icon

Mal by som odpustiť švagrinej po incidente?

18. júl 2025

ahojte chcem sa s vami poradit pretoze neviem ci konam sparvne alebo nie..Zijem s manzelom a dcerkou v malom meste kde blizko nas zije aj muzova sestra s rodinou...ja mam jedno 6 rocne dieta, svagrina ma dve jednu starsiu dceru ktora je uz na strednej a mladsieho 7 rocneho syna..a koli tomuto synovi sa absolutne pokazili nase vztahy..Ide o to ze synovec je nezvladnutelne dieta sprava sa agresivne zakerne maju s nim problem v skolke teraz uz aj v skole a priblizne pred pol rokom skaredo zautocil na moju dceru zhodil ju zo smyklavky spadla a zlomila si ruku tak ze to vyzadovalo operaciu a dlhy pobyt v nemocnici, uz predtym sa k nej vela krat spraval zle na co som upozornovala svagrinu a svagra vzdy ked sme sa stretli, obmedzila som kontakt medzi nimi na nevyhnutne minimum ale ked mala svokra 60 tku a oslavu boli sme tam vsetci, vsetky deti z rodiny sa pekne hrali len synovec samozrejme robil zle kde mohol, a ked si ho moja dcera dovolila predbehnut na smyklavke a vyliezla hore ze sa ide smyknut tak ju zakerne zhodil dole..udrela si ruku aj hlavu samozrejme sme vystraseni leteli na pohotovost kde si nas hned nechali na pozorovanie, na rtg zistili ze ma komplikovane zlomenu ruku ( ten jej plac ani nejdem opisovat ešte teraz mi je z toho zle)..a o dva tyzdne ju aj operovali..proste strasne to bolo, ale z coho mi bolo najviac zle ze svagrina ztoho obvinovala nasu dceru ze vsak nemala ho predbehnut..ze si za to moze sama..tym padom u mna skoncila prerusila som akekolvek kontakty ( aj moj muz)..jmedzitym sa bola uz ospravedlnit resp skusala ale ja jednoducho to zabudnut nedokazem..teraz zas ma byt oslava tentokrat svokor bude mat 70 tku ale rozhodli sme sa ze my tam nejdeme resp. pojdeme tak aby sme sa nestretli..svagrine nedviham telefon neodpisujem na nic..dcerka ma s tou rukou stale problem nastastie ze nebola to prava ruka ale lava.ale aj tak..pisem ako tatar ospravedlnujem sa ale ked si teraz na to spomeniem je mi na nic..mala by som podla vas uz odpustit?..lebo inak sa nezmenilo nic synovec je stale nezvladantelny a agresivny a svagrina so svagrom to maju nadalej na haku,,uz sa inak nanho stazovali aj niektori rodicia z triedy kam chodi.

eva8
19. júl 2025
@jana_eyre_2

@anonym_c9630f a ty si myslíš že 6r dieťa vie takto vyhodnotiť, že jaj Janko je agresívny, tak sa pri ňom budem vždy tváriť ako vzduch ? 🥴

@jana_eyre_2 6-rocne dieta moze posluchnut rodicov a vyhybat sa Jankovi. Agresivny Janko inym detom neublizuje?

karolinakr
19. júl 2025
@veronicka1901

Nešla by som na oslavu. toto dieťa je nebezpečné pre spoločnosť a kým to nebudú švagrovci riešiť, tak sa naozaj môže stať niečo ešte horšie. Kvôli agresorovi hádam nebudeš celý čas strážiť svoje dieťa non stop.

akurat tu pišu, že jeden 6r sa hral s predčasne narodenym babätkom ako babikou, hodil ju o zem a zomrela, tušim v Anglicku
@veronicka1901

mamina7070
19. júl 2025
@eva8

@jana_eyre_2 6-rocne dieta moze posluchnut rodicov a vyhybat sa Jankovi. Agresivny Janko inym detom neublizuje?

@eva8 hranice agresivnemu Jankovi maju nastavit jeho rodicia a trvat na ich dodrziavani, je absolutne chory princip, ze preto ze sa Janko nevie zmestit do koze, tak sa vsetci stiahneme a obalime sa bublinkovou foliou aby nam Janko ked chyti chut nam ublizit nas nezranil

letfenixa
19. júl 2025
@drobcek17

@anonym_autor nemá synovec nejakú diagnózu? Náš malý má aspergera a poruchu pozornosti, nikdy nebol agresívny, ale kým bol menší nedával si pozor a bežne niekoho buchol, ale nie úmyselne, len nedával pozor, deti sa často sťažovali. Naprikld bral hračku, nevšimol si, že buchol sesternicu, tancoval, skočil kamarátovi na nohu, naháňal sa s kamošom, spadol na neho a mnoho ďalších vecí, ktoré vychádzajú s jeho diagnózy. Vekom sa veľa vecí zlepšuje, ale stále nie je tam kde jeho spolužiaci. Ale zas ja ho stále upozorňujem, a upozorňujem aj ostatné deti, že nie vždy dá pozor, nech ho upozornia aj ostatní keď robí somariny.

