Má nevesta dochovať svokrovcov?
Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?
@diamond007 prepáč, ale ja fakt neviem, kde ty žiješ. moja matka a otec, 76 a 79 rokov, obaja celý život nízke platy (robotníci bez maturity), a v súčasnosti sa pohybuje dôchodok tuším matka okolo 420 a otec 480 eur. ja fakt neviem, odkiaľ ty hrabeš tie čísla.
@panelacikova ona je uplne mimo vsade
@panelacikova neviem, sú to dôchodky +-80rocnych ľudí čo sa sťažovali 😀 osobne.
@natalienka12 každý kto má iný názor je mimo 😀 nejdem s davom oviec, to je pravda 😀
@evica17 Dobrý večer. Hovorím z vlastnej skúsenosti - pred tromi rokmi si zobrali moji rodičia do opatrovania otcovu mamu. Mala tri deti. Začínajúca demencia...teda nutná opatera 24/7. Asi dva roky vkuse si ju po mesiaci striedali moji rodičia (moja mama je na inval. dôchodku- keď bola babka u nás starala sa prevažne moja mama) , keď bola u druhého syna, starala sa jeho žena a sesternice. Najmladšia dcéra svoju mamu nevidela už asi tri roky, total nezáujem....
Teraz sa starajú už len moji rodičia, nakoľko druhý syn zomrel a jeho žena už to nezvláda....
Moja rada-ani len netušíte, čo vás čaká, a ešte keď sú dvaja. Nebudú vás spoznávať, budú utekať, nadávať vám, toto všetko sme si s babkou prežili.
Keby nezazijem, neuverim. A ešte ked nemáte pre nich ani extra miestnosť.
Demencia ani nie je stav na terénnu opatrovateľku, tam treba celodennú starostlivosť.
Vyberte im vhodné zariadené, kde sa dobre o nich postarajú, môžete ich navštevovať, brat si ich na sviatky.
Inak vás to zničí a rozhada rodinu....
@diamond007 áno, dôchodky bývali biedne, to je pravda, obzvlášť ozaj starí ľudia ich mali zlé. ale teraz sa to posledné roky dosť navyšovalo a predpokladám, že autorkini svokrovci vzhľadom k veku budú mať minimálne po 450/kus
@natalienka12 oni bývali nízke, ale to je muzika tak pred cca 5-10 rokmi. posledné roky sa to dosť navyšovalo, link hore je za rok 2022.
@natalienka12 ,tiež by som sa nestarala o svokru,ani keby som sa mala rovno rozviesť.bola u nás týždeň a ja som z nej bola na nervy.
@panelacikova áno , tak majú sa mi zdá. Okolo 420 alebo koľko. Akože nie je to veľa aj tak,ale starí ľudí nemajú väčšinou hypotéku a ani nikoho na starostlivosť in seba ,tak oni s tym vyšli ok.
@panelacikova súhlasím s tebou,ale viackrát som písala,že pokiaľ to dg dovolí. Sú dg,kde ten človek nevie o sebe,je agresívny a uteká z domu,ohrozuje okolie,necháva pustený plyn,vymenil deň za noc,atď,atď.
Pretože nie je jediná dg,demencia,poväčšine sú to dg,kde po pár mesiacoch človek zomrie.
Tu starostlivosť a aj isté sebazaprenie si musí kazdy vyriešiť so svojím svedomím.
A stojím si za tým,že doba je egoisticka v tomto.
Pokiaľ mi ľudia slúžia a mám z nich aký,taký osoh,ok.
Akonáhle sa musím v niečom prispôsobiť,či niečoho vzdať,volím radšej ľahšiu cestu a aj si ju obkecam a zdôvodnim. Ok,každý už vie to svoje a má to svoje svedomie.
