icon

Mali ste našetrené peniaze?

8. apr 2021

Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.

bublinka1426
14. apr 2021

@vroni neviem ja uz mam tak preskakane ze by som romany pisala a nechce sa mi. kazdy amme pravdu podla svojich skusenosti a zivota sameho

nikyball
14. apr 2021

@elizabeth175421 trafila som že? 😂😂😂 Nie nie ja už mám dosť tak do kolena si vŕtať nemusím dať. To nie je chvastanie, len sa nemusím ľutovať, lebo s peniazmi to viem. Choď sa vyplakať aká som zlá len preto že sa mám fajn. Ahoj

elizabeth175421
14. apr 2021

@nikyball 😁😁😁 vieš hovno o mojich peniazoch. Aby som nakoniec nemala viac ako ty 🙃 ja sa tiež neľutujem, mne sa dobre žije. Len nemám potrebu sa chvastať 🙂 ahoj.

stevvvka
14. apr 2021

@nikyball tie tvoje povysenecke komentare... Tak si zi spokojne aj s rocnou rezervou. Ak sa nahodou nieco pritrafi, zo dna na den ju mat nemusíš.. Trocha pokory by ti neuskodilo.

autor
14. apr 2021

@vroni ved my sme si ziaden ucet nedelili na polovicu, zase ste si nieco vykonstruovali baby? 😂 striedali sme sa pri plateni. To znamena jeden den platil on napr 30€ v obchode, druhy den ja 15€. Navrhla som to sama od seba a vytiahla som kartu pri pokladni, nehral sa na blbecka ktory si zabudol penazenku doma. A to ho nebranim, stale to neznamena ze (ne)moze byt zgrlos, len pisem ako to bolo.

autor
14. apr 2021

@bublinka1426 myslim ze vyzeram dost dobre, chlapi ma vzdy obletovali. Problem je, aki ti chlapi boli. Ked niekto vyzera lepsie a nebodaj cvici, hned ma pocit ze ma pravo mat peknu a dokonalu zenu. A tak som natriafala na takych, ktori ukazovali prstom na kazdy pribraty kg na mojom tele, a to mam 54kg. Dalsi sa na zaciatku zdal byt super, no po roku preflakal celu vyplatu a nemal na najom. A takychto bolo xy, ak si odmyslim to mozne zgrlosstvo, tak tento je oproti nim 100 a 1.

liljana
Autor odpoveď zmazal
elizabeth175421
14. apr 2021

@stevvvka neboj, kto vysoko lieta, nízko spadne. Pani si myslí, že jej sa nemôže nič stať, že je nedotknuteľná. Trepať o rezerve je pekné, ale ona zabudla, že ak niekto začne šetriť, konečne našetrí napr 1000 eur a pokazí sa jej niečo, tak na tie peniaze treba siahnúť a logicky jej zostane menej.. ale to ľudia ako ona nepochopia a finančne negramotní sú všetci ostatní, okrem nej 🙂

nikyball
14. apr 2021

@elizabeth175421 ty truba ale veď na to sú. Že na ne siahnem keď potrebujem. a nechápes, že to som si nevymyslela ja,ale povie ti to každý finančný poradca?! Sa zobuď uz a teda ži si empaticky od výplaty do výplaty a stresuj sa zakaždým keď sa ti niečo pokazi

nikyball
14. apr 2021

@stevvvka a ďalšia. Ty čo si myslis, že na tej rezerve sa človek odbavuje? Keď sa nieco pritrafí, nenahana nebankovky ako si zvyknutá, ale siahne práve po nej.

Prosím vás a ani mi uz neodpisujte, lebo dokola je to to iste.

vroni
14. apr 2021

Pýtala si sa, prečo by mal všetko platiť chlap. Tak som ti odpovedala, prečo na začiatku od chlapa očakávam, že bude všetko platiť. A ze účet na polovicu by bola pre mňa stopka. Nie ze ty platis polovicu.

ofzuza
14. apr 2021

@vroni a co ked vo vztahu chlap ochorie a bude dlho bez prijmu? Co ked zena zarobi viac a na rodicaku ostane on? Trosku predpotopne nazory o tom, ze chlap by mal vsetko platit...

