icon

Ľudia, ktorí v paneláku nekúria

3. jún 2023

co s takymi? vzdy sa najde aspon jeden

annm81
3. jún 2023

@janka1011 Ja ti neviem. Túto zimu sme sa rozhodli šetriť, keďže nás k tomu vyzvala miestna vláda a my sme dokázali pochopiť dôvody. Inak sme mávali 20-21°C a chodili v kraťasoch. Tak sme to teda stiahli na 18-19 a kúpili si tepláky (vážne sme ich doteraz nevlastnili) k tomu sme mali tričko a nanajvýš tenkú mikinu. Neviem, či toto by som nazvala naobliekaní ako cibule... zvlášť ak deti, čo sú neustále v pohybe, tu bežne pobehovali v spodnej bielizni. Mnohí ľudia ani zďaleka nepotrebujú 23°C+.

gejb
3. jún 2023

@janka1011 nemáš pravdu. Nekurime lebo nepotrebujeme. V byte mame teplo aj počas zimy, oblečeni sme boli normálne vacsinou teplaky/legíny, MM nenosíl ani ponozky, často sme aj vetrali. Určite nie ako ty píšeš ze zo strachu aby sme veľa neplatili. Platíme tak ci tak, aj keď radiátory nezapneme

zuzulka558
3. jún 2023

A co je na tom, my sme tento rok kurili tak týždeň dokopy ved bola tepla zima, nemáme radi prekurene

cocolino234
3. jún 2023

@janka1011 a nie si nejak moc frustrovaná? neviem či z nedoplatkov, tvojej finančnej situácie alebo rodinných problémov. Ale ak by si čítala správne, mnoho z nás nekúri preto lebo máme v byte vysokú teplotu. Ja tu mám v zime 27 stupňov a bolo už aj 28 (práve teraz mám 26, tak si to predstav). V zime spím v spodnom prádle, tam nejde o nedoplatky. A bola by som rada, keby som tu nemala tak horúco. U nás to bude pravdepodobne tým, že máme okolo seba seniorov a tí kúria riadne. Ale kto potrebuje šetriť, tak to priznal. Báť sa nedoplatkov nie je hanba. Inak tento tvoj výkrik do tmy je úplne odveci a hovorí iba o tebe a tvojom živote.

lvulik
3. jún 2023

@janka1011 toto opustenie sa je v tomto kontexte dosť mimo.... 🙂

nika11103
3. jún 2023

Môžete mi tu prosím niektorá alebo autorka rovno vysvetlit prečo ju zaujíma že ostatní ľudia nekuria ? To ako ona keby kurili by mala nižšiu cenu či čo ? Ja naozaj nechápem 🤣

anesim
3. jún 2023

My nekurime, ale nie kvoli setreniu, ale mame radsej chladnejsie. V kuchyni nemame radiator vobec, a za celu zimu si dcera parkrat zapla u seba v izbe ,ked sa ucila. Nad nami byva chalan, kt nezapol kurenie tiez celu zimu, resp tiez len minimalne ( merace mame pred dverami na stupackach vzdy o poschodie nizsie, tak preto viem, ze zapinal minimalne) , a pod nami byt, kt sa prenajima, a nebyvaju tam stale.V noci spavame cely rok pri otvorenom okne, takze celu noc su otvorene 2 okna - v zime tak na cca 10-15 cm a od aprila dokoran. Dcera ma 18 rokov a ani jednu noc nespala pri zatvorenom okne, od prveho dna ako sme prisli z porodnice, tak otvorene okno. Nam sa najlepsie spi od oktobra do marca, teraz uz je v noci teplo. Aj v kupelke mame vetracku od aprila do oktobra/ novembra nonstop otvorenu. Plesne nemame vobec.

renab
3. jún 2023

Ono sa to da ponat aj opacne. Preco ma niekto platit za susedov, ktori maju v bytoch zbytocne prekurene?
V panelaku si nenavyberas. Bud prijmes podmienky, alebo musis do domu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
janaolas332
3. jún 2023

