icon

Má nevesta dochovať svokrovcov?

evica17
23. júl 2022

Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?

blondiee83
23. júl 2022

A ked ide rovno o dvoch, to ani nehovorim.
Dvihat cloveka, ktory je nevladny alebo aj prejde sam, ale tazko sa mu vstava, je vela aj na chlapa, nieto na zenu. Umyvat hovna kade tade tiez nie je med lizat - a co si budeme klamat, v tomto veku ich ledva prinutis na zakladnu hygienu - demecia prinasa so sebou vselico - no zvacsa nic prijemne, s tymto vsetkym treba ratat.
Manzel je ochotny trebars ich prebalovat, ked k tomu pride? lebo ono to nefunguje ako v americkych filmoch, kde je vsetko ruzove.
Pamatam si, ked sa mama starala o svoju svokru a bolo to peklo.

luccija
23. júl 2022

Urcite nie, este, ked mas male deti a pracujes z domu.Predstav si situaciu, ze chces ist von s detmi ci cokolvek vylet, doktor a doma su 2 ludia, ktori mozno o 4 m budu na tom ovela horsie.To, co vymysleli je najhorsie riesenie.Stari ludia potrebuju svoj domov, zvyky, svoj gauc...nemate pre nich ani miesto, zrieknete sa obyvacky, mozu ich rusit deti, budu vymyslat s jedlom...ideal je bud nech zostanu doma a striedaju sa tam ich deti, alebo domov dochodcov kde budu mat lekara, aktivity...
A tvoj muz nemoze rozhodnut o tak zavaznej veci bez teba.Toto moze trvat roky...kolko maju rokov?

jaroe
23. júl 2022

@evica17 poznám aj model, že traja súrodenci platili opatrovateľku po-pi a víkendy si striedali....

kkovacovak
23. júl 2022

@evica17 povinná určite nie si nikoho dochovávať. Osobne si myslím že v dnešnej dobe to už ani tak nejde ako v minulosti. Dnešné deti takto starých ľudí sú stále ľudia v produktívnom veku ktorí pracujú a majú svoje záväzky. Vzdať sa práce, financií nie je také jednoduché ako tomu bolo kedysi. Kedysi sa chodilo pomaly v 50 do dôchodku a nebol problém. Dnes má človek ešte v 60 hypotéku a zostať doma starať sa o starých ľudí nie je len tak. Švagor uvažuje dobre. Hlavne ak majú nejaký zdravotný problém. Nie je jednoduché starať sa o chorého človeka lebo na tom môžeš doplatiť aj ty. Zničíš si chrbát atď. Máme taký prípad v rodine. Trebalo by sa o tom porozprávať v kruhu rodiny

blondiee83
23. júl 2022

aha, az teraz citam, ze su v podstate dost mladi - to uz tak skoro zacina u nich demencia?
Uvedomuje si tvoj manzel, ze oni mozu mat pred sebou este kludne 15-20 rokov zivota? Toto sa velmi doopatrovanim nazvat neda.

derdia
23. júl 2022

@evica17 ahoj v ziadnom pripade nie si povinna ich ty dochovat. A neviete si ani len predstavit co to je... A ani tvoj manzelik. A ak chce nech si ich dochova sam.napr. mne svorkoci pomahali tak ako mi pomahali. Takze tak aj ja pomozem im. Raz za cas, hodina dve. V ziadnom pripade nie stale.. Aj ked by som mala koli tomu problemy v partnertve nie.
A este jedna vec. Ako sa vyssie pise... Volakedy bola prababka, mala 80,babka 60,dcera 40, vnucka 20 a uz cakala dieta. Zili vsetci spolu. Pomahali si. Ci uz raz spravil nieco ten alebo raz ten....ja napr nebudem ziadat od mojci deti aby ma doopatrovali... Modlim sa za to aby som umrela normalne napr v 80tke tak, ze sa nezobudim...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veronika4495
Odpoveď bola odstránená
luccija
23. júl 2022

To su ste dost mladi ludia.Maju uz nejaku diagnozu ci mate len podozrenie?v takom veku este nebyva casta demencia
Mozete mat od mesta opatrovatelku a vecer a noc nech si rozdelia surodenci, alebo budete platit dalsiu sukromne.Je to velmi tazka situacia a este si predstav, ze ako sa kazdemu zmeni zivot.
Este, ked ide o 2 ludi a dalsie 3 rodiny s detmi, svojou pracou.Neviem v akom su stave s cim vsetkym potrebuju pomoc, ale domov dochodcov je najlepsia volba.
Vela ludi to nechce zvolit, lebo co povedia ludia, ze mali 4 deti a rodicia v domove, predsudky ...

evica17
autor
23. júl 2022

@mandzula ako neviem či sú na Tom až tak zle,len ich deti ich už chcú mať pod kontrolou, svokra má už svoje stavy ,psychické problémy (to mala asi aj predtým) a tak s o ňu boja, plus do toho začali problémy s pamäťou a vyhodnotili to ako demenciu začínajúcu. Svokor neni na to až tak zle zatiaľ, ale je fajčiar a lkoholik, teraz už moc nepije . Oni navzájom s nemusia ale ich deti ich chuť brať spolu lebo ak by ich po samom brali tak by to bolo viac mesiacov starostlivosti a menej voľných.
Švagriná má väčšie deti, už 15-6 ročne. Ja polročné a skoro dvojročné. A ostatný švagrovi a nemajú deti. Čiže najviac by sme boli mi zaťažený kedW také malé deti potrebujú starostlivosť

