Má význam ostať vo vzťahu kvôli deťom?
Ahojte
S partnerkou sme spolu uz 6 rok. Mame spolu 2 krasne deti.
V lete sme prekonali krizu ked som sa dozvedel o jej nevere.
Aktualne mam pocit ze ma uz nelubi a ze je so mnou kvoli peniazom.
Rozpravat sa o tom nechce. Odbije to tym ze posli peniaze a neries to.
Neviem co mam robit. Stale ju lubim ale ma to vyznam zotrvat vo vstahu kvoli detom ?
Dakujem
@celasapremenim Súhlasím s Tebou, že v prípadoch "normálnych" párov je manželská poradňa úplne na mieste, aj keď ja väčšinou takým párom odporúčam radšej niekoľkých konkrétnych súkromných psychoterapeutov, lebo tam mám väčšiu istotu, že im to pomôže. V štátnych psychologických poradniach už veľa kvalitných psychológov na bežné partnerské problémy neostalo. Tí dobrí šli do súkromného sektoru.
V tomto prípade je niekoľko red flagov:
Toxický partner sa cíti oprávnený očakávať, že záchranu partnerstva má odmakať len obeť.
Toxický partner sa cíti oprávnený po nevere žiadať auto.
Toxický partner sa cíti oprávnený ignorovať pocity svojho partnera. Osobne ma zaujala poznámka zakladateľa, že je tak zničený, že už ani v práci nepodáva dobré výkony. Domnievam sa, že partnerka jeho zničenosť vidí a aj tak to nerieši. Chýba jej súcit? Chýba jej empatia? Robí to zámerne, aby ho ničila?
Toxický partner sa neospravedlnil za neveru. Oni sa totiž neospravedlňujú nikdy a ak áno, je to len také akože-ospravedlnenie, kde rovno hodia vinu na druhého.
Takže len v tejto verejnej téme je niekoľko znakov, ktoré vzbudzujú podozrenie, že ide o toxického partnera.
A mimochodom je tu aj jasný znak, že pisateľ nie je narcistický psychopat: priznal svoje chyby. Napísal, že jej klamal. To narcisi nedokážu.
@celasapremenim No mne pride, ze ked nevieme preco k nevere doslo a co u nich nefunguje a preco ten vztah skoncil tak ako skoncil, tak nemozme radit. Mne pride, ze tu tie rady a diagnozy dava kazda z brucha, len podla svojich skusenosti a toho co prezila, ale to neplati univerzalne.
@celasapremenim nezapodievam sa tým, že ľudia verejne píšu o sebe do tém a majú aj fotku. Je to každého zodpovednosť. Samozrejme, že sa často pozastavím nad tým alebo nad určitými témami. Dlho som nechápala, že akého ducha riešia, alebo že zas je spln v Košiciach, kým som neprišla na to, že to je dáka klinika. Ale mne samej tu pomohli často príspevky, ktoré som si len čítala a som za ne bola rada. A takto to je v akejkoľvek téme. Ty si toho názoru, že v tomto prípade sa oplatí bojovať. Možno práve táto Tvoja rada pomôže úplne nikomu inému ako komu bola určená. Ja si to v tomto prípade nemyslím.
A čo sa týka mojich záverov. Mňa ak niečo nezaujíma, alebo si myslím, že ľudia majú svoje problémy riešiť s odborníkmi, tak nechodím do takých diskusií. To je môj postoj. Mám tu obľúbené skupiny, prečítam si nejakú diskusiu, ktorá ma zaujme a ostatné ignorujem.
@celasapremenim A ešte čisto teoreticky k otázke, či sa dá zachrániť konkrétne vzťah s narcistickým psychopatom. Dá. Ale aj po záchrane vzťahu má človek dve istoty: že ho partner jedného dňa podrazí a že vždy bude hľadať lepší zdroj výhod. Čo mi pripomína ďalší red flag: toxická partnerka bola unesená milencom, lebo ju pozval na loď. Ona neoceňovala jeho vlastnosti... že sa s ním môže dôverne porozprávať... ona oceňovala luxus.
@celasapremenim Vidím, že sa márne snažím Ti to vysvetliť.
@stella333 ale na to treba snahu oboch. Z toho čo on o nej píše, jemu na vzťahu záleží viac a jej asi ani nezáleží. Nechcela s ním o tom čo sa stalo ani komunikovať. Podľa mňa treba mať schopnosť rozlíšiť, kedy sa na vzťahu oplatí bojovať a kedy nie. On bol podvedený. Ona by mala prejaviť aspoň nejakú ľútosť. To je podľa mňa prirodzená reakcia u normálneho človeka. A s tým, že by sa nejako snažila komunikovať čo ďalej. A nie: nerieš a plať.
