icon

Mal by ma partner financovať počas RD?

salonka34
2. aug 2019

Ahojte, chcem sa informovat ako to funguje u vas v domactnostiach. Zijem s druhom v jeho dome z rodicovskeho prispevku miniem veci pre dcerku, ako plienky atd. Partner kupuje nakupy. Mal by mi partner davat peniaze navyse? Partner ma vydavky do domu avsak manzelia nie sme. Dakujem

Strana
z9
ceklis
6. dec 2019

Čítala som to celé a mám len jednu otázku 🙄 aký je rozdiel žiť s takým človekom alebo žiť bez neho!?!?
Nájdi si prácu, daj dieťa do jasiel a si šťastná žena. Budes to mat minimálne tak ťažké ako to máš teraz a okrem iného dáš dieťaťu šancu na iný život ako si mala ty. Ty si zmierena s tým, že je pre teba dokonalý, ale pre dieťa teda dokonalým príkladom nie je. Už ti tu jedna napísala peknú otázku 🙈 chceš aby z tvojho syna vyrástlo čo máš vedľa seba?
Inak... čo vlastne máš z takého vzťahu? Načo si s ním? Bez neho by ti bolo neviem koľko krát lepšie.
Musela som sa inak celkom ovládať aby som tu držala nejaké slova na uzde, lebo tomu chlapovi by ozaj bolo potrebné ukázať čo a ako sa veci majú, minimálne vo vzťahu :( je to pako!

natycaga
6. dec 2019

@evittam to sa velmi ľahko hovorí, ked sa ta to netyka, necítiš k tomu človeku nic a neostanes sama s dieťaťom. Nechapem tie tvoje komentáre niektoré. Ved sa debatujeme, tak argumentujem. Nechapem co hned lames palicu. Ved som uz napísala, ze nad tyk budem premyslat...

natycaga
6. dec 2019

@misik14 tak napríklad za telefon, benzin, vstupne a občerstvenie v detskych kutikoch, kava s kamoskou, kadernicka, drogeria, oblecenie, topanky, malemu niekedy oblečenie a hracky, poistky na auto na moj byt, kde som musela dokupovať novu pracku, chladnicku a postele, plus poplatky u lekarov, gynda 40, zubar jedna prehliadka s plombou 80 atd atd... A toto všetko som si 2 roky hradila sama z vlastných uspor, kedze som Rd.

natycaga
6. dec 2019

@ceklis hm aj pravdu mas. Cele dni sme sami s malym. On chodieva az vecer. Casto je na sluzobkach. On po maleho nebude môcť chodit do skolky, lebo prichadza az vecer. Cize zas je to na mne najst si prácu takú, aby som mohla chodit po maleho do skolky, mala Pn, lebo on je zivnostnik a Pn nema a dovolenku tiez nedostane vzdy ked chce a aj ked nema zaplatené, cize zas to bude na mne. Nie, nič sa nezmení, keď odídem. Ale je mi ho ľúto, lebo uz nema rodicov a ze neuvidí často syna, aj ked ja mu brániť nechcem.

ceklis
6. dec 2019

@natycaga nerieš že je ti ho luto. Ľutuj hlavne toho malého. Ozaj by Vám bolo lepšie bez neho. Vieš, spomínala si, že máš dobrú prácu, vlastne bývanie. Maly už nie je taký maly a určite by sa našli jasle, ktoré by ho zobrali a ty môžeš do práce. Tebe bude lepšie v práci ako s malým doma a takýmito pocitmi. Načo je to dobre? Sama budes šťastnejšia a toto ja ozaj nepochopím že čoho sa bojíš? Zabezpečila si sa sama, ok, mat dieťa je iné, ale zvládneš to. Hlavne skús nájsť svoje vlastne ja a svoje šťastie. Myslíš viac na toho tvojho partnera a pritom on si nič neváži. Začni si ty vážiť samu seba a ver, že keď na to prídeš, hneď budes mat vo vzťahu jasno. Nepotrebuješ spolubývajúceho. Potrebuješ partnera. A radšej byt sam ako mat takýto vzťah :( nemusí ti kupovať dary alebo neviem čo všetko :( ale to, že ta nepošle k zubárovi, do obchodu kúpiť veci na seba, veď to je hrozne :(
Ja som inak tiež na tom podobne, všetko si financujeme sama. Prvé dieťa z úspor a teraz šetrím na druhé 🙂 ale to len preto, že som mala taký sprostý vzor u našich že mama všetko ťahala... lenže!!!! Rozdiel je ten, že keď vypytam peniaze od chlapa, spýta sa že či mi nemá dať viac. Jednoducho mame všetko čo potrebujeme. Výlety a dovolenky všetky platí on, ja sa starám o deti. Ale keď niečo treba, tak platí bez mihnutia oka a verím, že keď teraz na druhej rodičovskej dôjdu úspory, tak nebude mat problém aby nás živil. A hlavne!!! On si ta neváži :( ani ako matku svojho dieťaťa a to je najsmutnejšie.
Ty ho stále obranujes, ale to len podľa mna kvôli tvojej mame. Kašli na ňu a povedz jej nabudúce, že ona mala šancu žiť život vedľa chlapa a vybrala si takého akého vybrala. A že ty máš tiež právo vyberať. Ak sa nepodarí na prvý, druhý raz?!? No a čo? Nebudeš predsa dalších neviem koľko rokov v takomto vzťahu, načo?!?! Ty dávaš a nič nedostavas. Jasne, lebo to nepoznáš! Práve preto by si to mala skúsiť spoznať a hlavne to čo tebe chýbalo v detstve, skús dať svojmu malému! Už len kvôli nemu skús rozmýšľať inak a myslieť v prvom rade na seba a nie na druhých.

