Má nevesta dochovať svokrovcov?
Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?
necitala som ine prispevky, ale 4 deti sa perfektne dokazu poskladat na opatrovatelku, ktora bude u rodicov byvat a komplet sa o vsetko starat. Tu v Spain je to viac ako bezne, poznam kopec ludi, co takto funguju, opatrovatelky su vacsinou zeny z Latinskej Ameriky, maju zadarmo strechu nad hlavou, stravu+plat, ktory ale nie je taky vysoky, Spanielky to vacsinou nerobia
@katrin69 rozmýšľam, ako jej budú starí chorí svokrovci, ktorým začína demencia, nápomocní. Im bude už úplne jedno, kto je a kto nie je dobrým človekom, ak im začína demencia, nemôžu za to, čo povedia, alebo urobia. Je normálne, že takýto človek obviní toho, kto sa o neho najviac stará, že ho chce otráviť, okráda ho a pod. Nevie už chudák, čo rozpráva
@panelacikova nehnevaj sa ale ak má len nehnuteľnost hodnotu 100tisic, lepšie domovy dôchodcov majú 700€ mesačnú splátku ! Krát dva, a 500€ dochodok tak vydržali by len na domov dôchodcov 9,5roka pre oboch bez iných potrieb, vreckového a pod. Takže nemyslím že sú ľudia lakomi, ale ak budú žiť 20rokov obaja tak už po polke nemajú z čoho platiť na nich.
@diamond007 aká nehnuteľnosť, o čom to píšeš? a druhá vec, radšej by som 20 rokov sa skladala rodičom (všetci ale rovnakým dielom) na domov, než sa už za prvých 5 zničiť fyzicky aj psychicky.
a rátaj ešte raz. nech stojí ich pobyt dohromady 1600 eur, áno? 1000 majú dôchodok. 600:4=150 eur na jednu osobu/rodinu. to je v dnešnej dobe naozaj tak strašne veľa?
plus, porozprávať sa so svokrovcami, ak ešte chápu, že existuje možnosť, že svoj dom/byt predajú, peniaze sa uložia na špeciálny účet, ku ktorému budú mať prístup len oni a nastaví sa z toho účtu trvalý príkaz na tých cca 600 eur, ktoré treba pokryť. ak ich byt stojí hoc len 80 000, tak prvých 11 rokov by deti nemuseli doplácať prakticky nič. až potom by sa skladali. všetko sa dá, len treba chcieť.
jedine, žeby oni nechceli vôbec nikam ísť, ale autorka ako taká NIE JE povinná sa starať o svokru. toto nech si zabezpečí jej manžel so súrodencami.
@evica17 z toho co citam svokrovci vobec nepotrebuju opateru,skor dohlad, a poviem prwvdu ze vzpriecnu babu a hnusnebo deda co sa zeru medzi sebou by som teda u seba nechcela, nieto este svokrovcov s ktorymi nemam dobre vztahy. Nejak sa mi stale zda v pozadi ze surodenci s niecim spekuluju, ci uz s domom, ale o ako ich hodit niekomu na krk. Mame v rodine nieco podobne(myslim psych choru svokru a neprijemneho svokra co sa medzi sebou zeru) a nechcem ich u seba ani na 3hod, len zazeraju, nalada na oslavach ako na kare... no nie ani nahodou. A az by sa manzel musel postarat o nich tak mimo mojej domacnosti, nemam problem zaplatit za to ze neskoncim v cvokhauze.
Kvitujem že si sa prišla poradiť, rozšíriť obzory, zistiť skúsenosti. Je to kruté poznanie že 4 deti sa nevedia postarať o svojich rodičov, ale to iba navonok. Môžete mať obavy čo o vás povedia iní, rodina, okolie. Ale - môže vám to byť naprd.
Vzťahy nemáte dobré
Svokra psychiatricke stavy
Svokor alkohol
Malý priestor
Malé deti
Stále sťahovanie
Muž v robote a ty kmitaj okolo 4 detí
Prídeš o príjem, PN Očr znížená
Náklady enormne zvýšené
Započet do tvojho dôchodku znížený
Každodenný stres
Muž si odíde a žije ako doteraz,
tebe pribudnú ešte 2 osoby k malým deťom
31 dní prikovana na domácnosť
Úplná strata sukromia
A kde je odbornejšie starostlivosť ?!?
