icon

Mala som divnú návštevu

3. máj 2023

Ahojte. Len tak tema na vecer. Tento predlzeny vikend ma prisla navstivit kamaratka s 5 rocnym synom. Vlastne chlapec bude mat o 3 mesiace uz 6 a ide v septembri do skoly. Zijeme daleko od seba v inych mestach, takze sa uz casto nevidame, ale pred dietatom a s babom bola fajn. Moj syn ma 4. Dosla s nim s tym, ze berie antibiotika, ze ale uz je urcite zdravy. Pochybujem, ale co uz. Neposlem ich spat predsa pod most. Chalan si nevie vysmrkat nos, takze iba bez prestavky potahoval a velke zlte sople boli roztahane po dlazke a pod. Nesplachuje. Vsetko sme robili podla neho. Museli sme ist domov, lebo on sa inde nevykaka. V restauracii sme museli menit stol, lebo on nemoze jest, ked svieti slnko. Cele tri dni to bolo ako s 2 rocnym, dookola na vsetko nieeee, nechceeem, eeee, nieeeee, eeee v obmene s tym vtahovanim sopla, cize zvukovy prejav na slucku. Vsade kde sme boli, to bola jedna velka hanba, reval, otravoval vsetkych dokola a moja kamoska k tomu taky flegmaticky postoj, ze vsak to je dieta. Susedi pod nami na dochodku zvykli predtym otvorit dvere vzdy ked som dosla domov a nieco mile porozpravat. Odkedy v pondelok odisli, neotvorili ani raz. Teraz som ich nahodou stretla a pozerali na mna asi tak, ako vsetci ti ludia pocas 3 dni na verejnosti s nimi. Som sa rovno ospravedlnila. Oni, ze vsetko sa da prezit, ale preco behali deti v noci? To som si popravde ani nevsimla, ze on teda musel behat, lebo som spala vzdy po tom dni s nim ako zabita. Moj urcite spal ako vzdy. Teraz som pochopila vsetky diskusie o susedskych sporoch. On samozreme trieskal, dupal, behal, krical, hadzal auta, nechal zapnutu vodu z vodovodu a jeho matka mala pocit, ze uplna normalka. Za cely den nemal nic ine nez sladkosti. Jeho celodenna strava vyzarala takto: sladky jogurt, haribo, actimel, ina sladkost, zmrzlina, nugetky, actimel. Vsetko normalne jedlo bolo ble. Mentalne, prejavmi, schopnostami a recou mi pripominal mojho syna, ked mal 2 roky. Presli sme to bez konfliktu a uz to nebudeme opakovat, ale fakt mi je toho chlapca trochu luto a v zivote by mi nenapadlo, ze ho kamaratka nenauci ani zakladne veci. Ziadne pravidla. Postoj, aky by som mala, keby som si dala 5 panakov a boli mi vsetko jedno. Ani neviem, co chcem pocut. Nechcela som sa priamo spytat, ale zaujimalo by ma, preco vlastne.

Strana
z3
lily14
3. máj 2023

Možno je ten chlapec autista nad tým si sa nezamýšľala?

matullienka
3. máj 2023

Chúďa dieťa, len toľko k tomu. A čo sa týka kamarátky v budúcnosti neviem asi by som tak rýchlo nemala nejako čas byť s nimi.

autor
3. máj 2023

@lily14 Vzali ho normalne do skoly a predtym sme mali celkom normalny blizky vztah s nou, takze by mi to zrejme povedala. Aj ked posledne roky uz viac cez Whatsapp nez osobne.
@matullienka Myslim, ze to tak bude obojstanne. Predpokladam, ze jej je tiez luto, ze moj syn ma nejake pravidla, nedoprajem mu dost sladkeho, atd. Aj ked teda vramci kratkej navstevy na zachovanie znesitelnej atmosfery mal tak 3 krat viac nez bezne

autor
3. máj 2023

@lily14 Ja sa domnievam, ze by som bola podobne mimo, keby som cely den mala iba actimely, ale ktovie

panelacikova
3. máj 2023

vidím 2 možnosti:
1. chlapec je neskutočne rozmaznaný a matke je to jedno
2. chlapec má diagnózu a matka ju buď nepriznala (z hanby? z obavy z odmietnutia?) alebo to jednoducho nerieši, lebo je flegmatická.
keby som bola v tvojej koži, opýtala by som sa jej na to opýtala a ak by som zistila, že robila, čo mohla, ale nepomohlo, odporučila by som ju na príslušné CPP, kde by chlapca možno diagnostikovali. ale vzhľadom k jej flegmatizmu usudzujem, že šlo o bod číslo 1.