lenuliatko84
6. dec 2019

@natycaga no niekedy mam pocit ze jedina stastne vydata zena ma MK so len ja

lula313
6. dec 2019

@bluka2 mám ju od kamaratky, ktorá robi v AT, ale nemá tam TP, ale na SK a dochádza za prácou. Už v praci takýto pripad mali, že po dvoch rokoch žena nenastupila naspäť do prace, už nechcela vôbec v AT pracovať, ale zostať zit trvalo na SK a AT strana žiadala rodicak vracat, ktorý mala nastavený na najdlhšiu variantu

natycaga
6. dec 2019

@lenuliatko84 to som si myslela aj ja pred pár rokmi. Bola som šťastná, prestastna... Nic som nechcela, len aby bol so mnou. Nevedela som bez neho zit. A az po rozvode som zistila ako ma krásne klamal, podvádzal, okradal. Ps: chodil so mnou aj do kostola a modlil sa. Tonlen aby si raz nebola prekvapená...

evittam
7. dec 2019

@natycaga Tak premyslaj. Neviem co nechapes. Normalne diskutujem a pisem k veci. Stale si neodpovedala na dvakrat položenú otazku. Nevadí.

maciatkolulu
7. dec 2019

@bluka2 kravina😉

vroni
7. dec 2019

@maciatkolulu, nemusí byť. Len teta zabudla povedať, že bola vychcana a po rakúskom rodičaku ešte kasirovala slovensky (lebo rakúsky je síce vyšší ale aj kratší) a to Rakusania klasifikuju ako podvod a pýtajú peniaze späť. Nemá to nič spoločné so zamestnaním ani typom pobytu, ale historka "sviniari Rakusania pýtali naspäť rodičak, lebo som sa nevrátila do prace" znie lepšie ako "chcela som Rakúšanov presťať, oni mi na to prišli a tak som musela vrátiť prachy". A hneď je srdcervuca historka na svete a šíri sa netom....

lila1988
7. dec 2019

@bluka2 mne takúto skusenost spominala pani, ktorá sa venuje vybavovaniu úradných veci v AT, že mala už taký pripad, ale ak si pamatam dobre, tam sa stoplo vyplácanie a vracalo sa len za určite obdobie, nie cely rodicak.
Sú rôzne alternativy, kedy sa vracia, napr keď si muž pracujúci na SK čerpá na to iste dieťa matersku do dovŕšenia 3 rokov a žena čerpala rodicak z AT a pod...
čo som sa však cudovala, že znamej prechadza to, že čerpala rok RD(%nahrady príjmu, nie klasické varianty) a teraz z SK čerpá na zvyšné obdobie príspevok na jasle a že toto je údajne v poriadku...
Skus sa spytat na FB(Irena Krajčiová tam vedie skupinu ako si vybaviť rodicak z AT s pomerne odbornými radami a máš za tým realne mena, ktoré sa v tom dlhsie pohybujú ako anonymne nicky tu na MK, kde padá aj kopec neodbornych rad, lebo sa s tým nestretli v porovnani so ženami, ktoré sa vybavovaním rodicakom živia a stretli sa s celou paletou pripadov klientov).

