Lenivý manžel?
ahojte, chcela by som vediet nazory.
situacia: muz je v zahranici, ja sama s dvoma detmi doma, rodiny na druhom konci. Plus prerabame dom. Vsetko by sa dalo, je kazdy tyzden vo stvrtok vecer doma, v nedelu vecer ide naspat. Problem je, ze je, nechcem to nazvat lenivy, lebo vsak zaraba atd, ale musim ho o vsetko prosit. Nepomahaju dohovori, pohovori, ked sa"rozpravame", tak hovorim len ja, ked sa ho opytam on nevie preco a to je len obdobie. Prosit o vsetko znamena aj co sa tyka prerabky, on je flegma, asi by zil aj v rozpadnutom dome. Nevie sa pozriet na izbu a povedat toto tam chceme hento a tamto. Ja goglim,volam, riesim,popri dvoch malych detoch. Ako ho donutit byt samostatný?
Mozne riesenia: Predat dom, kupit novy dokonceny, alebo byt. Realita: Bude mimo aj tam. Mimo rozumej sediet na riti a ked mu nedam pred nos jest, tak sa ani nenaje radsej, cumiet do tel a bezprizorne scrollovat fb /a ine noviny, novinky/ a hry. Jasne pride domov, chce byt s nami, chceme volakde ist, nieco pozriet, na vylet atd, ale co z toho, ked nam padne dom na hlavu/prehnane povedane/? a ked sme doma, tak kde tu nic chvilu sa pohra s detmi, pomoze atd.
Kupovali sme dom s velkou zahradou a bazenom spolu, spolu sme rozhodovali, spolu sme ho chceli, ale zda sa mi, ze nevedel, do coho ide a teraz je to proste vela na nho, aj ked sa snazi sem tam a ked sa snazi je sikovný a vie robit, ale dokopat ho k tomu musim ja a vtedy je ten problem, lebo citujem "NEMAM PO NOM HUCAT". V zivote nespravil nic sam od seba. Jedine deti aj to len preto, lebo sex. Ja som dve deti chcela, o ne sa postaram sama aj ked sa nespamata.
Tak v skratke...
vela som nepisala a zabudla, laska je z oboch stran ,aj nam dobre je, len je toho vela...teraz...len neviem ci si mam zvyknut na to alebo co? tak do mna damy, dakujem
@tlieskamti mu podaruj pod stromček kalendár na budúci celý rok a v ňom pozapisovame, kedy má čo urobiť 🤣, leho ozaj je horší ako malé dieťa, alebo si asi ešte nezvykol... možno sa naučí raz, aj sám... môjmu manželovi som zo začiatku musela x krát pripomenúť napr.odpadky..uz to vie aj sám, že samé sa nevynesu🤪
@vilma7 presne tak. No mame tabuľku na stene na kriedy a tam som písala čo treba spraviť. Nepozeral tam úplne to ignoroval. Teraz som ich musel vytiahnuť von že ideme niečo poupratovať keďže je pekne a zajtra berú smeti
@tlieskamti mali sme to s prácami okolo možno podobne ako vy, ale vydiskutovali sme si to a nasli kompromis.
Každý človek má iné priority a považuje za podstatne iné veci, niekto proste radsej využije slnečný deň volna na výlet aj keď ma doma 10 cm travu.
Pre niekoho dom so záhradou znamena možnosť sebarealizácie na vlastnom pozemku, vkuse niečo sadi, prerába, vyrába, upravuje kvety, okrasné záhony atď...
No a pre niekoho záhrada znamená relax že stačí obyčajná tráva, jeden gril a viac netreba. My sme zrovna takéto dva protiklady.
Co je vlastne správne, kto má pravdu? U nás som tiež musela pochopiť ze nemôžem nasadiť zeleninu na celú záhradu a potom očakávať že všetci pôjdu na tento môj agro výmysel makať a okopavat záhony lebo JA chcem.
