icon

Mali by ste financovanie domácnosti zveriť manželke?

thirstymonk
5. sep 2024

Čauko. Keďže zarábam celkom pekne (niečo medzi dve a tri tisíc mesačne), čo je v mojej oblasti zhruba kvartálny plat, a napriek tomu stále nemám prachy, po dlhodobej analýze rozmýšľam, že by som všetky prachy zavesil na krk manželke.
Aby som to upresnil, my neberieme nič že "moje a tvoje" prachy, proste sú naše, aj keď máme dva účty. Jeden je môj, druhý má ona svoj v inej banke. Tam prijma rodičak, pridavky, matersku a všetky iné platby a celkom pekne sa jej to tam kumuluje.

Z mojho účtu sa prakticky platí všetko, inkaso, pôžička, školka, jedlo, odev, aj veci na prerábku domu. No a štatne vypalne, samozrejme.

Nerozumiem tomu, lebo naozaj sa snažím šetriť na podstatných veciach. Zdôrazňujem slovo "podstatných". To znamená, že nerobím jak nejaký blázon, že v obchode o 3km ďalej je o cent lacnejšie mlieko, tak tam idem hodinu s batohom a zoberem do batohu 20l mlieka, aby som ušetril 20 centov, ani neodkladám vyhorené zápalky, aby som s nimi ešte raz mohol odpáliť druhú platničku. Toto sú blbosti, s ktorými sa mi nechce zapodievať.

Šetrím v prvom rade na tom, že si všetko robím sám. Žiaden roboš nikdaj nebol v mojom baráku, na čo som krátky ja sám, to pomôže svokor staviteľ. Áno, trvá to dlhšie, ale je to podstatne lacnejšie.
Keď kupujem nejaký materiál do domu (teraz konkrétne riešim kotol na drevo a komín), tak nevbehnem do prvych stavebnín a nezoberem komín za 480€, ani si nezavolám kominára za 1600€, ale zistil som, že v poľsku ma to vyjde 300€ komplet, tak som to tam aj kúpil a poskladal si sám.
Keď sa robila elektrika, tiež som nekupoval káble tu u nášho položidáka, čo predáva jeden a polku za euro, ale na ema-elektro som si kúpil za 59 centov meter. Pri 300 metroch to už bol pekný cenový rozdiel.
Vždy sa proste snažím nájsť najlacnejšiu, resp. cena/výkon najlepšiu variantu.

Napriek tomu však stále na účte cibuľa. A už tomu naozaj nerozumiem, ani neviem, čo s tým mám robiť. Je pravda, že dosť veľa míňam na žrádlo a prkotiny, ktoré by som nemusel (energy drinky, kola, čipsy, sladkosti). Deťom kupim lizatko, alebo ideme na zmrzlinu, lenže to sú centové položky.

Každopádne, už musí byť asi chyba jedine vo mne. Preto rozmýšľam, že by som všetky prachy rovno preposielal žene na účet a nech ich drží ona a narába s nima dajak. Mohlo by to niečomu pomôcť? Názory na túto problematiku?

Strana
z4
ema22270
10. sep 2024

@thirstymonk mne nejde do hlavy, ako si tu pisal na zaciatku v prispevku, ze zarobis 2000-3000 vsetko sa minie, manzelka si krasne peniazky uklada a hromadia sa jej a nakoniec napises, ze teraz hradi vsetko ona uplne sama. Mam pocit, ze je to z nejakeho extremu do extremu, ...teraz sa mozes tesit, ze manzelka pekne nasporila a mate z coho zit a mal by si sa jej podakovat.

karolinakr
10. sep 2024

@thirstymonk aha, chapem, tak so školským rokom sa to zas rozbehne

karolinakr
10. sep 2024

@thirstymonk lenže vždy sa niečo pokazi, ja som sa tešila, že už mam konečne kľud, a všetko je optimalne, ked sa mi mobil pokazil, respektive v oprave mi ho pokazili, najlacnejši 700eur, zub si musim dať spravit, plastove okna a dvere x dva, to som nebola ešte na dovolenke a 3000eur ti vyskoči len tak, a ked si myslš, že si za vodou,tak sa ti hajzel pokazi a takto môžem donekonečna.

dobromila
10. sep 2024

@thirstymonk hneď keď príde výplata - 10% na charitu a pod. , ďalších napr. 200€ na sporiaci účet a zvyšok míňať rozumne. Na čo je dobré piť energeťáky?????

pohodacka03
10. sep 2024

@thirstymonk ja som si tiez robila prehlad kde sme minuli posledne mesiace, odporucam spravit tiez. Vedela som, ze v lete na vylety, ale aj predtym mesiace. Potraviny sli hore 🤷. Ked si spravis prehlad, odporucam zvazit kolko realne ste schopny odlozit(nechat si aj na rozhadzovanie nieco) a poslat tie peniaze na sporiaci ucet, trvaly prikaz kazdy mesiac).

dominikamacakova
10. sep 2024

@thirstymonk dúfam, že toto bol joke 😀 Energetické nápoje majú extrémne negatívny vplyv na nervovú sústavu. Časom okrem úzkosti a nespavosti môžeš dostať aj regulérnu depresiu a nakoniec aj alzheimerovu chorobu. Problémy s pamäťou, odumieranie mozgových buniek. Už to začína, už si nevieš ani zrátať peniaze. Teraz prenecháš žene fimancie a nakoniec nebudeš vedieť ako sa dostať na záchod. Ale pi ich kľudne ďalej, hlavne tie za 0,30€. Mňam

thirstymonk
autor
11. sep 2024

@dominikamacakova Hej a to hovorí kto? Ty? Alebo samozvany potravinovy kritik? Lol.
Nič take hrozne neobsahuju, v ničom nie su horšie ako kava. Ak sa bojiš umelych sladidiel, tak to nie je moj problem, že si nedavala pozor v osmičke na chemii.

Regulerna depresia vieš vôbec čo je? Maš s tym skusenosti? Regulerna depresia nie je v hlave, je to regulerna choroba žlazy, ak ako cukrovka je choroba žľazy, tak aj depresia. Mozgové bunky odumierajú každý deň a neobnovujú sa. Len sa medzi nimi tvoria nové synapsie.

Takže neboj sa o mňa, porozpravame sa, keď budem mať sto rokov ;)

thirstymonk
autor
11. sep 2024

Mno, vážení, už viem, kde je problém. Tento rok je totiž slabší. Ku dnešnemu dňu mám za tento rok vyfakturovaných 17 464€, čo vychádza necelých 2000€ na mesiac, plus 350€ mesačne si odratajte (čiže nejakých 3000) za štatne vypalne. Takže tam je ten problem.

Tak snáď sa to už polepší

dominikamacakova
11. sep 2024

@thirstymonk omg, dobre 🙈

karolinakr
11. sep 2024

@thirstymonk ona ti len chcela pomôcť, prečo si sa tak nahneval?

dominikamacakova
11. sep 2024

@karolinakr lebo nemá žiadny argument a to čo naplácal nedáva zmysel 😀

Strana
z4