@terezka1947 aj som na to začala odpisovať, ale povedala som si, že mám dnes málo energie. idem sa venovať sebe 🙂
@evica17 ak sa ti bude chcieť, napíš tu potom, ako to dopadlo prosím. určite nie som jediná, koho toto bude zaujímať
@terezka1947 nečítala som všetko ale starali ste sa o chorého človeka? Moja mamka(už som to párkrát písala sa starala o starú mamu, po mozgovej príhode. Áno tiež nám lekári hovoril ako starká do mesiaca umrie tak ju mamka vzala aby strávila čas v kruhu najbližších. Starka keďže bola abstinujúci alkoholik (cca7rokov nepila) mala už výpadky pamäte, no po mozgovej prihode jej mozog fungoval na 20%, nevedela sama jesť, pit, nechodila, nesedela bola plienkovana, ku koncu aj cievkovana a mala vývody z močového mechúra. Žila rok a pol od mozgovej príhody. Ale teda s tým čo sme zazivali doma to bolo mnohokrát peklo. Nehovorím že vždy, ale mala noci keď celé plakala, alebo kričala.Koľko krát keď niekto prišiel pozrieť nás alebo ju tak im hovorila že sme ju tu zavreli a okradli ju, že ju mama mláti, mala obdobie že hovorila že ju ide zabiť lebo jej dáva lieky, resp.ze jej ukradla dieťa Proste veci ktoré by človek neveril že niekedy bude počuť. O Tom ako sa moja mama zmenila ani nebudem hovoriť. Ja keď bola babka u nás keď som mame niečo s dobrým úmyslom povedala,tak mi vynadala. A podpísalo sa to aj na manželstve mojich rodičov. Po tomto zážitku sme sa s mamou zhodli že, ak by bola v takom stave chce ísť do domovu sociálnych služieb. Nehovorím často praskli nervy aj mojej mame a vykricala starkú, ale to nikdy nepochopí človek, ktorý nezažije. Dovtedy som ani ja neverila že to môže byť také zlé.
@evica17 treba zvážiť či ste ochotná žiť takýto život, mama sa starala o starkú, to že celý rok a pol nebola nikde len sedela doma, keďže ju nemal kto vymeniť(ja som bola tehotná, potom malé bábätko) sa na nej podpísalo. Bolo noci čo sme nespali skoro vôbec, keď kričala celú noc, keď prišiel mamin brat sťažovala sa na nás ako sa zle o mu staráme. Mnohokrát praskli nervy máme a vybila si zlosť na nás (otec nechcel chodiť ani domov z práce) alebo starej mame. My sme sa aj pokúšali ku koncu o DSS ale všade bolo plno, až keď starká umrela tak sa uvoľnilo miesto.
@evica17 Ahoj presne ti poviem čo ťa čaká, popri dvoch deťoch mi dali starať sa o babku ktorá potrebovala starostlivosť nonstop, nikto ju nechcel dať do penziónu. Dvaja bratia a dcéra- moja svokra. Bratia sa ani len neunúvali zdvihnúť telefón, nie ju ešte prísť pozrieť. Tak som sa striedala ja a svokra. Cez noc ona a ja od rána do večera kým prišla z roboty. Robota online, dcéra škola a malý( stíhačka) doma a babka. Raňajky kŕmenie lebo babke sa triasli ruky, lieky wc, stále ma volala, potom kričala z ničoho nič, nadávala, búchala. Starecká demencia v plnom prúde. Obed kŕmenie, nadávanie a ja už len plač, moje chúďa dieťa nevyvenčené, nervózne, zdupačené začne lietať a robiť zle, lebo som nestíhala sa mu venovať. Poobede si babka dala šlofíka a ja som na miesto toho aby som si aspoň chvíľočku oddýchla a nabrala síl tak som sa venovala malému, ale čo človek neurobí pre dieťa. Babka sa zobudila a začal kolobeh, krik, nadávky a beh k nej a k malému. Prišla svokra zavrela som dvere a mala som pokoj. Čo sa dialo počas noci ti len zhrniem, babka behala po celom dome, všade zasvietené svetlo, rachoty treskoty lebo ona niečo hľadá. Sem tam keď som počula že sa otvárajú hlavné dvere, keďže ja spím ako mačka na všetko sa zobudím, som hneď utekala dole, lebo babka si uprostred noci zmyslela že ide do kostola. Takže dom hore nohami. Svokra nevyspatá a zrútená každý deň. Takto som vydržala 3 a pol mesiaca. Od únavy som skolabovala a až keď mi prišla domov sanitka tak vtedy som povedala a dosť, sú traja súrodenci a všetko nechajú na mňa aj keď vedia že ja mám náročné dieťa. V ten deň som obvolala všetky starobince, penzióny a babka do týždňa išla. Ja som to jednoducho nezvládla, moje deti odstrčené a ja KO
@evica17 U nas bola snaha takto sa starat o prababku. Sice si uz nepamatala ani vlastne deti, ale tym, ze stale ju stahovali hore dolu, citila, ze je na obtiaz a snazila sa neraz ujst. Bol to velky problem, clovek ju potom nemohol nechat pomaly ani chvilku samu. Ked uz nevedela ani chodit poriadne, len lezala, sme ju raz nasli hore na schodisku, ked sa jej podarilo za pomerne kratky cas sa vysplhat hore, netusime doteraz ako. Boli sme radi, ze sa nezabila, stacilo by sa raz smyknut, uz bola krehucka, ze vanok by jej ublizil, nieto pad zo schodov. . A to sa o nu starali jej deti, ludia na dochodku, co cez den aj tak nemali privela inej roboty. Vedela, ze nikde nie je doma a je tam len na cas, tak sa snazila dostat sa domov, aby nikoho neobtazovala. Vela ludi sa chce postarat o svojich rodinnych prislusnikov, ale je to nesmierne narocne, hlavne psychicky by som povedala.
