Mali by ste druhé dieťa s abstinujúcim alkoholikom?
Ahojte. Aky mate nazor na to, ked je dieta jedinacik?
Ake su vyhody, nevyhody? Vzdy som chcela viac deti, ale s manzelom sme si zazili peklo a jednoducho som druhe ani nezvazovala.
Nechcem to velmi rozpytvavat, ale davnejsie mal problem s alkoholom, liecil sa na protialkoholickom, 5 rokov nepije. No ja si vzdy spomeniem, ako mi casto klamal, skryval flase, nezaujimalo ho nic len alkohol. Nebol agresor, ale slovo zodpovednost nepoznal. Musela som platit vsetko sama, starat sa o dieta, kym on spal opity den aj noc.
Boli sme chvilu od seba, podala som aj navrh na rozvod, vykopla ho z bytu. Casom krok po krociku mi ukazoval, ze sa meni…Zacal pracovat, na syna prispievat, venovat sa mu. Ako by to bol ten stary chlap, ktoreho som lubila.
Dala som mu prvu a poslednu sancu.
Narusil vsak moju doveru, ktora sa este nenavratila a neviem ci mu este budem vediet verit.
Syna mu nikdy nenechavam sameho, lebo co ak. Neviem sa na neho spolahnut, pretoze si stale myslim, ze zacne znova pit, bude ohrozovat seba, syna, alebo dalsich ludi.
On mi slubuje, ze mu za to poharik nestoji(ale alkoholik vzdy naslubuje hory doly).
Momentalne ma presviedca na druhe dieta, aby syn nebol jedinacik. No ja sa na to vobec necitim. Stale mam v hlave blok, ze zacne ten alkoholicky kolotoc odznovu a ja budem nakoniec sama s dvomi detmi. Co myslite?
Mam byt “sebecka” a druhe dieta radsej nemat, alebo mysliet pozitivne, ze manzel zvladne abstinovat, pochopil a naozaj sa zmenil?
5 rokov nie je dlha doba, ani kratka. Ale vo mne su vzdy otazniky. Poznate niekoho, kto naozaj roky abstinuje? Alebo skor pripady, kedy ho niekto, ci nieco zlomilo a znova zacal pit? Ja skor len tie druhe pripady. Mali by ste druhe dieta s abstinujucim alkoholikom?
Dakujem
A vy by ste hned verili? Ak by vas manzel klamal? Je jedno, ci by sa to tykalo alkoholu, nevery, penazi alebo cohokolvek ineho. Hned by ste bezhlavo opat doverovali? To su teda komentare…
Kde je dovera je sex? Bez dovery ludia spolu nespia?ja v podstate verim len sebe, lebo aj najblizsi ta podrazi, sklame, oklame…
A vy by ste hned verili? Ak by vas manzel klamal? Je jedno, ci by sa to tykalo alkoholu, nevery, penazi alebo cohokolvek ineho. Hned by ste bezhlavo opat doverovali? To su teda komentare…
Kde je dovera je sex? Bez dovery ludia spolu nespia?ja v podstate verim len sebe, lebo aj najblizsi ta podrazi, sklame, oklame…
@anonym_autor keby som mu neverila, tak by som s nim nespávala, nežila s ním a neriešila či mať dieťa. Nie, ja by som nevedela žiť čo vzťahu bez dôvery. Čo je na tom také divné.
@anonym_autor keby som mu neverila, tak by som s nim nespávala, nežila s ním a neriešila či mať dieťa. Nie, ja by som nevedela žiť čo vzťahu bez dôvery. Čo je na tom také divné.
@anonym_dbbe4c asi ho ľúbi, tak mu dala druhu šancu, ale zároveň sa správa zodpovedne, pretože tu prvú posral a nikto jej nezaručí, že sa to nemôže stať znova
To sa potom môžme pozerať rovnako aj na vyliečeneho onko pacienta - zavrieť pred ním dvere lebo sak rakovi a sa môže vrátiť, maródke, žiaden príjem a nakoniec deti polosiroty...
@simona20201309 to si sama prišla na takéto debilne prirovnanie, alebo ti niekto pomáhal?
@anonym_autor je mi ľúto ze muž nema doma oporu. Myslím ze 5 rokov abstinencie je dostatočne silný dôkaz ze máš doma silného statočneho muža, škoda že nemá doma manželku, ktorá toto dokáže oceniť.
