Má kamarátka skontaktovať syna?
Čo by ste poradili?
Kamarátka pred rokmi odišla od 3 ročného syna - nevydržala pod jednou strechou so svokrou, syn ostal s otcom. Ona sa odsťahovala na druhý koniec republiky. Prosím, neodsudzujte to čo urobila. Sama má výčitky.
Na syna až do dospelosti posielala výživné, no neboli v kontakte.
Teraz je už chlapec dospelý a ona rozmýšľa - teda veľmi by chcela sa s ním stretnúť.
Myslíte, že je to dobrý nápad? Ja myslím, že áno ...aj keď by potom možno bola sklamaná z jeho reakcie.
Možno ste tu tu niektoré, čo podobnú situáciu zažili
Tie ktoré nezažili, napíšte aspoň svoj názor
@mytoyou tak bodaj by to bol jeden svetly priklad, ale aj tak uznaj, ze v cloveku by kontrolka zacala blikat..tak nech si o pekne vydebatia a snad odpustia vsetko zle.
Neodsudzujem a nech kontaktuje a uvidí. Mohlo tam byt psychické týranie chlapa a svokry voči nej a ak bol aj manipulátor tak to asi dopadlo vselijak.
Co bolo, bolo, nech sa mu ozve. Lebo takto su, ze syn si mysli, preco sa mi mama nikdy neozvala, nemala ma nikdy rada? Ona sa zase boji ozvat.
Ak ju aj hned odmietne, moze si to neskor rozmysliet. Ale ak sa neozve, nikdy sa to nedozvie.
@mytoyou ak ho chce kontaktovať, tak nech tak urobí, ale nech je pripravená, že to nemusí byť happyend. Aj syn možno potrebuje vedieť ako to vnímala, prečo odišla a potrebuje si vytvoriť sám obraz. Je už na ňom či ju prijme či nie.
@mytoyou suhlasil nech kontaktuje a nech vela neocakava. Poznam podobne 2 pripady-v jednom otec zazakazal matke stretavky, dieta odlozil ako mu pasovalo k babke a sestre a v 18tich posadil syna na ulicu. Syn prisiel za matkou a novy partner ho tiez nechcel, tak sa dohodli, ze bude byvat u babky a tak sa stretava s matkou. V druhom pripade vyrastali deti v novej rodine u nevlastnych surodencov, do dospelosti ju nevideli a potom, ked sa ozvala, kontakt s matkou uplne odmietli a trva to do sucasnosti, i ked vsetci maju uz rodiny pozakladane. To zle, co sa stalo, sa uz neodstane, ale aspon by som sa pokusila o napravu s tym, ze ked syn odmietne akykolvek kontakt, akceptovala by som to, kedze ma na to plne pravo...
Skúsiť to môže a dúfam že jej odpustí mama je len mama je jej to ľúto a chce to napraviť kto by nechcel spoznať svoju mamu
@mytoyou uplne suhlasim s @loginexistuje. Kontaktovat listom/mailom. Je to lepsie pre obidve strany. Ona sa moze vyhnut velmi neprijemnemu stretnutiu, syn si zasluzi cas na rozmyslenie. Ja by som poprosila o stretnutie a zaroven vyjadrila pochopenie pre pripad, zeby ma vidiet nechcel. A mozno by som dala do prilohy list, ze keby sa rozhodol nestretnut ma, tam by som si vyliala srdce - a dala by som mu moznost tiez si to neprecitat. Plus, ale to som ja... by som pridala prakticke info o dedicstve.
PS kontaktovala by som ho urcite. Ani par volov by mi nezabranil, cert to ber, zeby ma asi hanba fackovala
No co k tomu písať? Iste ak odišla, mohla mať svoje dôvody, ale nekontaktovat syna celé roky, to už aké mala dôvody?Je smutné, keď otec okasle dieťa, tiež nepochopitelne, ale keď ho okasle matka a hlavne keď ani sa nezaujíma, tak čo na to povedať? Peniaze je jedna vec, ale čo znamená, že neboli v kontakte? Nevolala mu, nepísala, nestretla sa? Bránil jej v tom otec alebo sama nechcela? Ako na mieste syna kašlem teraz na ňu, čo od neho teraz chce? Potreboval ju hlavne ako dieťa, a keď tam nebola vtedy, čo mu chce povedať teraz? Ze ho ľúbi? Ze jej chyba?Ze chce s nim byť odrazu v kontakte?