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, precitaj si, čo píšem a potom sa vyjadruj. Písala som, prečo (ja osobne) očakávam, že chlap na začiatku vzťahu bude platiť. A vďaka svojmu predpotopnemu názoru som tu nemusela vyfnukovat, ako čakám na materskú ako na spasenie, lebo ma chlap vydeluje. A ani som nemusela uháňať z pôrodnej saly do prace, aby som mu dokázala, aká som hovadsky emancipovana.

zuzliq
14. apr 2021

Prečítala som si zopár reakcií a ja by som to nepreceňovala. Môj muž bol tiež vychovaný k šetrnosti. Preto na začiatku vzťahu má nezahŕňal darmi a aj sme si delili nákupy na polovicu. Ale on má veľmi dobrú povahu. Keď sme začali hospodáriť spoločne, nestal sa z neho chorobný zgrloš. Nikdy ma nevydeľoval a neobmedzoval. Dôležitý je celkový obraz, ako sa správa, či na iných útočí a nadáva, alebo je veľkorysý. A čo sa týka darov. Dlho nevedel, ako má reagovať. Tak som mu začala posielať presné inštrukcie mailom. On mi poďakuje, že mu tak pomáham a že sa neurážam a ja som spokojná.

bublinka1426
14. apr 2021

a teda potomco vlasten chces od nas pocut. v dobrom

bublinka1426
14. apr 2021

takvlastne mas chlapa co mysli an buducnost to je nieco zle?

ofzuza
14. apr 2021

@vroni materske je skoro ako mzda, takze tam nie je dovod vyplakavat, ani bezat z porodnice do prace

elizabeth175421
14. apr 2021

@nikyball ale kde som ja napísala a kedy, že človek nemá mať tú finančnú rezervu??? Ukáž mi, kde. NIKDE. Tak neosočuj. Ja som len napísala, čo je pravdepodobne dôvodom, prečo má autorka len toľko koľko má - kvôli platu a výdavkom a teda sa jej nedá odložiť viac. Možno mala väčšiu rezeru, dala ju do bytu, do pokazeného auta. To, že má niekto v tridsiatke na účte len 1500 eur neznamená, že nešetril, ale nastali situácie, kde tie peniaze minul. Teraz odkladá ďalej a časom bude mať tú rezervu vyššiu, ale žiada si to čas.. to ty si tá, ktorá stále len vypisuje, že ma málo a pritom nepoznáš okolností, prečo má len toľko.. človek môže mať na účte napr 10000 tisíc eur rezervu. Pokazí sa mu niečo drahšie - napr tepelné čerpadlo, ktoré stojí 8000, tak ani tomu človeku nezostane rezerva na pol roka a nejaký čas mu potrvá, kým sa znovu dostane na takú sumu. A to práve súvisí a platom, čím nižší príjem, tým logicky aj menej odložených peňazí mesačne. Buď nevieš čítať s porozumením alebo máš proste komplexy voči ľuďom, ktorí ti oponujú..

nikyball
14. apr 2021

@elizabeth175421 keď mi oponujú jednoduchsi tak si to neberiem k srdcu.tam kde si písala že lepšie je vyplácať dopredu ja neviem tuším tam. Nevieš čo píšeš 😂😂😂ale ja som tá čo má problém s porozumením, ano ale len tým tvojim jednoduchým názorom nerozumiem. Ahoj

ofzuza
14. apr 2021

@nikyball rezerva obcas padne a potom chvilu trva nez sa da zas dokopy. Mala som rezervu 12tis, ale strecha zacala tiect a aj som sa s rezervou rozlucila. Zas rok nez si tu rezervu spravim....