Takže mám 3 male vyvysene záhony, nejaké bylinky a to stačí, stíham si to aj sama. Pol pozemku je ovocný sad s lucnou trávou co sa kosi raz rocne, na ďalšiu veľkú časť sme nasadili kriky takže to co mame vyhradené ako trávnik ktory treba častejšie kosit je naozaj malý kúsok zeme.... Takže roboty naozaj minimálne.
Ty si poznáš svojho chlapa, vieš aký je, čo na neho platí. Keď raz nieje kutil nikdy ním nebude. Keď ho to neláka makať okolo domu ťažko ho donútis.
Vonkajšie práce minimalizuje, aj veľký pozemok vieš upraviť tak aby nevyzadoval veľa starostlivosti. Na dorabku zavolajte majstrov, vygugli si tel. na 3 - 4 sadrokartónistov napíš mu to na papier a srtc pod nos nech si to obvola.
Už ste spolu dlho a asi ste si zvykli že všetko rieši iba jeden z vás, tak najvyšší čas si opäť niečo porozdeľovať...
Sam od seba asi nezačne vybavovať nič ale myslím ze keby mu povieš konkrétne požiadavky (kedy, čo, dokedy) ma vybaviť a nezabudneš potom na poďakovanie (nie hundranie) tak sa pomaly veci zmenia k lepšiemu.
@lujza123 odskusane, jasne strcim 3-4 cisla pod nos a bude volat, volat neznasa to nebude riesit, robit neznasa chodit na vylety no dobre podme, grilovat no jasne priprav vsetko ja to zjem atd...neviem ci je este pred zomretim alebo psychicky uz umrel. nema absolutne ziadne zaluby, teda okrem tel a tv, a este sport pasivne...aby on nas niekde vytiahol, ked si tak spatne uvedomujem asi sa to nikdy nestalo. sport teda pasivne ano pojde na futbal ale akurat vtedy ked tu pridu nasi a moj oco robi na jeho dome a on sa odsere do prec na futbal...skoro ma vykotilo... a to uz moj oco mierumilovny sa na...takze kompromis by bol, nechaj ma tu sediet, navar ja sa najem a preco nejde wifi, zavolaj tam a este nemam pivo na vecer musime ist do obchodu, ani nie ze musim, ale musime, lebo sam nedokaze soferovat /uz sa to lepsi/. pre mna toto kompromis nie je, jasne ja mam strasne vela zalub a jemu staci nohy vylozit a kukat do plafonu/telky/, to neni zivot a to musi pochopit, nepaatam sa, ci to takto bolo aj pred, bolo to take normalne, plynule, chodili sme, vyletovali sme bolo super, ale ze by som vsetko ja iniciovala, normalne sa mi to nechce verit, ze by som si to nevsimla,nerozumiem tomu. Proste tu aj keby urobim kompromis taky, ze nerob nic, narobil si sa ja si to odmakam dalej neni riesenie. Musi si uvedomit, ze zivot sa neda presediet pri tel alebo tv s pivom v ruke, byt trochu iniciativny a ked si nieco zoberiem do hlavy tak si idem za tym. jasne, ked mi v sobotu povoli psychika alebo ja neviem co to je a nedokazem sa z postele postavit, normalne ako keby telo vedelo ze moze povolit a doslova odpadnut, tak sa postara o deti sice v kuse revu ale dobre stara sa.
@tlieskamti lubis ho este? Ak nie, tak nemas co dalej s nim riesit....Ak ano, tak ho akceptuj aj s jeho nemoznou, lenivou povahou.
@zooeynka áno. Ale... zaľúbenosť raz vyprchá a ka prídem na to, že som sa cely život prehadala so svojim partnerom.
