Má nevesta dochovať svokrovcov?
Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?
@evica17 snad to tvoj manzel nemysli vazne. Ak ma tvoja svokra naozaj samovrazedne myslienky/sklony a k tomu zacinajucu demenciu, v ziadnom pripade tento model nebude fungovat. Ako sa vyssie pisalo clovek s demenciu potrebuje stabilne prostredie a denny harmonogram. A nie pohadzovat si ich kazdy mesiac. Tvoja svokra bude skor ci neskor potrebovat specializovane zariadenie kde bude 24h pod dohladom. Mala som pacientov s demenciou. Od nich nemozes nikdy vediet co cakat. Agresivita, zmätenost, nervozita...casto problemy zo zakladnou hygienou...
@evica17 tvoje deti sú maličké.. manžel hodí všetko na teba - starostlivosť o deti, vašu domácnosť a dvoch starých ľudí, ktorých nemožno nechať samých. Pozerám sa na to z pohľadu matky malých detí - napr. náš drobec je tento rok neustále chorý, ešte aj teraz v lete. Ak budú choré tvoje deti, ako s nimi pôjdeš k dr., keď svokrovcov nemôžeš nechať samých? Keď bude potrebovať k doktorovi babka alebo dedko, kde necháš svoje detičky? Moja svokra sa tak starala o svoju mamu s alzheimerom. Svokra mala už po 60 a zdravotné problémy sama so sebou. Babka mala vyše 85. Posledné týždne to bolo s babkou veľmi ťažké, cez deň nechcela jesť, piť, mávala nočné ataky, utekala z postele po štyroch, otvárala vchodové dvere, keď svokra skryla kľúče, kričala tak nahlas a búchala do dverí, že budila susedov, svokra ju sama nevládala dvihnúť naspäť na posteľ, či pomôcť ísť na wc. Ani za svet nechcela dať mamu do domova. V meste vzdialenom od nás 90km bývala sama, tak jej môj drahý utekal pomáhať domov aspoň cez víkendy, zatiaľ čo ja som ležala doma v posteli na rizikovom a so mnou staršia dcéra. Bolo to veľmi náročné fyzicky, aj psychicky. Pri dvoch malých deťoch, ktoré objavujú svet, si to naozaj veľmi dobre zváž.
@evica17 a dalsia vec ...vies ak su stari ludia nahodou budu chciet byt iba u jednych, alebo budu robit rozbroje medzi surodencami.Nepises aky maju rodicia k tomu postoj rozpravali sa vobec uz s nimi o tom deti co planuju co by chceli svokrovci?
Teraz ako funguju este si varia, upratuju, chodia niekam?Ked ich prinesiete k vam budu uplne vytrhnuti od svojich susedov, svojho zivota a pridu do bytovky medzi 4 steny do jednej obyvacky a budu nestastni.Cely den nad tym premyslam ved su este mladi a uz take starosti.Byt kde byvate je koho spolocny ci muzov?
@evica17 tak hádam prvá vec je sa opýtať dotyčných starých rodičov čo by vlastne chceli. Štyria súrodenci a nevedia sa dohodnúť.
Ďalšia vec, to, že ty máš malé deti a švagrina 15 a 6 ročné ešte neznamená, že má menej roboty a starosti.
A treba si uvedomiť, že keby si ich aj mala doma a starala sa, tvoje deti si ťa nebudú pamätať vynervovanú, skôr si zapamätajú samotnú starostlivosť o starého rodiča. Možno sa ti to raz bude hodiť
Ja si nemyslím že môj manžel to myslí dako zle, proste len on nevie čo to obnáša starostlivosť o chorých ľudí. Že teraz je to ešte ok a potom časom ktovie čo bude, čo to bude obnasat.
@diamond007 a áno, máš pravdu, dôchodky sú fakt minimálne, u väčšiny slovenských dôchodcov. A mladí dnes majú hypotéky a iné výdavky, no ťažko to je. Ako ak by som mala platiť mesačné 250 eur tak to fakt nemám pri dnešných cenach. a asi by sme museli popredat nehnutelnost rodičov čo sa zas Neda keďže je to ich a oni nebudu chcieť, prípadne jeden zo súrodencov.
Mojej svokry svokrovci umreli mladí ešte, ona sa hodila pod vlak, on sa upil a jej rodičia ,otec sa obesil a jej mama bola sebestačná a až v 80tke jej zistili rakovinu a do polroka umrela. Vtedy sa svokra so súrodencami dohodli že najmladší dochova a tym pádom zdedí všetko a ostatným súrodencom vyplatí len nejakú smiešnu sumu (5000 eur, za dom a pozemky.) Ale oni vedeli že to už bude len chvíli a tak mali silu to zvládnuť.
