icon

Mali by ste financovanie domácnosti zveriť manželke?

thirstymonk
5. sep 2024

Čauko. Keďže zarábam celkom pekne (niečo medzi dve a tri tisíc mesačne), čo je v mojej oblasti zhruba kvartálny plat, a napriek tomu stále nemám prachy, po dlhodobej analýze rozmýšľam, že by som všetky prachy zavesil na krk manželke.
Aby som to upresnil, my neberieme nič že "moje a tvoje" prachy, proste sú naše, aj keď máme dva účty. Jeden je môj, druhý má ona svoj v inej banke. Tam prijma rodičak, pridavky, matersku a všetky iné platby a celkom pekne sa jej to tam kumuluje.

Z mojho účtu sa prakticky platí všetko, inkaso, pôžička, školka, jedlo, odev, aj veci na prerábku domu. No a štatne vypalne, samozrejme.

Nerozumiem tomu, lebo naozaj sa snažím šetriť na podstatných veciach. Zdôrazňujem slovo "podstatných". To znamená, že nerobím jak nejaký blázon, že v obchode o 3km ďalej je o cent lacnejšie mlieko, tak tam idem hodinu s batohom a zoberem do batohu 20l mlieka, aby som ušetril 20 centov, ani neodkladám vyhorené zápalky, aby som s nimi ešte raz mohol odpáliť druhú platničku. Toto sú blbosti, s ktorými sa mi nechce zapodievať.

Šetrím v prvom rade na tom, že si všetko robím sám. Žiaden roboš nikdaj nebol v mojom baráku, na čo som krátky ja sám, to pomôže svokor staviteľ. Áno, trvá to dlhšie, ale je to podstatne lacnejšie.
Keď kupujem nejaký materiál do domu (teraz konkrétne riešim kotol na drevo a komín), tak nevbehnem do prvych stavebnín a nezoberem komín za 480€, ani si nezavolám kominára za 1600€, ale zistil som, že v poľsku ma to vyjde 300€ komplet, tak som to tam aj kúpil a poskladal si sám.
Keď sa robila elektrika, tiež som nekupoval káble tu u nášho položidáka, čo predáva jeden a polku za euro, ale na ema-elektro som si kúpil za 59 centov meter. Pri 300 metroch to už bol pekný cenový rozdiel.
Vždy sa proste snažím nájsť najlacnejšiu, resp. cena/výkon najlepšiu variantu.

Napriek tomu však stále na účte cibuľa. A už tomu naozaj nerozumiem, ani neviem, čo s tým mám robiť. Je pravda, že dosť veľa míňam na žrádlo a prkotiny, ktoré by som nemusel (energy drinky, kola, čipsy, sladkosti). Deťom kupim lizatko, alebo ideme na zmrzlinu, lenže to sú centové položky.

Každopádne, už musí byť asi chyba jedine vo mne. Preto rozmýšľam, že by som všetky prachy rovno preposielal žene na účet a nech ich drží ona a narába s nima dajak. Mohlo by to niečomu pomôcť? Názory na túto problematiku?

sjun
7. sep 2024

Ja teda neviem ale ak tahas komplet domacnost aj prerabku tak je uplne jasne ze na ucte sa nic nenahromadi. Napr ja som tiez na rodicaku plus pridavky mam ale iste veci platim z toho napr najom, detom stravu v skolach, kruzky, druzinu atd. Muz zaraba tiez pekne ale tak plati hypo, benzin, stravu. Asi je fajn si pozriet detailne vydavky a zamerat sa na to kde sa sa usetrit a co moze zena zaplatit.