elizabeth175421
14. apr 2021

@nikyball prečítaj si všetky tvoje reakcie. Niekto napíše, že autorka nemá z čoho nasporiť viac, tak hneď je ten človek chudák, ktorý žije od výplaty k výplate a nemá nič našetrené. ak ti niekto napíše, že si povýšenecká, tak hneď je to človek, ktorý vyplakáva a chodí požičiavať od nebankoviek. Ty akosi moc dobre poznáš všetkých ľudí, vidíš im do peňaženiek a každý, kto s tebou nesúhlasi je hlupák. Mala by si vyhľadať odbornú pomoc, naozaj. Chudák chlap, s ktorým žiješ, ak vôbec nejakého máš.

elizabeth175421
14. apr 2021

@nikyball a dala som si tú námahu a prečítala si znovu, čo píšem. Nikde som ani raz nenapísala, že človek nemá odkladať. Dokonca aj pri splatení toho úveru som len napísala, že vtedy odloží menej, ale zbaví sa úveru. Takže ten, kto nevie, čo píše, si ty :D pani dokonalá, máš zmýšľanie len JA, JA, JA😂

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, stačí premýšľať, s kým sa pustím do dieťaťa a podobne úvahy o výške materskej nepotrebujem vôbec. Paradoxne, mňa živí muž teraz a ešte zrejme nejaký ten piatok bude musieť (moja firma je časťou tej naspostihnutejsej brandze). Mať nejakého trtka radostneho, čo mi vyratúva každé euro, už sedím za vraždu....

ofzuza
14. apr 2021

@vroni niekedy mozes premyslat kolko chces. Treba sa spoliehat na seba, nie na druheho.

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, tak to je snáď logické, že sa človek musí spoliehať sám na seba. Ale keď ma navyše oporu (aj finančnú) v partnerovi, tak sa mu dýcha ľahšie.

ofzuza
14. apr 2021

@vroni urcite. Ale hanba mi ma fackovala ocakavat, ze bude za mna vsetko platit.

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, ešte raz a pomaly. Čakám NA ZAČIATKU VZTAHU, že muž bude platiť "všetko". Nie moje nájomné ci nové pančuchy, ale večeru, kino ci výlet. A áno, čakám to od neho a nie, vôbec sa za to nehanbím. Nečakám, že bude chlap platiť všetko na veky vekov. Ale ze preukáže ochotu vziať na seba finančnú zodpovednosť. Pretože ak niekto z nás otehotnie, budem to ja a nie on, vypadne môj príjem a nie jeho, v prípade, že dieťa nebude v poriadku starostlivosť o neho zostáva v drvivej väčšine prípadov na žene, nie na mužovi.... A toto je jeden z ukazovateľov, či je to muž schopný a ochotný zvládnuť. Jeden z. Nie jediný. Ale dosť vážny. A rýchlo a ľahko overitelny úplne od začiatku. Co neznamená, že už v živote nebudem pracovať, nezaplatím nákup ci budem visieť mužovi na krku ako finančný Albatros. Alebo ho pustím ako horúci zemiak, keď ochorie on. To tiež nie. Ale partnerstvo je pre mňa aj finančne spoločenstvo a chlap, ktorý delí na moje a tvoje (alebo často na moje a naše) je pre mňa no go. A takýto muži to veľmi rýchlo zo seba vyžarujú. Alebo mam na to nos, neviem.

nikyball
14. apr 2021

@elizabeth175421 o môjho sa báť nemusis, skôr o toho tvojho. Odkedy ťa spoznal tak len rodis, nemáš nič odrobene, takže samozrejme ani nič odložené a vždy všetko ťaha on. Nie nevidím všetkým do peňaženky, len tebe.

autor
Odpoveď bola odstránená
ofzuza
14. apr 2021

@vroni nemusis pomaly, ja chapem. A pisem po xty krat, ze to povazujem za predpotopny nazor a hanbila by som sa jak pes take nieco cakat.