icon

Mala som náročnú návštevu. Urazili by ste sa na mňa?

1. nov 2022

Ahojte, mám sesternicu ktorej detom som krstná. (Oni byvaju KE my BA) Boli jesenné prázdniny, opýtala sa má, či by nemohli prísť k nám, aj prespať, že deti sa stále na nás pytaju. Ja som suhlasila naposledy tu boli 4-5r ešte som nemala ani ja vlastne dieťa a krstnitka boli maličké, teraz majú 8 a 11…brala som to ako niečo prijemne aj som sa na nich tešila. Nachystala som izby, navarila obed a čakala ich.
No šok nastal asi hneď od príchodu.
Po príchode Deti chodili z izby do izby bez opýtania, otvárali skrine, sufliky, neboli spokojne s ničím, hneď hádka ze oni na nafukovacke spat nebudu, to som ignorovala, lebi sesternica o tom vedela dopredu. Jedlo mi hodnotili, že im nechuti, polievku neľúbia, nemajú chut na slizikovu radšej by boli keby bola paradajková, rezne fuj nechcú atd atd, tak v prvy deň som to neriešila…Na večeru tiež okomentovali, ale nechala som to na sesternici ja som šla kúpat môjho syna, takze tie poznámky fuj na jedlo som nepočuvala. Raňajky sa niesli v podobnom duchu, džús hnusný, nechcú milti radšej jahodovy, caj fuj, prazenicu nechcú, parky nechcú, šunku s chlebom nechcú. Sesternica mi len povedala nech si to nevsimam, ze nech budú hladne a tak aj bolo, cez deň sme mali program boli sme cely deň mimo domu a nič som celu cestu v aute nepočúvala, len aké su hladne a ako sa zle na tej nafukovacke vysoali a ako sa
tešia do reštaurácie na obed 😁 obedovali sme mimo aj tam vymýšľali, ale bolo mi to jedno, nie su to moje deti. Večeru som objednala pizzu, boli spoko. Dnešné raňajky sa zopakovalo to iste, na otázku čo budú raňajkovať: parky, šunku, musli alebo vajíčka mi zácali strieľať ze radšej nejaké lievance alebo vajickovy chleba. Vyhovela som im vo vajickovu chlebe a ten mi zhodnotili, ze im až tak moc nechutilo, prišla som k stolu kde sedela aj sesternica s muzom a pocedala som, ze na budúce sa ubytujú v hotely a tam si budú môcť vybrať zo švédskych stolov, ked im u nás nič nechuti a stretneme sa v kaviarni na káve alebo vobec a šla som do kupelne. Všetci ostali ako zarazeni. Už som to nezvládla, ten nátlak, a ignoráciu sesternice na ich chovanie.
Moj Muž bol vdakabohu v robote, inak by vznikla asi hadka, moje 20 mesačne dieťa nervózne zo mna, ja tehotná, krsniatka vymýšľajú a za nič nepoďakujú a moja sesternica len ze si to nemám všímať, ale ako keď ani ďakujem nepočujete ani na darčeky ani na jedlo a namiesto neprosím si povedú fuj na jedlo. 🤯 bohužiaľ povedala som to tak, ako som cítila. Pred malou chvíľu som ich vyprevadila, povedala som jej ze som robila všetko, aby sa detom páčilo, ale som nemilo prekvapená, ako si to nevážia a ona cely čas, ze si to nemám všímať. Snažím sa, ale asi sa potrebujem vyrozprávať a len tak pokecať nech pridem na iné myslienky Bijú somnou tehotenske hormóny? Alebo aký máte vy názor.

zaba21
1. nov 2022

Autorka, tvoja reakcia sa mi veľmi páči 👍👍👍
Ja môžem povedať, že moje deti boli veľmi živé, akčné, zvedavé... ale niečo také by si nikdy nedovolili a keby sa aj náhodou pokúsili, tak by boli veľmi rázne napomenutí. Deti sú žiaľ bohu nevychované...