Moj muz prerabal dom 2 roky s velkym elanom a odhodlanostou boli peniaze ale malo casu tak to trvalo dlhsie. Kym sme sa nastahovali prezila som 2 tehotenstva 🤣 zatial sme byvali v byte a dom sa riesil len cez vikendy 🙂 Zlom nastal ked sme sa rozhodli ze uz sa mozme stahovat aj ked.nie je vsetko dokoncene nevadi ved ked tam budeme.zit postupne sa dokonci. No a odvtedy su to uz 3 roky co tu zijeme.a.neurobilo takmer nic!!!Dokonca.ho neviem dotlacit aby spravil zabradlie na schodoch nakolko mame.2 male deti a tretie je na ceste 😕 Nedokazem s nim pohnut lebo si len pridava biznis biznis a moje zaujmy a dom je u neho na.poslednom mieste. Keby sa aspon ten biznis odrazal na peniazoch ale je to len viac starosti nic viac..vraj na starobu bude dobre / ak sa dozijeme/ ..mozme si dovolit zit na urovni ale zeby mi dal peniaze na to aby to nejaka firma dokoncila na to nemame. :( Dokonca kupil staru budovu a.tu rekonstruuje a to mi ide.srdce.puknut kolko casu tam stravi a tu nema cas !!! Nema chut!! Jednoducho sa uspokojil s tym ze.tu byvame.a hotovo.....okolo domu ani nehovorim sama neviem kde budem male kocikat hotova katastrofa! Takze babo rad! Ako mam ja.s nim pohnut?? Nezabera ani to ze su tu deti a.mozu padnut zo schodov. Maly musi ako 3.rocny s nami spat lebo v noci by mohol padnut zo schodov....proste psycho a najviac na.to doplacam ja.lebo ja.som doma.s detmi a ja.to denne.vidim ked upratujem ze je.to hrozna situacia ze za 3 roky ziaden pokrok....:( Keby zvladnem sama.si tie veci porobim....
@tlieskamti Tak ťa chápem, mám to podobne.. No čo s tým?
@patkak Fajne. Presne. On to nevidí. Neni v tom
Denne aby ho to sralo. Mne kus pomohlo ho nechať robiť všetko a neurobiť to za nho.
@tlieskamti Vieš... Keď sa postará o deti vtedy, keď ty už nevládzeš vstať z postele..... nuž, to ti je hovno platné. podľa toho, čo tu píšeš, si viem živo predstaviť, ako to asi vyzerá. dievčatá sa ťa tu opýtali, či ho vôbec ešte ľúbiš? No ja sa ťa opýtam.... či ešte vôbec ľúbi on teba? Lebo chlap, ktorý miluje svoju ženu a deti, ten sa postará, chce sa postarať, chce byť pre tú svoju vyvolenú tým najlepším manželom, a ak na to náhodou nemá (že treba robiť dom a nie je zručný), tak to vie minimálne vysvetliť, zabezpečiť peniažky a firmy, pomôcť s deťmi, keď firmy nabehnú riešiť veci atď.... takže ja to vidím tak, že on má už teba s rodinou v paži, prepáč za úprimnosť
@panelacikova ja si myslím, že áno lubi. On nikdy nič nevybavoval. Všetko riešila jeho mamička. Tak isto ani svokor. Áno svokrov otec ako som sa dozvedela. Jeho vybavovanie je otvorím gugl napíšem tam prerabka domu a prvá firma ktorá vybehne je naša. To je celé jeho riešenie. Kokos prídavky zo zahraničia nemôže vybaviť pól roka, dane som ho teraz dokopala lebo by sme nemali nič za štyri roky sa nebol schopný. Prídavky na prvé dieta vybavoval dva roky a preto sme o väčšinu prišli. On už si aj priznal po posledných týždňoch, že dobre poďme do bytu, ale do zahraničia. Že v pohode za 500 prenájom 4 izbak. No alw to som
Hneď zatrhla, keďže ja v cudzom jazyku nemienim všetko riešiť, mam dosť keď to riešim všetko tu a to ako tak ovládam čo mam riešiť a nie tam čo netuším z kade veje. Bola tu aj otázka, kedy budeme konecne rodina, že budeme spolu zit atd, mame sa presťahovať za ním. Lenže ja nemám takého muža jak si každá mysli. Ja by som milerada isla. Viem že tam je to lepšie atd. Ale. Všetko na mne a v cudzom jazyku. Nemám nervy na to absolútne. Nemám energiu a záujem som stratila už dávno. Takze som si dala podmienku že do roka to celé dokončiť a chcem vidieť u nho snaženie a záujem alebo kupujem byt pri našich, kde mi má kto pomôcť a ja pomôžem im. A budeme sa vidieť raz za mesiac. On je proste bulo. Čo nerieši problémy. Lebo problémy neexistujú. Potom sa povadíme o tom celom a uz konecne aj prizná chybu. Chvíľu hra dobrého a šikovného manžela. Ale... odíde zavrie dvere a všetko z hlavy vyfuci. Nám to teraz tak vyhovuje v podstate je tam štyri dni, doma je tri.