PS. Ani povinnosť nemáš doopatrovat v podstate cudzích ľudí
@evica17 No pre mna osobne by to bol velky problem. Nemyslim si ze to bude dobre pre teba, pre vas vztah s manzelom, ani pre vase deti a v konecnom dosledku ani pre jeho rodicov, aby si ich takto synovia pohadzovali ako horúci zemiak z mesiaca na mesiac. Oni ako stary ludia potrebuju určitú starostlivost a zazemie. Toto sa da vyriesit bud domovom dôchodcov alebo opatrovatelkou. A pisem to uplne s čistým svedomím ako clovek, ktory si svoje posledne roky zivota predstavuje v nejakom príjemnom zariadení a nie vlastnym detom na krku. Dufam, ze manzel bude rešpektovať aj teba a vase deti pri konecnom rozhodovani. Drzim palce.
@tenerifka tu to funguje trochu ináč ako v Španielsku, takže to im je na dve veci. Súkromná opatrovateľka berie na hodinu okolo 7 eur, ak by u nich bola 24 hodín (museli by sa striedať), vyjde ti nereálna suma na slovenské pomery
Potrebuju rutinu a stabilitu, nie handrkovat sa kazdy mesiac inde. Mas male deti, urcite by som bola proti tomu nastahovat si do domu 2 ludi s demenciou. Symptomy sa im budu len zhorsovat, budu zabudat zakladne veci, nespoznavat vas, mozu ostat agresivni. To nie je idealne prostredie pre deti.Taktiez oni potrebuju stimulaciu, stabilitu a asistenciu 24/7 preto by som volila domov pre seniorov.
Pokial by sa to dalo, ze to ich zdravotny stav dovoluje, radsej volte denny stacionar - ked nebyvate tak daleko, striedajte sa radsej v tom, kto ich ta zavezie, dovezie. Spytajte sa na mestskom urade v mieste ich bydliska na socialnom oddeleni, ake su moznosti. Niekedy moze pomoct poradit aj ich obvodny lekar. Kamoske pomohla lekarka pre maminu vybavit denny stacionar. A ked sa jej stav zhorsoval, potom ju tam uz davali na tyzdnovky, nedalo sa to so skolakmi. Brali si ju na vikendy.
Ak nie to, skusit od mesta ziskat opatrovatelku + mozno platit opatrovatelku, podla toho, kolko pomoci potrebuju.
A ked uz aj opatrovatelka bude malo, tak dajte sa uz teraz do poradovnika na nejaky domov dochodcov. Ak je u nich demencia, to je velmi velmi narocne. Nik od teba nemoze ocakavat ze zvladnes deti aj starkych - bud budu stradat jedni alebo druhi. neda sa spolocny program robit - co ak sa deti rozbehnu jednym smerom a starki druhym? Za kym sa rozbehnes? Co ak pojdes co ja viem prebalovat starkych a zatial deti na seba prevrhnu hrniec zo sporaka? Toto nemoze niekto realisticky pozadovat. Premyslite a porozpravajte si s muzom taketo kazdodenne situacie, ako by asi riesil, to nemoze od teba pozadovat.
U nas jedna pani je taka, postupne sa jej vytracala pamet, doslova je uplne mimo. Stoji pri dverach, hladi na kluce, v druhej ruke mobil a hovori mi: Mam len toto, zase mi dalil len toto, neviem sa dostat domov. Uz sme nauceni vsetci v bytovke, ze ju pustime, vysvetlime ako funguju kluce, ukazeme ako sa zamyka, odomyka, zavedieme, povieme jej poschodie, resp. ak ide von, radsej nepustime, nech sa nezatula, ako dieta nejako presmerujeme jej pozornost a vratime domov. Co horsie, ona si vodi domov pobudov z krcmy, ti sa na nu nalepia a kolko razy rozmyslam, ci jej aj daco z domu neukradnu... byva u nas aj jej dcera v druhom byte, ta jej vsetko pripravi, vecer ked pride z prace sa postara, ale co si zmysli ta pani cez den... keby ju necha doma zamknutu, ona hadam by sa dala oknom vyliezat.
