icon

Mali ste našetrené peniaze?

8. apr 2021

Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.

nikyball
14. apr 2021

😂 fakt? A kto tu ohovára svojho frajera??? Celkom slušný začiatok vzťahu daj mu to prečítať čo povie

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, no vidíš, ja by som sa hanbila ako pes byť taká nadržaná po vzťahu, že by som sa bála mat nejaké nároky. Takže zostanem pri svojom predpotopnom názore úplne bez hanby naďalej a budem sa ho snažiť posunúť aj svojej dcére.

ofzuza
14. apr 2021

@vroni nejake naroky su v poriadku. Aj chlap ma ale nejake naroky. Ja byt chlapom a zenska by odo mna cakala, ze mam vsetko platit, tak by som si ju mohla pomylit so zlatokopkou a nesamostatnou bytostou, co sa necha vydrziavat.

marsmykkok
14. apr 2021

@vroni
@ofzuza ja si myslím že pravda je niekde uprostred, mne by bolo trápne aby mesiace alebo roky platil všetko len chlap, ale na druhej strane dnes bohužial veľa chlapov je dnes asi potomkom strýka držgroša a idú na polovicu do centa alebo sa nechajú ešte vydržiavať ženou že platia to lacnejšie a žena drahšie. Preto si treba na začiatku vzťahu chlapa oťuknúť (nechať ho niečo zaplatiť aj viackrát a vidieť reakcie ako sa zachová), lebo pokým žena chce mať rodinu vzťah s takým je cesta do pekla a škoda každého dňa vo vzťahu s takým, zbytočne premárnený čas.

ofzuza
14. apr 2021

@marsmykkok ci je zgrlo podla mna zistis aj bez toho, ze ho nechas platit. Napr ti sam od seba donesie nakup, kupi ti do prace ranajky, daku pozornost atd. a samozrejme aj opacne. Lebo aspon ja sa citim rada rovnocenne a nemam potrebu byt vydrziavana.

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, mohla. Ja by som zase podobne mysliaceho chlapa obchádzala širokým oblúkom, takže by boli obe strany úplne spokojne.
@marsmykkok, ved o tom hovorím. Na začiatku. Nie roky. Myslím, že zarabajucej a samostatnej žene by tiež liezlo na nervy, že ona nikdy nepozve, nezatiahne účet, nemôže byť veľkorysá.... Ale je rozdiel chcieť a musieť.

ofzuza
14. apr 2021

@vroni ako ma chlap rozlisit, ci zena ide po peniazoch alebo nie ked si necha vsetko platit?

natalienka12
14. apr 2021

@marsmykkok súhlasím, nie aby chlap platil všetko mesiace alebo roky, ale @vroni píše na začiatku vzťahu...príklad, zoznámim sa s mužom, je nám spolu fajn, máme sa o čom rozprávať, ideme na kávu, zaplatí on, ideme na večeru, zaplatí on, ideme na obed, zaplatí on, prinesie mi nejakú bonboniéru či kvety za pár eur...keď prídem k nemu na víkend, tak je normálne, že on nakúpi jedlo do chladničky, partnerka prípadne môže doniesť nejaké víno a maškrty na večer ku telke. Asi tak...ak už spolu bývajú v jednom byte a obaja zarábajú, tak je normálne, že majú spoločnú kasu, aj keď nie sú manželia. Ale nie na začiatku vzťahu, keď muž ženu balí a dvorí jej.

ofzuza
14. apr 2021

@vroni a co je "na zaciatku"?

natalienka12
14. apr 2021

@ofzuza čiže podľa teba je normálne, že na prvom, druhom či ôsmom rande si zaplatíš svoju kávu a on svoju?

ofzuza
14. apr 2021

@natalienka12 je normalne, ze raz zaplati on, druhykrat ja.

autor
14. apr 2021

@natalienka12 toto nerobim ani kolegom/znamym, ze si zaplatim iba svoju kavu a oni svoju, ved to je hrozne. V zacinajucom vztahu si to uz vobec neviem predstavit.

natalienka12
14. apr 2021

autorka: a ako to robíš? Platia ony či ty?

natalienka12
14. apr 2021

@ofzuza bavím sa skutočne na tebe 😀

ofzuza
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
Odpoveď bola odstránená
ofzuza
Odpoveď bola odstránená
autor
14. apr 2021

@natalienka12 je mi uplne jedno kto zaplati. Jeden blizky priatel zvykne hovorit, ze on neplati za kavu, ale za kvalitny cas straveny s danou osobou 🙂 tiez to tak beriem, nerobi mi problem zaplatit vsetkym ani ked som v spolocnosti viacerych chlapov. Bavime sa o kave za niekolko €, nie o obede za 80€ a pod.

natalienka12
14. apr 2021

autorka: konečne niečo rozumné od teba čítam, ale ani obed za 80 eur by som neplatila s chlapom v začínajúcom vzťahu na polovicu...ešte by ma zaujímalo, že keď sa teda striedate v nakupovaní potravín, tak sa stretávate v jeho byte alebo na striedačku u neho aj u teba?

