icon

Má manžel na toto právo?

maybee
22. nov 2013

Ahojte, zaujímali by ma Vašej názory ohľadom správania môjho manžela, nakoľko sa strácam a neviem určiť už hranice čo normálne je a čo normálne nie je, nakoľko som bola vychovávaná v rodine, kde si vždy muž ženu vážil,tak takéto správanie nepoznám. Až teraz. Sme manželia 2 roky, predtým sme spolu 7 rokov chodili. Nie vždy bolo jeho správanie ideálne, ale veľmi sme sa ľúbili a vždy sa s ním dalo to vyriešiť, vykomunikovať. Všetko to vybuchlo viac menej až po svadbe vo väčšom. Napríklad, spoločný účet. Akonáhle vyberiem peniaze, keď že mám na starosti nákupy, varenie a celkovo domácnosť, manžel má sms notifikáciu, do minúty telefonát s nervami, načo zase vyberám peniaze, kde idem tie peniaze zase oj.bať. Na seba peniaze nemíňam, málokedy si niečo doprajem. Všetko míňam len na domácnosť a nákupy, myslím, že 10e za tri dni na základné potraviny nie je veľa, prípadne iba dokupujem, čo potrebujem k vareniu. Platím šeky cez internetbanking, a on mi po ukončení všetkých platieb napíše správu, že gratulujem, dnes si oj.bala toľko a toľko peňazí. A pritom sú to šeky, ktoré platíme každý mesiac. Ďalej je to jeho komunikácia so mnou... niečo sa ho opýtam, že prečo toto a toto, a on mi odpovie: no na k.kot...alebo nemôže vybrať napríklad mäso z mraziaku, tak hneď sú to samé nadávky do p., k., vravel som ti, aby si to tam nenajeb a popri tom s tým všetkým trieska, alebo buchne päsťou do dverí.
Som dvakrát operovaná laparoskopicky na krvavú cystu. Po tom ako som sa prvýkrát vrátila z nemocnice, a prosila ho, aby mi niečo uvaril, tak on sa radšej díval na počítač na film a musela prísť jeho mama, aby niečo uvarila, nakoľko mne sa veľmi zle stálo. Vyslovene neznáša keď mi je zle, alebo ma bolí hlava a ja si ľahnem. Hneď počúvam ako hnijem a nič nerobím, nie som na nič dobrá. Teraz vo februári som potratila bábätko v 7.tt, a po potrate mi narástla znova krvavá cysta 12x7 cm. Doktor mi predpísal pol ročnú liečbu hormónmi. Manžel mi na to povedal, že koľko akože tie tabletky mienim brať, že on nechce mať 60 rokov, keď jeho dieťa bude mať 30 - ja mám 25 rokov a on o dva viac... že aké dieťa si adoptujeme - povedal to ironicky. Ani si nevie predstaviť, ako to mňa bolí na srdci, keď niečo takéto povie. Tá cysta ma bolieva aj pri sexe niekedy, keď mu to poviem, tak mi povie, nech si nevymýšľam. Náš sex je väčšinou iba o uspokojení jeho, ohľadom mňa sa vyjadril, že jemu sa nechce "hodinu" sa so mnou trápiť 😔
Nadáva mi ohľadom mojej váhy. Áno, pribrala som, a bola som takáto už aj pred svadbou. Mám 80 kg pri výške 170 cm, nemám faldy, mám to tak nejako všetko rozložené, že som skôr žena krv a mlieko. Všetko sa dá povedať taktne, ale nie spôsobom, sa pozri sa na seba ty prasnica, ako vyzeráš, žiadna žena na okolí takáto nie je. Je mi ťa ľúto, vyzeráš choro, schudni, si tlstá a podobne. On je sám o sebe presvedčený, že vyzerá k svetu, že je super a úžasný a včera najnovšie, že je jeden z mála pravých mužov. Toto mi rozpráva s úplnou vážnosťou. A pritom on pribral 30 kg počas nášho vzťahu.V lete som behávala, stále sa prechádzala, schudla som 5 kg, všetci si to všimli, len on mi povedal, že určite som neschudla... Keď ho volám na prechádzku, tak on so mnou nejde. Vždy mi vie povedať, že on by chcel takú 50 kg... A porovnáva ma s druhými ženami.
A v neposlednom rade je to alkohol. Už som to písala aj v inej diskusií. Liter vína za večer sám s tým, že mu mám kúpiť ešte jeden, keby mu nestačilo. 6 a viac pív tiež za večer. Občas niečo tvrdé. A prakticky vždy, keď nejde do práce. Na toto všetko mi povie, že normálne to je, lebo on zarába, robí okolo domu. A s nervami mi povie, že nech mu do alkoholu nerozprávam!
Som vždy v strehu, keď sa ma niečo pýta, dávam si pozor, aby som mu správne odpovedala. Keď mu zle poviem, alebo skomolím slová, začne sa smiať, alebo sa na mňa pozrie ako na debilnú. Začala som zabúdať slová, rozprávam a zrazu mi vypadne slovo a neviem sa vykoktať...
Potrebovala som sa vypísať a prečítať si Vaše názory... ďakujem

kveta
25. nov 2013

@ubolena A co s nim este robis?