Muzov dedko mal alzheimerovu chorobu. Stratil pojem o case, zdalo sa mu, ze je mlady chalan. Vystrajal take kusy, ze siel kosit luky, co neboli jeho, na bicykli, co uz 15 rokov na nom nesedel, stveral sa domov cez okno, padol pritom dovnutra doranal sa... a ked ho babka chcela nejako znavigovat, udrzat doma, bol na nu agresivny, nespoznaval ju, nadal jej, velmi tazko to niesla, ked sa cely zivot mali radi a zrazu taky obrat... bohuzial to museli vyriesit tak, ze dali do domova, velmi rychlo upadal, nakoniec bol leziacim pacientom.
Vsetkym surodencom aj ja odporucam poradit sa s lekarom, ako moze ta choroba prebiehat, postupovat, co je pre rodicov najlepsie. A zaroven ako taka vystraha, poucenie - ci to zvladnu, ci su na to pripraveni. Je to velmi tazke, velmi velmi pretazke vidiet vlastnych rodicov, ako zabudnu na vsetko a vsetkych.
A ako to moze byt ked svokrovci a syn z nevestou a detmi maju spoločnú domacnost??? Uprimne sa dost desim co bude o takych 10-20 rokov u nas
@evica17 tak po napisani dalsieho prispevku urcite nie.Psychicky chora svokra, ktora mala asi doma peklo s alkoholikom muzom.A ty 2 mini deti.Ako to vobec mohlo muza napadnut?Ked ma svokra samovrazedne sklony dajte ju oddychnut na psychiatriu trocha ju stabilizuju a zatial nech si muz a ostatni skusi starat sa o otca.Toto v ziadnom pripade, aby mi svokor doma popijal, chodil na balkon fajcit a ja si s detmi nemohla robit co chcela.Ked potrebuju mamu chranit ci kontrolovat docasne si ju zoberte mozno potrebuje zmenit vzduch ta nestastna zena.90% zien ma depresie a uzkosti kvoli muzovi.A ver, ze tymto hadky zacinaku v celej rodine.Kamaratka sa starala o mamu mala tam full servis a babka vyvolavala druhej dcere, ze jej nenavaria, nezoberu na zmrzlinu a ta sa hadala so sestrou.Treba predat dom a dat ich do domova.Niekto tu pisal, ze dva dochodky po 500 eur no nie vsetci ludia maju taky dochodok.A nie vsetky deti maju okrem svojich vydavkov mesacne 200 eur na dotovanie domova dochodcov.A najhorsie je, ked niektori surodenci budu chciet rodicob umiestnit, druhi nie a ci vobec rodicia budu chciet ist do domova, alebo po rodine.Ved nie su nesvojpravni zatial tu nepadlo slovo co chcu svokrovci.
@diamond007 ak u nich začína demencia, môže to ísť veľmi rýchlo, zo dňa na deň človek nevie, kde je. Neviem, či ju majú diagnostikovanú, alebo to len autorka s manželom usudzujú na základe toho, že zabúdajú. Kvalitný penzión za 700 mesačne už asi dnes zoženú ťažko, aj keď po vybavení sociálnej odkázanosti prospieva niečo štát. Potom by im dôchodok aj mohol na pokrytie nákladov stačiť. Deti by sa hádam poskladali, ak nie. Ale naše úvahy sú zbytočné, nemajú obmedzenie na právne úkony, takže ak nebudú chcieť do penziónu ísť, alebo niečo robiť so svojím majetkom, tak je zbytočné o tom polemizovať
Muzovi zaves na krk vase dve deti... nech sa o ne stara vylucne on... Staci aj len pocas dovolenky, nemusi to byt mesiac, ktory ziada on po tebe... Bude mu snad stacit aj par dni, aby pochopil, ze tudy cesta nevede... Ze si takto dodrbe zenu (psychicky aj fyzicky) a celu rodinu, ak jej na starost prida este 2 rodicov...
My sme opatrovali babku 13 rokov mala stareckú demenciu. Starali sa o ňu predovšetkým jej synovia, môj tatino a strýko. Moja mama a my deti sme im pomáhali keď boli v práci. Kým ešte chodila v nestráženej chvíli utekala z domu, keď si už nevedela odomknúť tak sa snažila preliezť plot alebo ujsť cez okno. V dome nesmelo byť žiadne zrkadlo lebo sa s ním neustále hádala a škaredo mu nadávala. Vyhadzovala veci zo skríň, vypila čo ju napadlo (olej, ocot), pojedla čo našla (cukríky na kvantá), nestíhala na WC tak to urobila kde práve bola a niekedy tým aj pomaľovala steny. Každého chlapa, ktorý k nej prišiel zmlátila metlou. V noci chodila po dome a vykrikovala, že chce ísť domov, aby ju pustili. Keď už nevládala na nohy celé noci vykrikovala a nikto sa pri nej nevyspal. Krik detí ju veľmi rozrušoval. Nakoniec ju bolo treba dvíhať, prebaľovať, kŕmiť a dávať jej klistír. Keď babka zomrela tatino skolaboval a zistili mu rakovinu - našťastie sa z nej dostal, ale podpísalo sa to aj na zdraví strýka, musel podstúpiť operáciu bedrového kĺbu.
