icon

Má manželova nechuť k návšteve kostola riešenie?

22. dec 2024

Ahojte, som od malička vedená vo viere, nejdem do fanatizmu, chodím v nedeľu do kostola a raz čas idem na spoveď hlavne na velke sviatky, manzel pochádza tiež z katolíckej rodiny. Ja mám veľký rešpekt voci Bohu, nedovolila by som neísť v nedeľu na omšu len tak a chodiť po obchodných centrách. Stále sme chodievali v nedeľu do kostola, no on už chodí iba občas iba tak nechce sa mu alebo ho niečo nahnevá a nemá chuť. Je to veľmi egocentricky človek, zistijem že ani rodina pre neho nie je posvätné. Peniaze oddeľuje a celkovo u seba je on na prvom mieste. Ma pocit že môže všetko, vyvysuje sa hlavne nado mnou. Mám ho nútiť chodiť do kostola (čo podľa mna nemá zmysel) alebo to nechat tak ? Prosím aby ste mi nepísali hejty a prosím o názor hlavne veriace mamičky

radmila87
26. dec 2024

Ahoj. Skús sa s ním možno v dobrom porozprávať, že čo sa deje....ale presne, tiež by som nenútila. U nás je to v podstate tiež tak, ja do kostola chodievam aj s malým a môj muž ten je v robote aj nedele často niekdy ide, niekdy nie. Teraz už zas dlhšie nebol. Nenútim, musí on vedieť.

barbie2023
26. dec 2024

🤦🤦🤦 stále žasnem ako to majú ľudia pomýlené. To čo ty praktizujes nemá s Bohom nič spoločné.

nurielka
26. dec 2024

Si straaasne pomýlená.. to že chodis do kostola a on nie, nemá s vierou v Boha nič. Riešte medzi sebou iné veci ako toto. Očividne je problém hlbší. "Mám veľký rešpekt voči Bohu" to máš strach z Boha? Keď prestanem chodiť do kostola tak sa niečo stane. Dievča zlaté toto je strop čo som kedy čítala...respektuj druhých a ich názor. Tvoja pravda nie je TA jediná.

lacibo
26. dec 2024

Rozumiem ti..u nas veriacich ludi je konanie úzko späté s duchovným životom..ovplyvňuje aj kresťanské manželstvo a vychovu detí..preto ta trápi, že manžel poľavil v duchovnom živote a uz pre teba nepredstavuje istotu akou by mal byt otec rodiny..druha vec je, co sa s tym da robit..natlakom urcite nic neziskas, skor naopak..ty si rob tak ako.citis chod do kostola s detmi..porozpravaj sa s priatelmi - manželmi z vasej komunity, ktorym doverujes a zver sa im..prijmi ponuknutu pomoc..nebudes na to sama..velmi pomaha aj modlitba v takomto pripade..zver svoje trapenie Bohu, nech On kona..s manzelom sa v klude porozpravaj..pri hlbsom probleme mozete vyuzit pripadne aj pomoc kvalitneho manzelskeho terapeuta, ktorý je sám veriaci ( jedného takého poznám, ak by si napisala sukromnu spravu), urcite nezúfaj, je teraz veľa nástrah na manželstvá, ale vsetko sa môže napraviť a uzdraviť..ale určite to treba riesit a nezatvarat pred tym oči..veľa sily prajem

linduska86
26. dec 2024

Panebože ženská spamätaj sa...
Neznamená, že stratil vieru v Boha ...možno do toho kostola nechce chodiť. Ani sám ani s tebou a ani vôbec.
Možno ho začalo zaujímať niečo iné je to úplne normálne

yoxinka
26. dec 2024

Máš veľký rešpekt voči Bohu a preto sa nebudeš v nedeľu len tak premávať po obchodnom centre??? To čo je za haluz??? Z tvojho opisu je vzťah teba a manžela veľmi, povedzme, zvláštny … ten kostol je váš najmenší problém. Pán Boh normálne skáče od radosti z ľudí, ktorí asbolútne ignorujú podstatu, ale hlavne, že sú v nedeľu v kostole a nie v obchodnom centre. Pomoooc!