Veď to bude až na smiech teraz... Co sa zobudila po rokoch? Nech mu skúsi sa ozvať,možno syn odpustí a nejako prijme "matku"ale nech sa pripraví aj na ostré odmietnutie, a úplne právom.
@mytoyou Môj muž má takého otca.. Mal menej rokov, keď ich nechal, založil si novú rodinu, teraz je už opäť rozvedený... Cele roky ho otec kontaktoval len párkrát, naposledy mu zavolal na jeho narodeniny marci, asi prvýkrát v jeho živote (muž má 35 rokov) a videla som na mužovi, že mu to dobre padlo a potešilo.
@mytoyou zazila som to z opacnej strany - jedneho pekneho dna sa zjavil pan otec, ked som mala asi 15-16 a chcel sa stretavat, chcel, aby som sa zoznamila z jeho rodinou a chodila k nim pravidelne - dodnes mam z toho traumu, kedze jeho deti ma neznasali a ja vlastne ani neviem preco 🤷♀️
takze ja osobne, by som to bola kludne ozelela a nechcem vyzniet tvrdo ale mohol sa nezaujimat aj dalej...takze za mna na co, mimochodom do dnes je nas vztah vlazny, je to pre mna cudzi clovek a tak to uz navzdy zostane...neviem ake mal ocakavania, ked sa zjavil ale nasledne vysvetlovania a spytovanie si jeho svedomia - preco odisiel od mojej 16-rocnej mamky, ktora to potom "nejako dala" mna uz vlastne nezaujimalo, nebol tam, ked som ho potrebovala a v dospelosti uz som ja nemala zaujem
Tvoja kamaratka si nezasluzi odpustenie od syna. Pochopim ze niekto v krize opusti dieta, pochopim, ze je slabsia povaha a spravi blby krok. Stava sa. Nezijeme perfektne zivoty a su problemy s ktorymi sa nevieme adekvatne vyrovnat. Ale 22 rokov sa neozvat vlastnemu dietatu?? Neprist nikdy na narodeniny, na vianoce, pred skolu, na vysvedcenie ... ani mu nezavolala? nenapisala blbu sms? nesnazila sa ho kontaktovat cez facebook? 😤😤😤 A este ma tu drzost ho ziadat o odpustenie? Vies ake to pre to dieta bude strasne? To je zase super jednoduche - odpusti mi .... hahahaha no urcite. Zavolam - odpust mi, ja zostanem na druhom konci republiky ale budum sa aspon citit dobre. A ideme veselo dalej.
Tvoja kamaratka nie je dobry clovek a nema dobre srdce. Je to obycajny sebec. Chudak chlapec.
@bloger po takej mame by som teda ani najmenej netúžila. Povedala by som jej, že keď bola celé roky v riti, môže tam ísť zase. Sorry za výraz, ale musela som.
@mytoyou aké mala dôvody na to celé roky neriešiť súdne stretávanie sa s dieťaťom? Na toto ospravedlnenie nie je. A to, že by sa rozdala, mi príde v tejto situácii smiešne
Za pokus nič nedá, ale určite vopred oznámiť a nie spraviť prepadovku.
@elizabet173 to by som nechal na neho ja ti poviem niečo iné o mňa a sestru sa otec nikdy nezaujímal a posielal maximálne 10 eur teda 20 eur jej dala poštárka takto platil s toho sme mali žiť a nezabudnem na to ako zavolal mame a povedal však sú k...ti dospelí nech sa o seba starajú ty sa vráť ku mne prepáč tiež som musel chcel som len poukázať na to že ona chce byť so svojim synom snaží sa nikdy nie je neskoro napraviť veci okrem toho mu to len prospeje rodinu tvorí otec a mama vieš niekedy najlepší trest je odpustiť tomu kto ti ublížil o čo viac je to potrebné ak ide o takú vzácnu a dôležitú bytosť ako je mama otec mu to nenahradí
@kittykat22 súhlasím, pre ňu to bude zaplatanie si svedomia, že "veď som ho kontaktovala a nechcel ma, neprijal moje prepáč". To akoby jedno slovo mohlo všetko vynahradiť, cele roky mlčania.
Aj keby ze otec bránil, preboha, veď dám na súd, bojujem, keď ozaj chcem. Ale nikde autorka nepíše, že by tam bol zákaz styku, alebo že by nejako otec bránil. A aj keby syn nejakym zázrakom odpustil, tak čo? Žijú na dvoch koncoch republiky, to akože co, budú si písať cez mesemger?On je dospelý, má svoj život, ktory si zariadil bez matky.