autor
1. nov 2022

@januska12323 tak je rozdiel vidieť sa u babky na východe na hodinku dve, tam som to nejak nevimala, a keď tu boli naposledy boli male, vtedy sme mali oekny vikedn, boli sme na výlete a tak. Možní fakt začínajúca puberta neviem..

zuziiiii
1. nov 2022

A ináč odo mňa ako sa poznám by deti dostali hubovu polievku a odchod

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
1. nov 2022

@simsalabim povedala som, že na jedlo sa fuj nehovorí, ale mali to na saláme…

@layla123321 Och keby to bolo 45km a nie 450km, aby si som sa vyhovlrila na tehotenskú nevoľnosť a ukončila návštevu skôr. Ale naozaj som take chovanie od tak veľkých deti nečakala. Ale možno ani nie deti má hnevajú, ako ta sesternica že im ani raz nič rázne nepovedala…
@juliasb súhlasím 👌

simsalabim
1. nov 2022

Ved by to na salame nemali, keby si ich potom poslala od stola 🤷‍♀️ Vacsina deti na prve upozornenie nereaguje. Dolezity je aj ton aj ocny kontakt a to, co urobis, ked ta odignoruju. To je zaklad, aby ti deti neskakali po hlave.

autor
1. nov 2022

@elizabet173 súhlasím, síce mna to estelen čaká, ale keby mi syn na návšteve povie na hocico fuj po prvé sa prepadnem od hanby a po druhe ho zavolám do vedlajsej izby a poviem mu, ze ešte raz take niečo povie balíme veci a ideme domov. Ale to sú moje predstav možno má realita prefacka a budem mat aj ja problém pri výchove …snad nie 🙏

natalala
1. nov 2022

Fuuha tak to je silna kava 🙈 myslim si, ze si sa snazila a ty si nemas co vycitat. To, ze deti su vyberave v jedle by som este prekusla aj ked by som cakala, ze im mama povie aspon ze na jedlo sa nehovori fuj 🤷🏼‍♀️ To, ze by sa mi len tak zacali sparat vo veciach, v suflikoch a kade tade by bolo pre mna neakceptovatelne. Ja nechapem odkial ich vypustili, ale deti v ich veku by sa uz mali vediet spravat, nehovorim keby batola ti otvorilo suflik a bolo by zvedave, ale toto je katastrofa. Nasa mala napriklad doma moze skakat po posteliach aj na gauci aj skakat kade tade, ale este nema ani 3 a rozumie, ze toto su pravidla u nas doma a ked ideme na navstevu, tak tam to robit nemoze a platia pravidla domacich.

mogaa
1. nov 2022

no neviem či by bolo najslušnejšie na návšteve si zobrať deti do vedlajšej izby, predsa len nie je to tvoj dom/byt....tiež si myslím že ak už absolvovali cestu a mali program, tak by sa len tak nezobrali a išli späť domov kvôli tomu že deti neposlúchajú....ono nekrič hop, kým nepreskočíš a sama nie si v danej situácii....deti akokoľvek dobre vychované sú občas "zlé", papulnaté....

autor
1. nov 2022

@simsalabim ale to som asi čakala skôr od sesternice, keď bola prítomná pri tom celom…naozaj som čakala na vetu “nechuti vám? Nepaci sa vám, odniest tanier do kuchyne a nebudete jesť nič.” ale taká veta neprišla - ja som nemala odvahu pred sesternicou,
Keby boli same na prázdninách tak robím s nimi “poriadky” ja, ale keď je rodič prítomný mal by predsa in zasahovať

mamusa123456789
1. nov 2022

Tak to by som asi nedala, ja by som ich asi vyhodila ešte prvý deň, u nás prespava niekedy len svokra, ale čokoľvek nachystám na jedenie, aj keď je to jedlo ktoré nemá veľmi v obľube, tak to zje všetko a poďakuje, akurát kukuricu mi z jedla vždy vyprple, ale tu nemôže zo zdravotných dovodov(ale také jedlo jej dám len keď príde k nám nečakane a ja mam už navarene)

autor
1. nov 2022

@mogaa nepochopila si, myslím že by som dieta zobrala mimo stôl a povedala face to face vytku trebárs aj na chodbe alebo záchode