kittykat22
14. apr 2021

@natalienka12 si ma pobavila ake mas vysoke naroky na muzov 😀 Keby som bola bohaty muz, tak by som si o zenu ktora pouziva slovne spojenie "tebe to inak vyhráva v gebeni dievča" ani bicykel neoprela 😅

natalienka12
14. apr 2021

@kittykat22 mám vysoké nároky na ľudí všeobecne nie iba na mužov, ja si už žiadneho muža nehľadám
A úprimne mi je jedno, čo by si si o mňa oprela či neoprela, si pre mňa cudzí nepodstatný človek, ktorý ma nezaujíma.

autor
14. apr 2021

@natalienka12 preco stale opakujes ze niekto nieco plati napolovicu? Ja som sa o nicom takom nezmienila. Platime na striedacku, nie na polovicu a v tomto pripade nam to obom vyhovuje. Raz sme unho a raz u mna, mne fakt nezalezi na tom aby platil vsetko do posledneho centa on, o tom tento prispevok nie je. Snazim sa iba zo skusenosti starsich a skusenejsich zien zistit, ci moj priatel nie je chorobne sporovlivy, kedze som sa s takymi ludmi zatial nestretla a zopar veci tomu nasvedcuje.
Este raz opakujem, ze s platenim na striedacku som fungovala v kazdom vztahu, pripada mi to tak fer. To ako si to predstavujete vy je tiez ok, pre vas. Kazdy to ma zauzivane inak.

kittykat22
Odpoveď bola odstránená
natalienka12
14. apr 2021

pokiaľ ste na striedačku raz u neho, raz u teba, tak to platenie je fér, že raz pozýva on teba potom ty jeho...
ale nepáči sa mi to s tým darčekom k sviatku, že už ťa vopred varoval aby si nečakala a potom ten nízky úrok aj keď to asi myslel zo srandy

natalienka12
14. apr 2021

@kittykat22 hlavne že ty si bratislavská hviezda že? sme na sociálnej sieti, kde si každý môže vyjadriť svoj názor, aj ty môžeš napísať autorke svoj názor a ak ťa moje názory nezaujímajú, tak jednoducho preskoč moje príspevky a nečítaj 😝

elizabeth175421
14. apr 2021

@nikyball 😂😂

matkahelka
14. apr 2021

@ofzuza a potom sa cudujeme, preco chlapi od zien chcu, aby pocas rodicaku prispievali na domacnost polovicou. a cudujme sa, preco sa zeny tlacia o polrocneho drobca do prace. tato az doslova chora emancipacia! ja mam predpotopne nazory a vobec sa nehanbim za to, ze mi chlap na vsetkych rande vsetko platil. ani by mi nenapadlo delit to polovicou. a ano, cakala som aj kytice, aj male darceky. pretoze to je jedna z veci, ktorymi chlap dava najavo svoju priazen zene. ak by odo mna ocakaval ci nejako naznacil, ze mam aj ja platit, v tom momente by u mna skoncil. a ano, pracovala som a slusne zarobila. ale ak uz na zaciatku vztahu setri chlap na zene, pre mna to je presne ten signal, ze sa o zenu nedokaze/nechce postarat, ked zostane zena bez prijmu. nehram sa na rovnocennu (financne), bola som doma 4roky na rodicaku. a nikdy mi chlap nepovedal, ze do domacnosti donesie x nasobne viac € ako ja a nech prasim cim skor do prace! nikdy mi nepovedal, ze nech si kupim cinakovske botasky a nie nike airmax! nikdy mi nekontroloval vydaje a nakupy! a preco? pretoze som si takeho chlapa vybrala! ktory chlapom je! a kazdej jednej zene by som z celeho srdca takeho dopriala. ktory aj po 14rokoch vztahu nepotrebuje meniny/narodeniny/vianoce na to, aby zene kupil darcek. ktory nelipne na tom, kolko zena donesie do domacnosti €, pretoze je pre neho prvorade, ze zena sa stara o teplo domova.

natalienka12
14. apr 2021

@matkahelka 👏👏👏 u nás je to tak isto a vždy bolo

vroni
14. apr 2021

@ofzuza, to asi nebude nejaký presný časový úsek. Jednoducho ten čas, keď sa dvaja ľudia navzájom otukavaju, vyjadruju si počiatočné sympatie a obrusuju hrany. U niekoho to trvá mesiac, u niekoho dva týždne a u niekoho možno pol roka... Proste ta doba "tokania". A podla čoho chlap zisti, ze žena nejde po peniazoch? Neviem. Nie som chlap. Ale asi tak, že ma vlastnú prácu, ktorá ju baví, má svoje záujmy a koníčky a nečaká, že ju chlap "zachrani"... Asi....

gazpalm
14. apr 2021

Presne, tieto.dnesne dohadovacky pre par eur a kto co.kupil a kolko.kto.zarobi...u nas v rodine....su to "len " peniaze ...absolutne nemame potrebu zapodievat sa nimi viac ako je potrebne ,lebo.z toho vznika.len zla krv ...presne ideme na kavu zoberiem,ideme druhykrat zoberiem,ideme treti baby jezis si brala dva krat ,zobere jedna,druha,tretia...thats all ,to iste moj muz ,a aj ked bol priatel ,kedze som este bola.na vyske ,samozrejme platil ovela viac ako ja a mne to divne neprislo a jemu tiez,teraz si moze dovolit byt dva mesiace doma s detmi a ja potiahnem robotu, potom sa vymenime ale hlavne neriesime kto co kolko kedy a do centu vyratat...dnesna doba je na to chora