty a rodičia dovolíte. Keby mne niekto zvonil o ôsmej ráno ani by som nešla otvoriť, nie ešte nechať u seba celý deň a obsluhovať. Nebuď blbá.
Tipujem, že zbytok roka sa rodičia venujú zase tvojim deťom. Tak si porátaj koľko sú s tebou a s ním a jeho deťmi. Závisť je nepekná vlastnosť. Prať mu nemusia a variť sa tiež môžu striedať. Ale to si musia nastaviť rodičia. Sú svojprávni.
ako si vychováš tak máš 🤷♀️ či rodičia alebo aj ty…
ale rozmýšľam… keby mne prišlo domov dieťa zo zahraničia na 2 týždne - minimálne 1 týždeň by som mala dovolenku, určite, aby som si ich všetkých úplne užila…
ale ak by mi tak prišiel brat - pravdepodobne nie … ale moj brat by si toto ku mne nedovolil aby sa mi nasáčkoval o osmej ráno domov…
Ja ti napisem z druhej strany. Prejdeme stovky kilometrov, berieme dva tyzdne dovolenky, aby sme mohli byt s rodinou. Ano potesim sa ked si vybavia volno aby mohli byt s nami, neurazam sa, ale zamrzi ma ked si niekto nenajde cas. Nastastie moji rodinni prislusnici sa na nas tesia. Ano, mama vari jedla ktore mame radi. Vari ona, ja sa v jej kuchyni uz nevyznam. Max nieco pomozem nasupat alebo tak. Musi mi pomoct pustit pracku. S malym je viac casu ako ja lebo si ho chce uzit to malo co moze. Program si vymyslame spolu. ALE ked pridu sem, maju taky isty full servis u mna.
A tiez sa stazujem ze nemame v zahranici pomoc starych rodicov. Je to fakt aj ked sme sa svojvolne rozhodli odist. Nemozem sa preto postazovat?
Strasne ti lezi brat v zaludku. Len ty sama vies preco. Tipla by som tiez zavist.
Vsak ked mamina chce, nech mu beha okolo zadku. Ale keby som ty, hned ho upracem. Co si mysli ze kto je 😆 jak keby sa vratil pan kral a teraz vsetci vybavit volno a skakat mu okolo riti. Nech sa oduje
Co robia rodičia a sestra sa nestaraj.Tebe ked vadi bratova navsteva tak sa ozvi.Stači komunikovat a dohodnut sa.Tiez vyvaram dcerinej rodine a beriem si volno z prace ked pridu.Nik to nevyzaduje.ja chcem.A najneskor na druhy den idu a ja vacsinou s nimi k mojej druhej dcere aj na par dni.
Tebe tam bude vadit nieco ine ako to.ze mama zapina v pračke nielen svoje,ale aj bratove veci...
Ak chce len tvoj a vaš čas a nie napr.tvoje auto .ktorym chodis do prace( mame taku osobu v rodine) tak je to este ok.
@anonym_autor veď kľudne môže variť aj jeho žena, kým sú rodičia v práci a večeru už by pomohla aj babka urobiť. Poznám rodinku, kde chodia deti cca 3 x ročne a vždy sa stravujú v reštike. Ich matka im povedala, že ona slúžku nebude robiť. Vari len sebe a muzovi, návšteva chodí do reštiky 2 x denne. Kľudne povedz bratovi, že ste cez týždeň v práci, tak cez víkend môžete urobiť spolu všetci guláš či opekacku a na výlet môže ísť s rodinkou aj sám, veď pozná okolie, kde sa dá ísť.
@anonym_autor ty mas rodinu? Partnera? ak sa da zdekuj sa na dobu, kedy ma prist brat. Alebo aspon na jej vacsiu cast
@anonym_autor ze mas nervy na brata, ale problemom si ty. Ako, ja to mam ako tvoj brat- a ano, zamrzi ma, ked pridem raz do roka, na co si musim ja extra naplanovat cas a aj peniaze (a nejdem na dovolenku, predsa rodinne vztahy sa maju pestovat a u nas je to na ukor dovolenky, co ty nemusis obetovavat) a rodina si nenajde cas, pritom nie je to "prekvapova akcia"🤷♀️🤷♀️🤷♀️ a ano, moji rodicia si beru extra cas na deti, lebo ich ,ako je rok dlhy, len cez skype vidia a tak maju decka 24h full servis od starych rodicov🫣🙃🙃 este aby som sa zo surodencom natahovala, ze som si dovolila prist🤐akurat to ukazuje, ako velmi mas blizku rodinu rada.....