karolinakr
7. sep 2024

zmrzlina je minimalna položka dajme tomu
odkladaš si bloky z potravín pri každom nakupe? maš šeky za byt, v druhom su potraviny, tretie si daj vreckove - voľný čas, peniaze na deti a na konci si mesiaca si zrataj
každý ma ine naroky, moj sused plati internet + mobil 90eur a je s tym ok, ja 35eur a viac by som ani za to nedala
on chodi denne na obedy do reštiky, ja raz za rok
možno ty si ten typ, čo rad rozhadzuje, ale potom treba zvyšiť príjem
lebo jedna a ta ista vec je pre niekoho luxus, a pre niekoho nič,.ja nemam moc rada ludi, čo rozhadzuju a plaču, že nemaju peniaze..alebo na to mam a potom sa snažim na svoju vyššiu uroveň viac zarobiť, aby ma hlava z toho nebolela, alebo bez toho, žeby ma to obťažovalo, zoškrtam vydavky na nevyhnutne a uskromnim sa
napr.persil a perwol som vedela kupit v akcii par rokov dozadu za 7 a 10eur, teraz to iste stoji 15 a 20, takže len pre predstavu, ako po krize išli ceny hore..

zltalienka
7. sep 2024

@thirstymonk to si mal hneď napísať, že tých Tvojich 2 až 3 tisíc nie je čistá mzda po zdanení, ale hrubý príjem živnostníka a z toho ešte musíš zaplatiť (písal si výpalné 😉) .... a ak ešte máš nevyplatené pohľadávky (teda Ti nezaplatili za Tvoju prácu), tak sa nečuduj cifre na účte...

slniecko5
7. sep 2024

Necitala som komentáre, ale úprimne, pobavila som sa, vystihol si to, 3 tis je v dnešnej tak tisíc spred 5 rokov, taká je realita, treba sa jej postaviť čelom (znížiť výdaje, zvýšiť príjmy). Nič viac, nič menej

thirstymonk
autor
7. sep 2024

@zltalienka ale vypalne platim "len" 350€ mesacne socialka + zdravotka.

1andrea111
7. sep 2024

@thirstymonk vieš čo, tak sa zamestnaj a nebudeš platiť žiadne výpalné, keď myslíš že ostatní neplatia

dominikamacakova
7. sep 2024

100 enegreťakov mesačne? A ešte sa čuduješ prečo ti nefunguje mozog?

1fifinka1
7. sep 2024

Ja som kedysi preferovala veľké nákupy. Tie ale zožerú mega veľa peňazí. Teraz si vyčlením sumu na týždeň a potom na deň.
Do nej sa musím a predovšetkým chcem zmestiť. A teda je to často o držku, ale garantujem ti, že je to škola jak bič. Keby si to chcel vysperkovat, vezmeš si hotovosť a do toho sa musíš vojsť. Musíš. Ty máš kartu, ideš na veľký nákup a zaplatíš 130€. Predpokladám, že potom dokupuješ v tiež dosť veľkých sumách. O jazdení do Poľska ani nehovorím. Už som sa sem trepal, tak predsa kúpim. Ako píšem, keby si mal denný limit, neprekročís, nekúpiš. A blbosti už vôbec. No máš to podľa toho čo píšeš veľmi zle nastavené. Nedivím sa, že nevychádzas. Spamätáš sa až keď je na účte nula nulováta.

victory7897
7. sep 2024

@1fifinka1 ťažko niekomu radiť čo napíše len výplatu, a že študentska pečať ho vyšla xy eury...najviac ide na stravu , každý je iný jedák,niekomu stačí chlieb niekto musí mať 3chody...ake je stravovanie? Vari sa doma , reštaurácia, hladovka , deti koľko? Alergie ? Intolerancie? Vek detí ? Krúžky,škola, škôlka?

krtko1313
7. sep 2024

@victory7897 pekne zhrnuté. Ešte by som pridala strojčeky na zuby koľkým deťom, auto aj to berie pekne peniaze a tiež že dospeláci pravidelné výdavky. A áno peniaze veľmi rýchlo idú.

victory7897
7. sep 2024

@krtko1313 presne auto je topka žrač ,plus nejaké hobby motorka , štvorkolka a už to ideeeee

krtko1313
7. sep 2024

Ja si výdavky tiež píšem cca od roku 2003. A čo vidím, jedlo išlo brutálne hore. Moje deti nechodia na obedy zadarmo, odmietli. Z tých lacných, nekvalitných potravín im bolo zle. Takže stále veríme, ale vieme čo jeme. Potom šport 2x zaplatiť, iná položka. Okuliare 4x.pravidelne súkromný zubár. Tiež iná pálka. Auto, poistky,......manžel bol 6m bez roboty, deti to ani nepocítili. Dcéra, že ako to robím? No tak že nebola dovolenka do zahraničia. Tie ceny všetkého sú na zaplakanie.

