Má nevesta dochovať svokrovcov?
Ahojte, moji svokrovci uz nie sú na Tom zdravotne dobre a rieši sa kto a ako ich dochova. Majú jednu dcéru a troch synov. Jeden syn sa rovno vyjadril že on s nimi nič nebude riešiť , že on ich chce dať do domova. Zvyšný traja (Ted aj môj muž ) s tým nesúhlasia a chcú s o nich postarať. Predstavujú si to že rodičia sa budú striedať po mesiaci u každého, a vždy ten jeden sa o nich bude starať. Lenže muž si myslí že ja s nimi budem doma a budem s o nich starať, už potrebujú dennú starostlivosť, a on bude chodiť do roboty a žiť život ako predtým. Ja som s nimi nikdy ok vzťahy nemala, skrz svokrino spravanie a teda odmietam svoj život prispôsobovať im a kvôli nim riešiť prácu a iné. (Dá sa mi robiť aj z domu.muz však robí v rodinnej firme aj so sestrou). Som je povinná vždy žena (či už je to nevesta alebo dcéra) sa starať o rodičov tak ako len žena ostáva na materskej ?
@evica17 ja by som ta este upozornila, ze ak svokrovcov budete chciet dat nakoniec do domova dochodcov , ktory NeBude sukromny, teda bude statny, nesmu vlastnit ziadny nehnutelny majetok, inak ich nevezmu. A teda porozmyslajte o tom cim skor, pretoze v momente, ked na starecku demenciu/alzheimera budu mat psychiatricku diagnozu, uz vam ich do bezneho domova nevezmu (len do specialneho, a tam je cakacka mesiace az roky). Presla som si tym s mojou svokrou, starala sa o nu pri 2 malych detoch 10 rokov az pokial uz to nebolo doma zvladnutelne, a slo to ozaj do uplnych extremov. Popri praci. Ti ktori vedia, pochopia.
@miadi presne tak, uplne s tebou súhlasím! Ziadny egoizmus, nájdeš domov kde majú profesionálnu starostlivosť.
@evica17 este ma napadlo, mate teda ujasnene, kolko sa mas starať o jeho rodičov? 1-2-5-10-20 rokov? Budeš doma, nezamestnaná, bez príjmu? (Nepýtam sa ci sa mate tak fajn, ale aj toto treba brat do uvahy).
24/7 budeš pri nich? Kto sa ti bude starať o vase deti? Ich nemozes nechať s takou diagnózou a ist napr.von s deťmi. A este v byte?
Ja som teda bola vychovana vo všetkej úcte k starším, ale po skusenosti s našou babkou (a to bolo "len" 3 mesiace a bola relatívne OK!) som mojej mame povedala ze toto nech naozaj odo mňa necaka. A vieš co, sama mi povedala ze ani nechce. Su 4 súrodenci, nech sa paci, nájdite im DD, kde budu pekne spolu a postarajú sa o nich. Ver tomu, ze to je to najlepšie, čo pre nich môžete urobiť.
Ja som sa pomahala aj kamarátke starať o jej manžela ktorý mal alzhaimera no po 2 rokoch zomrel ale povedala mi že ak by sme jej s priateľom nepomohli tak že zrejme by zomrela skôr než ON.Majú dve vlastne deti ani zaujem absolutne.Ked niečo im povedala dcére že potrebuje ich otec tak povedala že ja mám s tým skúsenosti nech mi zavola.Ani k lekárovi s nim neboli ochotný zajsť autom nič.Preživali sme s priateľom s ňou.Plienky doniesť, lieky umyť okupať.Kričal v noci nepoznal ju nádaval jej.Potom bol ako male dieťa.Peklo za tie dva roky.Mojej kamarátky mama bola chorá na alzhaimera a vzali ju do súkromneho centra do Piešťaň.Tam je to čisto len na to zamerane.Pálka každý mesiac poriadna ale odborný personál.Nič jej nechybalo ale bolo to peklo na zem pokiaľ bola doma má 3 súrodencov TY o mamu nejavili žiaden zaujem na všetko bola sama s dcérami a svojim druhom ináč sama by to nedokazala zvladnuť. Je ťažka doba musia pracovať dvaja ked je hypotéka nemôže si dovoliť jeden ostať doma A peniaze za opateru ked sa to vôbec d anazvať mzda čo je úplne smiešne.Kto neopatroval realne nemal to doma nikdy tak taký nikdy nepochopi čo je to sa starať.To môže napisať len taký kto to realne zažil.A je jedno či sa opatruje dieťa alebo dospelý rodič vždy je to veľmi ťažke psychický a fyzický.Tvoj manžel nevie čo to je aka drina.Veľa ľudi mi povedalo ked som mala postihnutu dcérku že je to ľahke sa o ňu starať no nebolo vôbec.Je to ťažka drina po jej smrti mi ostali ťažke zdravotné následky zo stresu ktoré si ponesiem dokedy budem žiť.
@elizabet173 ved ano, sukromne sa daju pomerne rychlo- aj do 2-3 tyzdnov niekde, ale sumy na zapadnom slovensku zacinaju na 950€ za mesiac a osobu. ja som pisala o statnych.
