Majú starší ľudia predstavu o dnešných cenách bytov?
Ahojte,
mám taký pocit len ja, alebo naozaj staršia generácia (50-60 roční) vôbec netuší, ako VEĽMI drahé je dnes bývanie - minimálne kúpa bytu?
Mám cez 20, bývam v nájme a už som unavená z toho, ako je mi stále dávané najavo, že nemám nič vlastné - zatiaľ čo oni majú 3 izbový byt za 8000 slovenských korún a chalupu za 25 000 slovenských korún. Bohužiaľ, nemám našetrených 20% z ceny nehnuteľnosti - čo predstavuje tak 20 000€, ani bohatú rodinu, ktorá by pomohla.
@zuzana76 Slobodní dostávali garsónky alebo 1izbové byty. Rodina s dieťaťom čakala na 3 izbák nejaký čas či už u rodičov, v podnájme, alebo v podnikovej ubytovni, ale tá ubytovňa bola v zásade 2-garzónka. No neber to.
@andrea2667 tak moji rodičia dostali dvojizbak s jedným dieťaťom a aj svokrovci, jedine teta dostala školský byt trojizbak maličký, vymera ako dvojizbak
@zuzana76 Slobodní dostávali garsónky alebo 1izbové byty. Rodina s dieťaťom čakala na 3 izbák nejaký čas či už u rodičov, v podnájme, alebo v podnikovej ubytovni, ale tá ubytovňa bola v zásade 2-garzónka. No neber to.
@andrea2667 tak moji rodičia dostali dvojizbak s jedným dieťaťom a aj svokrovci, jedine teta dostala školský byt trojizbak maličký, vymera ako dvojizbak
@zuzana76 Ach, čo by dnes niektorí dali za takúto možnosť!?
@andrea2667 ale ja som si trojizbak veľký kúpila s manželom ako 24 ročná, takže Dakujem, nepotrebujem zadarmo, štátny a nájomný. Chcem mať niečo vlastne. Ale ako píšem, pre určitú skupinu ľudí (chorí, starí, deti z detských domovov) by malo existovať dostupnejšie bývanie. Mladi nech si zarobia, tak ako sme si zarobili aj my a nech nechcú hneď všetko pečené rovno do úst. Kľudne nech aj bývajú v nejakom dostupnom bývaní, ale len určity čas. Ale o tomto nie je táto tema. Táto tema je o tom, že ako 50tnicka neviem kolko stojí bývanie. Presne viem. Stalo nas nemalé peniaze 2x. Nič som zadarmo nedostala a ani nechcem. Chcem si naň zarobiť.
@andrea2667 ale ja som si trojizbak veľký kúpila s manželom ako 24 ročná, takže Dakujem, nepotrebujem zadarmo, štátny a nájomný. Chcem mať niečo vlastne. Ale ako píšem, pre určitú skupinu ľudí (chorí, starí, deti z detských domovov) by malo existovať dostupnejšie bývanie. Mladi nech si zarobia, tak ako sme si zarobili aj my a nech nechcú hneď všetko pečené rovno do úst. Kľudne nech aj bývajú v nejakom dostupnom bývaní, ale len určity čas. Ale o tomto nie je táto tema. Táto tema je o tom, že ako 50tnicka neviem kolko stojí bývanie. Presne viem. Stalo nas nemalé peniaze 2x. Nič som zadarmo nedostala a ani nechcem. Chcem si naň zarobiť.
@zuzana76 Ach, čo by dnes niektorí dali za takúto možnosť!?
@andrea2667 ale našťastie nežijeme v socializme. Nech je viac nájomných štátnych bytov, ktoré ale nemôžu prejsť do vlastníctva užívateľov.
@zuzana76 Tak si tiež myslím, že vždy tu budú ľudia, ktorí prepadajú sitom z rôznych príčin a zďaleka nie všetci si to zapríčinili lajdáctvom. V prvom rade pre nich by malo byť dostupné nájomné bývanie. V druhom rade sú tí, ktorí nepotrebujú za každú cenu vlastniť, alebo potrebujú čas, kým si na vlastné zarobia. Aj pre nich by mala existovať možnosť nájomného bývania za rozumnú cenu. Trebárs už len preto, aby sa zodpovedné rodičovstvo neodkladalo na poslednú chvíľu, lebo to má obrovský celospoločenský socioekonomický dopad. Pílime si pod sebou konár.
@tilly Zase si pozerala seriál, však? Lebo ja som v roku 1985, keď som mala 18 rokov, kupovala chladničku takto: prišla som do obchodu a vybrala som si na pôžičku jednu z dvoch značiek. Calex, alebo Minsk. Práčku tak isto. Tv som kúpila na inzerát, lebo majiteľ chcel lepší, väčší.
