icon

Lenivý brat očakáva full servis od rodiny

28. sep 2025

Ahojte zienky, napiste mi prosim, co si o tomto myslite:
Mam brata, zije v UK, ma zenu, dve deti (7a4r.) Ked pride na SK k rodicom, je to vacsinou tak na cca 2 tyzdne a za ten cas ocakava od rodicov full servis, to znamena, mame diktuje, co mu ma navarit, od rodicov ocakava, ze sa budu 100% casu venovat jeho detom, plus samozrejme pranie, upratovanie nechava na rodicov. Podotykam, ze rodicia este chodia do prace. A od surodencov (mame este sestru) ocakava vyplnanie programu, planovanie vyletov a pod. Nema problem sa urazit, ze si nevezmeme napr volno z prace, ked su tu. Akoze mame padnut na zadok, ked pride.
Pritom cez rok sa sotva ozve, nezavola, sem tam si napiseme.
A iba sa stazuje ked je tu, ze ake to ma v zahranici tazke, ze tam nemaju starych rodicov deti, ze im nema ani kto postrazit a pod.
Vsak akoze nikto ho tam nevyhanal.
Ked je tu, ja mam iba nervy z neho, minule sedel u nas cely den, uz o osmej rano nam zvonili, ze idu na kavu (+ranajky, + obed + vecera). Ved akoze ja nemam problem, ale tak keby sme sa dopredu dohodli, tiez mame svoj zivot a co mam vsetko teraz nechat tak a iba jemu sa venovat?
Vcera som sa s nim uz pohadala, povedala som mu, ze iba na seba hladi.
A teraz mi povedzte, ci som ja uz taka svina alebo co.
Ano, je to brat, rodina, ale aj tak...

Strana
z2
autor
30. sep 2025

Viacere ste tu pisali, ze mi brat lezi v zaludku a ze nanho ziarim. Rozmyslala som nad tym, neviem, ci ziarlim, ale v zaudku mi lezi, to je pravda.
On bol totiz vzdy sebec, cely zivot len na seba pozera. Napr spominam si, ked sme este vsetky deti byvali u rodicov a bola nejaka brigada doma (napr oberanie jablk, velke malovanie, proste cokolvek), tak vzdy sa na nas vysral, my so sestrou sme este frajerov doniesli, zapriahli do prace a on si prisiel nad ranom z diskoteky, pospal si a potom sa vytratil, proste to moje spravanie k nemu ma korene hlbsie. A to su len zlomky jeho spravania. Ale chapem, ze to vy nemozete vediet.
Teraz, ked ma od rodicov full servis, co mu brani napr ako vdaku za byvanie, jedlo a starostlivost urobit im pekny den a pozvat ich na obed? Peniaze na to ma, take chudatko nie je, ak by ste na to chceli poukazat.
A tie jeho navstevy u nas. Tak napr podla mna ma strasne nevychovane deti ( tvrdi, ze tam nemozu na ne ani zakricat, lebo ze tam sa to nesmie, hned by prisla socialka a ppd) ok, beriem, ale da sa vychovavat a nastavovat hranice aj bez kriku, napr ja po mojich detoch nekricim, nebijem ich a vedia, ze po stenach sa nepise. Naposledy nam steny nadekorovala neter a ked som jej vysvetlovala, ze to sa nesmie, tak este na mna zazerali, ze co im vychovavam dieta. Mala sa samozrejme rozplakala, alebo teda podla mna to bol skor herecky hystericky vystup, tak ju utisovali.
Akoze dakujem za taku navstevu. A to zasa len zlomok veci, co vedia jeho deti povystrajat pisem.

autor
30. sep 2025
@anonym_1c0e86

Tipujem, že zbytok roka sa rodičia venujú zase tvojim deťom. Tak si porátaj koľko sú s tebou a s ním a jeho deťmi. Závisť je nepekná vlastnosť. Prať mu nemusia a variť sa tiež môžu striedať. Ale to si musia nastaviť rodičia. Sú svojprávni.

@anonym_1c0e86 ano,, zvysok roka sa venuju mojim detom 🙄 Alebo sa na to da pozriet aj tak, ze kolkokrat im brat pomoze, kolkokrat im nakupi, ide s nimi po doktoroch, pomoze okolo domu ci v zahrade? To uz nikto nevidi, a on uz vobec nie. Rodicia su samostatni, ale tak ked vidim, ze 64 rocny otec ide kosit velku zahradu, tak necham ho tam sameho sa dorobit? Nie, vezmem muza, deti, chlapi pokosia, my s mamkou zatial navarime gulas napr. Ked ide mama k dr na neprijemne vysetreni ( ved ano, dopravit sa tam sama dokaze, nie je imobilna) ale ako psychicka opora idem s nou, proste toto su tie veci, ktore on ani ty nevidi. A ja sa nestazujem, ze im treba pomahat, su to rodiacia, kym budem vladat, pomahat im budem. Ale jasne, kazdy vidi, to co chce, druhu stranu mince nie. Ty a brat vidite, ze su iba s mojimi detmi, ja vidim aj ine veci.

sevrin
30. sep 2025
@anonym_autor

@sevrin no nie tak uplne, ale socialny system tam ciastocne vyciciavaju (maju byvanie zadarmo) a jemu stacia len obcasne brigady

