icon

Mali ste našetrené peniaze?

8. apr 2021

Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.

marysa21
11. apr 2021

Nejde o to či si si od neho chcela , alebo nechcela požičať ty si mu , len spomenula pri konverzácií , že to nateraz musíš odložiť a tam sa ukázal jeho charakter ( ste vo vzťahu ) a on sa nezachoval , ako by sa mal ( požičať priateľke na úrok ) mal ti dať ponuku pomocí a ty si mohla prijať , alebo odmietnúť. jeho ponuku .Tak by sa mal chovať partner .

elizabeth175421
11. apr 2021

@nikyball ja chápem, čo tým myslíš. Neviem, kde ten byt je, reagujem na rezervu. Podľa teba je lepšie, ak by bývala u rodičov a mala 30 tisíc na účte? Okej, nemá byt, ale spláca ho. Splatila už aj úver, teda je to, akoby si ho dofinancovala. A niečo našetrené má, nie je na nule.. celá moja reakcia nebola o tom, že rezerva je blbosť, že peniaze sa nemajú odkladať. Bolo to o tom, že proste pri jej príjme je asi nereálne, aby platila hypotéku, nevedno dokedy aj spotrebák a ešte aj odložila neviem akú sumu mesačne, aby mala veľkú rezervu.. a jeď. Už sme pri tom, ten jej frajer tiež nemá byt svoj, spláca hypotéku. Takže sú na tom v podstate rovnako len s rozdielom, že on ma vyšší príjem a logicky dokáže viac odložiť. Fakt by som chcela jeho vidieť, keby mal jej príjem, či bg mal toľko peňazí..

elizabeth175421
11. apr 2021

@nevenka no veď presne. Nehnuteľnosti rastú, to nie, že kúpim za 80 tisíc, predám za rovnako a banke musím dať viac ako 100. Ale to nevysvetlíš tým, čo nevedia čo z peniazmi. 650 eur. Zaplať hypotéku, cestu do práce, stravu, energie a odlož 200 lebo rezerva musí byť veľká 🙂 však keby neodkladala nič, nemá cez 1000eur..

nikyball
12. apr 2021

@elizabeth175421 nechápeš. A nie nemá bývať u rodičov. Ide o to, že jej frajer môže byť rok doma , na PN , čokoľvek a neohrozí ho to nijak- lebo ma našetrené a ona možno tak dva mesiace. Chcela vedieť nestranný pohľad a ja hovorím že áno ma našetrené malo . Mala by mat pol ročnu rezervu čo je okolo 4000 pri jej výdavkoch. A to že ju ešte nemá, neznamená , že si ju nemôže začať tvoriť.

elizabeth175421
12. apr 2021

@nikyball Však si ju tvoriť začala, nemá na účte nulu!. Nemá toľko peňazí ako jej frajer, ale niečo má.. a ty nechápeš mňa. Tak sa spýtam ešte raz. Ak platí človek mesačne hypotéku, spotrebák, nájom, stravu, cestovanie za prácou a má príjem 650 eur ako má odložiť viac? Však odkladá, koľko sa jej dá..

nikyball
12. apr 2021

@elizabeth175421 to je o tom istom stále. Proste 1500 je málo a má šetriť toľko, koľko sa jej da

elizabeth175421
12. apr 2021

@nikyball a ako ty vieš, či odkladá všetko čo má alebo míňa aj na zbytočnosti? Nikde som nenapísala, že je to dosť peňazí, len proste keby mala vyšší plat a toľko odložených peňazí, nepovoem ani slovo. Pri jej príjme sa moc odložiť nedá a dôležité je, že aspoň niečo odloží a nemíňa do nuly...

lopka1313
12. apr 2021

@nikyball ved autorka pisala, ze tych 70, co jej ostava z prenajmu dava na setrenie... myslite, ze je zostane viac? Ved uz to je super...