hodinaz
25. nov 2013

myslím si, že toto nie je normálny vzťah a s takýmto chlapom by si žiť nemala...určite by som riešila rozvod alebo by som aspoň odišla od neho a možno sa spametá ak nie určite od seba...veď si mladá a môžeš si nájsť partnera, ktorý sa k tebe bude správať ako si zaslúžiš a ako by si chcela...ja si myslím, že pre každého je tu niekto kto mu vyhovuje...a podľa tvojich slov to tvoj manžel pre teba nie je....držím palce

bklaudia
25. nov 2013

Ja by som sa pobalila a odišla, rozviedla a tešila že takému de...lovi som neporodila dieťa... on nie je normálny. Je správanie, alkohol nič...

lilienlukacs
25. nov 2013

Kazda z nas ma doma muza ktoreho by raz za cas rada roztrhla ako hada. Nasi muzi su obcas ufrflany, obcas lenivy, tvrdohlavy, pozeraju futbal alebo idu na hokej dokazu sa cele hodiny rozpravat o sporte. A my sme sa s tymi chybami nejako naucili zit lebo mame svoje muchy tiez. Ked citam to co tu pises ty sama sebe sa divim preco je este tato zena s tymto ukrutnym despotom.????Niekedy sa mi zda ze si niektore zeny zasluzia byt nestastne ked nevidia akeho "hovado" maju doma. Nemame možno pravo zasahovat ti do manželstva a radit ti , ale takto sa k Tebe nema pravo spravat nikto! Zbalila by som poslednu dostojnost ktoru mi este nezobral a odisla by som prec. Urcite na teba niekde caka niekto kto ta bude aj ľubit. Lebo ak je toto laska tak taka "psačia" držim Ti hrozne moc palčeky aby si nasla svoje šťastie!

hodinaz
25. nov 2013

@tomiholjubavi nieco podobne som zažila...len ja som sa chvalabohu za neho nevydala 🙂

deprimovana
25. nov 2013

@lilienlukacs nikto si to nezaslúži, žiadna z nás!!!

lilienlukacs
25. nov 2013

@deprimovana Viem ako to myslis ziadna zena by nemala takto trpier mali by sme byt milovane a obdivovane.. nie takto hanobene.. ale vidis nie kazda ma take stastie..

deprimovana
25. nov 2013

@lilienlukacs no niekto sa musí o to šťastie pokúsiť druhýkrát. lebo naozaj nie sme odsúdené na celoživotné traumatizovanie a ešte k tomu dobrovoľne. len samozrejme niekedy trvá, kým si to uvedomíme...

andrea.m
25. nov 2013

@maybee moja ja by som sa s ním okamžite rozviedla. a mal by si chudák emocinálny uvedomiť že každý chlap ktorý na verejnosti nadáva a ponižuje vlastnú manželku zhadzuje vlastne seba. lebo si ju zobral dobrovoľne. takže ak ti nadáva do prasníc tak bohužiaľ ale vybral si prasnicu dobrovoľne a bez nátlaku. a nič v zlom ale 2 litre vína + 6 piv za večer je ťažký alkoholizmus. ty s ním radšej plánuj rozvod ako dieťa.

silvinuska6
25. nov 2013

A ty s ním ešte stále si ? :-O už dávno by som utekala nemôžeš nechat aby sa k tebe tak správal musí mať k tebe úctu a rešpekt lebo ked je taký už teraz to sa bude podla mna len zhorsovat

monika111111
25. nov 2013

Panebože, utekaj, kým nemáte deti, ako môžeš byť s takým chlapom, ktorý si Ťa neváži? Nebola by som s ním ani minutu. Vidím to, ako začiatok konca. Keď budete mať deti všetko sa len zhorší, a keď budeš chcieť potom odísť, bude Ťa vydierať deťmi. To nie je chlap, je to úbožiak. Utekaj, zakiaľ to máš bez záväzkov.

