Mali by ste financovanie domácnosti zveriť manželke?
Čauko. Keďže zarábam celkom pekne (niečo medzi dve a tri tisíc mesačne), čo je v mojej oblasti zhruba kvartálny plat, a napriek tomu stále nemám prachy, po dlhodobej analýze rozmýšľam, že by som všetky prachy zavesil na krk manželke.
Aby som to upresnil, my neberieme nič že "moje a tvoje" prachy, proste sú naše, aj keď máme dva účty. Jeden je môj, druhý má ona svoj v inej banke. Tam prijma rodičak, pridavky, matersku a všetky iné platby a celkom pekne sa jej to tam kumuluje.
Z mojho účtu sa prakticky platí všetko, inkaso, pôžička, školka, jedlo, odev, aj veci na prerábku domu. No a štatne vypalne, samozrejme.
Nerozumiem tomu, lebo naozaj sa snažím šetriť na podstatných veciach. Zdôrazňujem slovo "podstatných". To znamená, že nerobím jak nejaký blázon, že v obchode o 3km ďalej je o cent lacnejšie mlieko, tak tam idem hodinu s batohom a zoberem do batohu 20l mlieka, aby som ušetril 20 centov, ani neodkladám vyhorené zápalky, aby som s nimi ešte raz mohol odpáliť druhú platničku. Toto sú blbosti, s ktorými sa mi nechce zapodievať.
Šetrím v prvom rade na tom, že si všetko robím sám. Žiaden roboš nikdaj nebol v mojom baráku, na čo som krátky ja sám, to pomôže svokor staviteľ. Áno, trvá to dlhšie, ale je to podstatne lacnejšie.
Keď kupujem nejaký materiál do domu (teraz konkrétne riešim kotol na drevo a komín), tak nevbehnem do prvych stavebnín a nezoberem komín za 480€, ani si nezavolám kominára za 1600€, ale zistil som, že v poľsku ma to vyjde 300€ komplet, tak som to tam aj kúpil a poskladal si sám.
Keď sa robila elektrika, tiež som nekupoval káble tu u nášho položidáka, čo predáva jeden a polku za euro, ale na ema-elektro som si kúpil za 59 centov meter. Pri 300 metroch to už bol pekný cenový rozdiel.
Vždy sa proste snažím nájsť najlacnejšiu, resp. cena/výkon najlepšiu variantu.
Napriek tomu však stále na účte cibuľa. A už tomu naozaj nerozumiem, ani neviem, čo s tým mám robiť. Je pravda, že dosť veľa míňam na žrádlo a prkotiny, ktoré by som nemusel (energy drinky, kola, čipsy, sladkosti). Deťom kupim lizatko, alebo ideme na zmrzlinu, lenže to sú centové položky.
Každopádne, už musí byť asi chyba jedine vo mne. Preto rozmýšľam, že by som všetky prachy rovno preposielal žene na účet a nech ich drží ona a narába s nima dajak. Mohlo by to niečomu pomôcť? Názory na túto problematiku?
@kristinapetronela prečo by žena mala prispievať? Resp. aký to bude mať zmysel? Veď tie peniaze, ktoré ona neminie, majú predsa ušetrené. Stále budú na tom rovnako.
Ide o to, že tie ceny sú neskutočné!!! Lietam už do poľska kupovať žradlo (to je ďalší spôsob ako ušetriť) a za taký normálny nákup tam nechám stovku.
Študentská pečať posraná ide za vyše 4€. Salko v plechovke 3,40€, akože wtf? Sušené mlieko jednak nekupiš a keď hej, stoji 8€ to smiešne vrecuško... Paprika drahšia jak hovädzie. Neskutočne, koľko všetko stoji. Mam pocit, že dnes 3000€ je ako pred dvoma troma rokmi 800€. Asi dvihnem hodinovú sadzbu hehe :D
Všetky prachy, ktoré máme, sú naše spoločné. Aj tie, čo má žena, aj tie, čo mám ja. Ona teraz všetko ťahá zo svojho účtu, lebo mojim klientom sa jaksi nechce platiť.
Energeťaky som vypil 3 za deň a stoja 30 centov (z polskeho lidlu po prepočte). Tzn. zhruba 100ks za mesiac, čiže 30€ by mohlo byť ušetrených...
Problém je, že aj keď si pozriem výpisy z účtu, tak mi to je guwno platne, lebo tam vidím len lidl -108€. A tak... skorej si musím najbližši bloček z lidlu prejsť a vyznačiť prkotiny, čo tam sú... Asi to tak aj spravím.