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tayla
23. júl 2022

@evica17 tiež hovorím nie. Tiež som sa nejaký čas starala o babku, lieky, upratovanie, lekári, chodila som k nej na pár hodín, ale pri odchode ma vždy otrasne bolela hlava, tie reči stále dookola, pýtala sa somariny, a k tomu urob toto, urob tamto... Keby sme ju mali doma, asi by som to psychicky nedala a bolo by to kto z koho. Raz cestou na záchod spadla v chodbe a zlomila si bedrový kĺb. Chvíľu bola na ODCH, potom na platenom, tam ju dorobili, dekubity na pätách, nechodila. Jej deti sa zhodli, že najlepšie riešenie bude domov. K dôchodku doplácali každý 50€ mesačne, ale bolo o ňu postarané. Potom niečo predali a doplácali sa z toho. Babka tam zas ožila, začala chodiť. Potom prišla korona a bolo... Očkovanie, mozgová príhoda, ochrnutie polovice tela a babka už odišla... Bez možnosti rozlúčky...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
kamatopo
23. júl 2022

@evica17 no ak je tam taká diagnóza ako demencia tak sa prikláňam k rozhodnutiu švagra čo chce pre nich domov. Ono je náročné v dnešnej dobe starosť s takou diagnózou. V domove je špeciálny personál a aj zdravotné vybavené izby. To nie je o dakej morálke dochovat no o tom zabezpečiť to najlepšie. A striedať po mesiaci domov len preto aby sa niekto zle necítil na svedomí a hodiť zodpovednosť na manželku je dosť sebecké..ja už len skrz to by som s tým nesúhlasila. Ak sa chce starať tak nech na ten mesiac zabezpečí kvalifikovanú zdravotnícku a zaplatí si ju.

miadi
23. júl 2022

@elizabet173 Dik . Ano you este by to mal fajn bez prace popri tom Ved to sa ani neda . Pozeram ze som napisala svagrina myslela som nevesta ( este mi je to slovo cudzie ked maly mà len 2.5r 😅😁) Vobec to nie je fer od jej muza ze takto uvažuje. Nie je to fer k manzelke detom ani k rodicom. Tak nech si to skusi ked si to tak lahko predstavuje vytvorit Taketo životne podmienky pre svoju rodinu ..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
natalienka12
23. júl 2022

@evica17 Tebe tvoj muz povedal, ze ked budu akoze u vas tak sa mas starat ty? Alebo si to len myslis, ze to očakáva?

domiklik
23. júl 2022

@evica17 nie nie si povinná sa o nikoho starať, ale tvoj manžel a jeho súrodenci by mali rodičom zabezpečiť adekvátnu starostlivosť... Sú na to štyria!!

blondiee83
23. júl 2022

@kkovacovak mas uplnu pravdu - kedysi tie zeny ozaj odchadzali do dochodku v relativne mladom veku, okolo 50ky. deti mali uz odrastene, kedze ich mali okolo 18ky, casto byvali spolu s tymi rodicmi, vo viacgeneracnom dome - cize bolo tak nejako automaticke, ze sa o rodicov starali. Plus zivotny styl vtedy a dnes sa neda ani porovnat.
Moznosti boli okliestene - aj co sa cestovania tyka, aj kulturneho vyzitia, aj zazitkov, aj nakupovania - vsak chodili akurat do miestneho obchodu a kulturne vyzitie bolo v miestnom kulturnom dome. To nebolo ako teraz, ze rodiny cestuju, chodia na vylety, dovoelnky, cestuju za zazitkami, kulturou atd. Proste zijeme uplne inu dobu, amme uplne ine zivoty ako nase babky.

evica17
autor
23. júl 2022

@luccija všetko je životným štýlom, moja babka to mala v 69 zistené a ešte v pohode sa v 73 vedela postarať o seba. Ale dr povedala na neurológiu že je to tým že babka nepila vodu nikdy dáko, že tie mozgové bunky odumierali (vypila minimum vody a dve kávy denne). Svokre to zistili že začína ale ona do toho má psychické problémy, že sa zabije a tak ,čiže sa o ňu boja. Svokor píl a fajčí čiže u nich sa nedá hovoriť o zdravo životnom štýle a má to vplyv na to.
A môj dedko druhý má začiatok demenciw a má už 80rokov .

tncka
23. júl 2022

@evica17 no neviem,u nas by toto nepreslo. Je vas dost(surodencov),poskladajte sa im na nejake DSS a vybavene,co si ich budete po mesiaci prekladat ako spinave pradlo? Nakoniec skoncia natrvalo u vas🤷

laurika999
23. júl 2022

@evica17 Starosť bude iba na tebe. Akurát si zničíš zdravie a nervy. A keď vzťahy neboli dobré oni si to ani vážiť nebudú. A nebudú Ťa ani šetriť ...
A čo to je za nápad posúvať ich každý mesiac k niekomu inému ? Starý strom sa nepresádza.