andy04
25. nov 2013

Čítala som len začiatok.... Mne to pripada ako vymysleny príbeh... Manuál na spoznanie psychologickeho sikanovania a následne vyvarovanie sa podobnej situácie pre ženy ktoré toto čítajú... Nemyslím ze by normálna žena dovolila co len zlomok toho co sa tam opisuje

tomiholjubavi
25. nov 2013

@andy04 priliš vela ludi by si potom vymyšlalo priliš podobne príbehy. kazdej NORMALNEJ žene sa to moze stat, ani sa nenazda. čim viac podobne pripady zostavaju v domacnosti, tym viac dalsich a dalsich zien sa nachyta na uplne rovnaky vzorec. moze sa to stat tebe, tvojej kamaratke, sestre, dcere...zeny s podobnymi manzelstvami predstieraju navonok, ze je vsetko v poriadku...
nenormalnym ženam sa to nestáva, pretože dvaja psychopati v jednej domacnosti nemozu spolu vychadzat.

andy04
26. nov 2013

@tomiholjubavi Vysvetlím... Písať to co píše zakladatelka témy a este sa opitat či manžel ma na to právo ti pripada normálne v dnešnej dobe? Aké odpovede asi očakáva?

jalucija
26. nov 2013

@andy04 andy predpokladajme, ze to nie je vymyslene. Osobne viem pochopit, ze zivot s takym psychopatom ta tak zmagori, ze polozis aj taku nelogicku otazku "ci ma na to pravo".

milan_branik
26. nov 2013

ak mas kuraz a nic ine ti nezostava tak zacni takto....

zruste spolocny ucet
platby cez internet banking nech robi tvoj muz /bude viac v obraze/
nech chodi tvoj muz na nakupy /aby vedel kolko co stoji/.
obcas spomen medzi jeho rodinou,kamosmi ako sa sprava to ho vytoci a nabuduce si bude radsej kusat do jazyka.....

osobne si myslim, ze ak ma taky pristup ako pises vela muzov sa ho nezastane..........

😵 😵 😵 😵 😵

celasapremenim
26. nov 2013

@959touareg velmi malo nasich emocionalnych reakcii a dokonca aj prezitkov je zalozenych na racie, takmer ziadne....
tito ludia potrebuju pomoc a dokonca aj agresori s ktorymi ziju v skutocnosti potrebuju pomoc, ale kultivovanu, nie sa tu radit s "pavlacou", ktorou vy vsetci bez vynimky ste, bohuzial
nikto z vas totiz naozaj nepomoze, nijak, tieto diskusie su UPLNE NANIC

959touareg
26. nov 2013

@celasapremenim kedze mi uz adresujes tvoj prispevok, poprosim o vylozenie a vyznam slovka pavlac...nechapem ho v tejto vete. ze sme pavlacou...... 😕 a preto sa neviem plne vyjadrit k tomu co pises.

maybee
autor
27. nov 2013

Ahojte, ďakujem pekne za všetky príspevky, podporu. Písala som niektorým z Vás IP. Stále toto fórum sledujem, čítam. Všetko viem a všetko som si aj uvedomila na 100%, viem, že ma ničí, viem, že s ním byť nechcem, viem, že chcem odísť, a viem, že aj odídem. Najlepšie to chápu dievčatá, ktoré to prežívali, ktoré sa odhodlávali aj rok. Ja som si toto celé dokázala uvedomiť len teraz nedávno. Asi by som sa aj ja chytala za hlavu, keby som si toto čítala u nejakej inej z Vás, že prečo stále ešte preboha s ním je. Teraz by som ju chápala. A cením si aj názor toho jediného muža, čo tu písal 🙂 Môjho manžela nič nemrzí, presviedča ma o tom, že to ja som chybná, nie on. Že ja som ho vyprovokovala. Keby som nemala okolo seba toľko ľudí, tak snáď tomu aj uverím a definitívne padnem. Ale držím sa hore a veľmi sa teším, keď Vám tu napíšem, že som to dokázala 🙂

denkaajejdeti
27. nov 2013

@959touareg Len pre pána Jána nereaguj na takú "pavlač" akou je @celasapremenim 🙂, lebo sa nám tu celá premení na .....radšej ani nechcem vedieť na čo.
Zakladateľka témy chcela počuť názory žien (podľa @celasapremenim "pavlače") a myslím, že s odpoveďami je spokojná a niekam ju posunuli, resp. utvrdili ju v jej presvedčení, že to nie je normálne a musí to začať riešiť (možno si to vyžiada aj pomoc odborníka, ale to je už len a len na jej rozhodnutí).
Čo @celasapremenim myslela tou "pavlačou" netuším a ani nechcem pátrať, pretože takýchto ľudí mám u r..i.

959touareg
27. nov 2013

@denkaajejdeti no vidis, dodnes nemam od nej vysvetlenie slovicka pavlac.....ono viem co to znamena v skutocnosti, je to priedomie domu, ale preco toto slovicko pouzila na nas - takmer vsetkych tu, ze sme pavlacou......ci to mysli tak, ze nie sme priamo zainteresovani v tom, ze sme to nezazili na vlastnej kozi,ze sme akoby pavlacou-mimo domu-teda mimo skutocneho problemu....neviem. akosi nechapem. a rada by som vedela, aby som sa pripadne k tomu mohla vyjadrit.
vidim, ze ju asi poznas.