danieli
26. dec 2024

Ja nerozumiem preco by ludia, ktori v nedelu nejdu na omsu boli v nakupnych centrach, ja v nedelu dopoludnia peciem napriklad roky rokuce alebo idem s detmi von sa prejst🤯to musim bud kostol alebo nakupne centrum?

maruska.s
26. dec 2024

Ahoj, chápem, ako to myslíš...nútenie by malo skôr opačný efekt. Ja byť Tebou, tak sa za neho viac modlím, Pompejska novena je veľmi silná modlitba...

elisebah91
26. dec 2024

@autor ahoj ak potrebuješ povzbudiť a nakopnúť pridaj sa do skupiny Veriace mamičky tu na MK 😉

sussie1
26. dec 2024

Nenutit. Ak je egocentricky, este sa bude v kostole ukazovat v prvej lavicke, aky je skvely krestan... Skor zapracuj na tom, aby si Ty dala vo svojom zivote seba na prve miesto (po Bohu), inak Ta utlaci... Ked sa on v spolocnom priestore rozpina a Ty ustupujes, hadaj ako to skonci a kto bude na konci troska? Dopraj si, neboj sa povedat nie, a tak dalej ;)

shee11
27. dec 2024

Nemáte v okolí nejaké programy pre manželov? Amoris, Oáza ..prip.pozri nejaké v rodinkove.

krasolienka1
27. dec 2024

Nemá zmysel ho nútiť
Môj manžel ak nechce nejde ostáva s deťmi idem sama

krasolienka1
27. dec 2024

Moj otec do kostola nechodil len sem-tam a dostal sa do neba /v sne mi povedal že už mu je dobre je v nebi/
Myslím si že je to hlavne o človeku ako sa správa
On do kostola nechodil každú nedeľu ale vždy kazdemu pomohol keď sa dalo bol veľmi pracovitý a dobrý človek

majkabambulik
27. dec 2024

Ak si naozaj veriaca tak nedavaj diablovi prilezitost utocit na veriacich ludi cez tuto verejnu pranierovaciu diskusiu plnu hejtov-aj ked si to vyslovene ziadala, aby nepisali hejty. Podla 1ryba tu otravujes inych. Chod do skupinky Veriace mamicky a tam sa ich opytaj co s tym.

yoxinka
27. dec 2024

@krasolienka1
Boh je LÁSKA a podľa toho sa aj správa. Myslím, že mu je úplne jedno, kto bol koľkokrát v kostole. Ide o to, čo majú ľudia v ❤️.

sisska96
27. dec 2024

No a prečo musí tam sedieť každú nedeľu? Ak ty chceš choď a jeho nechaj na pokoji. Môj muž tiež väčšinou ide. Ja iba sem tam, lebo radšej som v posteli alebo varím obed.

322sima123
27. dec 2024

@kvoli velmi pekne ste to napisali

majkabambulik
27. dec 2024

@sisska96 ak lezis v posteli tak nestretnes niekoho kto je skutocne zivy-stretnes ho v evanjeliu, alebo vo sviatosti oltarnej kde je ukryty pod sposobom chleba a vina - kukni si eucharisticke zazraky za poslednych 2000 rokov napr. ked z hostie zacala kvapat krv a pod, a on zivy Jezis ta velmi prevelmi miluje - vsetko co mas ti dava a chce sa s tebou stretnut nielen v nedelu, ale aj kazdy den, pozyva ta na stretnutie s nim, len ty upradnostnis tu lenivost v posteli, manzel za teba urcite prosi, aby si bola stastne, no ked vydychnes, tak sa s nim ty sama bez manzela stretnes, bude aj on chciet byt s tebou na mieste kde je jeho kralovstvo? mozno ze asi nie-ved ty si ho nechcela stretnut tu na zemi... ak ti povie razne oddid! bude to zufalstvo navzdy a cas uz nezvratis.

