Ľudia, ktorí v paneláku nekúria
co s takymi? vzdy sa najde aspon jeden
@drahomirrra My sme krajny byt nad nami je prazdny byt uz roky tam nikto nebyva a i tak sme celu zimu nekurili. A preco? Lebo nam je teplo a odkedy nam zateplili bytovku tak sme aj vela vetrali. Celu zimu chodime len v trickach dokonca moj otuzily syn len v boxerkach este aj to tricko som mu musela nanutit. Dnes vonku hnusne prsi a v izbe mam 24,4 st. a to mam vo vedlajsej izbe okno dokoran. Tak naco mame kurit ked nam to netreba.
@kvetinka75 áno viem, normálne sa ma suseda spýtala či aj my máme. Že oni majú v detskej izbe, či aj my máme. Ja: no nemáme... Ona: a kúrite? Ja: jasné, že kúrime... Ona: lebo my nie, Peter mi povie, ak mi je zima mám si dať druhú mikinu alebo fleecku. Ale však od vás hádam nejaké teplo prejde k nám. 🙄 Toto nepochopím, netrú biedu, sused sa nosí ako jeleň v ruji, ale v chladnom byte s plesňou sa mu dobre sedí. Pritom suseda sa stále sťažuje na močové cesty, platničky, krčnú chrbticu.... a spolieha sa na fyzikálny jav, že teplo stúpa hore. Ale ako som písala v úplne prvom príspevku, nič s takým susedom, zakúrim si tak, aby som sa cítila komfortne cca 21,5-22 st.
@jamimo tak mňa nikdy nenapadlo uvažovať, že od susedov prejde nejaké teplo k nám. Okrem toho sme rožný byt, takže vedľa nemáme nikoho a pod nami tiež nekúria a pod nimi je prázdny byt. Buď mi je zima a prikúrim alebo mi je teplo a nekúrim.
@cocolino234 tak ak je zamračené a prší, je tak vhlko, chladno "vlezlo" asi ľudia kúria. Tak potom fakt zvláštne, že máš za takého počasia 6. júna 27 stupňov v byte. Skúsim sa opýtať otca kde môže byť pes zakopaný, fakt ma to zaujíma. Dozviem sa možno niečo nové a veď učíme sa celý život.
@kvetinka75 na podobne, my mame susedov dole a hore, suseda býva sama tak myslím ze kúri len v jednej izbe už len a dole sused nejaký nový ale byt ma prerobený sama dlažba pod sebou už nemá nikoho, vedľa je sused dobrý známy a ten viem ze nekurime býva v garsónke stačí keď vari a ma teplo
@kvetinka75 tak, fajn, ale ver never, ak by pod vami, alebo vedľa niekto kúril, možno by si cítila rozdiel, napr. nie tak chladná rohová stena, alebo podlaha. U nás to je fakt cítiť, pritom máme zateplené. A vidíš, sú ľudia ktorí mi to s kľudom angličana povedia (že čakajú na teplo od nás) a ani ich netrhne... Fakt väčšina, aj u mojich rodičov vo vchode kde som vyrastala (naši sú roky domový dôverníci) A súhlasím, ak mi je zima tak si zakúrim a nespolieham sa na fyzikálny jav stúpania tepla smerom hore. A čože tí susedia ušetria, keď suseda stále chodí po vyšetreniach, opláca lieky a fyzioterapeuta, rieši pleseň a zatuchnú jej veci... Samozrejme, že rešpektujem aj ľudí, kt. neznesú prekúrené byty a vzduch (ani ja nie)... merito veci tejto diskusie je o vypočítavosti susedov a extrémnom šetrení. Najlepší zlatý stred temperovania, ako tu už niekto písal. Pekný deň všetkým.
@jamimo vedľa nemáme nikoho, asi nečítaš pozorne. A ja fakt nepotrebujem, aby mi niekto vykuroval byt. Ak by som chcela mať teplejšie, tak si zapnem radiátor. Ale stačí mi to, čo mám
@kvetinka75 však o tom píšem, ak by niekto vedľa bol (nie rohový byt) cítila by si rozdiel. A netvrdím, že čakáš teplo od suseda. Je mi zima, zakúrim👍
byvam v bytovke a naozaj netusim ktory sused ako moc kuri, to chodite robit nejaku anketu? prikurim si na pre mna prijatelnu teplotu a tym to pre mna hasne...alebo sa mam ist pytat suseda nado mnou, ci kurim dost?😝
@krajinka toto zmýšľanie tiež nechápem.