959touareg
27. nov 2013

@maybee drzim palce a urcite naber odvahu - odvahu odist co najskor, kym ta to nevtiahne na uplne dno a potom uz nikdy neodides. viem o com pisem. kto nezazil - neuveri a nevie co to je.
napisem ti takto - nikdy v zivote by som sem do tejto temy nepisala, keby som toto doverne nepoznala a nezazivala . pretoze clovek, co to nezazil -nepochopi a moze iba radit, pisat to, co pocul, cital niekde,videl u suseda, u inych ludi. ale je to uplne nieco ine, ako to zazivat na vlastnej kozi. ked citam tvoj pribej a pribehy zien tu co presli tymto peklom je mi zle. zle z toho, ze vsetky tieto osudy su takmer rovnake, ako cez kopirak pisane. a poznam to velmi dobre.

denkaajejdeti
27. nov 2013

@959touareg našťastie ju osobne nepoznám, ale tento typ ľudí nemusím. Chýba jej elementárna slušnosť, empatia a rešpektovanie cudzích potrieb a názorov. S tou "pavlačou" si myslím, že máš pravdu, dalo by sa to takto vysvetliť 😉 . Myslím, že vždy je dobré vyskúšať viaceré cesty (tak ako to urobila zakladateľka témy) - vypočuť názory ľudí v blízkom okolí, nechať sa inšpirovať nezainteresovanými osobami na fóre, prípadne aj navštíviť odborníka.....určite by som to nestavala do polohy - EXISTUJE LEN JEDINÉ SPRÁVNE RIEŠENIE A TÝM JE NÁVŠTEVA ODBORNÍKA. Veď všetky metódy sa dajú krásne dopĺňať a napokon jeden nikdy nevie, čo človeka v problémoch nakopne najviac, niekedy to paradoxne môže byť práve tá "pavlač" 😀 .
Prajem ti krásny deň a neobetuj už viac času na úvahy ako to @celasapremenim myslela.

959touareg
27. nov 2013

@denkaajejdeti dakujem za odpoved.
mas uplnu pravdu. autorka temy pravdepodobne asi chcela pocut aj ine nazory na to, rozne pohlady...ved aj tu jej pisali baby, ktore tym peklom presli a mozno sa zamyslela, mohlo ju nakopnut aj to, ze takmer kazda z nas pisala, nech odide cim skor. bolo tu vela zaujimavych nazorov, pohladov na jej tazku situaciu. niektore z nas to iste prezili ci na sebe, ci na rodicoch, ine nie. ale dobry je podla mna kazdy jeden nazor...moze si vybrat. nie?
ved teraz naposledy co pisala - tak pokial to mysli vazne, tak tato diskusia jej pravdepodobne prospela a nastartovala. drzim jej palce. ma a bude to mat tazke. lutujem ju. aj vsetky, ktore tym prechadzaju alebo presli. lebo psychika je svina a aj ked odisli a uz sa maju dobre -nikdy nezabudnu, to sa proste neda. je to hrozne, ako dokaze jeden netvor v ludskej kozi toto urobit s normalnou, zdravou zenou.

celasapremenim
27. nov 2013

@959touareg
nejake zaklady psychologie by to chcelo ...fakt sa mi nechce, vyhladaj si

celasapremenim
27. nov 2013

@maybee
neboj, to das, to treba postupne sa oddelit od neho...nie vsetkym ludom to ide okamzite, drzim ti palce

dominika_sk
27. nov 2013

Uprimne ? Ty si chora na hlavu ak chceš s takym kokotom decko ! Rychlo preč!!!

959touareg
27. nov 2013

@celasapremenim ty brdo - zvlastne, ze tu psychologiu mam vystudovanu...co som potom na hodinach robila? asi som nebola prave vtedy na prednaske..co uz.

celasapremenim
27. nov 2013

@959touareg
no to teda neviem 🙂 zeby ti nic plzak nehovoril, ked uz mas vystudovanu psychologiu, to aj ja cumim
ale vselijake psychologicky kdekade po skolach robia a kdekade 🙂 treba si dat na ne len bacha 🙂))

maybee
autor
27. nov 2013

@959touareg myslím to vážne 🙂 Už nebudem ani sama seba klamať, že áno, samozrejme, odídem a pritom si myslím niečo iné. Nie, tentokrát viem, čo mám urobiť.

@celasapremenim ďakujem. Áno, postupne. Okamžite sa nedá. A to nie je výhovorka, skutočne.

Ja som taký dosť pozitívny človek, takže verím v krajšiu budúcnosť a v tomto prípade aj na krásne nové začiatky 🙂