@andrea2667 nie, pamätám si, ako sme kupovali TV, chladničku, práčku, sedačku apod my...
@andrea2667 nie, pamätám si, ako sme kupovali TV, chladničku, práčku, sedačku apod my...
@tilly Hádam chceš povedať že zavádzam? To nemyslíš vážne!
@andrea2667 Mýliš sa, pred rokom 1990 nemali byty všetci, ako si nato prišla. Slobodní byty vôbec nedostávali, lebo nezdvihali demografickú krivku. Naši čakali na družstevný byt 20 rokov, dobre počuješ 20 rokov a dovtedy bývali u rodičov .
V bytových družstvách fungovali známosti a niektorí čakali v poradovníku celé roky.
Hlavne sa prideľovali podnikové byty a tiež štátne byty, ale v takých bývali ľudia, čo mali kontakty. Viem, že v štátnych bytoch bývali aj umelci, hudobníci a známe osobnosti, radšej nebudem menovať.
Takže nebolo to také ružové s bytmi, že každý mal kde bývať.
@napetra No zaujimave... Budem sa ja mojej mamy musiet opytat... Lebo absolutne netusim, ako to bolo u nas, len viem, ze ked sa vzali, rok byvali u maminych rodicov, potom dostali 1izbak a ked mama cakala sestru, to bolo nejak 5 rokov od toho, co sa stahovali do 1 izbaku, tak sme sa stahovali do 3izboveho. A viem, ze potom ho nejak odkupovali. Ale neviem kedy, ani za kolko. Ako decko ma to nejak nezaujimalo. A ako dospelu len moja situacia. Lenze aj nasi mali niekolko rokov uz odrobene, nez sa vobec k tomu bytu dostali. A vraj bola nejaka mladomanzelska pozicka.
@andrea2667 ano zavadzas, alebo si dieta stasteny a dostala si hned po skole garsonku a hned si ju zariadila prackou chladnickou aj TV.👍 a bez znamosti este napis ze v Bratislave a bude to lepsi vtip ako dnesny Tabakovej status na FB.
@bakafakamaka to sakra mame,je nam 71 let A moje nocni mura je,jak nase 4 vnoucata ziskaji nekdy v budoucnosti bydleni Je to jeste hodne daleko,my se toho nedozijem,ale OPRAVDU!!! me to trapi ac by nemuselo..Nejsou vsichni starsi stejni.NICEHO SE NEBOJIM,ani smrti,ale o bydleni vnoucat nesmirne
Nuz u nas ro vidim nasledovne, ja mam cca 50, moji rodicia cca 75, az podedime a podelime sa v rodine, tak mojim detim vyjde na tu 20% akontaciu mozno na 2izbaky q zvysok si budu musiet splatit hypo, stale lepsie ako my s muzom co sme mali 2hole zadky a vsetko smr si zabezpecili sami. Od rodicov sme dostali periny,hrnce a asi 1000e spolu. Hypo+stavebne a 7.8% urok pre dnesnu mladez nepredstavitelne si odtrhut od ust a setrit.
@andrea2667 ano zavadzas, alebo si dieta stasteny a dostala si hned po skole garsonku a hned si ju zariadila prackou chladnickou aj TV.👍 a bez znamosti este napis ze v Bratislave a bude to lepsi vtip ako dnesny Tabakovej status na FB.
@natalka13 Keby si čítala všetky komentáre tak by si vedela, že som nikdy žiadny byť nemala a nebudem mať a tiež aj prečo. Zariaďovala som dlhodobý podnájom. Ale áno, v roku 1990 som bola prvá v poradovníku. V Bratislave. Kde inde, keď som sa tu narodila? Ako som už tu písala, ak by som to mala na papieri, dám si to zarámovať. A vyprosím si, aby si tu o mne písala, že klamem! 😠 Prečo by som to robila?!
@andrea2667 ježiši, kľud. Ty si začala, že som videla seriál. No nie, nemám to zo seriálu, ale zo života.
@napetra No zaujimave... Budem sa ja mojej mamy musiet opytat... Lebo absolutne netusim, ako to bolo u nas, len viem, ze ked sa vzali, rok byvali u maminych rodicov, potom dostali 1izbak a ked mama cakala sestru, to bolo nejak 5 rokov od toho, co sa stahovali do 1 izbaku, tak sme sa stahovali do 3izboveho. A viem, ze potom ho nejak odkupovali. Ale neviem kedy, ani za kolko. Ako decko ma to nejak nezaujimalo. A ako dospelu len moja situacia. Lenze aj nasi mali niekolko rokov uz odrobene, nez sa vobec k tomu bytu dostali. A vraj bola nejaka mladomanzelska pozicka.
@siska53 No bolo to zaujímavé v tých časoch.