On Proste vie robiť ale nerobí. Či je v depke z toho že odchádza furt? Keď robil na sk stejne prišiel domov a spal. Čiže sme nemali ani peniaze a ani nerobil. Či je error s toho všetkého. Že mame veľa toho. Proste najhoršie sa pustiť do niečoho. Všetko treba podokoncovst. Ja mu nekazem prerábať strechu alebo meniť radiátor, keď to nevie.
@tlieskamti vieš, necháp ma zle, ale muž môže cítiť istý tlak. na jednu stranu si dom chcela ty, nie on. na druhú stranu má toho v zahraničí zrejme dosť a túži zrejme po tom - prísť domov za rodinou a oddychovať spolu s vami. či už formou preležaného víkendu v posteli a pizza na donášku alebo formou výletu, prechádzky. ak ťa miluje, tak ver tomu, že ak sa ho budeš snažiť trošku pochopiť ty, tak aj on zmení svoje chovanie. ešte uvádzaš, že ti navrhoval žiť v zahraničí. ak si úplne bez chuti, tak nič. ale možno by nebolo zlé skúsiť to. veď čo už by si tam vybavovala? podnájom buď platíš alebo nie, o zmluvy by sa staral on alebo by sa musel. možno by si ho mala postaviť pred hotovú vec: áno, prídeme za tebou žiť, ale zaobstaraj byt a všetko potrebné. nemám chuť tam mať žiadne starosti, neovládam cudzí jazyk natoľko, aby som riešila veci za teba. a bodka.... a buď sa pohne a urobí všetko preto, aby mal rodinu pri sebe (a to je veľké plus pre vás ako rodinu) alebo ťa pošle do prdele, že prečo by to mal zase všetko iba on riešiť a potom už budeš 100% vedieť, že je lenivý a neschopný 🙂
@tlieskamti Ja len ze my to mame tak nejak podobne. len obratene... ja som ako Tvoj muz..velky dom nedokonceny, koooopec roboty okolo toho vsetkeho, dvor...ja som z bytovky z mesta, muz z dediny z domu...tiez mam pocit ze to tu na mna pada, obrazne povedane, lebo ja som v kuse tu v dome s malym tretim syncekom na RD, tiez kopec veci som nedotiahla do konca, do nicoho sa mi nechce, lebo fakt furt len operativu riesim (pranie, zehlenie, varenie a zbezne upratovanie a samozrejme deti (8r, 6,5r, 9 mes.)-ulohy, skola, treningy a pod....ja by som najradsej dom predala a sla do bytu do mesta...nevedela som do coho idem ked sme este v case zalbenosti kupovali dom...ze polku roka sa na dedine v dome riesi kurenie-drevo (zohnat drevo, potom porezat, poukladat a proste v kuse drevo na dvore), uhlie a v zime do toho v kuse sa sneh odhrna ked je fajna zima a nic len pomaly vsetko sa toci okolo kurenia...aspon ja mam ten pocit, ...skratka ovela ovela ovela jednoduchsie je to v byte v meste, so vsetkym. A tym ze vidim kolko je tu toho co treba dokoncit, urobit, dotiahnut vycistit a ja ledva stiham resp. nestiham ani operativu...fakt nemam chut ani cas ani energiu nejake veci navyse riesit, mne to pride take nezmyselne pachtenie sa...a tak zijeme v chaose, bordeli (lebo mame aj take miestnosti na prizemi, kde je fakt ze bordel, neporiadok...my mame 3 podlazia a obytna plocha 3x80m2...proste zybtocne vela ale taky dom bol vtedy v ponuke...no co uz....niekedy mam fakt pocit ze jedine vychodisko je v odstahovani sa odtial lebo ja sa tu ani spokojna ani stastna necitim, ja radsej mensie ale upratatelne a nie mega velke zbytocne a neupratatelne. Pred tym sme boli v 1izbaciku...tam to bola paradicka, sice malinke ale utulne a boli sme stastni teda aspon ja, manzel chcel co najskor kupit dom, on nehcel niekde skisnut v nejakom byte...proste totalne mame rozdielne nazory na byvanie a travenie casu mimo skoly/prace...on relaxuje robotou popri dome ja by som sla radsej niekam s detmi na vylet a tak, nie kazdu sobotu resp,. volny den riesila co budem robit co treba porobit. Muz ma len toto v hlave ziadne vyletiky a take tie veci. Tak neviem, ale u nas je kriza celkovo aj vztahova uz a dom tomu riadne pridal, aketeda nebol aj hlavnym spustacom krizy...neviem ako z toho von co by nam pomohlo. Vy ste na tom aspon vztahovo lepsie snad.