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
1. nov 2022

No jednoznacne si mala zakrocit - aj pri detoch aj so sesternicou. Detom by som to povedala razne, pruamo do oci. A pitom sesternici. Chapem, ze ti to bolo trapne, ale trapne to malo byt jej. Normalne by som jej povedala - je mi to trapne ti to hovorit, ale moj dom, moje pravidla. Od hosti cakam, ze sa budu spravat slusne. Vysvetli to, prosim, svojim detom.

loyda
1. nov 2022

Keď mala dcéra 2 roky, bola u nás kamoška so 7 ročnou dcérou. A vtedy som si hovorila, preboha. To dievča len samé - ja chcem a chcem a chcem! Tiež všetko čo som jej dala, ukázala, bolo "o ničom". Jedla sa takmer nedotkla a kamoška reagovala podobne ako tvoja sesternica. Povedala som si, že ako mama nemá žiaden rešpekt. Dnes má moja dcéra 5 rokov a podobnu scénu mi urobila u frajerovho brata. Nič nechcela jesť, lebo je to blee (doma to nerobí). Za sladkosti poďakovala síce, ale keksíky otvorila, ochutnala a vrátila, že bleee. "Švagriná" vravela, že v pohode, je to dieťa. Ale ktovie, čo si myslela naozaj. A pritom aj frajer vie, že je dcéra vychovaná. Ale chcem tým povedať, že mňa by sa asi dotklo, keby mi na odchode povedala niečo takéto. Neviem. Skús sa jej o pár dní ozvať, poďakovať za návštevu, povedať, že si ich rada videla, a ze ta mrzí, čo si povedala, ale že to tak citis. Že si sa snažila, aby mali pekný víkend a mala si pocit, že si to decká nevazili. 8 a 11 rokov, to je už predpuberta a puberta, pravdepodobne fakt rebeluju. Osobne by som si to nebrala

basska_b
1. nov 2022

Ja myslim, ze takuto navstevu nepotrebujes ani v buducnosti. Otras. Ja by som na nich vyletela uz prvy den. Ich mamina si ich nevedela upratat? Nic im na to akoze nepovedala?? Ja uz aj mojmu 3-4 rocnemu dietatu poviem, ked sa vymrdza pri jedle na navsteve, ze nam to tu s laskou pripravili a maju si to vazit, ked im nechuti, nech radsej nevravia nic. Je pravda, ze na navsteve chuti inak ako doma - niekedy lepsie a niekedy horsie, tak to je. Take velke deti by uz ale mali mat rozum... Neber si to k srdcu... ale nabuduce ich uz nepozyvaj, lebo nema to zmysel asi.

autor
1. nov 2022

@elizabet173 tak po tomto víkende by mi muselo prepnúť, aby som s nimi ešte chcela tráviť vikend niekde. Budem si plniť už len povinnosti, ako krstná aj to prehodnotim hodnotu darčekov..my sa stretávame na východe buď na káve niekde alebo u našej babky. Tam to aj ostane.

basska_b
1. nov 2022

Inak ked sa rodic k nicomu nema, pokojne zasiahni i ty, sesternica mozno bude zaskocena, ale taketo spravanie, to musela i ona sama citit, ze to neni OK

simsalabim
1. nov 2022

@loyda nemyslim si, ze je vychovana, ked povie, ze keksiky su bleee. Slusne vychovane dieta na navsteve povie, ze dakuje, ze si teraz neprosi, alebo ze si ich doje neskor…. A nie bleee.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
aeruginosa
1. nov 2022

Podla mna si vobec nereagovala prehnane a nemyslim si ani, ze by si sa mala pripadne ospravedlnit. Keby to tvoja sesternica nenechala zajst tak daleko, ani ty by si neprisla o svoju trpezlivost a nereagovala by si takym sposobom. Osobne si myslim, ze maju velmi volnu vychovu a rodicia im nevedia urcit hranice a toto je vysledok. A taktiez si myslim, ze toto nie je ziaden pubertalny vzdor, ale nevychovanost a rozmaznanost. Dobre si sesternici povedala. Ak je aspon trocha normalna, zamysli sa nad svojou vychovou a snad nieco zmeni.