@thirstymonk žiaľ všetko išlo hore, za nákup ktorý sme nechali pred rokom sto eur necháme teraz omnoho viac. A aj v Pl to už išlo dosť hore oproti minulému roku. Jedine prestať kupovať blbosti, ale ste štyria vy musíte minút na stravu dosť veľa. To neobídes jest treba. Pokiaľ nefajcis, nepijete alkohol , nechodite moc po kavach tak tam nebude extra velky priestor šetriť
@lakebabe Chlastať nechlastam, ja fajčim elektronicku cigaretku, ta ma stoji tak 30€ mesačne. Po kavach nechodime vobec, ja kavu ani nepijem, lebo sa mi hnusi. Žena dačo vypije, ale jedna flaška kavy za 5-6€ jej vydrži dlhšie jak mesiac.
@thirstymonk tak to sú úplne drobné, žiaľ keď zrátas ceny potravín, hypotéku, nejaké oblečenie, drogéria, lieky tak tie cifry sú ozaj vysoké. Jedine pozerať tie bloky ci tam bude moc tých blbosti
@lakebabe Určite áno :( Skúsim najbližšie
Porovnala by som to k "ako to, ze nechudnem, ved jem iba salat" - a ked spocitac kalorie tak hroza 😀
my sme mali dlho rovnaky problem s muzom, a to obaja zarabame nadpriemerne, ale proste hento treba zaplatit, to sa pokazilo a sme nevedeli kam tie peniaze idu.
Potom sme si sadli, spisali nutne vydavky, kolko cca potrebujeme mesacne na potraviny a hla, peniazky sa kotulali na 4eura sem, 7eur tam, veci, ktore realne nebolo treba.
trosku sme to skrtli, dali sme si ciel, kolko musime kazdy mesiac usetrit a hned to slo lepsie
@thirstymonk si moj muz? Hahaha. Ale neee, muzove prachy mam uz ja ✌️🤣 Ked prerabas bez hypo, tak sa tej cibuli necuduj!!! Neboj, zrenovujes a potom ta tych predoslych xy rokov s cibulou na ucte nebude vobec mrziet… My sme tak stavali, vsetko bez hypo, dosli vyplaty a dzig za dva dni tam ostala bieda, vsetko sme pumpovali do domu, ale teraz sme vyskereni, bez hypo a uz aj par tisic nasetrenych, trikrat do roka dovca a kludne si nazivame. Kto takto neprerabal/nestavial dom tak netusi, ake palky tam idu. P.S muz tiez same koly, energetaky, cigarety a pod lakocinky, ale povedal, ze aj keby bol v minuse, s tym neprestane. Tak cakam, ci si este ten dom spolu uzijeme.. 🫣😄 Ak chces kvoli setreniu prestat kupovat tie svoje somariny = aj tak neusetris, bo kupis inu debilinu 🤣 Ak chces prestat s energetakmi aj cipsami a sladkostami, tak skor pre svoje zdravie. 😃
@zana124 ved to. Zdravie je dolezitejsie.
Vcera som kupil 5 blbych hadiciek za neuveritelnych 97€!!!
@thirstymonk ano, ja to poznam, to su take sumicky.. nezabudnem na enormne zvysovanie stavebneho materialu, dva-tri roky dozadu. vtedy nam do placu bolo. Trebalo nam dlazbu, plot, garazovu branu a vsade ze, ked nekupite teraz plot za 900€, od 1.5. zaplatite raz tolko (to bolo 20.4.). Za branu teraz 2500€ alebo potom 3800!!! My sme boli taki vyzmykani…… na obyc.klince 150€ a ja ze prosim? Mne oci sli vypadnut. My DTcka kupovali v r.2017 (30tky)za euro a trosku a teraz nehanebne pytaju uz pomaly 3€ 😵💫 My sme skontatovali, ze chudaci vsetci ludia, najma mladi, ktori teraz nieco prerabaju alebo stavaju…. Ved to je psycho, co za zivot, s 200tis.hypotekou na krku az pomaly do smrti. Vy uz dajak dobojujte, drzim palce 🤞
@thirstymonk spísať a kategorizovať výdavky pár mesiacov. Zistila som tak, že my napríklad veľa minieme na výlety s deťmi, zmrzlinu, kaviareň, obedové menu v reštaurácii, krúžky. To ide aj v stovkách mesačne. To su výdavky , čo sa dajú zoskrtat. No chceme aj "žiť" a toto je cena za to - nula na účte.