@anonym_autor ze mas nervy na brata, ale problemom si ty. Ako, ja to mam ako tvoj brat- a ano, zamrzi ma, ked pridem raz do roka, na co si musim ja extra naplanovat cas a aj peniaze (a nejdem na dovolenku, predsa rodinne vztahy sa maju pestovat a u nas je to na ukor dovolenky, co ty nemusis obetovavat) a rodina si nenajde cas, pritom nie je to "prekvapova akcia"🤷♀️🤷♀️🤷♀️ a ano, moji rodicia si beru extra cas na deti, lebo ich ,ako je rok dlhy, len cez skype vidia a tak maju decka 24h full servis od starych rodicov🫣🙃🙃 este aby som sa zo surodencom natahovala, ze som si dovolila prist🤐akurat to ukazuje, ako velmi mas blizku rodinu rada.....
@vevesh lenže svet sa nezastaví len preto, že prišla rodina zo zahraničia. Že si musíte naplánovať extre dovolenku a extra peniaze, za to rodina tu nemôže? Či Vás tam vyhnali a chcú po Vás posielať peniaze? To je proste daň za život v zahraničí. Ono je pekne sa stretnúť aj sa porozprávať aj všetko ale keď ma niekto u mňa sedieť od rána do večera, očakáva full servis a, že sa totálne všetko pordiadi jemu, popritom sa na všetko sťažuje. Tak ďakujem pekne. Načo teda za tie hranice chodil.
Ja mám skúsenosť, keď som tri krát nachystala aj občerstvenie aj program vymyslela a tri krát im do toho vbehlo niečo iné alebo nestíhali, lebo za tri týždne bolo treba obehať to, čo iným trvá rok. Štvrtý rok som si povedala, že to kašlem, prídu prídu, neprídu neprídu. Prišli a čelí rozčarovaní, že oni obetovali svoj čas a ja som mala prácu. Keď som načrtla tie minulé tri roky, tak to nebol problém, lebo veď oni musia stihnúť aj to aj ono. Ja to mám chápať a trpezlivo čakať. Na štvrtý rok sa mi dostalo tej cti, že konečne prišli. V roztrhanie igelitke z letiska mi priniesli utierku a sladkosti, ktoré dostali v lietadle ako občerstvenie. Ja som síce darčeky nečakala ale toto ma teda urazilo.
Ja ti napisem z druhej strany. Prejdeme stovky kilometrov, berieme dva tyzdne dovolenky, aby sme mohli byt s rodinou. Ano potesim sa ked si vybavia volno aby mohli byt s nami, neurazam sa, ale zamrzi ma ked si niekto nenajde cas. Nastastie moji rodinni prislusnici sa na nas tesia. Ano, mama vari jedla ktore mame radi. Vari ona, ja sa v jej kuchyni uz nevyznam. Max nieco pomozem nasupat alebo tak. Musi mi pomoct pustit pracku. S malym je viac casu ako ja lebo si ho chce uzit to malo co moze. Program si vymyslame spolu. ALE ked pridu sem, maju taky isty full servis u mna.
A tiez sa stazujem ze nemame v zahranici pomoc starych rodicov. Je to fakt aj ked sme sa svojvolne rozhodli odist. Nemozem sa preto postazovat?
Strasne ti lezi brat v zaludku. Len ty sama vies preco. Tipla by som tiez zavist.
@anonym_7ae773 toto ❤️❤️❤️
@anonym_autor ja to chápem mala som jednu takú kamarátku tiež žije v UK, chodievala cez leto na mesiac a očakávala ze keď pride všetci sa jej musia venovať, nájsť čas, stále k dispozícií +starostlivosť o deti.Jednoducho keď Ona ma Prázdniny tak všetci. Za mňa bola dosť mimo reality. Nemala problém hodiť svoje deti aj na pol dna susedom , mama s minima čo ma ID nakupovala varila živila ich celý mesiac ...Fakt vôbec si neuvedomovala ako unavuje svoje okolie, Ale je pravda že od istého času skrátila svoje SK dovolenky na minimum.
Ja si neviem predstaviť, že dojde návšteva zo zahraničia, kór moje dieťa, alebo súrodenec a ja si nevezmem voľno??? Možno ešte ten súrodenec ok, dohodnem sa len na nejaké vybrané dni, nie na celý pobyt, ale ako matka chcem byť čo najviac s dieťaťom, ktoré vidím raz ročne!
Z autorky mi srší len závisť. Však nech sa tiež odtrepe do zahraničia a budú ju rodičia raz ročne obskakovať…
Moja svokra býva v zahraničí a teda máme to opačne, my chodíme za ňou, ale ona si proste vezme tri-štyri týždne voľno (iné vlastne už ani nemá, len medzi Vianocami) a venuje sa vnúčatám. Však my si tiež berieme voľno, keď ideme za ňou… Podľa mňa je to úplne normálne.