@celasapremenim K deťom narcistických psychopatov. Deti vďaka narcistickému rodičovi neuveriteľne trpia. Nepoznám prípad, kde by deti neboli narcisom nejakým spôsobom týrané. Poznám niekoľko prípadov, kde narcis zabil dieťaťu domáce zvieratko. Poznám prípady, kde narcis ubližuje dieťaťu, aby ublížil expartnerovi. Sociálka má na háku, že dieťa je trápené hadom, aby narcis mohol pri odovzdávaní dieťaťa s marlborkou v hube prehodiť, že mu nestačí výživné na jedlo pre dieťa. Poznám prípad, kde polícia nepovažuje týranie chladom za týranie. Že dieťa je vďaka tomu doslova permanentne choré po každej návšteve u narcisa? Who cares...
Takže v takomto prípade je pre deti bohužial požehnaním, ked sa narcis na ne vykašle... A to som fanúšik striedavky...
Ešte k deťom, ak to tu číta nejaká obeť: veľmi odporúčam pre deti psychoterapiu na uvedomovanie si, že dieťa nie je zodpovedné za zlé nálady narcisa... Už štvorročné deti sa to dokážu naučiť pomocou terapie hrou.
A dôležité je deti narcisa povzbudzovať v tom, aby vedeli mimo narcisa prejaviť svoje želania, túžby, pocity... aby neostali ako zlomené ustupujúce spoluzávislé trosky toho, čím mohli bez narcisa byť.
@charity klid, ja uz si robim iba srandu, to bolo z mobilu, tak s chybkami...ja inak ziadneho narcisa ani nepoznam popravde, tak mi to pride ako dost specificky pripad na vypichnutie...preco vlastne hovorime o narcisovi? :D
No, pozri my chapeme, ze pracujes s takymi ludmi, ale zase v kazdom vidiet narcistickeho psychopata????? Neberies trosku svoju pracu mocno vazne?? Žienka nebeska, nauc sa byt nad vecou a odputat sa...lebo po case aj ty budes zrela na terapiu...predpokladam, ze ako profesional mas pravidelnu superviziu, ci?
A zase, cim akoze mala byt unesena??? To, ze zazila trosku luxusu??, uprimne, ked jej chlap je nejaky drzgros a odrazu zazila nieo take "free", tak sa vobec nedivim ze podlahla. Uprimne, keby videla to co ja vidim kazdy rok v Monacu a Sain Tropez, ze ake lode maju tam "elita" no to by capla na rit..ale ze uplne.
@celasapremenim Lebo ma to baví. 😉
@lubkavargova1 Ja som v Monacu na jachte na riť pred miliardárom nepadla... Asi som divná. 😀
@celasapremenim zabudla si na to najdolezitejsie: ze sme aj mlade 😀 😀
@lubkavargova1 Nevidím v KAŽDOM psychopata. Len upozorňujem na to, že tento pár zaváňa nerovnoprávnym rozložením práv a že je tam viacero znakov toxického vzťahu. To snáď môžem. A ocenila by som, keby ste už upustili od ironických poznámok na moju adresu za to, že ponúkam iný pohľad než na aký ste zvyknuté.
@charity vidis, a pointa ti uletela....chcela som povdat, ze taka zena, ktorej chlap nedopraje financnu slobodu, nema sajnu o hodnote peniazkov. V pripade, ze j ten chlap drzgros, tak ta zena tuzi po financnej slobode. Dusi to v sebe, ale pride moment, kedy doslova vybuchne a odnesie si to taky clovek co staci ze jej kupi nejaku drobnost, alebo hoc aj vylet...letenka...jachta...uz je ako je: je z nej trofej ktoru si niekto ziskal...a ona s potom prebudi a zisti, ze doma ma velky pruser...
No dobre, tak nech je kazdy cvok. OK, ja ti to neberiem. Ale uznaj, ze zatial kazdeho co si hodnotila skoncil ako narcisticky psychopat. Akoby si inu diagnozu ani nepoznala a pritom psyhopatologia ma tolko krasnych diagnoz ze je radost vyberat 🙂 🙂 🙂
@lubkavargova1 Zvláštne, že to hovoríš. Pamätám si, že som prispievala aj v témach o parafrénii, depresii, úzkosti, patologickej žiarlivosti... Píšem to asi piaty raz: nevidím v KAŽDOM psychopata.
@lubkavargova1 nie nemyslím si nic take, len skutočne sa mi mozog zastavuje nad niektorými komentármi. Pýtam sa samej seba je toto vôbec možné ? Ako vidím je. Nevadí o to menej sa čudujem tomu svetu vonku. Do bodky súhlasím s @celasapremenim a aj s tebou a ešte pár ľudmi, ostatne je pre mna mimo moj pochop, trosku preexponované.
@bumbac05 určite nie...sám si napísal, že je s tebou kvôli peniazom...