dzulli1980
3. máj 2023

Nesúď ... a prečo ju takto tu anonymne ohováraš? Povedala si jej to aj do očí? ... či pred ňou si bola za chrumkavú? ... nemám rada ľudí, čo nepovedia veci na rovinu a potom budú takto riešiť ... mala si si urobiť poriadok, oni boli na návšteve u Teba, Tvoj dom, Tvoje pravidlá.

thoughtfulweirdo
3. máj 2023

Podľa mňa je odpoveď na otázku "prečo" jednoduchá. Lebo rodičom toho chlapca to tak vyhovuje, majú na starostlivosť o deti iný meter, pohľad, iné kritériá. Je úplne jedno, čo si o tom myslia cudzí na sociálnej sieti. Je normálne, že priateľstvá končia, keď vplyvom životných udalostí ľudia zistia, že sa neprekonateľne odlišujú v základných hodnotách 🙂 ja som sa naučila, že sa nemôžem pozastavovať nad každým dieťaťom, ktoré vyrastá v iných podmienkach, než je podľa mňa vhodné, lebo by ma šľak trafil. Pokiaľ nie je dieťa skutočne zanedbané, špinavé, otrhané, bité, nútene o hlade, psychicky týrané, tak proste máte len iné názory na starostlivosť o deti a ak to jedna z vás nevie zniesť, priateľstvo končí. Stáva sa to.

lily14
3. máj 2023

Ja by som si to nenechala,jej by som povedala svoje a aj dieťaťu má 6 rokov tak snáď už vie čo sa patrí a nieže by mi tam v noci búchal atď!

kristinapetronela
3. máj 2023

Tak kamarátka ho mala už dávno vychovať .mne by raz spravilo dieťa hanbu a ide sa domov ... Ja si nenechám skákať po hlave .

panelacikova
3. máj 2023

pardon, píšem ako talian 😀 dcéra ma vyrušila, tak som zopakovala sloveso 😀

kaktusik007
3. máj 2023

autorka, toto sa stava.... tiez som si pozvala dobru kamosku ku mne, aj s jej dcerou, na jednu taku paaarty... cize ony dve u nas spali... dovtedy sme sa navstevovali, ale teda prespavacka nikdy, toto bolo prvy krat...... prvy a posledny. A uz to nie je kamaratka, ten vztah siel po jej navsteve uz do stratena........ niektori ludia maju proste iny styl zitia - absolutne nekompatibilny s inym.... pre mna je to nepochopitelne rovnako ako pre teba, ale netreba sa nad tym zamyslat.... akurat iba zvazit dalsie pozvanie ci travenie spolocneho casu....

tiez mi je to luto, boli to roky kamaratstva, ale evidentne sme kazda uuuuplne hodnotovo inde.... A toto proste vidno najviac asi fakt na tej vychove deti

heidy222
3. máj 2023

Ja keď som bola ešte decko a pubertacka tak mama mala kamošky s podobnými deťmi rozmaznanymi, aj sme mali také divné návštevy a potom sme ich ohovorili 😁 a teraz sú z tych deti úplne v pohode dospelý, možno o trošku rozmaznanensie menej samostatne typy, ale nič dramatické žijú normálny život práca rodina a s matkami majú dobré vzťahy

jamimo
3. máj 2023

my sme mali takú návštevu, deti vek 7, 4. Bola som na ne pripravená, nachystané pastelky, detské časopisy, nálepky, omaľovánky. Ich rodičia sedeli na sedačke, deti im lozili poza hlavy, po opierke, odrážali sa, odtiaľ skákali na zem. Chvíľu som čakala, rodičia nič... Vysypali pastelky na zem, začali po nich rolovať nohami po podlahe. Poprosila som ich, nech ich pozbierajú. Deti nechápavý pohľad na mňa. Matke to vadilo, začala pastelky zbierať. Upozornila som ich, že u nás sa takto nesprávame. Rodičom bolo trápne, len sa vyhovárali, že sú to deti... Nuž, boli u nás prvý aj posledný krát. Nezdržali sa dlho a vedeli prečo...