vroni
7. dec 2019

@lila1988, lenže toto nemá nič spoločné s vracanie rodičaku, lebo sa žena nevrátila do prace. A to, čo spomínaš vôbec v poriadku nie je, ale tiež som sa stretla s tým, že ti povedia, že je to ok. Nie je, je to podvod a keď na to prídu, platíš prachy naspäť aj s pokutou. A áno, videla som také rozhodnutia. Priamo z poisťovne. A nejako si myslím, že @bluka2 v moju reálnu existenciu verí 🤣🤣🤣

lenuliatko84
7. dec 2019

@natycaga ja do kostola nechodim a aani moj muz.mame krasny vztah a obaja vieme ze navzdy.ani jeden nie sme padavky a proste vieme ze patrime k sebe.vieme sa aj pohadat,samozzrejme bez toho bybto nešlo ale vzdy drzime spolu

bluka2
7. dec 2019

@lila1988 neviem, ci som oznacila správne, ale ja som sa pýtala na oficiálny zdroj, za čo Facebook nepovažujem. Je divné, že z nejakých špecifických prípadov, kde boli iné problémy niekto na MK spravi záver, že žena v Rakúsku sa po 2 r. musí vrátiť do práce, inak vracia rodicak. Take všeobecné pravidlo či zákon proste neexistuje.
@vroni ;)

lila1988
7. dec 2019

@vroni narážala som skôr na mackiatkolulu, ktorá len napisala, že je to blbosť. Takáto odpoved z môjho pohladu nie je zrovna odborná, trebalo ju doplnit argumentami, prečo je to blbosť a aspoň mna by takáto odpoved neuspokojila, ak by som z viacerych zdrojov pocula, že sa rodicaky museli vracat... Rodicaky z AT sa krátia, stopnú z rôznych dovodov, ale ako som aj uviedla konkrétny príklad, že niektorým môže aj niečo “neštandardne” prejst🤷🏻‍♀️
ja radim bluke2, že sa má obratit priamo na platcu dávky a najlepšie mat od nich písomne stanovisko, alebo sa obratit na niekoho, kto vybavuje dávky a ponesie hmotnú zodpovednost za zle poskytnutú radu..

lila1988
7. dec 2019

@bluka2 pokial chceš oficiálny zdroj, ako píšem, odporucam tá na príslušné inštitúcie, kde máš ako taku záruku správnej odpovede. Lebo na fore sa toho popise veľa, vid 2 protichodne nazory, ktoré ani z jednej strany neboli podporené oficiálnym zdrojom.. a keďže bez vetra sa ani listok nepohne, nespoliehala by som sa na odpoved z fóra, že “to je blbosť”, ale pátrala by som dalej, pokial sa má to týka..
Keď som si chcela vybavovat RD, mne pani(ktorá sa tým živí) radila variantu dva roky a tiež to argumentovala nástupom do prace, ale keďže vzápätí povedala, že muž by si na dieťa nemohol uplatnit materske z SK, čo vychadzalo viac ako RD na SK+jeho materska, uz som si on ani nežiadala, takze môže, ale aj nemusi byt na tom niečo pravdy..

lila1988
7. dec 2019

*neviem, či som to napisala pochopitelne(u nás rodicak na SK a materska na muza z SK) vychádzala viac penazi ako rodicak z AT a hlavne pomerne bezproblémové schválenie narozdiel od AT, kde mi deklarovali dve pani, ktoré ho vybavujú za peniaze, veľmi dlhu dobu - okolo roka

vroni
7. dec 2019

@lila1988, ešte raz a pomaly. V AT je daná maximálna možná výška RP. Dobu poberania si určujes ty ako poberateľ (maximálne 30, resp. po novom 28 mesiacov), ale maximálna výška príspevku je daná. Ak si po dobrati AT príspevku zaziadas o slovenský (lebo ten je ohraničený časom a nie výškou), prekročis podľa AT maximálnu sumu a si povinná ju nahlásiť a vrátiť. Toto ti bežné na SK "zabudnú" povedat. Keď ti na to Rakusania prídu (a prídu na to čoraz častejšie), chcú po tebe peniaze späť. Pomernú časť, ak sú slušní, celu sumu, ak sa im bude zdať, že si naschvál podvádzala. Proste rodičovské vraciaš len a len v prípade, že si dostala viac, ako ti prináleží. Ze musíš vracať RP lebo si sa nevrátila po dvoch rokoch naspäť do prace, je čistý nezmysel, blbosť, konina, nazvi to ako chceš. Keď niečo neexistuje (a žiaden taky predpis ci rozhodnutie neexistuje), tak sa to dohľadať nedá.

maciatkolulu
7. dec 2019

@vroni Rakúšanov by som sa teda fakt nesnažila prestat😉. Zásada je na všetko mat papier a všetko včas a všetko čestne a je to ôk. Len ti naši zvyknutí hľadať kadetade, vybrať aj na susedovie psa dávky to skúšajú a potom ziraju. A patrične sú potom aj úradníci takí "milí"

vroni
7. dec 2019

@maciatkolulu, o tom potom. Aj Rakusania niekedy berú zákon ako nezáväzné pokyny k textu a dajú ti nesprávne informácie, zase ilúzie si o nich nerobím. Ale pri kombinácii rodičak a Slovenka zbystria pozornosť a tušia lotroviny (skúsenosť je skúsenosť), tam sa treba naozaj otrocky držať litery zákona a neskúšal kadejaké smycky. Môže sa to škaredo nevyplatit...