Opatrovanie najväčšia drina ťažka starostlivosť, opatrovala so v kuse nonstop dcérku 11 rokov pokiaľ nzomrela.Cas žiaden pre seba poriadne a ked máš svoje deti mala by si čo robiť celý deň nonstop.Veľmi psychický a fyzický výčerpavajuce.A TY niesi povinná niesú to tvoji rodičia ani sa do toho nestraj sú to rodičia tvojho muža ON je ich syn.A nie automatický že ste manželia tvoja povinnosť to neni.A ked budu u vás potrebuješ aj čas pre seba z detmi kde ich dáš ked budeš chcieť ísť s detmi vonku.Budeš ich oboch ťahať zo sebou.A čo peniaze za starostlivosť ved to je veľmi naročne a zadarmo niečo robiť nepoviem rodičov ale nie svokrovcov.Súhlasim na 100percent s názorom elizabet173 že je to veľmi ťažke a naročne.ONI nech si zariadia sami a s mužom by som hodila reč ako si to predstavuje.Teraz si na materskej a pracuješ s domu.A čo v prípade že TI skonči materska budeš možno chcieť ísť prácovať nemyslim home ofice ale klasický každý deň dochadzať do práce.Nikam nebudeš môcť ísť budeš iba s nimi ten mesiac.A zbytočne si zničiš zdravie ked ich budeš dvíhať nadrapovať sa s nimi.Umyvať obliekať, lieky neskôr možno plienky a za nič čo budeš za to dostavať že TY sa o nich budeš starať.Ci pán boh zaplať.A muž sa na tom bude alebo nebude podieľať.A súhlasim aj z názorom že prevlačať starých ľudi po mesiaci je ničom.Vybaviť im penzion a tam platiť.A nie prevažať ich.TY nemusiš nič žiadných svokrovcov opatrovať.Nevieš ake to je ťažke pokiaľ neskusiš a uvidiš to bude veľmi psychický a fyzický vyčerpavajuce.TY nič nemusiš sú to jeho rodičia nie tvoji a zvlašť ked vzťah neni dobrý.A zadarmo by som neopatrovala o tom ani počuť by som nechcela.Aby ja som si ničila zdravie na ukor iných a mala svoju energiu davať zadarmo to ani nahodou.Ani keby TI davali obaja cele dôchodky by som nechcela je to malo za ťažku drinu ktoru musiš každý deň urobiť.
@nurielka ja mám inú skúsenosť ako dieťa.
A vždy som si za to svoju mamu vazila. A možno aj preto som ju nenechala samu a napriek tehotenstvu a neskôr malému dieťaťu som ju prebaľovala a kŕmila spoločne.
Možno práve preto pozerám na život inak.
@natalienka12 o deti nemám problém sa starať, muž pomáha a všetko a tak, ale dosť mi to ponicilo chrbát a už sa teším kedy mladší nebude potrebovať na ruky a že začnem cvičiť aby som ho dala do poriadku. Myslím že ďalšia namáhavá činnosť okolo niekoho by mi už neprospela a odpálila by som si chrbticu úplne. Presne ako vravíš,žena není mulica aby sa ničila, a ešte kvôli kvázi cudzím ľuďom čo majú 4 deti.už sa teším do roboty a aj cas na seba konečne,ak budú v škôlke. Aj z domu robím aby som zbierala prax po škole,keďže po vs som rovno šla na materskú a po 5 rokoch doma by som z odboru vyšla úplne. A ja. Mám dvoch synov, viac neplánujem, ale určite nebudem chcieť aby ma dochovala nevesty, a ani od dcéry by som to neziadala
@terezka1947 neviem, vždy sa to očakáva skôr od ženy , tak ako sa očakáva od ženy že bude s deťmi na materskej.
@sasa1310 to nevravím že švagriná má väčšie deti-menej starosti. Ale predsa len tie väčšie sa vedia obriadit v niečom samé a nemusíš ich strážiť furt. A chodia aj do školy,škôlky a také malé máš doma ( ak by som ostala opatrovať, na jasle by som určite nemala a bolo by mi aj ľúto také malé detičky odložiť do jaslí kvôli starým ľuďom).
@nurielka ako naša babka dochovala svokru svoju a ja si z detstva len pamätám nezvládnu ženu na posteli čo nevedela ani kde je a babku ako ju rieši. Ale že by to vo mne vzbudilo nejaký súcit a pocit že aj ja musím doopatrovat, tak to nie, skôr taký pocit že je to ťažké a nedocenené a dnes je už predsa len iná doba, že inak sa žije
@nurielka tiež nemala čas,bola unavená,atď,atď.
Boli to sekundy materinskej lásky.
@evica17 prečo by sa to malo očakávať od ženy,teda dcéry?zase si zober,že tvoj manzel tiež môže zaujať taký postoj ako ty,pri jeho rodičoch.