luccija
7. sep 2024

@1fifinka1 mne sa zase osvedčilo nakúpiť raz týždenne ideálne objednať Tesco, lebo to muž vždy zaliezol k regalom a potrebuje novú hadicu, toto a toto...ja časopis..., veci, ktoré som nemala na zozname atď...takto objednám a nič mi neskáče same do ruky🙂
U nás nákupy kazdy druhý deň dopadli tak, že som tam nechala 30,40 eur a stále som mala pocit, že mi niečo chyba a len sme dobiehali pre niečo ...takže kúpim mäso, ryžu...zeleninu a týždeň nejdem do obchodu, ale zase veľa miniem na záhradu, hlinu, postrek, kochliky no hlúposti, ale potrebujem ich.

1fifinka1
7. sep 2024

@luccija keď si vezmeš do obchodu 30€ musíš sa tam vmestit. Si nútená premýšľať, plánovať, aby si tam nemusela znova. O tom to je. Prvoplanove nákupy vždy dopadnú tak, že polovicu zabudneš, prachy minute a tak musíš dokúpiť a tym pádom minies viac. Ale samozrejme, každý to ma inak. A inak mu vyhovuje. Ale podľa zoznamu nákupov autora, rozhadzuje kde sa dá. V strave myslím. A lacné, neznamena nezdravé. Tak ako drahé neznamená kvalitné. Stačí nekupovat sladké vody, chipsy, blbosti a hneď to cítiť. On povie to je par centov. Nie je. Taka horálka bum 70 centov, krát ja neviem 4, ďalej také chipsy, taka voda, cola, a na blbostiach 1/3 z uctu minuta. Tak ale ak niekto zarába trojku hlúpy byt nemôže. Chce to len disciplínu, nič iné.

victory7897
7. sep 2024

@1fifinka1 niekedy pomáha aj ten pipak čo si to sama skenuješ tam už uvidíš sumu a prataš sa k pokladni 😂

1fifinka1
7. sep 2024

@victory7897 áno ten milujem.

thirstymonk
autor
7. sep 2024

@1andrea111 A kde tvrdim, že ostatní neplatia? Práveže z TPP dávaš dobrovoľne nasilu polovicu výplaty štátu. Ja som reagoval len na to, že mojích 2-3k je hrubých, ale štátu odvádzam fakt len výpalné, zdravotku minimálnu a socialku a čosi vyššiu (258€ a myslím, že minimálka je 201). Tak jak mi vypočítali, tak platim. Nič iné som tým nechcel povedať.

thirstymonk
autor
7. sep 2024

@dominikamacakova Mne práveže funguje až nadpriemerne. A to si zober, že ho zatiaľ hackujem len kofeinom. Keď začnem hackovať pernikom jak truban, to potom ešte len uvidiš veci.

margotka17
7. sep 2024

@cookie29 presne tak, ja už pomenej platím kartou, lebo tie peniaze nevidím. Tie čo mám v peňaženke tak rýchlo neminiem. Vždy sa snažím z nich udržať čo najdlhšie. A áno, som na sladké, kúpim si Kofilku, perník, Margotku aj mužovi Delisu, ....veď na to chodíme do práce, aby sme si mohli kúpiť čo chceme.

margotka17
7. sep 2024

@dominikamacakova energetika je postrach srdca, to by som nepila ani zadarmo.

handykate
9. sep 2024

Počuj, neviem, či sa niečo vyrieši, tým, že to preberie žena...my to máme celkom podobne, ale s tým, že máme spoločný účet, aj ja som zamestnaná (nezarobime tiež najmenej) a všetko riadim JA AKO ŽENA. Zariadzujem nákupy, platby všetkého druhu, poistky, inkasá atď...manžel nevie ani sám, ako je poistený 😂 on len drie v robote, doma od rána do večera. Takže zodpovednosť finančná je na mne a aj tak máme figu😀. ( Ale zas je pravda, že veľa ide stále do domu, stále dokoncovacky atď..) ....ale hlavne, že sme zdraví 😊

karolinakr
9. sep 2024

@thirstymonk no a už si urobil nejake opatrenia, zmeny, stiahol appku alebo aspoň si to rozdelil na nejake časti?