A teda financie spravuje muž, pre mňa je to samozrejmosť. Aj keď o nich rozhodujeme spoločne.
@thirstymonk pozna kazdy kto preraba dom. Šruby, zasuvky, kabel a ked to cinkne na pokladni tak maš sanku dole a to si este nič nekupil poriadne.
@thirstymonk áno ceny sú šialene,áno hlavne za potraviny, plus veci na prerábku nazbiera sa to ani nevieš ako...ja by som skôr povedala že dajte si financie dokopy a keď vravíš že ,,jej,, sa to nazbiera tak na účte suma ostane, keď sa k výplate priráta materská atď...ona a deti tie potraviny nejedia? Čo financuje ona? Keď sa vyšťavuje len jeden účet a na druhý len prichádza tak čo čakáš? Musí to tak dopadnúť ...Dobre že nemáte mínus na oboch.. nechajte si to tak a športe len na ten jeden ...keď jej veríš no ✌️🙃
@victory7897 preco by som neveril? Ona ke bezomna stratena v zivote. A ja bez nej v domacnosti 🤣🤣🤣
@thirstymonk Prerábka a réžia domu je vždy veľmi nákladná, tam ide najviac. Somariny nekupovať. A k tým energetickom...nepi to, je to určené na občasné použitie, nech ťa neklepne. Myslím to v dobrom.
Zalezi na tom, ako dokaze manzelka hodpodarit. My tiez mame obaja svoje ucty, plus este spolocny kvoli hypo, ale tam len presuvame kazdy mesiac peniazky na splatku. obaja pracujeme, zarabame cca rovnako (ale dohromady mozno tolko ako Ty sam). Okrem pravidelnych platieb co odchadzaju z uctu (SIPO, hypo, poistky, telefony, kruzky) gro veci nakupujem ja, peniaze z manzelovho uctu na svoj presuvam podla potreby. ALE! vzdy hned po vyplate posielam mensie ciastky na setriace ucty (jeden dcerin, ktory sme jej zalozili hned ako sa narodila, potom mam taky, ze "zelezna rezerva", potom som zalozila dalsi, co som si nazvala "na dcerine rovne zuby" (lebo v nasom pripadne zachvilu bude treba riesit strojcek a to bude palka, kedze to bude aj s operaciou) a plus obaja s muzom mame este take to pasivne setrenie - zaokruhlovanie z nakupov a tam sa za rok dokaze nazbierat (teda hlavne mne, kedze hlavne ja nakupujem) velmi pekna suma. Jasne, ze ku koncu mesiaca uz citim, ze ma tlaci stav uctu kupovat len nevyhnutnosti, ale snazim sa vzdy zariadit tak, ze neposielam z tych setriacich uctov naspat. Nosime si z domu varene obedy, cize ano, stoji ma to dost casu v kuchyni aj cez tyzden, dcera ma obedy v skole. Oblecenie, ale aj kabelky, doplny, aj topanky, knihy vacsinou kupujem v sekaci, alebo cez tu second-hand appku, ktorej nazov sa tu nesmie napisat 😀. Nie sice poctivo, ale drzim sa jednej mudrej vety, ktoru pouzival moj dedko: "Nekupuj co ti treba, ale bez coho sa nevies zaobist!". Na kozmetiku, obocie a podobne blbosti nechodim, ku kadernicke idem tak raz za rok sa ostrihat. Jedine co si ozaj doprajem, su gelove nechty, lebo som si ich cely zivot hryzla a potom nejaky pohyb (skupinove treningy, bazen, minuly rok to bol latino kurz, teraz idem skusit brusne tance 😀), lebo ved starneme a hybat sa treba. Dom sme tiez rekonstruovali svojpomocne a hocico, co treba kupit a stoji to trosku viac (ja do tejto kategorie radim aj napr. kremy z lekare, ktore pozivam, lebo ine nemozem, vyzivove doplnky...) - to hladam na nete vzdy tam, kde maju najnizsiu cenu a objednam. Takze tak. Ale to odkladanie hned po vyplate je asi ta najzasadnejsia vec, lebo co neodlozim, to miniem. A to som dokazala setrit, aj ked som bola na materskej. Nasi susedia, co maju dohromady asi 2x taky prijem nechapu, ako viem usetrit. Ti su furt maximalne na nule, ak nie v minuse.