@anonym_autor dobre to cítiš. Vidí len seba. A skúste mu to urobiť tiež. Nasacjujte sa im tam a vyžadujte full servis.
@anonym_autor a v UK čo robí? Poberá sociálne dávky, že?
@vevesh lenže svet sa nezastaví len preto, že prišla rodina zo zahraničia. Že si musíte naplánovať extre dovolenku a extra peniaze, za to rodina tu nemôže? Či Vás tam vyhnali a chcú po Vás posielať peniaze? To je proste daň za život v zahraničí. Ono je pekne sa stretnúť aj sa porozprávať aj všetko ale keď ma niekto u mňa sedieť od rána do večera, očakáva full servis a, že sa totálne všetko pordiadi jemu, popritom sa na všetko sťažuje. Tak ďakujem pekne. Načo teda za tie hranice chodil.
Ja mám skúsenosť, keď som tri krát nachystala aj občerstvenie aj program vymyslela a tri krát im do toho vbehlo niečo iné alebo nestíhali, lebo za tri týždne bolo treba obehať to, čo iným trvá rok. Štvrtý rok som si povedala, že to kašlem, prídu prídu, neprídu neprídu. Prišli a čelí rozčarovaní, že oni obetovali svoj čas a ja som mala prácu. Keď som načrtla tie minulé tri roky, tak to nebol problém, lebo veď oni musia stihnúť aj to aj ono. Ja to mám chápať a trpezlivo čakať. Na štvrtý rok sa mi dostalo tej cti, že konečne prišli. V roztrhanie igelitke z letiska mi priniesli utierku a sladkosti, ktoré dostali v lietadle ako občerstvenie. Ja som síce darčeky nečakala ale toto ma teda urazilo.
@anonym_66cad6 dan za zivot v zahranici je to, ze sme na vsetko samy, ze deti maju iba ciastocne kontakty s domovinou a rodinou a ze za tie kontakty je aj zodpovedna rodina "doma" a ty nikdy nevies, kedy rodinu potrebovat budes a pri nulovom kontakte mozes o pomoci akurat na lamparni spievat. Naopak, ty vidis len seba a svoje pohodlie a na brata si zatrpknuta, ze je v zahranici. A prepac, ano, ja mam rodinu, ze si urobia na mna volno. Sirsia nie, ale to ani velmi neziadam -je moznost, stretneme sa, nie je, nestretneme- len ako som povedala, nikdy nevies, kedy a kde budes potrebovat pomoct a predsa brat a jeho deti su rodina...
Uplne ťa chápem, mali sme niečo podobne v rodine. Chlap došiel aj s deťmi a očakával full servis a opateru od dôchodkyne ktorá ledva zvláda postarať sa sama o seba. Samozrejme sme pomáhali, ale po dvoch týždňoch padas na hubu. Tak sme sa raz nastavali a dali vážny rozhovor. Ze môj zlatý, to, že prídeš do rodného domu z ďaleka ešte neznamená ze ti tu ideme skákať okolo rite. Máš mamu na dôchodku, bez muža nenapadlo ťa, že by potrebovala napríklad pokosiť, alebo inu chlapsku robotu? Ona mu to samozrejme nepovedala ale videli sme, že keď odišiel tak padla na hubu zničená. Nakoniec sme to uhrali do celkom peknej symbiózy. On dva týždne varil a občas čo to pošprtkal v tej chlapskej robote.
Akože keby za mnou príde ráno brat a čaká, že mu budem robiť čašníčku tak sa asi nedočká 😀 ja neranajkujem, keď si hladný chladnička vieš kde je, je ti plne k dispozícii.
Podľa mňa je rozdiel tráviť čas s bratom lebo sa mate radi alebo obskakovat brata 24/7.
Ďalšia vec je, že ja by som si 2 týždne dovolenky dať ani nemohla. Radšej pôjdem s dcérou a manželom niekde k moru alebo na hory. Je to predsalen skoro polovica dovolenky. To od nikoho nemôže čakať
@anonym_66cad6 dan za zivot v zahranici je to, ze sme na vsetko samy, ze deti maju iba ciastocne kontakty s domovinou a rodinou a ze za tie kontakty je aj zodpovedna rodina "doma" a ty nikdy nevies, kedy rodinu potrebovat budes a pri nulovom kontakte mozes o pomoci akurat na lamparni spievat. Naopak, ty vidis len seba a svoje pohodlie a na brata si zatrpknuta, ze je v zahranici. A prepac, ano, ja mam rodinu, ze si urobia na mna volno. Sirsia nie, ale to ani velmi neziadam -je moznost, stretneme sa, nie je, nestretneme- len ako som povedala, nikdy nevies, kedy a kde budes potrebovat pomoct a predsa brat a jeho deti su rodina...