nikyball
12. apr 2021

@lopka1313 bože ženy , ja len hovorím, že 1500 je málo to je celé 😂😂😂 keď sa to vám zdá veľa tak prosím, mne to príde ako nič. Ale poznám ľudí čo majú 1000 na účte a už sa cítia ako milionári 😂

ofzuza
12. apr 2021

@nikyball ked som bola mlada a pekna, 1500 bol tiez mega peniaz pre mna 🙂 z 500e som odkladala 100e.

nevenka
12. apr 2021

@elizabeth175421 no jasne, niekto tu nevidi, ze ona z toho platu naozaj odlozi, co moze. A veru, mam znamych, co tak super kupili byt, ze sice este z vlastnych usetrenych ho museli cely porobit, ale tak stylovo, ze wau, bolo to pred 5 rokmi a dnes ma ten byt nie hodnotu 68 tisic, ale 130. Tak akoze su chudaci? Splacaju hypoteku, ale chudaci ani nahodou nie su 🙂

nevenka
12. apr 2021

@nikyball no ked sa pozries, ze 1500 usetrenych je malo, odhliadnuc od vsetkeho dalsieho, ano, je to mozno malo. Lenze musis prihliadat na dalsie veci, ake su. Neda sa to posudit len tak, ze si porovnas 2 sumy bez ohladu na prijem a vydavky. Ona ked ma prijem 650 a dokaze odlozit 70 z toho prenajmu, co jej ostane, tak ona si dalsich 100 eur nenamaluje, aby ich odlozila, ked nema z coho. Ale diskusia uz ma 11 stran a autorka tu popisala veci, ze naozaj o toto tam nejde, ale o to, ako sa ten jej priatel k tom stavia a ake ma poznamky.

elizabeth175421
12. apr 2021

@nikyball veď ale my ťa neprehovárame, že sú to milióny, ale píšeme, že je logické, že nemá viac, keď sa pozrieme na jej príjmy a výdavky. Jednoducho ona nemá z čoho viac odložiť a to je celé. Podľa mňa je vždy lepšie mať odložené menej a len hypotéku ako odložené veľa, ale splácať aj hypotéku aj spotrebák. Keby ho nesplácala mimoriadnymi splátkami, tak by mala nasporené viac, ale chcela sa aspoň jedného záväzku zbaviť, tak odkladala menej a dávala tie mimkriadne splátky. V konečnom dôsledku sa to vyrovná. Ak by odkladala mesačne viac, tak v prípade straty zamestnania by musela vykryť viac veci - hypotéka, úver atď. Odložila menej, ale aj výdavky má menšie :D

nikyball
12. apr 2021

@elizabeth175421 takže keď teraz prídem o príjem môžem byť rada ,že neplatim hypotéku 20 rokov ale len 15? Veď tie by musela stále vykrývať.ja by mala rezervu keby niečo aby som všetko v pohode vykryla, kým skončí nepredvídateľná situácia.
A čo bude navyše mimo rezervy môžem dávať na predčasné splátky.

autor
12. apr 2021

@nikyball nie, keby som teraz prisla o prijem, tak platim o 78€ menej. To bola totiz na zaciatku splatka mojho spotrebaku. Momentalne sa znizila na smiesnych 12€, no buduci mesiac zmizne uplne. Ty mas ale potrebu si tu do mna kopnut od zaciatku tohto prispevku.

nikyball
12. apr 2021

To nie je pravda, len tu nepíšem ódy na to,ako veľa máš našetrené. Pozri ja to beriem tak. Ak mi prídu nečakane výdavky alebo situácie, vďaka rezerve chcem toto obdobie preklenúť. Áno mám investíciu v nehnuteľnosti, ale nebudem ju predávať kvôli pár mesačnému výpadku príjmu. Takže tým som chcela len povedať, že ano ,ta rezerva je malá a ešte máš na nej pracovať,pretože vždy je dobré mať odložené peniaze na pár mesiacov dopredu. Nič iné v tom nehladaj

elizabeth175421
12. apr 2021

@nikyball ty stále nechápeš? Autorka zarába 650 eur. Trepnem, že 200 eur dá na hypotéku a 100 na spotrebák. Ak príde o prácu, platí aj to aj to. Jej sa ale už podarilo spotrebák mimoriadnymi splátkami splatiť, takže keby o ňu prišla, tak má o splácanie úveru menej, preto jej stačí aj menšia rezerva.. stále si mi nenapísala, z čoho má ušetriť viac.