Myslíš ze je debil? Ze necíti a nevidi ze v tvojich očiach je naďalej alkoholik?
Ja ti odporúčam psychiatra a kvalitnú liečbu, lebo mas traumu ktorá ničí nie len teba, ale aj celú rodinu.
Nemusí to byť 5rocny abstinent... ktorýkoľvek muž do toho môže spadnúť ani nevieme kedy, rovnako my, ty,.....
Prepáč ak som krutá, ale 5 ročný absitent si naozaj zaslúži obdiv a podporu. Ak toto dokázal, je dosť silný na to v tom zotrvať.
@simona20201309 píše, že ju v niečom znovu sklamal. Tak asi vie, prečo nechce. Šancu dala.
Ja som podozruevava svina, od urciteho casu, takze mbe to skor evokuje, ze druhe dieta ta viac priputa k nemu. S dvomi sa tazsie odchadza, a bolo to ru spomenute, odola ked ho zavolaju zapit maleho? Nepouzije to ako vyhovorku, lebo "doma stale place decko a on uz nevladze"?
@anonym_dbbe4c asi ho ľúbi, tak mu dala druhu šancu, ale zároveň sa správa zodpovedne, pretože tu prvú posral a nikto jej nezaručí, že sa to nemôže stať znova
@anonym_8d1d4a tak keď ho lubi, tak kde je problém. Či koľko ešte ma rozmýšľať, ďalších 5 rokov? Koľko ešte potrebuje dokazovania?
@anonym_autor to nie je hneď. To je 5 rokov. Každej jednej sa môže stať, že sa muž zmení zo dňa na deň. Tak teraz nemáme mať žiadna deti? Naozaj musíš ty vedieť ako sa správa aktuálne a ty sa rozhodni podľa toho aký je teraz tých 5 rokov. A čo ti vadí na komentároch? Ty si sa rozhodla mu dať druhú šancu. A drží sa jej. Ja poznám xy ľudí, ktorí sa na pohárik viac nepozreli. Práve tato tvoja nedôvera ho môže skôr sklamať.
@anonym_dbbe4c tých, čo uverili je tu celkom dosť, zakladajú väčšinou smutné témy. Za celý život a to som pred dôchodkom, som poznala len troch ludi, ktorí sa k chlastu nevrátili. Dvoch mužov a jednu zenu
@anonym_8d1d4a smutné témy sú aj tam kde alkohol nie je. Na tie by mala byt pripravená každá z nás či s jedným alebo s troma deťmi
To sa potom môžme pozerať rovnako aj na vyliečeneho onko pacienta - zavrieť pred ním dvere lebo sak rakovi a sa môže vrátiť, maródke, žiaden príjem a nakoniec deti polosiroty...
@simona20201309 to snáď nemyslíš vážne, to je úplne primitívne prirovnanie. Onko pacient si nevybral svoju chorobu, kdežto alkoholik ano. Nejde len o výpadok príjmu, u alkoholika ide o oveľa viac. Ale to nikdy nepochopí ten, čo s alkoholikom nežil. A ten priblblý názor o psychiatrovi autorke už ani nekomentujem 🤦♀️ autorka má mať obdiv, že sa na takého človeka nevykašľala, ale dala mu šancu, snaží sa obnovovať dôveru k nemu. A je to sakra ťažké, asi každý má niečo, čo vo vzťahu netoleruje a nedokázal by odpustiť. Napriek tomu autorka stále stojí pri mužovi. To neznamená, že ona má niečo dokazovať a robiť si dieťa len preto, aby nemali jedináčika. A mimochodom, tiež si myslím, že s dvomi deťmi sa odchádza oveľa ťažšie.
Dakujem za normalne komentare, ak ste nezili s takym clovekom, tak nepochopite. Mozno by bolo ok komentovat, ak ste si niecim podobnym presli a viete o co vobec ide. Tie prirovnania k onkologickym pacientom, ani nejdem radsej komentovat. To je neporovnatelne.
Koľko máš rokov? Ak nie okolo 40 môžete mať dieťa aj o 5-10 rokov ak vydrží nepiť... Ale teraz by som do toho nešla, 5 rokov abstinencie je málo a mať 2 malé deti a muža alkoholika by bol prúser.