A ako vieš kto kúri,kto nie ? 😀 Či stojíš s teplomerom za ich dverami,či ako? A keď je niekto odcestovaný na dlhodobo,ti má dať kľúče aby si mu chodila kúriť podľa tvojho uváženia? Či bude mať na nástenke graf,kedy má ako kúriť 😀 Bože,bože ..že furt niekto niečo rieši,čo sa ho netýka 🤦 ja tiez nekurim,lebo nemám rada prekrútené priestory, niekedy odcestujem na víkend,týždeň...tak hádam sa nebudem susedov pýtať,ako si racia aby som kurila...ale našťastie mám fajn susedov 💪

nikpa
3. jún 2023

Pod nami býva panička, byt si drží ale nebýva v ňom už dlhodobo. V zime nekuri, príde raz za mesiac na pol hodinu rozdrapi okná, vyvetra a ide prec. Nie jeden raz sme jej volali, že nezavrela volaktoru vetračku. Samozrejme, donútiť kúriť ju nikto nemôže. Ale tak bývam v paneláku, čo by som chcela, že?! 🙂

nikaeli
3. jún 2023

My sme napr. kúrili ešte aj v máji 😔 sme na prízemí, pred oknami stromy, slnko sa k nám takmer vôbec nedostane. Susedia nechávajú nonstop otvorené dvere, môzeme ich prosiť koľko chceme, že nám je zima. Na vyšších poschodiach otvárajú okná na chodbe, lebo im je teplo. Hnevá nás to, no nedokážeme s tým urobiť nič.

tibor79
3. jún 2023

My keby že kurime,pokapeme od tepla. Neznášame teplo a aj v zime spi dieťa len pod dekou. Nebudem mu ničiť zdravie suchým vzduchom ani nebudem kúriť aby potom spal v kraťasoch. Nie každému robí teplo dobre. Všetky izby máme slnečné a hrozím sa každého leta.

kristina2412
3. jún 2023

Nikdy som neriešila kto ,ako a či kúri , až kým som neostala na materskej, doma sme boli aj cez deň a kúriť som musela, keďže dieťa sa často hralo na zemi atď. Prišiel nám nedoplatok 1500€ a prvé čo pani v správcovskej spoločnosti pozrela, bola spotreba susedov ,takže pod nami sused nekúril celú zimu, vedľa nás dlhodobo neobývaný byt, z druhej strany kúrili len v spálni, nie v izbe ktorá susedila s naším bytom . Nad nami nekúrila vôbec. Povedala mi ,že môžem ísť za vedľajšími susedmi poprosiť ich aby aspoň temperovali, ďalej mi radila nejaké farby na steny, čo odrážajú teplo atď.Jasné ,že som nešla, situácia sa zmenila, keď malá išla do škôlky , vypínala som kúrenie na celý deň a na chodbe som stretla susedov od vedľa, že či nemám pocit že túto zimu je v byte akosi zima😀 ďalšia suseda sa kvôli tomu odsťahovala , keď bola na MD im prišiel nedoplatok cez 2000 €. Napríklad u kamarátky v byte sa nedá kúrenie úplne vypnúť, vždy museli mať aspoň na 1. Keď som sa pýtala tak vraj si to odsúhlasili na domovej schôdzi.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
oliva276
3. jún 2023

@veronika171717 - podľa spomenutej vyhlášky od tohto roku nastanú pri rozpočítaní nákladov na teplo tri zásadné zmeny:

1/ pomer základnej ku variabilnej zložke má byť minimálne 60:40 v prospech základnej zložky tepla

2/ bude sa viac prihiiadať na podlahovú plochu bytu - zohľadní sa takzvaná prestupnosť tepla do nevykurovaných resp. len temperovaných bytov, kvôli čomu majitelia takýchto bytov zaplatia viac. než dosiaľ.
"Referenčná hodnota spotreby tepla pre koncových spotrebiteľov bude vypočítaná ako súčin podlahovej plochy a nameranej spotreby tepla prepočítaný na m2."