11brano11
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
9. sep 2024

ja si myslim, že dalo by sa to zoškrať, len pre každeho je niečo ine d§ležite a neupustí zo svojich štandardov, napriklad cigarety, strava kupovana len v yeme, alebo tradicia, že do reštiky s rodinou, najdrahšie dovolenky, len oblečenie kupovane v nejakej značke, no je toho dosť

thirstymonk
autor
9. sep 2024

@margotka17 Nie je to o nič väčší postrach srdca ako káva. Čoho sa tak bojíš v tej "energetike"? Taurinu? :D

thirstymonk
autor
9. sep 2024

@karolinakr Ano, urobil som opatrenia... nekupil som si energy. Ako prve.

thirstymonk
autor
9. sep 2024

@karolinakr Kamo, tak toto sú veci, ktoré idú úplne mimo mňa...
Cigarety - nekupujem. Inhalujem len elektronicku cigaretu. Stojí ma to asi 50€ na dva mesiace.
Strava kupovana v yeme, to neviem čo je, ja kupujem v polsku, lebo maju lacnejšie jak naši
Do reštiky s rodinou... to bolo dávno. Raz za uhersky rok si objedname pizzu na večeru, naposledy to bolo asi v júni.
Najdrahšie dovolenky. Moja najdrahšia dovolenka bola v kastorame v nowom targu, kde som za komin vysolil 300€
Oblečenie a obuv kupujem v čiňaku a new yorkeri

lusiasali
9. sep 2024

@thirstymonk necitala som vsetko. V podstate to co ostatni tiez robim vydaje/prijimy z toho mesacne a rocne bilancie.
Financie mam pod palcom ja. Viem kolko ma muz na ucte, aka mu prisla vyplata, kolko dni dovolenky mu zostava. Vyplatnu pasku mu kontrolujem este lepsie ako si ju kontroluje on sam. Neklesol v mojich ociach ako tu pisala jedna pani, praveze stupol. Zaraba menej ako ked som ja chodila do prace(rd momentálne), vie o tom, nevadi mu to. Mne vyhovuje mat veci pod kontrolou a potom sa uz spolocne usmernujeme, dohadujeme co kupime a co nie aj ked v konecnom dosledku to vacsinou nechava na mna. Kazdy mesiac ho informujem o tom ako sme hospodarili, naco sme najviac minuly. On je spokojny aj ja som spokojna 🤷‍♀️

karolinakr
9. sep 2024

@thirstymonk a aj tak nevychadzaš? tak potom ber v uvahu, že je tu drahota a bez srandy ceny stupli aj o 100%, i ked sa nas vlada snaži presvedčiť o 11%, takže to nie je pravda, ste 4, prijem vam stači tak akurat, potom asi treba pribrať nejake fušky
ale žena neprispieva? a tam čo mate ušetrene, alebo ona, kam planuteje minuť? ak to spori pre rodinu, ok, ak to spori pre seba len, tak jej treba povedať, že nevychadzaš a potrebuješ aspoň xy eur naviac

thirstymonk
autor
10. sep 2024

@karolinakr Teraz ťaha ona zo svojho učtu všetko... ja čakam s nedoplatkom na zdravotke, vypalne zas zaplatiť treba + nedoplatok za plyn (250€). Dokopy tak tisicku dlhujem rozličnym inštituciam... Takže teraz to ide z jej... len ja sa citim blbo no...

Akože každoročne taky august mam nedobry, všeci su po dovolenkach, deti doma zo školky, roboty malo a furt som v minuse, ale tento rok je to extrem.