@thirstymonk tak to máte pekne podelené , ja by som to v tomto prípade spojila na jeden účet , tam uvidíš po vyplatení všetkej režie , všetkého na deti (tam ide najviac peňazí,nepiseš koľko ich máte ani koľko majú r) ktorú musíš vyplatiť,koľko ostáva eur pomimo a podľa toho si môžeš založiť podučet a tam niečo hodiť na sporenie...ale samozrejme hneď deň po výplate inak není šanca 🙃
čo ona plati zo svojho? ked všetko platiš ty, sa nečuduj, na velke nakupy chod do lidlu a kauflandu, využivaj zlavy na 5kg zemiakov, cibule, vajička, ked su v akcii, velke balenia, potom si daj šeky, kolko platiš mesačne, a strava - ak kupuješ rozumne, da sa z nejakej sumy vyjst, ale aj žena by mohla prispievat, to je jedna vec a na dennych blbostiach minieš majland, ja toto nerobim, ale mam skusenost že kamarat, ktory mal dvojnasob vyplatu nevedel ušetriť, nikdy som to nechapala, až kym sme nešli von a všade si kupil nejaku "drobnosť" on bol schopny minut stovku denne, ja som to mala trebars na mesiac, a uvidiš, kde ti utekaju peniaze
netreba skrblit a sedieť doma, ale proste vyhrad si sumu na vreckove, zmrzliny a blbosti mesačne, a snaž sa dodržať ten rozpočet, lebo to sa nezda, ale mesačne sa to nazbiera
utried si priority , čo možte ako rodina skresat, daj si približnu sumu, ktoru by si na to chcel obetovať, a dodržiavaj mesačne ten rozpočet...ak sa ti to podari, ešte aj ušetriš
daj si trebars vreckove do obalky 200eur, z toho vyberaj a uvidiš, ako rychlo odtial idu peniaze, možno to minieš za 2 dni, niekomu to vystači na mesiac a podla toho budeš vedieť, že kde peniaze su a na stravu si daj približnu sumu, kolko by si chcel minut, ten rozpočet sa da prekročiť raz dva
@thirstymonk Ahoj, dostal si tu vela fajn rad, ktore ti nebudem extra opakovat, skor len napisem, co funguje/fungovalo nam
- na spolocne financie musite byt dvaja, asi je zbytocne duchat do debaty, ci na jednom ucte alebo na kolkych, to je na vas, ale vy dvaja musite mat prehlad, vy dvaja musite vediet co robite, mat nejaky rovnaky smer a ciel a podla toho to manazovat - teda nie je uplne dobry plan zavesit to manzelke a dalej nakupovat "halierove polozky" sebe a detom, lebo ona ak nie je kuzelnik s tym sama nic neurobi, max ti to spise
- ci uz appka, zosit alebo xls, je fajn vediet na co minate - rozdelit si polozky nevyhnutne, potrebne a potom take tie pre radost a uvidis, kolko sladkosti a toho vsetkeho, co si odtajnil len tu, ti mesacne ide do tejto zlozky - potom na nu pozriet triezvo, lebo asi nema byt ciel, nedat si a ani detom vobec nic, skor len ci to musi byt toto vsetko, jednak ci je to v danych poctoch zdrave a jednak ci to ozaj nejde zredukovat aj pre nejake to usetrene euro
- a dalsia vec asi najzasadnejsia, aj toto, co robis, ze davas dokopy dom je ze investujes prave vase peniaze, zhodnocujes ich, teda to si pocitaj do plusu, nech nie si tak depresivny z toho, jednoducho su veci, ktore robite dobre - ak vsetko, skoro vsetko robis sam, tak sa ziada napisat skoro megadobre
- no a posledna, ci uz obalky alebo ucty, alebo cokolvek, jednoducho chce to usetrit hned ked peniaze pridu, povedat si napr. 10% z kazdej svojej vyplaty, manzelka z penazi co jej chodia, dame bokom, ak sa da, tak napr. detske cele, pre deti a uvidis kolko penazi budete schopni naozaj z nich nechat neporusene, hoc len do dalsieho velkeho nakupu na dom, po komine🙂, pretoze malokomu sa podari usetrit na konci mesiaca, ale odlozit na zaciatku, nevidiet ich, nepocitat s nimi, de facto na nich "skoro zabudnut" je daleko jednoduchsia metoda, teda aj toto sa oplati v nejakej forme skusit - dalsi upgrade potom je - skusit tie peniaze aj niekde zurocit, teda ich investovat ale to asi az ked stabilizujete to, co vlastne viete pohodlne kazdy mesiac usetrit a to chce aspon polrok to pozorovat, spisovat, komunikovat o tom a odkladat na zaciatku
Drzim palce nech to dostaviate a nech co to posetrite!