@marsmykkok 32 a syn 8
@anonym_8d1d4a smutné témy sú aj tam kde alkohol nie je. Na tie by mala byt pripravená každá z nás či s jedným alebo s troma deťmi
@anonym_dbbe4c len v dnešnej dobe je dosť podstatný rozdiel, či je dieťa jedno, alebo či sú tri. A keď už sú. tak s tým neurobíš nič, ale keď ešte môžeš ovplyvniť, či bude len jedno alebo tri, tak je hádam rozumnejšie ostať pri tom jednom, lebo sa môžu narodiť aj dve naraz.
Dakujem za normalne komentare, ak ste nezili s takym clovekom, tak nepochopite. Mozno by bolo ok komentovat, ak ste si niecim podobnym presli a viete o co vobec ide. Tie prirovnania k onkologickym pacientom, ani nejdem radsej komentovat. To je neporovnatelne.
@anonym_autor si inteligentná žena, vieš, čo si si prežila. Dieťa už máš samostatné, má osem rokov, aj keby si otehotnela hneď, tak či tak budete mať v podstate dvoch jedináčikov. Nepokúšaj osud, môžu sa narodiť dvojčatá, dieťa so zdravotnými problémami, ty si teraz tá, ktorá sa môže rozhodovať. Pred rokmi sa rozhodol muž a to pre chlast, nech si váži to, čo má a nesnaží sa ťa druhým dieťaťom pripútať. Veľa šťastia
@anonym_autor to nie je hneď. To je 5 rokov. Každej jednej sa môže stať, že sa muž zmení zo dňa na deň. Tak teraz nemáme mať žiadna deti? Naozaj musíš ty vedieť ako sa správa aktuálne a ty sa rozhodni podľa toho aký je teraz tých 5 rokov. A čo ti vadí na komentároch? Ty si sa rozhodla mu dať druhú šancu. A drží sa jej. Ja poznám xy ľudí, ktorí sa na pohárik viac nepozreli. Práve tato tvoja nedôvera ho môže skôr sklamať.
@anonym_dbbe4c veď oni dieťa majú. Má 8 rokov, mali by ďalšieho jedináčika. Pre jedno dieťa sa bežne rozhodujú páry, kde nie je problém s alkoholom, prečo by do obrovského rizika išla táto žena? Veď môžu spolu pokojne žiť, narodenie dieťaťa zamáva často aj pevným vzťahom, nie ešte takýmto, kde bol problém. Prejavom dôvery tekto ženy je predsa to, že s tým mužo ostala, tým mu dala najavo, že mu verí.
@marsmykkok 32 a syn 8
@anonym_autor pri 8 rocnom uz necakaj ze budu partaci. to uz by vo vysledku bol 10 rocny rozdiel. strasna komplikacia. ja mam deti tri. medzi najstarsim a najmladsim je 10 rokov. najst prienik spolocnych aktivit na dovolenkach je slusny zahul. a to ej ten starsi voci detom skutocne velmi ustretovy na svoj vek. a aj vzdy bol. ak by bol ina povaha bolo by to este tazsie. za mna v tomto pripade uz vobec nie.to su dvaja jedinacikovia. dva uplne ine svety. toto ako argument je uplne zle.
do druheho ietata ked tak chod kvoli sebe a nie kvoli synovi. tomu surodenec len skomplikuje zivot. a to ti pisem ako jedinacik ktory cely zivot tuzil po surodencovi.
inak muz ma o 12 rokov mladsiu sestru aj ked su uz dospely vztah maju v pohode ale to uz je uplne ina generacia. v mnohom.
Rozhodne by som si s takým mužom druhé dieťa nerobila,ja sa ti čudujem,že si mu vôbec dala druhu šancu a neviem,či má taký vzťah vôbec zmysel,ak mu nedôveruješ - čo nemyslím v zlom,ja sa ti ani nečudujem,ja by som mu tiež neverila,len proste po skúsenostiach viem,že vzťah bez dôvery nemá žiadny zmysel..Ja osobne by som sa na tvojom mieste dosť bála toho,že si ťa tým druhým dieťaťom chce len pripútať,určite si je vedomý,že ostať sama s dvomi deťmi by bolo zložitejšie ako s jedným,tak možno si myslí,že keď budete mať dve,tak už môže urobiť hocičo a nerozides sa s ním..Ale bohvie,do hlavy mu nevidím,každopádne ja by som sa tohto bálaa druhé dieťa by som s ním nemala ani náhodou..