@vevesh ja nie som autorka príspevku, takže nie na brata zatrpknutá nie som. To čo píšeš, je tiež daň za život v zahraničí. Rovnako ako nutnosť extra času a peňazí. Vy ste sa rozhodli tam žiť, vy ste sa rozhodli, že deti budú oddelené od rodiny. Len Vy. Je to Vaša voľba. Potom sa na to sťažujete a robíte z toho pomaly cnosť, ako si vy dokážete uprieť. Koľko tým trpíte, čo všetko musíte obetovať, ALE TOTO STE SI SAMI VYBRALI!!! IŠLI STE TAM S TÝM, ŽE TO TAK BUDE, tak prečo sa tým večne oháňate?
A ako píšem .. tri roky som čakala pripravená na 100%. Štvrtý som sa rozhodla neobetovať weekend čakaniu na niekoho, kto nepríde. Takže asi toľko k tomu.
@vevesh ja nie som autorka príspevku, takže nie na brata zatrpknutá nie som. To čo píšeš, je tiež daň za život v zahraničí. Rovnako ako nutnosť extra času a peňazí. Vy ste sa rozhodli tam žiť, vy ste sa rozhodli, že deti budú oddelené od rodiny. Len Vy. Je to Vaša voľba. Potom sa na to sťažujete a robíte z toho pomaly cnosť, ako si vy dokážete uprieť. Koľko tým trpíte, čo všetko musíte obetovať, ALE TOTO STE SI SAMI VYBRALI!!! IŠLI STE TAM S TÝM, ŽE TO TAK BUDE, tak prečo sa tým večne oháňate?
A ako píšem .. tri roky som čakala pripravená na 100%. Štvrtý som sa rozhodla neobetovať weekend čakaniu na niekoho, kto nepríde. Takže asi toľko k tomu.
@anonym_66cad6 😃😃😃keby bol zivot taky jednoduchy. A jasne, nie si autorka prispevku🤔🤔Moj problem osobne je trochu iny, ja som si zivot v zahranici nevybrala, keby som mohla, zijem na sk. Ale nemozem a aj rodina to vidi, ze zivot je v nasom kombe pre nas prijatelnejsi vzhladom na nase zivotne okolnosti momentalne tam, kde sme a nie je to slovensko a v najblizsich rokoch to ani nebude moct byt...
@anonym_66cad6 😃😃😃keby bol zivot taky jednoduchy. A jasne, nie si autorka prispevku🤔🤔Moj problem osobne je trochu iny, ja som si zivot v zahranici nevybrala, keby som mohla, zijem na sk. Ale nemozem a aj rodina to vidi, ze zivot je v nasom kombe pre nas prijatelnejsi vzhladom na nase zivotne okolnosti momentalne tam, kde sme a nie je to slovensko a v najblizsich rokoch to ani nebude moct byt...
@vevesh neviem aký je to dôvod ale v podstate ak si musela, tak sú to asi zdravotné dôvody. To je celkom pochopiteľné. Ak je to práca, dá sa nájsť iná, ak je to vzťah, tiež je tam riešenie. Ex išiel do zahraničia, ja som to odmietla, áno bol to koniec vzťahu ale ja by som tam šťastná nebola. Som rodinne založená a neviem si predstaviť, lietať domov cez pol sveta. Našla som človeka, ktorý to má rovnako. Žijeme od rodičov vo vzdialenosti, ktorá nám umožňuje mať súkromie ale zároveň sa môžme normálne stretávať. Kto si ako ustelie, tak má.
A aby som z toho nevyšla ako niekto, kto by nemal radosť z návštevy rodiny. Ty nepôsobíš ako človek, ktorý príde a čaká servis od rána do večera. Zdá sa, že tu kávu si uvariš pokojne aj sama, aj program si vieš urobiť po svojom. Presný opak toho, čo uvádza autorka. A v tom je veľký rozdiel. Ak sa chová ako kretén, človek veľmi nemá chuť sa ním zaoberať.
@vevesh to nic neukazuje, vies velmi malo o tom, aby si to takto mohla zhodnotit.
@anonym_autor a v UK čo robí? Poberá sociálne dávky, že?
@sevrin no nie tak uplne, ale socialny system tam ciastocne vyciciavaju (maju byvanie zadarmo) a jemu stacia len obcasne brigady

@anonym_autor tvoj brat nie je lenivy,ale vycurany...sa divim,ze ho nevies upratat.