@drobcek17 hm, máme takého žiaka, teraz bude siedmak, typický slon v porcelane, možno má tiež nejakú diagnózu. No, ale matka naňho nedá dopustiť.

lienka.7
19. júl 2025
@mamina7070

@eva8 hranice agresivnemu Jankovi maju nastavit jeho rodicia a trvat na ich dodrziavani, je absolutne chory princip, ze preto ze sa Janko nevie zmestit do koze, tak sa vsetci stiahneme a obalime sa bublinkovou foliou aby nam Janko ked chyti chut nam ublizit nas nezranil

@mamina7070 toto je inak fasa diskusia... namiesto toho, aby sa agresorovi ukázalo, kde je jeho miesto, tak všetci okolo neho budú chodiť po špičkách 🤦‍♀️ a keď si niečo dovolíš povedať a on ta udrie, tak je to este tvoja vina lebo si mala byť ticho. Omg... ja nemám slov na niektoré tieto komentáre. A potom ze je toľko agresorov, sikany a pod.

jana_eyre_2
19. júl 2025
@eva8

@eva8 čiže obeť si za to môže sama.. aha.. keď niekto niekomu ublíži, tak ten ublizeny si ma vojsť do svedomia že sa mal tomu agresorovi vyhnúť.. žasnem..

luccija
19. júl 2025

Nie, mala ti zavolať ospravedlniť sa, pýtať sa na dcéru ako dopadla atď...a čo mala povedať kamarátke, že ju syn zhodil?povedala, že si sa urazila a nevie za čo alibistka.Chod na oslavu, keď tam nebudu

eva8
19. júl 2025
@mamina7070

@mamina7070 ano, suhlas, s prvym prispevkom a nie, obet nemoze za to vobec. Ale utek a ignoracia nie je riesenim.

eva8
19. júl 2025
@luccija

Nie, mala ti zavolať ospravedlniť sa, pýtať sa na dcéru ako dopadla atď...a čo mala povedať kamarátke, že ju syn zhodil?povedala, že si sa urazila a nevie za čo alibistka.Chod na oslavu, keď tam nebudu

@luccija volala, ale nedvihala

eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
19. júl 2025
@jana_eyre_2

@eva8 čiže obeť si za to môže sama.. aha.. keď niekto niekomu ublíži, tak ten ublizeny si ma vojsť do svedomia že sa mal tomu agresorovi vyhnúť.. žasnem..

@jana_eyre_2 nie, obet za to nemoze. Moze za to nevykomunikovanie od zaciatku a riesenie problemu zl9stnym mlcanim

anonym_dd08e2
19. júl 2025

@anonym_autor nie. Kvôli tomu faganovi bude mať problém s rukou možno do konca života.

cacianka
19. júl 2025
@lienka.7

@mamina7070 toto je inak fasa diskusia... namiesto toho, aby sa agresorovi ukázalo, kde je jeho miesto, tak všetci okolo neho budú chodiť po špičkách 🤦‍♀️ a keď si niečo dovolíš povedať a on ta udrie, tak je to este tvoja vina lebo si mala byť ticho. Omg... ja nemám slov na niektoré tieto komentáre. A potom ze je toľko agresorov, sikany a pod.

@lienka.7 tiež mi je z toho blivno,takomto prípade by som mala chuť ho zdrapit a riadne vyzrieskat prdel aj po papuli. A nech ma tu matky gerojky ukamenuju.
Gratulovať by dom išla v inom čase ako predpokladám ich účasť, všetkým by som slušne vysvetlila prečo sa odmietam stretnúť s agresorom a jeho rodičmi. Nielen zato že čo sa stalo, ale zato že oni neriešia svojho syna. Tiež by vo mne vrela dosť dlho zlosť, že by som nevládala v kľude hovoriť so švagrinou, možno až po dlhom čase by som jej dala šancu niečo vysvetliť. Aby som v kľude vedela reagovať. Možno by som odpustila ale záleží ako by tú svoju reč poňala, navrhla riešenie a aké činy by nastali. Ale nezabudla. A ak by mala tie reči blbé, tak zvýšim hlas aj ja, vytmavim jej všetko do radu a skončím debatu so záverom že takú ..... nechcem mať v mojej rodine,blízkosti a končím s ňou nadobro.
Kľudne nech ma tu kamenuju, že neviem riešiť na úrovni a bla bla psychológia, tej už bolo dosť, nástupy tvrdá realita. Bodka.