Jednoznačne nech napíše. Musí však byť pripravená skor na neprijatie zo strany syna... Ale vzťah sa može aj nanovo vybudovať až teraz.
@bloger dôležitá a vzácna bytosť je tá, ktorá sa s dieťaťom hrá, pritúli ho, keď ho niečo bolí, teší sa z jeho úspechov, smúti s ním nad jeho neúspechmi, dôležitá bytosť je tá, ktorej môže aj v noci zavolať a ona príde pomôcť, nie tá, ktorá odišla od trojročného dieťaťa a keď je dospelé, tak sa v nej zrazu ozýva svedomie. To je pre to dieťa úplne cudzia osoba, nechápem o akej dôležitosti a vzácnosti píšeš. Čím je vzácna pre toho chlapca mama, ktorá netuší, kde chodil do školy, aké rozprávky mal rád, či športuje, či býval chorý alebo nie, či je slobodný, ženatý, či má dieťa, čím je vzácna osoba, ktorá ho mala vyše dvadsať rokov na saláme? Áno, na saláme. Vykašľať sa na dieťa pre akýkoľvek dôvod, to mama neurobí. A keď áno, tak si nezaslúži ani to pomenovanie mama, nie že by bola dôležitým a vzácnym človekom.
@mytoyou silná káva... môjho muža ex, odisla od neho a ich vtedy asi 2 ročného dieťaťa ,na rok do zahraničia...ale volala,zaujimala sa, tuším uz bol aj skype tak sa videli...asi raz aj prišla na dovolenku (robila tam). No po roku sa v nej konečne ozvalo srdce a vrátila sa. Dieta ani neviem ci to vie,uz je dospelé,a ja som nikdy a ani muz túto tému nevytahovali... no už ten rok je pre mňa nepochop! A nie 20 či koľko rokov,a este na malom zaprdenom Slovensku! Cez celú republiku,haha...keby byvali ze oni v Petrohrade a ona sa obj....do Vladivostoku, no dajme tomu...ale takto,...
Čoho sa bala? Muža? Svokry? Nevyčítam,len je to pre mňa nepochopiteľné....za svojím decko ,berem Slotu,tanky a potiahnem aj na sri lanku.
@elizabet173 rozumiem ti ale minulosť už nezmení a nevieme čo ju k tomu všetkému viedlo a preto teraz s malou dušičkou chce sa stretnúť a vysvetliť si veci prečo by to nemalo byť úprimné a áno mama je dôležitá koľko je detí čo sa o nich niekto z rodičov nezaujíma a nikdy ho nespoznajú on má vlastne šťastie možno ho po celý čas ľúbila najviac ako len mohla hoci nemohla s ním byť
@bloger on má fakt neuveriteľné šťastie, že sa mu mama ozvala, keď má 25 a celé roky keď ju potreboval, bola v kely. Inak predpokladám, že jeho otec nezostal sám, že mal partnerku, ktorej ten mladý muž roky mama hovorí, ktorá mu mamu nahradila a vychovala ho. A zase tu nepíš srdcervúce vety, ako ho po celý čas ľúbila najviac, ako mohla, len nemohla byť s ním. nemohla, lebo nechcela. Čo jej bránilo stretávať sa so svojím vlastným dieťaťom? Svokra? Smiešne. Čo jej bránilo obrátiť sa na súd? Čo jej bránilo kontaktovať ho skôr? Je dospelý 7 rokov. Áno, mama je dôležitá, ale tá, ktorá vychová, nie tá ktorá porodí.
@elizabet173 prepáč snažil som sa rešpektujem tvoj názor pekný deň
Mama je len jedna a ostane v srdci aj ked sa nevideli. Urcite to s nim pohne, aj ked prvotna reakcia moze byt odmietava. Nikdy nie je neskoro, najma na spravne veci.
@anavianavi na niektoré správne veci je už dávno neskoro . Čas sa vrátiť späť nedá . Správne veci sa majú robiť v správnom čase, inak ide už len o dobiehanie nedobehnuteľného .
@21oktober Ja si to nemyslim, ale tvoj nazor ti neberiem.

@lubkavargova1 ako tých príčin môže byť veľmi veľa. To že odišla je vec pochopiteľná že sa nestarala už pre mňa vec pochopiteľná nie je .