icon

Malá tabletka šťastia, alebo ako som prešiel bránami pekla

ashedx
26. máj 2016

Zdravim maminy a diskuterov, ktori si toto precitaju. na uvod chcem podotknut, ze toto nieje v troll ani vymyslena tema, keby som si tym nepresiel, sam by som tomu neveril. Prispevok bude dlhy, preco som sa dnes rozhodol napisat ho sem, najma ako varovanie,ked som xanax videl spominany v inej teme. Chcem popisat, cim som si presiel po 8 mesacnom uzivani tejto uplne legalnej tabletky - benzodiazepinu s nazvom Alprazolam ( v Amerike familiarne znamy pod nazvom Xanax, resp. mommy's little helper - teda mamin maly pomocnik. Myslim, ze na Slovensku, stale este nie tolko rozsireny, ale uz zacina byt pomerne popularny aj u nas, len ani sami lekari ho nemaju dost nastudovany, a tak nedaju upozornenie, ze lieky tohto druhu by sa nemali uzivat viacej ako 10-14 dni.

U nas sa stale spomina rozvracac rodin, alkohol, hazard, a samozrejme okolie nieje nadsene ani maminou, ktora taha jednu cigu za druhou, preto niektore mamy uz nastupili na malu tabletku ktoru pohodlne date do penazenky, ani z toho ,,nenafukate'' V mojom pripade som prisiel o pracu a rodina si o mne myslela, ze som blazon, resp, ze to prehanam.

Ja som zacal tento liek uzivat pocas vlny stresov v praci, do toho rodinne problemy, vtedy som este nevedel, ze sa smie uzivat tak kratkodobo, par mesiacov bolo vsetko ok, ziadna uzkost v praci nic, az jednu noc sa vsetko zmenilo... prebudil som sa v noci v panike srdce mi tlklo, ze som myslel, ze je somnou koniec kazdu minutu. Neprikladal som tomu vyznam nakoniec som zaspal, opakovalo sa to ale dalsie dve noci, to uz som citil, ze nieco je zle.. moj lekar, ktory skutocne nevedel ze su abstinencne symptomy pri uzivani, mi poradil dokonca ZVYSIT davku xanaxu o 0.25mg.

Zistoval som si teda o benzodiazepinoch viac a google vypluval clanky po clankoch, najma v anglictine, o skusenostiach a benzo ''pekle'' ja som bol na 1mg a mal som znizovat podla rad o 0.25mg teda najnizsie mozne inkrementy.. prvy tyzden bol relativne ok, ale ako som sa za tri tyzdne dostal na 0.5mg moj mozog a telo ma jednej noci vsupli do pekla z ktoreho som sa spamataval 4 mesiace.

Mal som asi 20 roznych vedlajsich ucinkov co sa fyz. stranky tyka, triasky, hnacky, vypluvanie krvi, bolest klbov.. to vsetko ale bolo nic oproti psych. vedlajsim ucinkom, musel som sa dat na PN, schudol som 15kg mal som panicky strach z najmensieho zvuku, nocne mory, derealizaciu, vertigo, a to najhorsie insomniu, predstavte si ze nespite 3 dni potom na hodinu zaspite v sede a znova to iste, niektore dni som presedel v kute v tureckom sede a len som sa kyval zo strany na stranu. Nerozumel som ako take stavy mozog dokaze vobec produkovat, ani ze ako taky liek moze byt legalny, v USA ho predpisuju aj 8-9r detom!!

Dnes to uz mam vsetko za sebou, iba semtam nespavost, na zaver len, ze ak poznate niekoho z okolia, kto planuje uzivat tuto legalnu drogu varujte ho/ju pred ucinkom a majte vlastny rozum, pretoze ak sem vo velkom pride farma-lobby, oni vam pravdu nepovedia, ak nieco uzivat zistite si aj z inych zdrojov o tom liecive, neverte slepo lekarom.

Vdaka kazdemu, kazdej, kto to docital do konca.

Strana
z2
nipe11
30. máj 2016

@oldman50plus jasne a tento dovod mas odkial z televiznych novyn?
'1-2 pacienti z miliona ma neziaduci ucinok tak sa liek stahuje." :D
skoda reci nieco rozoberat :D

oldman50plus
30. máj 2016

@nipe11 Tvrdí to státní ústav na kontrolu léčiv aby sme netliapali http://www.sukl.cz/fusafungin-bioparox-doporuce.... Dobre, milión balení (už som starý nemôžem pamätať všetko čo čítam), ale u tohto lieku nemožno predpokladať signifikantne vyššiu spotrebu ako balenie na ochorenie takže takáto aproximácie nie je tak ďaleko od pravdy. Mimochodom, som lekár ktorý aj v súčasnosti určitým spôsobom participuje na školeniach o novozavádzaných liekoch pre lekársku verejnosť takže určitý kontakt s tým ešte mám. Ty si určite kolegyňa priamo z výskumu alebo kontroly s lepšími informáciami, však? Som úprimne presvedčený ak je čo i len podozrenie na 4 úmrtia čo i na viac ako 2mil balení tak sa liek stiahne, lebo sa používa v prípade kedy mortalita by mala byť 0. Hoci môžu mať inú príčinu.