luccija
19. júl 2025
@eva8

@luccija volala, ale nedvihala

@eva8 to som si nevšimla

jana_eyre_2
19. júl 2025
@eva8

@jana_eyre_2 nie, obet za to nemoze. Moze za to nevykomunikovanie od zaciatku a riesenie problemu zl9stnym mlcanim

@eva8 pozri, reagovala som na toto vyjadrenie anonyma "tvoja dcera tiez nemusela predbiehat ak vedela ze je agresivny a uz ju kedysi zhodil.." tým, že som napísala, že dieťa si to nevie takto vyhodnotiť a už vôbec nie v zápale hry.. ma 6rokov, ako môže od neho niekto chcieť aby rozmýšľalo nad tým ake je ktore dieťa okolo a spájať si to s rizikom? Obehnutie sa vôbec nemuselo stať nejako vedome, stačí sa naháňať a dieťa si ani nevšimne že niekoho obehlo.. zlostne mlčanie nastalo až potom nie pred týmto incidentom
.

maminkadeticiek
19. júl 2025
@karolinakr

akurat tu pišu, že jeden 6r sa hral s predčasne narodenym babätkom ako babikou, hodil ju o zem a zomrela, tušim v Anglicku
@veronicka1901

@karolinakr Francuzsko.Sialene.Predcasne narodene dievcatko v 7 a pol mesiaci.Akurat riesili papiere ba prepustenie domov rodicia.Sialene.Vraj tam s nim boli stale problemy v tej nemocnici,ze bol nezvladnutelny.Jeho mamu zatkli.

mikadooo
19. júl 2025

@anonym_autor normálne by som švagrinej dvíhala telefóny a komunikovala, nie ako zduté decko, že ju budem ghostovať. Na druhej strane, oslavu by som vyriešila tak, aby sa deti nestretli - čiže v tomto si myslím, že idete na to správne. Tiež by som jej to slušne vysvetlila - vidím, že moje dieťa a tvoje dieťa nemajú najlepšie vzťahy, asi si si to už všimla aj ty, takže najlepšie pre obe strany bude, ak sa deti nebudú stretávať. Aspoň nepríde k ďalším incidentom. Ak má na to švagriná iný názor, tak by som povedala, mrzí ma, že na to máte iný názor, ja mám na to svoj názor. Finito.

mamina7070
19. júl 2025

Normalna reakcia by na celu tu situaciu za mna bola

povedzme ze sa to stalo nahodne nie umyselne, v prvom momente by som poskytla vsemoznu pomoc malej a rodicom ci uz odviest na pohtovost atd potom ked sa to uz stabilizuje by som vzala chlapca (predtym by som mu riadne dohovorila a dohodla si co spravi aby to aspon ciastocne odcinil) by sme idealne z keho penazi ak ma odlozene z narodenin a pod kupili by sme uzasny darcek pre sesternicu (idealne nieco po com tuzi uz dlho) a naklusali ju pozriet do nemocnice /domov kde by sa jej syn ospravedlbil slubil ze navuduce da pozor atd ze ho to mrzi a dal jej darcek

toto by spravil normalny ludsky rodic a nie ze ona pride s ospravedlnenim, bez chlapca ktore je vlastne utokom na obet ze si za to moze sama

eva8
19. júl 2025
@jana_eyre_2

@eva8 pozri, reagovala som na toto vyjadrenie anonyma "tvoja dcera tiez nemusela predbiehat ak vedela ze je agresivny a uz ju kedysi zhodil.." tým, že som napísala, že dieťa si to nevie takto vyhodnotiť a už vôbec nie v zápale hry.. ma 6rokov, ako môže od neho niekto chcieť aby rozmýšľalo nad tým ake je ktore dieťa okolo a spájať si to s rizikom? Obehnutie sa vôbec nemuselo stať nejako vedome, stačí sa naháňať a dieťa si ani nevšimne že niekoho obehlo.. zlostne mlčanie nastalo až potom nie pred týmto incidentom
.