3/ mení sa koeficient zohľadňujúci nepriaznivú polohu bytu, vyšší koeficient oproti súčasnosti budú mať trebárs byty s rohovými vonkajšími stenami (koeficient 0,90).

mogaa
4. jún 2023

cez deň ani ja nekúrim a na čo, keď nikto nie je doma?

drahomirrra
Autor odpoveď zmazal
lapersefona
5. jún 2023

Odkiaľ vieš ze nekúpiš? Ináč všetko zdraželo tak človek keď moze tak šetrí

lapersefona
5. jún 2023

@walentina7 jak je to možné to vam bue je zima?

vulka
5. jún 2023

A ako máte nastavené rozpočítanie nákladov v bytovke? Ak ide viac percent na byty ako na merače, tak potom platia aj tí susedia.

kvetinka75
5. jún 2023

my tiež nekúrime a máme teplotu 23 stupňov. Nevidím dôvod kúriť, A to bývam na vrchnom poschodí.

kvetinka75
5. jún 2023

@drahomirrra no ty si dobre mimo. Ty si myslíš že niektorá by bola taká lakomá aby jej deti doma mrzli? Alebo podľa seba súdim teba?

tibor79
5. jún 2023

@drahomirrra nie každý potrebuje 24'C. Sú aj " ľadové medvede" a aj niektoré slnečné byty majú dostatočné teplo aj bez kúrenia. Určite by som nenechala doma nikoho mrznúť🙈kvôli šetreniu. A najmä deti.

stormie
5. jún 2023

@drahomirrra Sklamem ta ale mi doma v zime este aj vetrame, nekurime a zima nam nie je 🤷‍♀️ mame krasny 20+ a este doplnim ze byvame na najvyssom poschodi ….

deginko
5. jún 2023

@janka1011 netrep,bývala som v byte 5rokov...nikdy sme nekurili..naozaj občasne,stredový veľmi teplý byt na 3poschodi...v byte bez kúrenia počas celej zimy nebolo menej ako 22stupnov...kebyže mam do toho ešte zapínať kúrenie,tak môžem chodiť v plavkách. U rodičov v dome sme celý život boli naučení kúriť Max na 20stupnov, takže pre nás bolo 22 naozaj veľmi teplo...a nezapinali sme kúrenie kvôli teplú a nie šetreniu,lebo za kúrenie sme platili tak či onak

dzina007
5. jún 2023

Je pravda ze ano ked clovek nekuri je hned chladnejsie. Pod nami je prazdny byt uz vyse roka... takz s zime je riaaaadna zima od noh.... ale zas deti mozu viac dupotat ked nikoho pod nami neotravuju... 😀

Riesenie. Cez den kurim v obyvacke kde pracujem ale som aj oblecena takze skor temperujem lebo pc mam pri radiatore. V detskej je koberec a v spalni mame radsej chladnejsi vzduch nie prekurenu miestnost. V detskej a spalni su sice radiatory pustene ale len na slabo. V kuchyni nekurime vobec lebo ved tam je teplo z varenia a malokto sa tam zdrziava.
Takze nakoniec nam prisiel preplatok aj za teplo i ked sa pod nami nekuri 🙂

annm81
5. jún 2023

@drahomirrra Vieš, ono sa to dá krásne otočiť - všetky tie "lakomé" ti môžu vyčítať, že musia doslova vyhadzovať peniaze von oknom len kvôli tvojej rozmaznanosti a môžu ti odporučiť, aby si sa dala viac do formy - viac cvičiť, trocha otužovať...

tibor79
5. jún 2023

Ako....my sme krajny byt,ale slnečný. Vedľa nás dlhodobo prázdny byt. A má niekto vyčítať,že nekurime? Kupovali sme s tým vedomím. Neznášame teplo. A bodka. Je mi fuk,čo ostatní. Mama ma pravý opak😔. Radim jej predaj. Kriste,slovač si závidí ešte aj teplo v byte.🙈

drahomirrra
5. jún 2023

@kvetinka75 Tu na koni? Samozrejme, ze si pre peniaze si daju nohy, ruky prevrtat. A kludne nechaju aj deti mrznut a potom tu vypisuju, ako slachetne ucia deti otuzovat. Hnus.