@darinkaninka Ani ja nekupujem energeťáky, dokonca to ani syn nechce, aj keď jeho spolužiaci to pili. Sú oveľa lepšie nápoje alebo radšej čistú minerálnu vodu.
@victory7897 No my živnostnici nemame vyplatu, to je ten problem :D
No ženy (a muži), dneska som bol v kauflande na slovensku, bo som mal čas. Pokupil som "veľký" nákup, vynechal som skoro všetky blbosti a namiesto očakavanych 130€ som platil 85€. Takže asi sa to dá... 🙂
Aj keď hrdo capli "Diskontná cena" žltý papierik ku kaštanom, za ktore pýtali nehumánne euro dpč...
Potom som bol ešte kúpiť vodu na cestu v sintre a zaujimave, že tam boli kaštany po 65 centov. A ani pri nich nebolo, že diskont.
@thirstymonk mne sa najviac osvedčilo, ze si zrátam co vsetko musim uhradit. Kolko mi ostane, co odložím a to co mi ostane, rozdelim na pracovny tyzden. Napriklad mi ostane 600€. 200€ si poviem, ze odložím, tym padom mi ostane 400€. Tie vydelim na tyzdne do výplaty, napriklad 5 tyzdnov a viem, ze 80€ za tyzden mozem minut na seba, pitie, kava, obedy, masaz a proste na seba. Tym padom mam svoje ucty pod kontrolou. Co sa tyka domacnosti, tam velke vydavky viem dopredu, na domacnost mame osobitný ucet, kde sa kazdy mesiac presunie určitá suma, odtial ide uver, elektrina, internet a strava. Cize napriklad na konci mesiaca vidim, ze mi tam ostava 200€ na dva tyzdne na stravu a s tymi sa snazime s muzom hospodáriť, ked to nejde presunieme tam zase nejake peniaze. Inak mame kazdy svoj ucet s ktorym hospodárime podla seba. Ale tymto mame vydavky pod kontrolou. Ale tak to, ze 2000€ padne na rodinu, kde je aj strava aj zabava a vsetko, to je asi aj reálna suma nákladov. Len si k tomu treba sadnut a spocitat. Lebo mozes zistit, ze na svoje sladkosti, obedy, kavicky, cigarety, energetKy minieš 600€ mesacne, co vies zmenit a trosku sa nad tym zamysliet.
@thirstymonk rob jak myslíš ... Snáď ti funguje kalkulačka a máš dobrú účtovníčku..
@victory7897 jaku uctovnicku? Som maly nevinny podnikatelicek s pausalnymi vydavkami.
@terry658 mne tiež muž hodil na krk a popri tom všetkom čo riešim aj s malej zdravím som totálne vyhorela a má to otrasné následky na moje zdravie. peniaze by mal viesť chlap. Ale keď si to už raz žena vezme už chlap si to naspäť nechce nikdy zobrať..
@hrasocek12 prečo chlap? Prečo nie ten, ktorý má k peniazom "zdravší" vzťah, vie lepšie hospodáriť alebo ho to proste viac baví, prípadne má viac času. Alebo najlepšie spoločne. Chlapi majú väčšinou lepší prehľad napríklad vo výdavkoch okolo áut, prerabok, no v tých okolo detí či domácnosti sú často stratení. Za mňa je to ideálne riešiť spolu, ale aj žena to môže v pohode zvládať, ak má na to bunky. Ale ak majú prehľad obaja, tak ani jedného v prípade rozchodu nezaskočí, že sakra, tie decká/autá/domacnost/jedlo/podnikanie....aj niečo stoja.
2-3000 € sa v dnešnej dobe minie ľahko na bezny zivot a ani nemusíš nejako rozhadzovat. Vsak to sám vidíš. Myslím, že ušetrenie na tých energetakoch ta nejako nespasí, ale to by som stopla kvôli zdraviu, nie peniazom. Podla mňa jedine viac zarobiť

2 az 3000 sa minie, ani nevies ako pri dnesnych cenach, ak mate hypoteku, energie, deti , vsetky poplatky... napr u nas manzel zarobi pekne, ale aj ked som na rodicaku, hradim hypoteku ja a aj nejake darceky na sviatky, svoj telefon, nieco pre mamu do zariadenia a podobne. Tiez si setrim trochu bokom na nejake vydavky keby boli a manzel setri gro... kedze tiez este potrebujeme dokoncit veci na dome. Samozrejme je ok ak si to manzelka odklada, ale ak to aj minie potom na rodinu 🙂