@jana_eyre_2 ano, to obehnutie mohlo byt aj vysledkom sutazivosti, detskej hravosti.

mamina7070
19. júl 2025
@maminkadeticiek

@karolinakr Francuzsko.Sialene.Predcasne narodene dievcatko v 7 a pol mesiaci.Akurat riesili papiere ba prepustenie domov rodicia.Sialene.Vraj tam s nim boli stale problemy v tej nemocnici,ze bol nezvladnutelny.Jeho mamu zatkli.

@maminkadeticiek vies mi dat link na clanok pls?

slavaf
19. júl 2025
@denkabemommy

@anonym_c9630f s týmto tiež súhlasím, že na chybe tam je 1. dcéra 2. dospelí, ktorí ich neustriehli 3. malý agresor.

@denkabemommy áno, presne pre toto existuje šikana na školách, na pracoviskách, v rodinách. My sme taká zvláštna spoločnosť. Máme tendenciu obviňovať obeť a ospravedlňovať agresora. Však on chudáčik za nič nemôže, provokovali ho... A ostatní sa len pozerajú a tvária sa, že buď nič nevideli alebo, že je to totálne v poriadku. Však čo, agresor si len urobil poriadok. Choré. A takto potom vyterá celá spoločnosť. Keď máte široké ramená, môžete všetko. A slušní ľudia, choďte do...

denkabemommy
19. júl 2025
@slavaf

@denkabemommy áno, presne pre toto existuje šikana na školách, na pracoviskách, v rodinách. My sme taká zvláštna spoločnosť. Máme tendenciu obviňovať obeť a ospravedlňovať agresora. Však on chudáčik za nič nemôže, provokovali ho... A ostatní sa len pozerajú a tvária sa, že buď nič nevideli alebo, že je to totálne v poriadku. Však čo, agresor si len urobil poriadok. Choré. A takto potom vyterá celá spoločnosť. Keď máte široké ramená, môžete všetko. A slušní ľudia, choďte do...

@slavaf ja ho nijak neospravedlňujem, len som napísala, že na chybe sú 3 strany. Najviac jeho rodičia. Rovnako pri šikane to býva zvyčajne komplexný problém a malo by sa to tak riešiť. Zvyčajne sa to rieši smutným spôsobom, kedy obeť vyjde ako porazená… ale to je na inú debatu

oslo1
19. júl 2025
@mamina7070

@maminkadeticiek vies mi dat link na clanok pls?

@mamina7070
Nasla som clanom
Criminal inquiry launched after six-year-old boy ‘kills newborn baby’ in France | The Independent https://share.google/WupVYlxIxsgWriTXO

motylik2559
19. júl 2025
@cacianka

@lienka.7 tiež mi je z toho blivno,takomto prípade by som mala chuť ho zdrapit a riadne vyzrieskat prdel aj po papuli. A nech ma tu matky gerojky ukamenuju.
Gratulovať by dom išla v inom čase ako predpokladám ich účasť, všetkým by som slušne vysvetlila prečo sa odmietam stretnúť s agresorom a jeho rodičmi. Nielen zato že čo sa stalo, ale zato že oni neriešia svojho syna. Tiež by vo mne vrela dosť dlho zlosť, že by som nevládala v kľude hovoriť so švagrinou, možno až po dlhom čase by som jej dala šancu niečo vysvetliť. Aby som v kľude vedela reagovať. Možno by som odpustila ale záleží ako by tú svoju reč poňala, navrhla riešenie a aké činy by nastali. Ale nezabudla. A ak by mala tie reči blbé, tak zvýšim hlas aj ja, vytmavim jej všetko do radu a skončím debatu so záverom že takú ..... nechcem mať v mojej rodine,blízkosti a končím s ňou nadobro.
Kľudne nech ma tu kamenuju, že neviem riešiť na úrovni a bla bla psychológia, tej už bolo dosť, nástupy tvrdá realita. Bodka.

@cacianka Do bodky suhlasim👌🙂 Velmi vystizne si to napisala.

cacianka
19. júl 2025
@motylik2559

@cacianka Do bodky suhlasim👌🙂 Velmi vystizne si to napisala.