Na financovanie ústavnej starostlivosti sa dá prispieť z predaja nehnuteľnosti.
@elizabet173 Ospravedlňujem sa, nevedela som, že tam je zapletená demencia. V tomto prípade je lepšie, nech idú do ústavu. Tam máme aj starú mamu, žiaľ, už vo veľmi pokročilom štádiu demencie a s ďalšími diagnózami. Tuším je 7 stupňov, tak ona by sa mala nachádzať asi na 5stupni... Je iné, keď dôchodcovia so začínajúcou demenciou, ktorí ešte vnímajú svet okolo ako dôchodca, ktorý je ležiaci... To je fakt rozdiel...
Pre človeka s demenciou nie je vhodné ani sťahovanie, môže sa zrýchliť - zhoršiť stav demencie. Keď už je "pomätený", teda u našej starej mamy sa to prejavuje tak, že ona je trvalo ležiaca a hovorí, že bola na výlete, je dobre prejavovať city - dotykom. Vtedy sa akoby ten človek vracia späť. Naša už je dva mesiace preč z domu. S demenciou žila roky rokúce. Možno aj 15 rokov, len teraz sa jej to straaašne zhoršilo, lebo má aj iné diagnózy, ktoré ju skolili a dostali do kómy (ale len na niekoľko hodín). Odvtedy je zmätená, a každý presun spôsobuje, že je nejaký čas agresívna na doktorov. A to si prešla z interného, do liečebného ústavu na Zobori a potom do domova dôchodcov... A tá nepríjemnosť sa predlžovala.
Ani si ten človek neuvedomuje, aký vie byť zlý, ale i napriek sporom a ťažkostiam, ktoré s takýmto človekom prežívame, je preňho najlepšie byť pri ňom a aspoň troška prejaviť lásku...
Baby ďakujem za skúsenosti a rady. Mužovi som navrhla že môže na materskú,ja pôjdem do práce, a môže sa oň starať každé tri mesiace o rodičov. Že sú to jeho rodičia, že on si to má riešiť. Že ja viem že to nedám, že deti nás potrebujú a ani nebudeme vedieť sa starať o starých ľudí s demenciou,že zatiaľ je to relatívne ok ale vo bude za polrok napr ? Že radšej nech sa so súrodencami poskladajú na ten domov, dohodnúť sa na predaji bytu a z toho to z casti financovať. Aspoň zo začiatku, a keď budem pracovať na plný úväzok tak budeme mať aj financie na to aj my, ako teraz cez matersku to je zlozitejsie .Tak som zvedavá čo vyrieši so súrodencami. Myslím že nebude súhlasiť aby sa staral aj i deti a aj o rodičov, keď ho nechám samého s deťmi a vrátim sa domov ,koľkokrát mi vraví že je rád že sa stihol vôbec najesť a obriadit deti a bordel je vtedy značne.
Ale sa aj bojím, že ak sa predsa len rozhodnú že sa budú o nich starať, že nám to zničí rodinu. Deti budú stradat,a že ani my to neustojime ako manželia,podľa toho čo ste písali. Každopádne deti by som mu nenechala, starala by som sa o ne a po večeroch a nociach pracovala.
@elizabet173 musia súhlasiť aj s umiestnením v zariadení, čo tiež sa môže stať, že nebudú.
@evica17 nuž, vždy všetko musí byť o dohode. Teraz som už stratená, ale svokrovci vás, alebo teda svoje deti, požiadali, aby ste sa o nich starali? Z mojej skúsenosti, každý starý človek chce dožiť doma, vo svojom a nech sa onho stará rodina. Platí to pre mojich starých rodičov, rodičov, aj rodičov všetkých mojich známych, kolegov. Majú problém prijať aj opatrovateľku.
Pokiaľ nie sú zbavení svojprávnosti, prípadne nemá niekto z deti od svokrovcov podpisanu generálnu plnú moc a oni nebudú chcieť, do penziónu sa nemajú ako dostať.
@elizabet173 písala som o svojej skúsenosti, viem, že ty píšeš, že tam plánuješ ísť.
@elizabet173 je to podmienené okolím, tu u nás nič také ako luxusné zariadenie neexistuje, len "lepší " a "horší " domov dôchodcov.
@elizabet173 aj ja poznám veľa takých seniorov, teda poznala som, neďaleko mojej práce ( knižnica) bol úplne bežný veľký DSS. Seniori v drvivej väčšine tam išli z vlastného rozhodnutia, krátko po nástupe do penzie ale aj neskôr, chodili si požičiavať knižky takže po čase sme mali veľmi priateľské vzťahy a vedela som priamo od nich ich osudy. Žili aktívne, spolocensky, ak chceli súkromie tak 3 dni ani nos nevystrcili, mali zdravotnú asistenciu v prípade potreby, a časom keď sa stav zhoršil mohli prejsť do lôžkovej časti. Atď. Aj moja kamoška pracuje v inom DSS a tiež ma takéto vedomosti