@silvike hmmm asi tak. Jasne. Ale tak my sme kupovali a chcel ho aj on a ja chápem, že nevie a boji sa a nechce niečo dodrbat a že možno chcel ten dom lebo ja som to chcela. No už sa to pomaly ale pomaly lepší. Síce ja odbieham kojenie vonku pozriet čo a ako sa robí druhé dieta zas kojiť uvariť vonku. Tak som si naložila. Ale žiaľ môj muž nechce sám robiť. My mame len dva krát 80’ale 2ha pozemok takze dosť čo robiť a ešte dokončovať a prerábať.
@panelacikova tak Napr len čo žijeme
Takto tak sa risili prídavky dane prídavky lekári jeho auto-poistky - v každom jednom odseku bol problém. No nechce sa mi to riešiť práve preto že on aj keby to zariadil tak to je tak že Napr kupili sme auto samozrejme nezistil čo a jak a to tu grotesku si nechcela vidieť. Chcel by zmeniť ubytko tak či tak Aby sme
Mohli aj my tam prísť ale chcel do Vianoc a nič pre to neurobil. Takze tak. Cestuje v podstate menej ako keď robil na sk, takze z toho pohladu v pohode. Ale on bol taký aj pred tým. Len ja som mala čas sa angažovať a robilo sa niečo. Bazén za 6 rokov nevyčístil ani raz. Do teraz nevie ako sa používa filtrácia. No keď niekto nechce. Vždy za nho spravil niekto druhý. Vybavila mamička alebo som poriesila ja. Tak to proste necham tak a budem čakať a nepôjdem to robiť ja. Ale pri takej forme zas chytím rakovinu ja do par rokov. Keď vidím niekde bordel alebo niečo a že by som
Vonku neurobila niečo. Pochopila som, že chce byt s nami aspoň aby maly behal okolo neho a ja som malú uspavala vonku a on pochopil že treba niečo robiť. Ale už je toho toľko a kopi sa to, že sa strácame obaja v tom ale teda začal si SÁM písať zoznam. Proste do slova. Nevieš kde ti hlava stojí. Vypadnes z toho kolobehu a už vôbec nevieš kde si skončil minule. Ja som tu v kuse takze viem čo mi kde vadí. Ďakujem
Za každý názor.
@tlieskamti Jooooja, ja by som hned do bytiku sla a ten moj zas za nic. My vobec netahane za jeden koniec, takze to je hlavny poblem, ze ja chcem nieco uplne ine ako on. A vztah chladne a ide to od deviatich k piatim... :( Tak prajem vela sil a nech to u Vas ide dobrym smerom a hlavne aby ste mali jednotny ciel a tahali za spolocny koniec 🙂
Mna by zaujimalo , ako ste natom teraz zlepšilo sa to ?

@maminuska jemu treba povedat kazde dva tyzdne treba pokosit....kazdy tyzden prekopat pomedzi hriadky atd a samozrejme mu to pripominat :D