Musite sa o tom poriadne porozpravat a ked ty citis, ze to nechces, tak na to nepristup. Vela ludi nezvladne starostlivost o vlastnych rodicov, nieto svokrovcov. Ked manzel chce, nech sa postara on. U nas napriklad pri jednom clenovi rodiny ostala doma jedna dcera a poberala opatrovatelsky prispevok. Aj tak sa to da, len teda to chce velku obetu zo strany toho jedneho cloveka. Len neda sa to tak, ze surodenci rozhodnu, ze nechcu dat do domova, tak nech sa niekto iny stara... Ked chcu, nech sa staraju oni, nech si to vyskusaju, to nie je sranda. A pre starych ani nie je dobre aby sa stale pohadzovali hore dole. Stary clovek nepamata a nechape, ked ma demenciu, ale citi, ze je na obtiaz, ze nikomu uz nijak nevie pomoct, ale sa onho staraju ako o male decko. Potom je nervozny, nevrly. Mladsi co sa on staraju, maju dost a nechapu, ako sa ten dospely clovek moze takto spravat, tak su nervozni a casto neprijemni. Potom su ti starsi o to viac zatati, tvrdohlavi, nervozni a podobne. Malo by to byt nastavene citlivo, ak chcu ich deti naozaj dobru starostlivost aj s ohladom na pocity starych.
A odporucam tebe aj vsetkym ich detom si precitat tento clanok: https://patalie.sk/starecka-demencia-je-jesen-m... . Myslim, ze dokaze velmi pomoct pochopit starych a aj si rozmysliet pristup k nim. Drzim palce, nech sa dohodnete tak, aby to fungovalo.
@elizabet173 mna to uz irituje ked tu Niekto melie o egoizme -ked deti najdu dementnemu rodicovi ustav so specialnou starostlivostou. Mame tak svokru a stoji to dost $ ziadny egoizmus v tom nie je. Vsetci pracuju a ja mam male deti a svokra mi este zdrava nicila nervy. Dalo by sa v dnesnej dobe naopak tvrdit ze je to egoizmus takeho cloveka si nechat doma a neodborne sa onho starat bez izby len prenho bez specialnych veci do sprchy bez kludneho neosobneho personalu ktory ked padne ide domov nacerpat sily. Nie ze opatera je 24h ta ista popri tom tam male deti rušia toho cloveka ( a ten clovek naruša brutalne dynamiku v rodine) len Preto ze ludia nechcu platit drahy ustav. Muz chodil svokru “ uspavat” rok striedali sa tam s bratom kazdy vecer a to svoje deti skoro nevidel.. ale dlhsie sa to nedalo tak robit koli praci a ona si tam tak zvykla.. ze ked ju mame na navstevy ponahla sa spet. Mala uraz zlomila si panvu a vtedy sa jej demencia zhorsila. Ked si Niekto chce doopatrovat rodicov ok nech to robi autorkyn muz., ale chciet od niekoho aby doopatrovala v podstate cudziu ženu je Podla mna egoizmus.
@evica17 podľa mňa nie je až tak úplne jedno aký má vzťah so svokrovcami...
Autorka: A sú to manželovi rodičia, to za ďalšie, on by sa mal o nich primárne starať. A ak jeden syn povie, že on sa o nich starať nebude... Nie je to ok, no ani jemu nikto neprikaze a pritom by to mala byť jeho povinnosť. Už akékoľvek by boli tie vzťahy. Ale vzťahy nevesta-svokrovci... Viem o čom rozprávam... Takže to nemusí byť pre teba až tak samozrejme ak máš manžela. U nás je to vždy tak, že sme spolu ale prednostne rieši a stara sa predsa syn/dcéra o svojich rodičov. Nechápem prečo by si ty mala byť na MD plus robiť a ešte sa starať. Neviem si to úplne predstaviť s ohľadom na tvoje zdravie. A tvoj muž si bude žiť život. Podľa mňa ani tým deťom sa nedokážeš tak venovať, alebo chodit s nimo von a pod. Celý deň musíš prispôsobiť svokrovcov.