@motylik2559 ďakujem, myslím že my dve máme veľmi podobné názory.
Ja som pohoďacka, kľudná osoba, veľa vydržím, reagujem skôr ironicky ako s krikom a hystériou , dávam šance ale keď pretečie pohár, tak viem byť tvrdá. A pri ochrane slabších echt tvrdá. Ak to nevie riešiť matka chlapca, ani po slušnom rozhovore, vysvetleniach, nevidí a hlavne nechce vidieť problémovosť svojho syna, tak zasiahnem ja. Chalan za to celkom nemôže, je to vizitka jeho matere, ale už je dosť veľký aby vedel rozlíšiť čo je dobré a čo zle, má rešpektovať usmernenie dospelej autority, vie že nemá ubližovať ľuďom ale hlavne deťom a zvieratám, tak takúto vyhrotenú situáciu by som fakt riešila vypraskom po riti. A to som deti nikdy nebila, max capla vychovne cez hrubú plienku.

motylik2559
19. júl 2025
@cacianka

Ja som pohoďacka, kľudná osoba, veľa vydržím, reagujem skôr ironicky ako s krikom a hystériou , dávam šance ale keď pretečie pohár, tak viem byť tvrdá. A pri ochrane slabších echt tvrdá. Ak to nevie riešiť matka chlapca, ani po slušnom rozhovore, vysvetleniach, nevidí a hlavne nechce vidieť problémovosť svojho syna, tak zasiahnem ja. Chalan za to celkom nemôže, je to vizitka jeho matere, ale už je dosť veľký aby vedel rozlíšiť čo je dobré a čo zle, má rešpektovať usmernenie dospelej autority, vie že nemá ubližovať ľuďom ale hlavne deťom a zvieratám, tak takúto vyhrotenú situáciu by som fakt riešila vypraskom po riti. A to som deti nikdy nebila, max capla vychovne cez hrubú plienku.

@cacianka Presne tak, v prvom rade je to zlyhavanie rodicov..lebo kedze staznosti na syna je viac ako dost ocividne ci este v skolke alebo aj skole, uz davno to mali riesit inak a nemuselo by prist az k takemu co sa udialo jej malej. Ani v podstate nemam co k tomu viac, lebo vsetko si napisala za mna aj s tymi zvysnymi vecami 🙂

karolinakr
19. júl 2025

strčit alebo zlomit ruku je teda dosť rozdiel

lienka.7
19. júl 2025
@cacianka

@cacianka za chovanie dietata môžu vždy rodicia. Stačí sa poobzerať aj teraz vonku, aké sú matky neschopné a namiesto výchovy dovolia dietatu absolútne všetko. Už od malička, na tom ihrisku ich majú ale ze uplne v paži, neposluchaju a ony sa na tom iba priblblo usmievajú 😳😳😳 toto nechápem... no a potom toto je dôsledok takejto ne/výchovy. Lebo myslieť si, že keď dietatu dovolím všetko je ôk, tak to sa veľmi mýlia.

cacianka
19. júl 2025
@lienka.7

@cacianka za chovanie dietata môžu vždy rodicia. Stačí sa poobzerať aj teraz vonku, aké sú matky neschopné a namiesto výchovy dovolia dietatu absolútne všetko. Už od malička, na tom ihrisku ich majú ale ze uplne v paži, neposluchaju a ony sa na tom iba priblblo usmievajú 😳😳😳 toto nechápem... no a potom toto je dôsledok takejto ne/výchovy. Lebo myslieť si, že keď dietatu dovolím všetko je ôk, tak to sa veľmi mýlia.

@lienka.7 presne to je tá výchova nevychovou. My sme mali inú výchovu a vzory, naše mami boli mami a nie kamarátky.
Teraz treba detičky obliecť do značiek, kúpiť kočík značka a top na trhu, zladiť každú cvernu, nasadiť módne doplnky, jedlo eko bio raw až do tretieho kolena, mať obrovskú dilemu či kúpiť príbor značky AB alebo CD, počas tehotenstva hystercit či môžem mrkvu, syr, či mi jedna pošahana prehltnuta trblietka nezabije dieťa, keď prehltne nedajbože muchu tak volať toxikologické centrum, aké aktivity má matka robiť s dieťaťom vo veku 2 mesiace aby rozvíjala jeho talent a vysoko intelektuálne schopnosti, akoby mali matky použiť normálny zdravý rozum a logiku, správnu výchovu viac ako značkovú čelenku či tenisky. Ich ego voči dieťaťu je nedozerné a potom to tak vyzerá.
Teraz naozaj píšem trochu chaoticky, ale nie s hnevom to skôr s iróniou a sarkazmom, netykaxda to naozaj všetkých matiek, ale tá vzorka je dosť vysoká.
Pritom našťastie stretávam v okolí, v pravi.a pri cestovaní už viac rozumných rodičov a vychované deti, ako pred časom.

veronicka1901
19. júl 2025
@karolinakr

@veronicka1901

@karolinakr Krásne naozaj. Verím, že s takýmito deťmi sa dá pracovať, len rodičia musia chcieť. Aj keď teda nezávidím 😐.