A fakt ma strašne "pobavil" príspevok,ako je on vlastne chudáčik a treba ho obdivovať a fuj jeho žena,čo si neváži,že on 5 rokov abstinuje,akože ja neviem,ale to ako fakt treba obdivovať to,že človek,ktorý určite svojej rodine počas svojho alkoholizmu robil peklo za života,koniec koncov to viedlo až k návrhu na rozvod,sa zrazu zobudil a prestal s tým? Nútil ho snáď niekto začať piť s nožom pod krkom,či ako? Podľa mňa ten alkoholik by mal abstinovať prioritne kvôli sebe a svojmu zdraviu,svojej rodine a nie za to očakávať ovácie a neviem čo ešte 🤦🏻♀️ Ten chlap môže svojej žene ruky a nohy bozkávať za to,že mu dala druhu šancu a nie ešte tu ju teraz chcieť dotlačiť do druhého dieťaťa,ktoré ona nechce..
Rozhodne by som si s takým mužom druhé dieťa nerobila,ja sa ti čudujem,že si mu vôbec dala druhu šancu a neviem,či má taký vzťah vôbec zmysel,ak mu nedôveruješ - čo nemyslím v zlom,ja sa ti ani nečudujem,ja by som mu tiež neverila,len proste po skúsenostiach viem,že vzťah bez dôvery nemá žiadny zmysel..Ja osobne by som sa na tvojom mieste dosť bála toho,že si ťa tým druhým dieťaťom chce len pripútať,určite si je vedomý,že ostať sama s dvomi deťmi by bolo zložitejšie ako s jedným,tak možno si myslí,že keď budete mať dve,tak už môže urobiť hocičo a nerozides sa s ním..Ale bohvie,do hlavy mu nevidím,každopádne ja by som sa tohto bálaa druhé dieťa by som s ním nemala ani náhodou..
A fakt ma strašne "pobavil" príspevok,ako je on vlastne chudáčik a treba ho obdivovať a fuj jeho žena,čo si neváži,že on 5 rokov abstinuje,akože ja neviem,ale to ako fakt treba obdivovať to,že človek,ktorý určite svojej rodine počas svojho alkoholizmu robil peklo za života,koniec koncov to viedlo až k návrhu na rozvod,sa zrazu zobudil a prestal s tým? Nútil ho snáď niekto začať piť s nožom pod krkom,či ako? Podľa mňa ten alkoholik by mal abstinovať prioritne kvôli sebe a svojmu zdraviu,svojej rodine a nie za to očakávať ovácie a neviem čo ešte 🤦🏻♀️ Ten chlap môže svojej žene ruky a nohy bozkávať za to,že mu dala druhu šancu a nie ešte tu ju teraz chcieť dotlačiť do druhého dieťaťa,ktoré ona nechce..
@lucylaw on sa totiz nedavno dozvedel, ze pocas toho jeho vystrajania, alkoholizmu, rozchodu a navrhu na rozvod, kedy sme boli viac ako 2 roky od seba, mi bol jeden kolega oporou, pomahal mi(ale nikdy sa nic nestalo)a ak by ma muz neuprosil, nevidela som na nom ozaj zmenu, tak mozno by som bola teraz niekde inde, mozno aj s niekym inym. Alebo aj nie. Zrazu si uvedomil, ze moze byt rad, ze sme ostali spolu, ze som nehladala ine znamosti, aj ked som mohla a zacal odrazu spominat druhe dieta. Ja som rozhodnuta ho s nim nemat. Neviem ci vobec ustojim tu nedoveru a podozrievavost.
Napzaj sa tazsie odchadza s dvomi nez s jednym. Dakujem ze ste ma utvrdili v mojom vnutorom pocite a ze sa mam riadit rozumom.