autor
12. apr 2021

@nikyball ved ani ja netvrdim, ze mam nasetrene vela. Ani som nikde nenapisala ze by som predala byt, ak by som prisla o pracu. Byt nepredam ani keby som bola polroka bez prace a zrala suche rozky.
Minule tu bol prispevok o tom kolko kto zaraba. Niekto sa tam tusim vyjadril ze by nevyzil ani z 1600? Nepamatam si uz presne tu sumu. Pre takeho cloveka su moje uspory na pol mesiaca, ja by som z tych 1500€ bez problemov vyzila 3 mesiace.

nikyball
13. apr 2021

@elizabeth175421 Ja ti nemôžem povedať, z čoho má ušetriť viac, keď ju nepoznám. To jej možno povie ten priateľ, ktorý to vidí rovnako ako ja. Ja to viem povedať kolegyni ,ktora s gélovými nechtami fajčí jednu od druhej a plače že ako má vychádzať. Nie autorke.

Autora ty si písala, že chces nestranný názor. Ale nič iné pocut nechceš. Takze najlepšie ak to ešte raz preberries s tvojim priateľom či čo to máš, a uvidíš

natalienka12
13. apr 2021

Autorka: on ti chce pozicat za nizky urok a ty mu povedz, zo srandy, ze ok budes mi platit za kazdy sex 50 eur 😂😂😂 a zbavis sa ho tak rychlo, ani nebudes vediet ako. Ja len dufam, ze dalsie vikendove sulozenie s nim uz neplanujes.

stevvvka
13. apr 2021

@nikyball niekde sa zacat musi.clovek,ktory si nájde prvýkrát prácu a prvýkrát dostane výplatu, môže odložiť aj polovici, ale potrvá istý čas, kým 6 platov nazbiera. Ty nerozumieš, že autorka šetrí, len ešte nemala dosť času na vytvorenie rezervy??
Ten jej priateľ by vedel povedať, kde je roblem. Ze zje dva rožky namiesto jedného a ze bola raz za pol roka u kadernícky. Véd ostrihať sa môže sama.

Ale čítaj medzi riadkami, problém má jej priateľ. To, že randia že je všetko po zatvárane.. Schválne nech autorka napíše, koľkokrát jej niečo kúpil. Ci kvet alebo zákusok. Véd aj v lidli majú kvety. Problémom nie je výška rezervy. Možno to nie je 6 platov, ale len ZATIAĽ.

Najlepšie sa hospodári s peniazmi druhých. Ta tvoja kolegyňa možno nemusí mať nechty, ale reštart fajčiť nie je tak ľahké, ako sa zda.

elizabeth175421
13. apr 2021

@nikyball veď áno, nemôžeš, ale neustále píšeš v zmysle, že proste má odložiť viac a my ti len píšeme, že asi nemá z čoho. Tiež do toho nevidíme, ale človek vie približne čo koľko stojí. Veď len strava je aká drahá. Ja by som dala tomu mužovi jej príjem a jej výdavky, či by ušetril aspoň toľko, čo ona..

nikyball
13. apr 2021

@stevvvka ved má 30 rokov , nie 18 🤦🏼‍♀️ ty asi nerozumiees čo sa pýtala, keďze trepeš úplne odveci.
Ja nepoznám jej priateľa , takže neviem aky je, ale za to, že jej poviem , že naozaj ma malú rezervu nie som za extrémne zgrlostvo.
A to či on je prehnane lakomy alebo nie je už úplne iná téma ty riadok 🤦🏼‍♀️

Jasné nič neni ľahke, no chudiatko teda, asi sa jej začneme skladať na cigy v robote. Buď nech fajčí alebo si tvorí rezervu.