neviem co s tymi,ktori nekuria /kedze ich nechodim kontrolovat/ a na zavedenie diktatury mam negativny nazor,predsa len nie sme korea,ani cina...ale ti co prekuruju by mali vediet,ze to ovplyvnuje myslenie,lebo mozog teplom otapieva 😎 ....navyse-baby,vsak zima nebola uz niekolko rokov...a este vystava otazka,ze naco je potom zateplovanie panelakov? 😉 ...plus suchy vzduch,postkovidova doba atd-a ze preco su decka v kuse chore...mna skor trapi,ze kedze v spalni mam tie stupackove rury ci ako sa to vola,a kurenari z neznameho dovodu este aj v maji na noc kuria ako besni,tak som donutena spavat pri otvorenom okne...
bavili sme sa s manzelom ze sme nekurili asi 4 roky, neznasam to teplo, milujem ako sa mi dycha ked tu mame cerstvy vzduch a samozrejme aj ten mopzog potom pracuje lepsie 🙂 🙂
Na druhú stranu často trávim čas v byte kde je celú zimu prirodzene 22-23 stupňov, a kúrenie tam bolo zapnuté za celý čas možno 10 krát.
Neviem si predstaviť tam ešte aj kúriť, takže nie vždy to musí byť že človek je lakomec.....proste sú aj slnečné byty a áno aj to teplo od susedov spravý svoje (ale to človek nemá ako ovplyvniť).
@tamitamitami Zas to zober tak že v lete v takom byte musíš viac zapínať klímu a nejdeš k susedom aby prispeli na faktúru za elektrinu 😂 Proste v tom paneláku to nikdy nebude úplne fér. Mňa asi najviac vytáča odpad. Triedim, v rámci možností sa snažím nakupovať tak aby odpadu bolo menej. Idem vyniesť papier a tam drbnuta krabica od novej telky ešte aj s polystyrénom. J**nut ma ide z takých ľudí 😂
@katka700 Úplne súhlasím, nikdy to nebude úplne fér....ale aj o tom žitie v paneláku je.
Aj tie odpadky presne kvôli tomuto nám zdvihli smeti o 100% (chodia tam vyhadzovať odpad ľudia z okolitých domov a ešte ho aj hádžu do nesprávnych košov)....ale tak isto stým nič neviem spraviť, peniaze od nich pýtať nepôjdem.
@cocolino234 ja myslím, že 80,% dôchodcov ma v bytoch chladno, dôchodcovia väčšinou šetria,lebo by z dôchodku nevyzili a určite práve oni neprekuruju. Krávoviny tu píšete niektoré na svoju obhajobu nekurenia.
@miriam11 Že dôchodcovia nadmerne kúria je úplne logické. 1. Boli tak navyknutí 2. Všimni si kedy dôchodcovia odhadzujú kabáty po zime - omnoho neskôr ako ľudia v produktívnom veku; ich metabolizmus je totiž výrazne pomalší a teda sú omnoho uzimenejši. 3. Trávia v bytoch omnoho viac času ako všetci ostatní, ale hýbu sa tam omnoho menej.
@miriam11 a zase to tu je Ja si myslím - ničím nepotvrdené tvrdenie. Ale hneď sú všetci lakomí, nekúria na úkor druhých a pod.
@drahomirrra niekde som zachytila ze mas len 30 rokov, fuha, cakala som podla vyjadrovania tak 60 a nie neber to ako urazku. 60 preto ze som myslela ze si vyzita nestastna opustena zena z kopu chorobami bez penazi a ze ti proste z korony preplo. Ale dievca 60 rokov, fuha....rob zo sebou nieco lebo tvoja rodina takuto strigu dlho nevydrzi.....
Ale dievca 30 rokov, fuha....rob zo sebou nieco lebo tvoja rodina takuto strigu dlho nevydrzi.....
@jasomzabka Nahlasujem ta za duplicitny ucet. 😉
@drahomirrra 😂
@jasomzabka slovo fuha, rozhadzujes ako konfety na svadbe.
@katka700 suhlasim z vami
@zmrzlinka2021 suhlasím.
@cocolino234 suhlasim z vami, mate pravdu, nikto nemá pravo nikoho prinutiť si topiť keď, každy nech si topi ako chce a ako jemu to vyhovuje.