mandzula
23. júl 2022

Ono je problem v nastaveni nasej spolocnosti. Stale je vyvijany tlak na to, aby deti doopatrovali svojich rodicov, no neberie sa ohlad na to, ze sa zvysuje vek, kedy mame deti, kedy odchadzame do dochodku a hlavne sa stalo beznym a casto aj nevyhnutnym, ze za pracou odchadzame na druhy koniec republiky, do zahranicia. Ja osobne nevidim nic zle na tom dat rodicov do nejakeho na to urceneho zariadenia, sama do neho pojdem, ked pride moj cas. Myslim, ze to tak citia mnohi ludia, no boja sa, co by povedal treti sused zdola. Neviem, preco by sa clovek mal vzdat prace, partnerskeho vztahu, casu s detmi, svojich zalub a stat sa opatrovatelom na 24/7, zaroven psychologom, zdravotnikom a nakoniec nepouzitelnou psychickou troskou. Je to neskutocne narocne, preto by to mali robit ludia, ktori sa pre toto doslova poslanie rozhodli, pripadne dany odbor aj vystudovali. Ja mam napriklad jedno dieta, pre ktore som sa slobodne rozhodla a rozhodne od neho necakam, ze sa vzda svojho zivota a bude mi utierat zadok, bolo by to nestastie pre mna aj pren. Dalsim problemom je stav zariadeni pre seniorov a platy ludi, ktori tam pracuju a ktori urcite nie su oceneni tak, ako by mali byt, takze potrva este roky, kym sa system vyladi tak, aby boli vsetci spokojni.

mandzula
23. júl 2022

@evica17 tak po tychto informaciach musim skonstatovat, ze tvoj muz je pekny sebec.

katrin69
23. júl 2022

@evica17 Úprimne, ak potrebujú dennú starostlivosť ako varenie, spoločnosť, nie je problém sa o nich starať. Ale keď už je aj diagnóza väčšia, už potrebujú odbornú pomoc. My sme našu starú mamu už museli dať do domova dôchodcov. A manžel sa vyjadril, že keby on má na starobu na výber, vyberie si domov dôchodcov. Je to dovolenka, kde sa o vás starajú, nemusíte variť, len nedožijete doma. A to je pre tých starých problém.
Chápem, že vzťahy nie vždy sú dobré, sú to predsa svokrovci, a pri výchove detí budú zasahovať. Fakt záleží na vás, či ste ochotná. Keby ste ich mali doma, bude to ťažšie, ale svokrovci by pochopili (možno), že nie ste tak zlý človek a budú vám nápomocní. Ale keby tie vzťahy boli naďalej zlé až horšie a niečo sa stane, môže sa rodina obrátiť proti vám...
Fakt to je naťažko písať, čo je dobré, keď to všetko záleží na VAŠEJ ochote...

diamond007
23. júl 2022

@evica17 tak to sú ešte pomerne mladí svokrovci keď im je 65 a 67 rokov... To môžu žiť ešte aj 20rokov 😑😑😑 ja by som to dala na opatrovateľku. Snáď je na Tom jeden lepšie ako druhý. Brala by som to až v nutnej som prípade a nie že občas zabúdaju

panelacikova
23. júl 2022

@evica17 prečítala som si úvod diskusie (asi 20 príspevkov) a absolútne s babami súhlasím. najideálnejšia voľba je umiestnenie do lepšieho penziónu alebo "domova", kde budú mať nadštandardnú starostlivosť. vieš, ja mám taký pocit, že tým deťom, čo sa chcú o nich starať (čiže muž a jeho súrodenci) ide skôr o peniaze. oni sú asi lakomí niečo prispieť. osobne vidím riešenie v domove-penzióne, starkým plynú nejaké dôchodky, z nich si nechajú nejaké drobné vreckové, zvyšok by šiel na bývanie, a 4 deti keď sa poskladajú, neexistuje, žeby šlo o závratnú sumu mesačne (odhadujem na jedného do maximálne 200-250 eur). za ten peniaz si nenajmeš opatrovateľku ani na 4 hodiny, treba povedať mužovi.

panelacikova
23. júl 2022

@evica17 ach, a ešte niečo. daj túto diskusiu prečítať pánu manželovi, že ho pozdravujeme!

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
diamond007
23. júl 2022

@evica17 toto nie je odkázané na starostlivosť podľa mňa... Pýtali ste sa ich či sú ochotný? Veď si dohodnite tyzden a každý bude navštevovať iný týždeň. Ale toto je na 20rokov starania, ak nemajú dom a zvlášť aspoň jednu izbu pre nich tak by som to neriešila.
Jednu vec ti vytknem, to že ostatní majú strasie deti neznamená že manžel nema právo tiež sa podieľať na starostlivosti. Nelubilo by sa ti to ani keby mali 8 a 6. Ale podľa popisu nie sú ešte odkázaní na pomoc