loyda
1. nov 2022

@simsalabim lenže ona to práveže nerobí nikde. Urobila to prvý a posledný krát. Aj v škôlke podľa učiteliek vie pekne argumentovať ak jej niečo nechutí. Na iných návštevách, oslavách a pod. zje čo jej dajú a len mi posepka, že toto a tento nemá rada. Ja som si to vysvetlila tým, že sa necítila "komfortne", predsa boli všetky oči na nej. Každopádne, u nás to bolo pochopené z každej strany ;)

loyda
1. nov 2022

@elizabet173 súhlasím. Ale sú aj typy rodičov, ktorí "neriešia". Alebo už nevládzu riesit. Zjavne je to táto sesternica.

autor
1. nov 2022

@basska_b och na to asi musím aj ja dozrieť aby som v prítomnosti rodičov vychovávala deti…a ohľadne toho jedla, nemám miselinsku hviezdu ani nič podobne. Ale oni to ani neochutnali a popredu hodnotili. Pritom obed bol navareny dopredu dohodnutý so sesterkou, že to určite zjedia (kuracie rezne so zemiakovou kašou a slepaci vyvar s rezancami) keby to ochutnali a pocedali nechuti mi krstná, nebudem to jesť ale pozerať di taniera preberať príborom jedlo a povedať fuj slizikovu niee 🤯😁 inak už keď odisli je mi z toho aj do smiechu popravde

lenka567899
1. nov 2022

Aha pekná historka.. a teraz akože čo ti mame povedať?

autor
1. nov 2022

@lenka567899 Leni, ty nemusíš nič, od nikoho sa nič neočakáva 😊

basska_b
1. nov 2022

No, bohuzial, deti si nedavaju servitku pred usta, len ma fascinuje, ze uz maju tolko rokov... ani v michelinskej restauracii by im nechutilo, to je iste... podla mna dost rokov... a ze im na to mamina nic nepovie! Ale aj ty si sa mohla obranit, lebo ony si potom asi myslia, ze sa to smie alebo co... mojej mame ked 4rocna kritizuje jedlo, tak sa ofuci a zacne jej davat tie prednasky, co aj mne ako dietatu, ze ja sa tu s tym varim a bud si hladna a take. Ale ja tie prednasky uz teraz chapem... aj teba chapem... lebo to nastve fakt...

ivangeline
1. nov 2022

S tak velkymi detmi nemam skusenost ale radila by som to istr. Nevsimat si co rozravaju. Jest sa bude co sa da a ked sa nepaci smola. Mozno tym jedlom sa snazia dostiahnut nieco u svojej mamy. ;) Alebo celkovo tym hundranim. Cosi in vadilo a nepovedali co. Mozno nechceli vobec na navstevu. Ktovir co za tym bolo. Urcite si nevarila zle a nebolo to namierene proti tebe. Klud. ;)

autor
1. nov 2022

@loyda my sme sa rozlúčili so sesterkou oekne, aj mi píše aká je zatiaľ cesta. Ja som jej napísala pred chvilou, že ak sa deťom nepacilo, tak má to mrzí, ale vramci možnosti som robila čo sa dalo a ona že oni ako rodičia boli spokojní a deti si nemám všímať, že oni to rak nemyslia. Nebudem už to zbytočne rozoberat, nejak sme to prežili a tak skoro si myslím, že sa k nám nebudú hlásiť, lebo nebbyvame najbližšie 🙏

loyda
1. nov 2022

Tak potom si nerob stres, ja to vidím fakt na pubertu a tiež si myslím, že si prázdniny predstavovali inak, možno chceli byť s kamošmi....a museli ísť na druhý koniec "sveta" s rodičmi za tetou.....ak sú dospeláci kľudní, netráp sa. A najbližšie ich fakt pošli do hotela.