autor
3. máj 2023

@dzulli1980 ty rada davas nevyziadane rady? Ja nie. Ak by sa ma opytala na nazor, povedala by som jej ho najmenej kriticky ako viem. Nemam zaujem ju ohovarat, len prave nad tym uvazujem. Nic specialne tym nesledujem.
@lily14 Povedala som im svoje v najnevyhnutnejsich pripadoch, ako chodte sa radsej hrat na koberec po tom, ako trieskal auto celou silou o zem, ale tak jeho by som mohla napominat 5 krat za minutu, keby som chcela. Co teda nerobim ani vlastnym detom.

abbey1
3. máj 2023

A nezveličuješ tak trošku? Sople všade po podlahe, susedia sa s tebou ledva už pozdravia kvôli jednej návšteve, hanba všade, kam ste prišli.
Zdá sa mi to celé trošku nafúknuté. Každé dieťa je úplne iné, rovnako každý rodič, každá situácia. Verím, že kamarátka môže mať dieťa inak vychované ako ty, ale cítim trošku bublinu okolo toho. A teda smutné, že kamarátku riešiš na internete a nie pekne medzi 4 očami.

dzulli1980
3. máj 2023

Nedávam nevyžiadané rady ... ja nemám problém sa na rovinu porozprávať, pýtať sa atď. a povedať svoj názor, povedať, čo sa mi nepáči ... takto, po fórach, necítim potrebu takéto veci riešiť.

marca12
3. máj 2023

Neboj,ked si to tu kamoska precita,urcite uz viac nepride a mozno ani nenapise. Kazdy vychovava inak,je to zrejme jej prve dieta a ucia sa na nom. Niektore deti su zivsie a posobia potom nevychovane. A ak bol chory,co si myslim,ze bol,ked mal zlte sople a antibiotika,tak aj z toho mohol byt nervozny a neposedny. A k tym sladkostiam,na navstevach maju deti vzdy viac povolene ako doma,mozno doma toho tolko nezje. Z jednej navstevy sa neda odhadnut dieta. Vacsina deti sa na navstevach sprava "bujarejsie" ako doma. Navyse bol v cudzom prostredi,tak sa tak spraval. Neodsudila by som ich,ale verim,ze ta to znechutilo.

autor
3. máj 2023

@abbey1 Pocuj, ja tiez mam dieta, ale tie sople po podlahe a po legu, to bola moja prva skusenost. Ani ten toaletak, co som si na to vzala, mi ledva stacil, aby som to nemala vsade po rukach. Nejake solidne hlieny to boli. Myslim, ze som to opisala najjemnejsie ako sa dalo. Inak vtedy som si myslela, ze budem chora z toho a fakt ma boli uz hrdlo.

autor
3. máj 2023

@marca12 Kamaratka vie len po madarsky, takze si to tu urcite neprecita

lenka567899
3. máj 2023

Mat takú kamarátku ako si ty! 🤦🏼‍♀️

autor
3. máj 2023

@marca12 Asi mas pravdu v tom, ze doma moze byt trochu iny. Aj ked teda doma iba pozera telku, co si teraz spominam, ze vzdy pozeral, ked som tam bola. Preto som nejako nepredpokladala problem. My nemame telku

deti95060810
3. máj 2023

mne chlapec pripadá na diagnózu...autista? alebo neviem, ale to čo si napísala o 6 ročnom dieťati tak sa mi to nezdá na zdravého jedinca...alebo - aspoň moje deti sa takto nechovali v 6 rokoch...