Ešte jednu skúsenosť ti napíšem. Moja teta bola skvelá žena a jej muž vystrájal ako i ten tvoj. Potom bol 2 krát na liečení a s pitím prestal. Mali vtedy syna, môjho bratranca, mal asi 6 rokov. Do toho sa im narodilo druhé dieťa. Hoci deti miloval, aj tak zasa začal vyhľadávať alkohol. Nikdy nezabudnem, ako mi bratranec s plačom vravel, že otec prišiel v noci opitý a rozbil poháre a televízor a že prečo nemôže mať radšej takého ocka ako máme my. Polepšil sa až na staré kolená, kedy dostal infarkt, no to už boli deti veľké.
Ešte jednu skúsenosť ti napíšem. Moja teta bola skvelá žena a jej muž vystrájal ako i ten tvoj. Potom bol 2 krát na liečení a s pitím prestal. Mali vtedy syna, môjho bratranca, mal asi 6 rokov. Do toho sa im narodilo druhé dieťa. Hoci deti miloval, aj tak zasa začal vyhľadávať alkohol. Nikdy nezabudnem, ako mi bratranec s plačom vravel, že otec prišiel v noci opitý a rozbil poháre a televízor a že prečo nemôže mať radšej takého ocka ako máme my. Polepšil sa až na staré kolená, kedy dostal infarkt, no to už boli deti veľké.
@hytal poznam vela takych pripadov, kedy zacal chlap znovu pit. On vie, ze ak zacne, koncime a uz na recicky, sluby ani skutky neskocim. Syn si nepamata, co robil jeho otec a ani nechcem, aby nieco take videl a prezil. Medzicasom som zdedila byt, takze mam aj zadne vratka.
@lucylaw on sa totiz nedavno dozvedel, ze pocas toho jeho vystrajania, alkoholizmu, rozchodu a navrhu na rozvod, kedy sme boli viac ako 2 roky od seba, mi bol jeden kolega oporou, pomahal mi(ale nikdy sa nic nestalo)a ak by ma muz neuprosil, nevidela som na nom ozaj zmenu, tak mozno by som bola teraz niekde inde, mozno aj s niekym inym. Alebo aj nie. Zrazu si uvedomil, ze moze byt rad, ze sme ostali spolu, ze som nehladala ine znamosti, aj ked som mohla a zacal odrazu spominat druhe dieta. Ja som rozhodnuta ho s nim nemat. Neviem ci vobec ustojim tu nedoveru a podozrievavost.
Napzaj sa tazsie odchadza s dvomi nez s jednym. Dakujem ze ste ma utvrdili v mojom vnutorom pocite a ze sa mam riadit rozumom.
@anonym_autor Tak po tomto tvojom doplňujúcom príspevku som si už na 100% istá,že si ťa chce tým druhým dieťaťom poistiť,lebo si myslí,že s dvomi deťmi už nebude hroziť,že si nájdeš niekoho iného a opustíš ho 😕 každopádne môj názor vo všeobecnosti je,že keď sa raz žena na druhé dieťa necíti,tak ho proste nemá mať,bez ohľadu na to,kto je jej partner,či majú dokonalý vzťah alebo nemajú..A vo vašom prípade podľa mňa neexistuje žiadne "pre",len samé "proti"..A tiež mať dieťa len preto,aby dieťa malo súrodenca,je úplná hlúposť..V mojom okolí nepoznám prakticky nikoho,kto by mal bezproblémový vzťah so súrodencom,ja mám brata,máme neutrálny vzťah (je o 9 rokov mladší),žije v Londýne,vidíme sa párkrát do roka,takže keď tu raz naši rodičia nebudú,tak aj tak mi nebude oporou a ostanem sama..
@anonym_autor Tak po tomto tvojom doplňujúcom príspevku som si už na 100% istá,že si ťa chce tým druhým dieťaťom poistiť,lebo si myslí,že s dvomi deťmi už nebude hroziť,že si nájdeš niekoho iného a opustíš ho 😕 každopádne môj názor vo všeobecnosti je,že keď sa raz žena na druhé dieťa necíti,tak ho proste nemá mať,bez ohľadu na to,kto je jej partner,či majú dokonalý vzťah alebo nemajú..A vo vašom prípade podľa mňa neexistuje žiadne "pre",len samé "proti"..A tiež mať dieťa len preto,aby dieťa malo súrodenca,je úplná hlúposť..V mojom okolí nepoznám prakticky nikoho,kto by mal bezproblémový vzťah so súrodencom,ja mám brata,máme neutrálny vzťah (je o 9 rokov mladší),žije v Londýne,vidíme sa párkrát do roka,takže keď tu raz naši rodičia nebudú,tak aj tak mi nebude oporou a ostanem sama..