@att123 tvoja svokra Asi nie je na tom tak ze jej treba zadok utriet dat na noc plienku nutit ju do sprchy a zeby nevedela kto si. Dat cloveka s demenciou do specialneho zariadenia nie je vykaslanie sa! Vy mate dom s extra vchodom o svokre ani nevies len ked potrebujes pomoc . Mne svokra v zivote nepomohla ale keby aj tak s cistim svedomim mozem povedat ze jej je najlepsie tam kde je. A ked raz na tom tvoja svokra tak bude a ty nemas malicke deti.. je to uz len vasa vec ako sa zariadite len aby si sa nahodou ked pride tvrda realita na svokru “ nevykašlala.” Lebo starat sa o takeho cloveka je fuška a kto nema skusenost .. si to ruzovo predstavuje.
@elizabet173 Presne tak, kto nezažije tak nevie. Ešte mi aj svokra poďakovala, že som to zariadila. Ona chúďa bola ešte mesiac vyklepaná a na liekoch kým sa dala ako tak do poriadku a ešte som zabudla napísať, že aj o robotu som prišla do mesiaca, jednoducho som nestíhala
A čo chcú oni?? Súhlasia s týmto návrhom, raz tam a raz tam??!!
Osobne by som sa nato nikdy nepodujala!! Nikdy. Tak ako to nikdy nebudem vyžadovať ani od svojich detí!!! S mužom sme si toto vyjasnili na začiatku vzťahu. Bol šokovaný, ako jedináčik si myslel že si dochova rodičov, štýlom sak žena sa postará. Noo asi ťažko!! Som sa ho spýtala ci by on dokázal svojej matke utierať zadok osraty! Ze nie. Aha, ale ja áno?! No asi ťažko sorry. Ľudia si to predstavujú veľmi ľahko.
A ešte raz sa budem opakovať. Nikdy by som to nechcela ani od svojich vlastných detí. Nech mi nájdu ústav, či domov dôchodcov a hotovo. Prídu ma občas pozrieť. Hlavne nech si žijú svoj život a sú šťastné.

@terezka1947 nie, doba nie je egoistická, doba je skrátka iná. nerodíme doma (až na natur výnimky), rodíme v nemocnici. nejdeme 2 hodiny po pôrode do poľa, 5 dní sme obsluhované v nemocnici a učíme sa kojiť. nesedíme večer doma pri sviečkach, ale si zapneme svetlo alebo len tak kecáme, ale väčšinou sa pri tom vidíme. teda aspoň my doma. a tak to je aj so staršími ľuďmi. kedysi ženy boli v domácnosti a žilo sa u mnohých viacgeneračne. bolo samozrejmosťou, že žena v domácnosti, poväčšine viacero žien, sú doma, starajú sa o domácnosť (nechodili možno ani rok do nejakej roboty) a okrem výchovy detí im "prischla" aj starostlivosť o chorých, nevládnych, starých ľudí. teraz ženy chodia do práce, čiže okrem domácnosti pracujú, vychovávajú deti a majú možnosť spoločne s ostatnou rodinou zaplatiť rodičom niečo seriózne na dožitie. ja by som toto konkrétne egoizmom nenazvala.
mala som kolegyňu, svätá žena, fakt. dobrák od kosti, veriaca, ale úprimne veriaca, ona vierou žije, aj celá jej rodina, mám ju veľmi rada, je to veľmi dobrá a milá osoba. demencia postretla jej svokru. jej muž spolu s 2 bratmi a spolu so svojimi ženami (podotýkam, že všetky tieto manželstvá majú už dospelé deti, ktoré odišli z domu, nie ako autorka!!!) sa teda chodili k tej matke/svokre striedať. no akože, vydržali to 3 mesiace a povedali si, že ju musia umiestniť. čo tá robila, keby mi to iný hovoril, neverím. ale tejto kolegyni áno. to všetko, čo stará pani povystrájala, poutekala, nože na nich vyťahovala a neviem čo všetko... oni boli komplet vyčerpaní. a áno, pomáhali aj manželky-nevesty. sú taká družná rodina. kolegyňa povedala, že normálne v noci služby. pol noci muž, pol žena. inak sa nedalo. stará pani mala v noci kopu energie. takže po 3 mesiacoch jej vybavili super penzión pre dôchodcov, drahý síce ako čert, ale všetci sa zhodli na tom, že takto to bude aj pre svokru naozaj najlepšie - pod lekárskym dohľadom. chodili ju navštevovať vždy niekto každý deň, čiže pár cca 2x do týždňa. (bolo to cca 50 km od nich). no ona ich ani nepoznala. proste úplne vypnutá pamäť, jedna katastrofa. pobudla tam niekoľko rokov, starostlivosť bola na vysokej úrovni, boli spokojní. potom umrela. čiže aj o tomto je súčasná doba, nielen o egoizme, ako si ty myslíš.