sisska96
27. dec 2024

@majkabambulik no mne vôbec nechýba. Komu chýba nech je tam za mňa aj každí deň

evkatk
27. dec 2024

Žijeme v 21. storočí, kedy objavy sa šíria míľovými krokmi. Veľa vecí sa prebádalo a najviac toho bolo zameraných na nás, ľudské bytosti a na našu Zem. O vzniku sveta a najmä našej Zeme vieme už veľa a je to aj dokázané. Mnohé objavy najmä z Cernu sa ešte nezverejnili. Obavy, ako na to zareagujú veriaci rôznych vierovyznaní sú na mieste. Určite svet a život v ňom nevznikol tak, ako tomu veria veriaci. Tí veria v to, čo sa vymyslelo a tisícročia podávalo najmä ústne. Mnoho sa toho pridalo tými, ktorí chceli získať absolútnu moc nad ľuďmi a tak cirkvi upevňovali svoju moc. Ak to nešlo, tak aj vraždením nevinných ľudí. Existuje slovenský preklad manuálu, ako dokázať niektorým ženám, že sú bosorky, spriahnuté s diablom a pod. Nazýva sa "Kladivo na čarodejnice" - Malleus maleficarum. Vzniklo a používalo sa u katolíkov. Som už stará, ale toľko hlúposti pokope som ešte nečítala a do konca 18. stor. bola zbožnou knihou. Mučenie a vraždenie, upaľovanie atď. sa považovalo za správne. Samozrejme majetok obete prepadol kvôli jej hriešnej duši cirkvy. Úplný zvrat nastal v tejto dobe, keď sa našli ďalšie tabule starých Sumérov , na ktorých sú popísané začiatky ich civilizácie a tým aj civilizácie ľudstva. Našli sa aj dôkazy potvrdzujúce to, čo je v sumerských tabuľkách popísané. To, čo sa zachovalo ústnym podaním, počas niekoľkých tisícročí sa tak poprekrúcalo, že po niekoľkých tisícročiach, sa úplne skreslene opísali skutočnosti o pôvode človeka. Obsah tabuliek vyvrátil rôzne teórie popísané v minulosti a dokonca od základov aj evolučnú. Každý nech verí v čo chce, nech nevnucuje svoje presvedčenia. Sme v dobe, kedy sa pravda postupne odhalí. Niekto verí v nadprirodzené bytosti, zázraky, tresty zhora,... niekto verí v zdravý rozum. Nerobme z takých hlupákov. Radšej študujme nové výdobytky vedy, ktoré vznikajú na základe dôkazov.

isis234
28. dec 2024

@anna777115 Boh prebýva na Nebesiach. Nie v kostole.
Keď odchádzame z kostola, mali by sme si uvedomiť, že Boh má ostať v nás, pretože naše telo je chrámom Ducha Svätého, ktorý v nás prebýva.
Boží chrám ... Kostol je miestom, kde môžeme nájsť útechu, odpočinok a pokoj ....

mandarinka555
28. dec 2024

Toto už je fanatizmus! Nútiť niekoho chodiť do kostola, ak tam chodiť nechce...Asi má dôvod, prečo tam chodiť nechce, že?

mandarinka555
28. dec 2024

@barborachors A ty si ho svojou "láskou" donútila do toho kostola chodiť. keď nechce?

lacibo
28. dec 2024

@evkatk no toto je "zlatý kliniec" tejto diskusie: veriaci = človek s nízkym IQ a ateista = génius 🤣🤣🤣. Len pokračuj ďalej v štúdiu..😉

anna777115
28. dec 2024

@isis234 Ježiš Kristus prebýva v Bohostanku v kongregovanej podobe. Premeneie oblátky a vína na telo a krv Ježiša Krista sa koná pri svätej omši, keď knáz vyzdvihne hostinu a kalich a povie"toto, je moje telo a moja krv"... Treba, si pozrieť eucharisticke zázraky, ktoré sú svedectvom, že sa jedná o skutočnú ľudskú bytosť.

nurielka
28. dec 2024

@evkatk Evka, škoda im toto písať, idú si svoje, ako papagaje, zmena musí nastať v nich.