@lucylaw ja to mam podobne. Brat je v zahranici, raz za cas si zavolame a druhy, nevlastny je o 20 rokov mladsi, takze tam je to zase o inom, skor je ako surodenec s mojim synom😀.
@lucylaw ja som o tom, že si ju chce druhým dieťaťom poistiť, presvedčená od začiatku, aj som to písala v niektorom z predošlých príspevkov. Cíti sa ohrozený, lebo si uvedomil, že byt, ktorý zdedila ona, je len jej, že nie je jediným mužom na svete, ktorý by mal o ňu záujem. Predpokladá, že aj keby sa mu niekedy podarilo do alkoholizmu padnúť znovu, tak by s dvomi deťmi uvažovala, či bude sama, alebo s ním. S jedným dieťaťom je jasné, čo by nasledovalo, ak by zase zasčal piť.
@anonym_autor ale tvoj muž ta nesklamal. Dal sa na boj a bojuje. Nečudoval by som sa keby to bol jeho 115ty pokus.
Ale áno je to tvoje rozhodnutie a tvoj život. Tiež by som nechcela druhé dieťa len preto ze ho chce muž.
Ja poznám abstinujucich alkoholikov, a ani jeden sa k tomu nevrátil.
Ale snažím sa pochopiť vás názor. No mne to príde také, ako keby alkoholik sľuboval že prestane. Tento už svoj sľub splnil. Ale ani, určite nemať dieťa len preto ze ho chce on
Moja mama je abstinujúca alkoholička, tiež sa liečila na Prednej Hore. Už nejakých 5 rokov sa drží, ale zase vystrája iné veci. Teraz u nej začala kleptománia a proste kradne v obchodoch, nenápadne, cez samoobslužné pokladne a pod. U takých ľudí nikdy nevieš…Tiež jej dcéru nenechávam na stráženie.
Nebud zufala a neviaz sa na alkoholika aj ked byvaleho.Ja by som sa k nemu uz ani nevracala , abstinovat ma kvoli sebe a dietatu co uz ma, aby mu vedel byt dobrym otcom.Si mlada wste si mozes najst normalneho partnera ,ktorwmu budes verit a necakat kedy zas zacne pit.
@anonym_autor ale tvoj muž ta nesklamal. Dal sa na boj a bojuje. Nečudoval by som sa keby to bol jeho 115ty pokus.
Ale áno je to tvoje rozhodnutie a tvoj život. Tiež by som nechcela druhé dieťa len preto ze ho chce muž.
@simona20201309 akože ju nesklamal? On je pri sobáši sľúboval, že začne chlastať a nechá všetko na ňu? Ona ho už vôbec nemusela brať späť, dieťaťu sa mohol venovať ako každý rozvedený muž, ale ona to napriek tomu urobila. Nikto jej netaručím, že pič nezačne znova, tak, prečo by ona mala žiť v napätí a neistote? Ja naopak poznám len troch, ktorí sa k pitiu nevrátili ani po rokoch a teraz nemyslím vôbec extrém, že sa liečený alkoholik hneď z leičebne stavil na jedno, ale na ľudí, ktorý nejaký čas abstinovali
@marsmykkok 32 a syn 8
@anonym_autor tak to nie je veľa, máte čas ešte aj 7-9 rokov ak proste ťa presvedčí, že nezlyhá. Len ja nemám z toho dobrý pocit, že muž čo má dieťa už jedno veľmi silno chce druhé. Mne to príde ako keby sa v živote nejako zasekol a nemal naplnenie momentálne. A bála by som sa, že je v nejakej kríze momentálne a časom bude hľadať to naplnenie v alkohole znova... A bábätko je veľká záťaž pre všetkých a skôr mu to môže uškodiť ako pomôcť.

Keď mu neveríš, načo s ním spávaš
@anonym_dbbe4c to co je za komentár? Spávať s niekym a mat s ním ďalšie dieťa sú hádam dve úplne odlišné veci