Ľahké to nie je.
Doba je iná,viac egoisticka,to máš pravdu.
Ale mali by si sadnúť súrodenci,potom súrodenci a rodičia. A potom si to ešte vyriešiť po rodinách.
Riešenie určite nájdete. Držím palce,nech sa vám to vyrieši k spokojnosti všetkých.
Kebyže ešte aspoň máš nejaký vzťah snimi, ale vy te spolu vôbec nevychádzali?
Tu si treba sadnúť dokopy všetci, nielen súrodenci. Lebo očividne sa to netýka len ich. Aj aj ich partnerov. Pekne že sa dohodnu ked da všetku robotu na ženu. Ako nepoviem keby sa aj on mal k niečomu, ale tu vidím, že manžel nie je na to vôbec nasmerovaný.
Inak,zaujal ma názor mnohých,že by ste nechceli od svojich detí doopatrovamie.
No ani ja nie.
Lenže čo keď vážne ochoriem pred dôchodkom,čo keď mi dôchodok nebude stačiť na nejaký domov,čo keď,čo keď....čiže také silácke reči,čo by sme chceli a nechceli je síce pekné mať,ale kto vie,či nás nečaká osud tých,ktorých sa teraz potrebujeme zbaviť.
Možno aj naše deti budú o pár rokov na fóre riešiť presne toto.
Postarať sa o rodičov je niečo iné ako o svokrovcov, s ktorými navyše ani nemáme dobré vzťahy. O rodičov sa postarám, aj keby čo bolo, ale svokrovci ma nezaujímajú, ako a kde skončia. Som ochotná aj napriek ich nenávisti ich zaviezť do nemocnice, k lekárom, predpísať lieky, ale osobne sa o nich starať, prebaľovať, zdvíhať v noci k nim vstávať, sorry, ale toto robiť nebudem nikdy. Aké vzťahy si kto za života vytvorí s nevestou, také bude mať. Karma je zdarma.
@terezka1947 no keď mi nebude stačiť dôchodok, tak predáme všetky nehnuteľnosti a hádam sa už nejaký domov pre dlhodobo chorých, starých a neviem akých nájde, ktorý si budem môcť dovoliť. Rozhodne nečakam, že budem pendlovať medzi detmi a oni budú mat na krku okrem svojich deti ešte aj mňa. Pri dnešných cenách všetkého vrátane nehnuteľnosti budú radi, ak budú môcť pracovať a postarať sa o svoju rodinu, nieto ešte sa im zavesiť na krk, aby koli mne ešte aj o prácu prišli, keď sú oveľa lepšie riešenia. Posledné, čo by som si priala je, aby ma vlastne deti prebaľovali a mali na krku dementneho človeka… To už radšej eutanazia, ale dementnemu človeku asi nepovolia… kto vie, možno sa aj toho dožijeme …
@sisaka ...vieš to sú všetko naše zbožné želania. Ale kto vie,čo budeme chcieť a cítiť o pár desaťročí.
@terezka1947 ja sa spolieham nato, že sa dožijem vysokého veku bez toho, aby som bola závislá na pomoci ostatných a potom jedného pekného dňa v kľude zomriem, ja viem, som optimista 🤪
@janickacrazy i ja by som tak chcela,ale to asi každý
@evica17 este otázka, to si ich chceš nasťahovať do bytu? Mate na to speci priestor? Budeš sa o nich starať na úkor deti? Lebo.to nie je iba o tom, ze im prinesieš pohar vody ci uvarit obed. Stary clovek.ma uplne imy rezim. My sme u seba mali babku kým čakala ma poradovnik do domova, snáď 2-3 mesiace a to sme už boli veliky. Byvala v izbe, do noci hore, telka na plne gule...
Mate bezbariérový kúpeľňu v prípade potreby?
Atď. Atd....
@evica17 nie, synovia by sa mali dohodnúť na jednom mieste a zaplatiť/zohnat opatrovateľku, alebo domov. Nesla by som do toho, je aj narocne takto posuvat ludi a o tom akp to rezim v domácnostiach poznaci ani nehovorim.
Urobili sme to sctym. Domovom takto (nasa babka nechcela ale ist k nikomu, vedela by fungovať), v klude dochodok, prijem z prenajmu jej bytu stačil na vsetko. Pripadne by sa poskladali synovia bez problemov

@panelacikova zle ratas, neviem ako ty ale ja nepoznám ľudí čo majú teraz tisícku dôchodok.... Ale tak 250-450€ maximálne takže dokopy môžu mať 500-600 maximaaalne 700€. A určite nemusí byť každé zo štyroch detí schopné platiť.
Iba som napísala že tvoj odhad je nereálny, nie že by som to tak neriešila.