@anonym_autor no ale nebol som ďaleko od pravdy, hneď som tušil, že to bude nejaký výkvet, ktorý fakt potrebuje každá ekonomika.

nelili1978
1. okt 2025

@anonym_autor moja sestra má takú dcéru a zata. Keď príde na Slovensko, servis komplet, samozrejme sa teší aestra na vnuka, tak je 100%času s ním. Ale keď bola ona u dcéry v anglicku, nenechali ju ani spať u nich, hoci bola s malým, lebo zatko sa musí vyspať do práce. Takže bola u druhej dcéry celý čas. A ten zať sa ani rozlúčiť nebol keď odchádzala. Takže už keď prídu sem, majú smolu.

lenka_vi1
1. okt 2025

Keď príde raz dvakrát za rok tak ma vacsina vašich komentárov naozaj udivuje. Preboha keď ide takú diaľku aby videl svoju rodinu tak naozaj očakáva že s ňou bude za ten krátky čas aj tráviť svoj čas. My keď sme tak chodili tak mama si brala dovolenku, varili sme, kecali, venovala sa vnukovi. Autorka ty nies si rada že máš po dlhom čase brata doma? Zjavne nemáte dobrý vzťah keď ťa tak jeho prítomnosť otravuje. Iné by bolo keby chodil domov každý mesiac na dva týždne ale takto?

zazka666
1. okt 2025
@anonym_autor

Viacere ste tu pisali, ze mi brat lezi v zaludku a ze nanho ziarim. Rozmyslala som nad tym, neviem, ci ziarlim, ale v zaudku mi lezi, to je pravda.
On bol totiz vzdy sebec, cely zivot len na seba pozera. Napr spominam si, ked sme este vsetky deti byvali u rodicov a bola nejaka brigada doma (napr oberanie jablk, velke malovanie, proste cokolvek), tak vzdy sa na nas vysral, my so sestrou sme este frajerov doniesli, zapriahli do prace a on si prisiel nad ranom z diskoteky, pospal si a potom sa vytratil, proste to moje spravanie k nemu ma korene hlbsie. A to su len zlomky jeho spravania. Ale chapem, ze to vy nemozete vediet.
Teraz, ked ma od rodicov full servis, co mu brani napr ako vdaku za byvanie, jedlo a starostlivost urobit im pekny den a pozvat ich na obed? Peniaze na to ma, take chudatko nie je, ak by ste na to chceli poukazat.
A tie jeho navstevy u nas. Tak napr podla mna ma strasne nevychovane deti ( tvrdi, ze tam nemozu na ne ani zakricat, lebo ze tam sa to nesmie, hned by prisla socialka a ppd) ok, beriem, ale da sa vychovavat a nastavovat hranice aj bez kriku, napr ja po mojich detoch nekricim, nebijem ich a vedia, ze po stenach sa nepise. Naposledy nam steny nadekorovala neter a ked som jej vysvetlovala, ze to sa nesmie, tak este na mna zazerali, ze co im vychovavam dieta. Mala sa samozrejme rozplakala, alebo teda podla mna to bol skor herecky hystericky vystup, tak ju utisovali.
Akoze dakujem za taku navstevu. A to zasa len zlomok veci, co vedia jeho deti povystrajat pisem.

@anonym_autor Stanov si hranice, aby si bola spokojná. Radiť sa môžeš len s niekým, ktoá pozná celé pozadie. Tu na MK vidí každý len jednu stranu a to porovnáva so svojou situáciou. Pokojne bez kriku si nastav hranice a trvaj na nich.

amelie2017
1. okt 2025

Zijem v zahranici, mam dve deti, 7 a 4 roky. Na SK ideme raz za rok, cca 10 dni. Ano, aj my mame u maminy vacsinou full service, vari jedla, ktore mam rada, vzdy chce zoznam, co si dame. Ale okrem tych klasickych, co su dobre len od maminky, varime aj my s muzom. Ale zas celu dobu nakupujeme potraviny len my, plus jej nechame zasoby po nasom odchode. Perie ona, lebo ma svoj system. A napr. chapem, ze ludia maju svoj zivot, pracu, hobby, ale vacsinou dam dopredu vediet niekolko mesiacov, kedy prideme, tak potesi, ak si rodina alebo kamarati najdu aspon jeden den pre nas. Lebo tam ideme len kvoli nim. Kazdy rok si hovorim, ze by som sla s detmi na Kanarske, do Talianska, lyzovat do Svajciarska, ale kazda nasa dovolenka je na Slovensku, lebo chceme vidiet rodinu, kamaratov - a to je muz cudzinec, "obetuje sa" kvoli mne a detom kazdy rok. My si na takej dovolenke ani neoddychneme, aj ked mame neumyvam okna, stihneme par vyletov a zvysok presedime v obyvackach. Ked citam tuto diskusiu, tak si hovorim, ze som asi nemala tie letenky objednat a mohli sme ist inde, lebo vlastne len otravujeme a myslime si, ze sa z nas vsetci po💩.
Ale na druhej strane som rada, ze moja sestra takto nereaguje a prave ona mi uz o 8. pise, kedy prideme a citim sa zle, ze chceme detom aj ukazat Slovensko a planujeme si aspon 2-3 vylety a nie sme stale s nimi.

Strana
z2