simona20201309
3. máj 2023

Ja rozumiem prečo si tu založila anonymnu diskusiu. Si z toho v šoku, rozčarovana a potrebuješ to zo seba dostať von. Ja som tiež musela zopár takýchto návštev absolvovať, a vyššie ti to pekne vysvetlili. Skratka, sú ľudia na úplne inej vlnovej dĺžke. Nevedia a možno nechcú vychovavat. Nemusí to byť diagnóza, skrátka to dieťa nemá absolútne žiadnu výchovu.
My sme trochu stará škola, a slušne správanie je pre nás dosť dôležité a v dnešnej dobe je naozaj veeelmi veľmi ťažké nájsť rodinu s rovnakými názormi. Preto sme návštevy značne obmedzili a snažíme sa stretávať mimo domu - von. Ak máme toho dosť, skrátka ideme domov, a nikto nám neskace po gauči.
Mrzí ma to, ja mam tiež jednu dlhoročnú kamosku, s ktorou sme sa kvôli tomu prestali stretávať ...teda obmedzili sme to. Ja verím, že tie deti z toho vyrastu a priateľstva sa obnovia ;)
...inak tiež sa po takej skúsenosti z toho musím vzdy niekomu vyrozpravat

autor
3. máj 2023

@simona20201309 dakujem za pochopenie. Ano, je mi to luto, o to viac, lebo synovi sa to pacilo, ze mal partaka s rovnakou zalubou v autach. Tomu spole ani nic z toho samozrejme nevadilo. Pre mna a verim ze aj pre druhu mamu, to bolo skor prekonavanie sa a odlahlo mi, ako aj urcite jej, ked bol tejto navsteve koniec.

luccija
3. máj 2023

@deti95060810 tiež si myslím.Kamaratka má takú 6 r a 90% z opisu sedí.Autorka mama možno nechcela scény, tak ustupovala aj v jedle, kakani vo všetkom ..a možno je doma ešte oveľa horši.
A možno s ňou len kmita.Bud rada, že také dieťa nemas

luccija
3. máj 2023

Vzali ho normálne do školy...videla si papier?či nebude mať asistentku?6 r zdravé dieťa sa správa inak ako opisujes.Moze mať len nejaké ADHD a x iných porúch a možno je len fakt rozmaznany má voľnú výchovu

anetka34
3. máj 2023

@kaktusik007 Ja mám presne takú istú skúsenosť, tiež sme boli kamošky od detstva, hoci sme sa stretávali len cez letné prázdniny keď bola u babky. Ale výrazne sa zmenila keď mala dieťa. Moje deti sa jej hračiek nemohli ani dotknúť, nie tá malá to zakazoval, ale tá moja kamoška, trhal to mojim z rúk, že to sú hračky jej dcéry, nechajte to.
Ale jej dcéra keď bola u nás a to už mala asi 8 rokov roztrhala detský bazén, zacapkala mi stenu v obývačke, natrhla látku na gauči.
My keď sme boli u nej, ničoho sme sa nesmeli dotknúť hlavne deti tiež približne v jej veku a keď nám ponúkla chlebíčky povedala, aby sme išli jesť do kuchyne aby sme jej nezašpinili gauč a tá jej dcéra jedla na gauči a nás poslala do kuchyne. Bolo to až smiešne a smutné zároveň. Viac sme tam nešli a ani ona k nám a už mi to ani nechýba.

autor
3. máj 2023

@luccija teraz som sa zarazila. jasne, ze so sebou nebrala na navstevu papiere zo skoly. Ziadne som nevidela. Doniesla aj take sladke nite a spominala, ze je to logopedicke cvicenie. Myslela som si, ze sa iba vyzna. Nenapadlo mi ani spytat sa. Celkovo mi nenapadlo nejaka diagnoza. Pre mna to bolo iba take totalne flegmaticka matka- jasny dosledok. Teraz ste mi zasadili chrobaka do hlavy. Zas chodi do skolky a tiez nespominala ziaden problem. Aj jej postoj bol celkom ocividny. Je to iba dieta a bodka. Od dietata nemame ziadne ocakavania.

autor
3. máj 2023

@kaktusik007 to by ma aj zaujimalo, ze co vlastne sa stalo. Ak chces napisat

babulkomale
3. máj 2023

@lily14 ak je autista tak s tou stravou ho teda lutujem 🤦 kamoska davala synovi GAPS stravovanie a velmi pomohlo.

Strana
z3