Neviem, či tvoji rodičia dostali družstevný byt, ale podnikový od zamestnávateľa.
Podniky mali možnosť prideľovať družstevné byty svojim zamestnancom a to čakanie väčšinou netrvalo tak dlho ako keď si niekto dal žiadosť o družstevný byt priamo v družstve.
Tam boli poradovníky a v tom zozname čakali ľudia často veľa rokov, ak nemali nejaké známosti.
Štátne byty neviem ako boli prideľované, aké kritériá sa brali do úvahy, lebo poznala som deti, ktorých otec bol známy operný spevák a dostal štátny byt.
Družstevné, podnikové a štátne byty sa odkupovali do osobného vlastníctva za zostatkovú cenu až po revolúcii, teda po roku 1989.
Myslím, že to väčšinou bolo až po roku 2000.
@napetra Nehovor mi že som nezažila to, čo som zažila. Nikto koho som v minulom režime poznala, a boli ich stovky, nečakal na družstevný byt 20 rokov. Dokonca ani 10. Priemer bol 5, najviac si spomínam na 7 rokov. Známosti boli všade a vtedy to išlo ako po masle. Vždy boli nejakí "naši ľudia".
@andrea2667 No môžeš mi veriť, že ak si si pred rokom 1989 podala žiadosť o byt priamo do bytového družstva, a nemala si žiadnu tlačenku, tak si nedostala byt do 5 rokov, niečo by muselo zavážiť, ale ja o tom neviem.
Keby sa dali zobraziť poradovníky z tých časov, tak tí na predných miestach boli čakajúci aj 17 rokov.
To je fakt, určite sú pamätníci, čo videli poradovníky na bytových družstvách.
Záležalo aj od toho aké kontakty a známych mali žiadatelia o byt.
Lepšia situácia v čakacej dobe bola u ľudí, ktorí čakali družstevný byt cez zamestnávateľa, teba podnikový byt a najlepšie bolo získať štátny byt.
@natalka13 Keby si čítala všetky komentáre tak by si vedela, že som nikdy žiadny byť nemala a nebudem mať a tiež aj prečo. Zariaďovala som dlhodobý podnájom. Ale áno, v roku 1990 som bola prvá v poradovníku. V Bratislave. Kde inde, keď som sa tu narodila? Ako som už tu písala, ak by som to mala na papieri, dám si to zarámovať. A vyprosím si, aby si tu o mne písala, že klamem! 😠 Prečo by som to robila?!
@andrea2667 tak neviem
.. chceš vrátiť aj zvyšok doby, keď si človek chcel zobrať chladničku, práčku alebo telku na splátky, lebo na to nemal rovnonz výplaty (ako väčšina normálne zarábajúcich ľudí tej doby) a potreboval napriek nie úplne najnižšiemu príjmu jedného až dvoch ručiteľov?
Prečo sa nám vždy páči len časť niečoho z tej doby, ale len to čo nám vyhovuje?
Mona starká nemohla ísť na lepšiu školu, lebo ich rodina bola veriaca, to isté moja mamina a vysoká škola.
Moji rodičia putovali z ubytovne, do bytu až po rokoch, určite nedostali byť rovno ako si on zažiadali, to sú také príklady, že ja som to mala ľahké, tak to museli mat takto všetci na Slovensku v tej dobe?
Ja som v detstve nemala kúpené originál rifle, ani od číňanov, lebo to jednoducho bolo drahé. To isté vetrovky, až nákupy v poľsku to umožnili alebo v Maďarsku. 🤷♀️
Nerozumiem tomuto presviedčaniu, že tak ako som to mal ja, tak to museli mat všetci. No nebolo to tak ...
@bakafakamaka mila moja, ti 50tnici teraz este splacaju 30rocne hypoteky, ktore si museli na byt vziat. A nie kazdy hypo dostal, lebo nezarabal dobre, alebo nemal poriadnu istinu. Jedine dedici sa mali dobre, ano aj taki boli aa su. Lebo doba je taka ako pred rokmi, len platy aj ceny su ine, ale pomerovo je to podobne.
Ty asi myslis ludi, co si odkupili za par svoje byty zo 70tych rokov. Ano , ale to bola uplne ina doba a poviem ti, aj v tej dobe zili ludia tak, ze si pocitali, ci denne moze minut 1/4 alebo pol masla. A potom tu boli komousi, ktori kradli a mali vsetkeho dost. Cize vlastne zas sme pri porovnatelnej dobe
@andrea2667 tak neviem
.. chceš vrátiť aj zvyšok doby, keď si človek chcel zobrať chladničku, práčku alebo telku na splátky, lebo na to nemal rovnonz výplaty (ako väčšina normálne zarábajúcich ľudí tej doby) a potreboval napriek nie úplne najnižšiemu príjmu jedného až dvoch ručiteľov?