majdalenka23
30. máj 2016

@oldman50plus nesúhlasím..časy šarlatánov sa len prehĺbili v podobe ľudí v bielych plášťoch a farmaceutických firiem, ktorým na zdraví ľudstva nezáleží. Lieky nás neliečia liek v preklade znamená ľakať.. takú štúdiu a rozbora aký je ten alebo ten liek a ako vylieči ti napíšem aj ja...neviem je to chorá doba

sintra
30. máj 2016

Mne sa paci, ako su vzdy najerudovanejsi odbornici na problematiku liekov ludia bez lekarskeho/farmaceutickeho/ vzdelania 😀

h2
30. máj 2016

@oldman50plus Ahoj, podľa Tvojho nicku predpokladám, že si muž v zrelom veku a ako taký by si už naozaj nemal byť taký naivný. Samozrejme, že lieky, na ktorých sa zarába, sú účinné, inak by si ich nikto nekúpil a teda by na nich ani nikto nezarobil. Ale farmaceutické firmy nie sú žiadne filantropické spoločnosti, ktorých prvoradým cieľom by bolo pomôcť ľudstvu. Každý chce hlavne zarobiť, preto sa lieky s tou istou účinnou látkou vyrábajú stále dookola, každá firma si dá vlastný názov a spraví vlastnú reklamnú kampaň o tom, že práve ten jej liek je lepší, než od inej firmy a pritom ide o to isté, zložením aj množstvom. Za všetky aspoň jeden najtypickejší prípad, ibuprofen. Z hlavy viem vymenovať aspoň 5 liekov, ktoré ho obsahujú a keby som hľadala, našla by som ich určite oveľa viac. Lebo je výnosný, ľudia ho kupujú (áno, máš pravdu, že preto, lebo pomáha, ale má aj dosť vážne vedľajšie účinky), tak ho vyrába každá jedna farmaceutická firma. A načo, keď už predsa existuje v toľkých iných formách? Nikto si nepovie: "toto vyrábať nebudem, to už vyrábajú iní". Práve naopak, povedia si: "títo na tom bohatnú, tak budeme na tom bohatnúť aj my." Keď ma raz strašne bolela hlava, chcela som si dať ibalgin, tak mi kamoška povedala, aby som neužívala to svinstvo, že o tom čítala, že je to strašne zlé na žalúdok a má to kopu ďalších vedľajších účinkov. A potom mi ponúkla MIG 400, že ona radšej užíva toto. Vôbec nevedela, že je to vlastne to isté, že to obsahuje také isté svinstvo, od ktorého ma tak horlivo odhovárala. Ak sa o nejakom lieku začnú písať negatívne veci, tak farmaceutická spoločnosť mierne upraví zloženie lieku v niektorej nepodstatnej zložke, dá tomu nový názov, urobí novú reklamnú kampaň a ide sa ďalej.

oldman50plus
30. máj 2016

@h2 Kde som tvrdil že farmafirmy sú filantropické a máš pravdu čo píšeš ale vlastne mi neoponuješ. Prečo ti vadí ďalší preparát od iného výrobcu? Veď ak napr 100 pacientov liek potrebuje je jedno, či 100 dostane ibalgin, alebo 40 ibalgin, 30 brufen a 30 Mig-400. Ibuprofén je jedným z mnohých liekov kde prekračovanie dennej dávky je dosť rizikové, ale myslíš že tí čo to berú to vedia a dodržujú? A myslíš že negatívne veci ktoré sa píšu sú podložené? Nemyslíš že väčšinou sú spôsobené nesprávnym/neopodstatneným/nadmerným užívaním a časť má proste smolu, sú na liek nadmerne citliví? Predpisuje sa veľa liekov ktoré sú nebezpečné, len liečebné účinky prevažujú nad negatívnymi. Ale buď si istá že ak je k dispozícii liek s podobnou účinnosťou ale menšími vedľajšími efektami, podáva sa ten (predpokladajme ideálnu informovanosť lekára v praxi to vždy nemusí byť).
Ja osobne neberiem žiadne lieky ak nemusím (radšej trošku vydržím) ale ak naozaj treba tak to neodkladám. A musím povedať že beriem liek kde jednoznačne cítim negatívne vedľajšie účinky ale vidím podstatne dôležitejší liečebný prínos. A ostatné možné lieky znášam ešte horšie... Takže sa mi to nepáči a nikdy by som to nebral ... ak by som bol zdravý 😀

h2
30. máj 2016

@oldman50plus Nevadí mi rovnaký preparát od iného výrobcu, napísala som to na podporu tvrdenia, že hlavným motívom je zisk. A k tej vete, ktorá sa začína: "Ale buď si istá...", tak k tej len toľko, že ja som si istá, že ak má lekár predpísať liek s obsahom určitého liečiva, tak vyberie ten, ktorý je od firmy, ktorá za to tomu lekárovi dá najvyššiu províziu (prípadne iné výhody, ako napríklad, že pozvú lekára - a zaplatia mu účasť, ubytovanie, stravu a cestu - na lekárske sympózium do nejakej peknej exotickej prímorskej krajiny).

1andrea111
30. máj 2016

@h2
oldman50plus je lekár

vecnaambra
2. jún 2016

@ashedx no jasné, čítal si knihu Vedlajší učinok-smrť od Johna Virapena? Veľmi odporúčam, pochopíš aký je farmácia vo veľke miere podfuk ale takisto prečo sa to všetko deje.... ludom treba neustale otvarať oči v tomto smere, aby nas to všetkých nepohltilo.....

magmolatus
7. jún 2016

autor asi chcel povedať že je jedno čím sa človek dopuje, či už je to lexaurin, xanax, neurol a podobne, všetky majú pri dlhodobom užívaní dost hnusné abstinenčné príznaky pri odvykaní.

Strana
z2