Ja budem mozno za bezcitnu ale uplne suhlasim s tvojim svagrom. Uz len o jedneho je velka a narocna starostlivost nie to este o dvoch. Ak si chcete vsetci zachovat dobre psychicke zdravie, urcite im najdite pekny domov dochodcov kde sa o nich plnohodnotne postaraju. Ved na navstevy mozete chodit, kazdy tyzden sa mozete striedat. Smutno im nebude, ved tam budu spolu.
@evica17 napadla mi iná otázka. Má zať dochovat svokrovcov?
@0kristina0 babka tam mozno pookreje.Len co viem z pocutia od znamej co vybavovali pre svokru su dost velke problemy podla toho aku maju diagnozu, plus cakacia doba.Dedo tam nebude moct pit ten tam nebude chciet byt.
ak sa neviete dohodnut (prevazanie kazdy mesiac urcite NIE) zaplatte opetrovatelku...a to moze kazdy mesiac platit iny surodenec
Svokor ma alzhaimera a demenciu. Deti, moj muz so svagrinou, honechcu dat do domova. Tak uvaznili svokru snim doma. Je to tam ako na psychiatrii. Svokra uz upada psychicky tiez, vex to davat je nad ludsky vykon. Ze volakedy aj horsie veci ludia museli prezit, ich babka sa tiez musela starat. Fakt smutne, ze odpalia si takto aj mamu. Nechcem sa do nich starat, ale mojim detom som povedala, ze ak mi toto zadru,tak im otca zbalim a mozu si prekonavat storocne rekordy ich prababky.
@zdenin máte ešte relatívne malé deti, o odsťahovaní sa ste neuvažovali? Či ste brali hypo na prerábku? Viem, aké sú ceny nehnuteľností, ale ak nemáte hypo, tak by som do toho išla, lebo aj cena nehnuteľnosti, v ktorej bývate, stúpa, teda vyplatenie mužovej sestry bude tiež pálka, A vieš ako to chodí, vy sa budete starať o svokrovcov, dcéra s mužom prídu na návštevu, budete kmitať ešte aj okolo nich a oni pôjdu spokojne domov.
Opýtaj sa ľudí.ktori svojich rodičov už dochovali... najlepšie pre rodičov je nechať ich v ich doterajšom prostredí.stahovat každý mesiac je somarina.Jedna osoba z rodiny ak môže a chce môže ísť na opatrovateľský príspevok.nie je to až tak málo peňazí.tiez by mala tá osoba disponovať dôchodkami rodičov a podľa možnosti si z nich máličko aj zobrať.Moze to byť niekto kto napr.stratil prácu.pricom nemusí bývať spolu s rodičmi.alebo niekto cudzí z dediny.kto bude opatrovať a vy rodina mu budete doplácať .Tiež odporúčam.aby rodičia už teraz rozdelili svoj majetok.ak treba tak s vecným bremenom.ze dožijú vo svojom dome.
O svokrovcov sa starať nechceš...ok.nie si povinná...o svojich rodičov sa pistarate ako? Máte už plán? Ty a tvoji súrodenci?
@terezka1947 to je presne to isté, len v opačnom garde. Ja by som nikdy nechcela, aby ma môj syn a nevesta doopatrovali, žiadosť do súkromného zariadenia ešte v čase, keď budem schopná reálne uvažovať považujem za samozrejmosť. Ak teda neotrčím brká ešte pred tým.
@birika ak by to bola len pomoc počas dňa, ok, ak bude treba na 24 hodín, je to nereálne.
@elizabet173 :(

Btw mas uplne milne info z coho je demencia. Nema to nic s kavou ani vodou . nie je to zivotnym stylom stat sa moze hocikomu aj tebe ..