maciatkolulu
7. dec 2019

@vroni noooo, ja som uspeny čakátel na prídavky už sedem mesiacov😉

nivea777
7. dec 2019

@natycaga tak ako ty by som teda nevedela žiť, spoločný život, spoločné dieťa, spoločné výdavky, spoločné peniaze, bez debaty. Ked povedal ze veľa míňam povedala som, ze ok bude chodiť nakupovať on po práci 😂 Na materskej som nepýtala lebo nebolo treba, dokonca som si aj ušetrila mesačne na horšie časy. Pocas RD mi každý mesiac posielal peniaze, raz by skúsil povedať ze nepošle 😂

vroni
7. dec 2019

@maciatkolulu, no, závisí od toho, kde si. Niekde to ide raz-dva a už som zažila aj schválenie žiadosti až po dvoch rokoch... (ten pan sa celkom tešil, nevedel, že ma nárok a doplacali mu posledných 5 rokov. Plus tie dva, kým sa spamätali. Vraj to bolo najlepšie stavebné sporenie, aké kedy mal 🤣🤣🤣)

bluka2
7. dec 2019

@maciatkolulu Držím palce, 7 mesiacov je aj dosť, ja som mala nervy už po pár týždňoch

bluka2
7. dec 2019

@lila1988 pozri, určite im nebudem písať, že počula som na internetovom fóre/Facebooku od pani X a čo je na tom pravda. Jedine, že by som chcela, nech ma preveria a chcú zas nové dokumenty. Alebo tie čo už trikrát dostali... To je ako budiť spiace dieťa

keralas
7. dec 2019

Pisem malokedy a nestiham ani precitat co bolo predtym. Ale zena je ta, ktora dava svoje zdravie a zivot dietatu, stara sa onho 24/7 dni v tyzdni. Bez naroku riadnej financnej odmeny!!!! Takze praca zeny na MD ma rovnaku hodnotu ako muzova praca. Obaja davaju do toho to svoje. Preto si zena odpracuje viac nez dost, len to nie je penazne. Hodnota starostlivosti o dieta ma rovnaku hodnotu ako muzova praca. Takze chlap sa ma jednoducho o svoju zena a dieta postarat financne. Zen dava iny druh hodnoty, a tou je tvorba domova, starostlivost o dieta.... treba sa o tom do nemoty rozpravat. Stat si za svojim. Mat svoju hodnotu, hovorit o tom ake to je a co zena vlastne prinasa, aj ked nam zenam to pripada ako bezna povinnost, ktoru musime a dreme a dreme a dreme... naopak, muz musi citit ze zena ma cenu a to co dava nie je len tak. Tiez som na to musela prist sama a nastastie vcas 🙂))))) Drzim palce. A opakovat do nemoty hodnotu svojej prace, zdravia a odlozenie kariery. Vdaka za pripadne reakcie, ale nebudem mat cas to citat a reagovat. Pekny den vsetkym

maciatkolulu
7. dec 2019

@vroni
@bluka2 ka to tiež beriem ako sporenie..... Aspoň sa šetrí, kebyže to dostávam, tak sa to stratí 😉rátam na jar, leti

lula313
7. dec 2019

@keralas chapem tvoj pohlad, ale zase si nemyslím, že praca je lahsia ako byt doma s dietatom, keď navyse mužovi nekončí šichta v praci, ale musí sa podieľať na chode domacnosti(či pomôcť so starostlivosťou o dieťa, či pomôcť s domacnostou). Ak by tomu tak bolo, veľa z nás dá dieťa do jasiel a bude chodit radšej do prace, alebo pusti na matersku otca dietata, aby si aj on oddychol(neviem, aku kto robi prácu, ale mám kolegov, ktorí boli na materskej a v porovnani s tým pracovným stresom a nadčasmi, to bol pre nich relax a veľmi si to pochvalovali). Čiže si musíme byt vďační navzajom, aj ženy tým mužom, že im umožnia byt 3-6 rokov doma.

gayano
7. dec 2019

My mame tiez spolocne peniaze, muz plati ucty, hypo, ja z mojho rodicaku tele a net, zvysok ide dokopy a miname ako potrebujeme. Ja si neviem predstavit mat to inak a nemam problem s tym, ze ma zivi . Vsak sa mu staram o dieta okrem ineho 🙂 A prenho je to samozrejmost tiez 🙂

Strana
z9