nikyball
13. apr 2021

@elizabeth175421 tak dáš mi pokoj keď napíšem, autorka si super , máš veľa našetrené a tvoj priateľ je trápny že dokáže zarobiť a ušetrit. Už je to ok?

elizabeth175421
13. apr 2021

@nikyball mne si napísala,.že nie som.finančne gramotná, ale tvojimi príspevkami je opak pravdou. Stále si trepeš len svoje, tak sa zopakujem naposledy, nikde nepíšem, že má dosť peňazí, ale že treba pozerať na jej príjem a finančné možnosti. Nemôžeš porovnávať dva rozdielne príjmy pri odkladaní rezervy. Ty máš zjavne dosť dobrý plat, tak sa ti vypisuje jedna radosť.. fakt by som ti priala, aby si raz bola na autorkinom mieste.. myslím, že by si sa teraz topila v tisícoch :D pekný deň

nikyball
13. apr 2021

@elizabeth175421 ja sa aj topim. rezerva je, takže si môžem peniaze užívať a je to fajn. Takže to prajem aj ja tebe. Možno aj u tvojich rodičov by to vyzeralo inak, keby mali finančný plán

vendulka80
13. apr 2021

@nikyball ty aj rozmýšľaš co napises? Ako ty mozes posudzovať ako by to vyzeralo u niekoho rodicov? Absolutne nechápeš jednej veci a uz ti to tu x ľudí napísalo... je rozdiel kolko zarobíš a s tym suvisi aj to, kolko si odlozis. Mozes mat milion finančných plánov ked zostanes rozvedená, muz sere na deti aj na prídavky, mas jeden plat a dve male deti. Do toho sa ti pokazí pracka, chladnička. Mozes šetriť kolko chces, staci ak su prieťahy v rozvodovom konaní alebo vo vysporiadaní majetku a zostanes v prdeli. Chlap ta dokáže obrat o vsetky peniaze to mi ver. Empatia u teba na bode nula. A navyše tu sa nema rozoberať autorkin majetok ale správanie jej frajera. Ktorý mimochodom z 1300 EUR tiez nema bohvieco odložené na to aby vyskakoval.

autor
13. apr 2021

@nikyball viem prijat aj ine nazory, niekolko zien mi tu napisalo, ze 1500€ rezerva je nizka. Beriem.
Ty pises stale dookola o tom istom a navyse pises za mna veci, ktore som ja nikde nepisala. Napr. ze som si skratila dlzku uveru z 20 na 15 rokov ale uspory pritom nemam. Alebo ze predam byt, ked bude zle. Su to hluposti, ktore si si vykonstruovala, ja takto nerozmyslam.
Moje uspory isli aj do rekonstrukcie bytu, ktory keby som dnes po 4 rokoch predala, zarobim na nom 30-tisic €. Splatila som si spotrebak, vcera som si prefinancovala hypoteku a z povodnych takmer 300€ platim od dnes polovicu. Takze bude z coho setrit.

stevvvka
13. apr 2021

Gratulujem k refinancovaniu. A hospodáris dobre.

stevvvka
13. apr 2021

@nikyball áno, má 30, nie 18, ale koľkí robí hneď od 18??ved ešte aj 19rocni sú na strednej.. väčšina ľudí ide aj na vš a ak počas nej zarába, tak bud len brigádne, lebo popri skole nie je čas ale ak ma čas na robotu, znamená, že študuje externé, tým pádom idú financie na školu...

Autorka nemá rezervu 6 platov, nie na účte, ale má úspory investované v aute, v byte, v rekonštrukcii, vo vyplatenom spotreba ku. Tie úspory z účtu išli na auto, byt, spotreba, to znamená, že hospodári dobre, INVESTOVALA a teraz keď ma nižšiu hypo, žiadny spotreba, auto kúpené, teraz si môže našetriť aj 10 000.

Takze nie, vzhľadom k nadobudbudnutemu majetkom a okolnostiam (splatenemu spotreba ku) nemá nízku rezervu.