evkatk
28. dec 2024

Žiaľ, ľuďom to "papagájovanie" už cca 6000 rokov vyhovuje, hlavne zo zištných dôvodov, no tí psychicky labilní potrebujú oporu v niečom, čo ich vypočuje a neoponuje a dotyční sa nádejajú, že im pomôže (aj to chodenie do kostola). A preto je veľká obava z toho, že ak by sa všetky najnovšie objavy zverejnili, väčšina veriacich akéhokoľvek náboženstva by sa psychicky zrútila, prípadne aj násilne sa snažila presadzovať staré bájky, no nie tie najstaršie, v ktorých je dokázateľná pravda ešte nie sú celkom zverejnené. Najviac nevinných ľudí zomrelo v dejinách ľudstva v nábožensky motivovaných vojnách. A najviac ich zavraždila jediná cirkev za asi 700 rokov. Zamýšľajú sa tí fanatici, prečo museli pre "kacírstvo" a podobne vymyslené dôvody ako spriahnutie s diablom, ... trpieť a byť neľudsky mučení milióny ľudí a tisíce ich za živa upálení? Kto tie krutosti vymyslel a realizoval? No tí, ktorých učenie velebíme a schvaľujeme to všetko.
Ale niet sa čo čudovať, ak prispieva sem niekto, kto nerozumie pojmu IQ a ateizmus a to v dnešnej dobe. IQ nemá nič spoločné so vzdelaním. Je to vrodená ale aj výchovou naučená schopnosť sebaovládania v každej aj v maximálne záťažovej situácii bez prejavov negatívnych emócií, schopnosť v úplnom kľude všetko riešiť. Vysoké IQ majú aj ľudia s nízkym vzdelaním, no v živote sú úspešnejší ako vzdelaní s nízkym IQ. Takýmto sa hovorí "je to slušný človek, rozumný" bez rozdielu na vzdelanie. Nízke IQ majú aj vysoko vzdelaní ľudia s titulmi vpredu aj vzadu, no ich správanie je pohoršujúce. Nedokážu sa ovládať, často sú nervózni, výbušní, nezvládajú ani najmenšiu záťažovú situáciu a nedokážu ju rozumne spracovať a riešiť na úrovni.
Ateizmus je nový pojem a označuje tých, ktorí neveria v boha. Prečo? to sami nevedia, často je to obava zo sankcií trestov božích a pod. Nezaujímajú ich nové objavy, žijú si životom, v ktorom nie sú obmedzovaní cirkvami. Nenazývajú sa ateistami tí, ktorí náboženské presvedčenie menia na základe nových vedeckých poznatkov. Zaujíma ich všetko nové a sledujú všetko, čo už sa dokázalo. Sú to ľudia rozumní, ktorí hľadajú pravdu vo vedeckých výdobytkoch a nie v starých knihách, ktoré sa stáročia prepisovali mníchmi a pridávalo sa do nich podľa chuti všeličo. Ozaj len hlupák môže považovať výšku IQ za vzdelanie, nechápe pojmu ateizmus a za ateistov považuje všetkých neveriacich. Je to zarážajúce, že v dnešnej dobe niekto nevie, čo je to IQ.

isis234
28. dec 2024

@anna777115 ano, ale v kostole neprebýva..

evkatk
28. dec 2024

Aj vesmír je preskúmaný....?

nurielka
28. dec 2024

@evkatk hovoríš mi z duše.. ale niekoho tu presviedčať je zbytočné. Poznám a pohybujem sa tam, kde ty vravíš, tituly pred a za a emocionálne Q na bode nula, vrieskaju po sebe a ego majú vysoko. Chodia do kostola a tvária sa tak, že keď sa vyspovedaju majú po probléme. To, že sa objavy zverejnia na to sa už teším. Robím si prieskumy, a nie som krátkozraká. Je dobré mať rozhľad, nebyť len v bublinke, lebo tu je teplé miestečko a tam je dobre. Ľudia a to väčšina sú už raz takí. Potom to bude už len lepšie. Nakoniec všetko dobre dopadne. Posledná je nádej. 🦄