Prečo sa nám vždy páči len časť niečoho z tej doby, ale len to čo nám vyhovuje?
Mona starká nemohla ísť na lepšiu školu, lebo ich rodina bola veriaca, to isté moja mamina a vysoká škola.
Moji rodičia putovali z ubytovne, do bytu až po rokoch, určite nedostali byť rovno ako si on zažiadali, to sú také príklady, že ja som to mala ľahké, tak to museli mat takto všetci na Slovensku v tej dobe?
Ja som v detstve nemala kúpené originál rifle, ani od číňanov, lebo to jednoducho bolo drahé. To isté vetrovky, až nákupy v poľsku to umožnili alebo v Maďarsku. 🤷♀️
Nerozumiem tomuto presviedčaniu, že tak ako som to mal ja, tak to museli mat všetci. No nebolo to tak ...
@ljzozv Máš problém čítať s porozumením. Absolútne nič také čo opisuješ, som nepísala. Trvám na tom, že bytová politika bola v minulosti lepšia, lebo je to neodškriepiteľný fakt. A o mojom živote nevieš ani prd a tak to aj ostane.
@bakafakamaka Ti mece? Ja mam 46, po rozvode bývam v nájme, lebo ex. Nemám nič a som stastnejsia, než kedykoľvek predtým. Keby mam teraz sladkých do tridsať, tak hypo beriem jedine na nehnuteľnosť mimo SK, ideálne niekde v blízkosti mora, oceánu. Tu bu som nekupovala nič.
@bakafakamaka Tak ja mám 56 a veľmi dobre viem, koľko stoja byty, sledujem to už niekoľko rokov, pretože chcem mať všeobecný rozhľad. Päťdesiatnici a šesťdesiatnici, ktorých máš ty v rodine, asi ani nevedia, čo je internet, resp. nevedia, koľko zaujímavostí a dôležitých informácií tam môžu nájsť. Keď ťa oni, podľa mojej mienky, vyložene ponižujú, tým, že nemáš vlastné bývanie, tak ty sa nedaj, jednoducho im to vracaj tým, že nemajú prehľad, ukáž im to na internete a priblíž im dnešnú bytovú situáciu na trhu. A nech sú radi, že žili v tej dobe, v akej žili.
Vcera sme mali rodinny zraz a sesternica tiez nema svoje byvanie. Vsetci sa tomu cudovali, ze ako je to mozne a ze este dieta do podnajmu. Ludia su fakt zaseknuti v minulosti a riesia len majetky. Smutne.
Tak základ je mať drahé auto a parkovať v Petržalke pred prenajatou garzonkou,to potom neostáva veľa .... Ľudia nevedia spestriť aj to je dosť príznačné pre dnešnú "mladú" generáciu. Apropo,ťa staršia generácia 50 +býva dosť často zamotaná na ešte pekných pár rokov v hypo na dosť dráhu nehnuteľnosť a doma im behajú ešte relatívne malé deti. Takže si daj doporiadku čo je staršia generácia. A skús viac šetriť. Možno to pôjde. A nehrabat sa do Bratislavy do centra.
@bakafakamaka tak takto rozpravaju možno ti, ktorí si svoje bývanie nezaplatenie nezaplatili sami, ale bývajú v rodičovskom dome/byte, ktorý im rodičia darovali, alebo kúpili.
My s manželom name +- 50r. A donedávna sme splacali pôžičku na bývanie.
Moja švagriná, ktorá býva v domácnosti svojich rodičov, tiež nevie pochopiť, že prečo si my nemôžeme niektoré veci dovolit to co ona. Zbytočne jej vysvetľovať, že my sme museli platiť hypotéku a inkaso za bývanie, zatiaľ čo ona mi so svagrom to nemuseli, lebo bývanie mali zadarmo a inkaso platili jej rodičia.

@bakafakamaka necitala som 8 stran diskusie, a moja otazka je, kto ti to hovori, dava najavo?
moji rodicia vekovo teraz pred 70kou, "dostali" podnikovy druzstevny byt niekedy v 86 za zalohu nejakych 5000 korun, mozno aj viac, neviem presne, co bola pre nich dost velka suma a museli si ju pozicat.
V nejakom 2008, cize po 30 rokoch si byt odkupili do osobneho vlastnictva za nejaku zostatkovu cenu. Na chalupu nikdy nemali. Pamatam si, ze v 90 rokoch ludia zacali odkupovat prve byty na nasom sidlisku asi za 200 000 tisic korun. a ano, ti 50tnici kupovali byty na hypoteku s 10 a viac percentnym urokom. nam tiez nikto nic nedal, my sme si konecne byt kupili par rokov pred 40tkou. ale dam ti za pravdu, ze ceny nehnutelnosti su momentalne neskutocne.