Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
@nikyball tak mohla si kupit za 350 evri kabelu MK a mohla si vypýtať od “priateľa”, ze nech zatiahne za nu ostatne výdavky. Kolko mužov a žien to tak robi na začiatku vztahu. Tu je dievca, ktore sa snazi ako vie a kvoli nejakému lakomcovi co kalkuluje ma jest vifony aby ušetrila pre neho “dost”? A kolko je pre takeho človeka dost?
Treba to brať z tej lepšej stránky, možno ti chcel len poradiť, čo odporúčajú odborníci... Ja som tiež kamoske možno ak trocha nepríjemne povedala, že ak si v tridsiatke s prácou a bez záväzkov nemôže kúpiť bicykel, lebo ide každý mesiac na nulu, tak nie je niečo v poriadku. Ale mala taký príklad doma u rodičov, asi preto sa takto správala aj ona, že minula všetko, čo mala. Prítom som videla, že jej výdavky na jedlo, zábavu a handry boli enormne... A na účte nula, resp. mínus. Možno by si sa aj ty v dobrom mala zamyslieť, kde môžeš ušetriť. Nikdy to už nebude jednoduchšie, hlavne ak plánuješ deti.
Tak záleží ci si na tych 1500 šetrila rok alebo 5. Podla mna nic strašné nepovedal, ja by som asi tiez bola zaskočená keby mi moj partner povedal ze nemá v 30 našetrené prakticky nič pri niekoľkoročnom pracovnom živote. A to ze je šikovný a ušetril toľko peňazí neznamená hned ze je drzgros predsa, keď pracuje co ja viem, od 20 tak to je zaokruhlene 100€mesacne, co nie je nič špeciálne teda podla mňa. A to hovorím ako žena s obyčajným priemerným platom.
ja som normálne rada, že my sme obaja vstúpili do manželstva s holou riťou a spolu sme nadobúdali všetko postupne. Bez výčitiek 😀 Ale teda mali sme niečo cez 20 rokov
Áno, mala som našetrené, keď som mala tridsať, bola som slobodná. Viac než vy, no menej ako váš priateľ. Ja som si vedela ušetriť aj z 120 eur mesačne (bývala som u rodičov), keď som externe študovala a práve nepracovala. Všetko sa dá, keď sa chce, výška platu nie je podstatná.
@choco6 ja to chápem. Preto ak chcem ušetriť a nedarí sa, chytím papier, pero a zapisuj výdavky pár mesiacov. Potom analyzujem, kde by som mohla ušetriť a kde nemôžem resp. Nechcem šetriť. Keď niekto nechce robiť kompromisy v jedle/ bývaní/ aktivitách/ oblečení atď., tak musí ušetriť inde. A to uvidí len podľa analýzy svojich vydavkov, je to velmi individualne. Ak nechceš/ nepotrebuješ šetriť, to je iná pesnička. Najprv si však treba uvedomit, že pptrebujem našetriť a chcem preto nieco urobiť.
@vendulka80 bohužiaľ, ak chcem ušetriť zo 650, zaplatiť nájom auto poistky telefón a kvalitné jedlo, to nebude ľahké. A kvalita nie vždy to najdrahšie. Len to stojí viac úsilia hľadať. A variť doma.
Ale, ak neodídu máš 360 eur a z toho môžeš ušetriť.Chapem, že z takej výplaty Ti veľa nezostane, ale aj tak sa mi to zdá málo je to môj pohľad možno to vôbec nemyslel zle, ale tu už je drzgros ktorý Ti nedá na tričko, ak by si bývala s ním ušetris oveľa viac.Vyratala si to takto aj jemu, aby videl tie cifry?
@negymama Za xy rokov práce sa mi to zdá málo nasetrene
este dodam dost podstatnu vec - k hypoteke som si brala spotrebak na dofinancovanie a prerabku bytu. Za 3 roky (namiesto 6) som mimoriadnymi splatkami splatila 5000€. Vie o tom, no namiesto reakcie ze ok teda, chapem kde si dala peniaze prisla opacna “coze ty si mala este aj spotrebak?”
Ja len toľko tým ženám, ktoré Ťa obhajujú a kydajú na chlapa: Mne on príde normálny a zdravo uvažujúci. Žiadny držgroš. Je to navyše zrelý chlap, keďže myslí dopredu.
Skôr Ty sa mi zdáš finančne negramotná a nezodpovedná. Vo veku okolo 30ky už robíš minimálne 5 rokov aj ak si študovala VŠ. Prečo potom tak málo zarábaš? Ak nemáš VŠ, máš odpracovaných cca10 rokov. Prečo potom nemáš lepšie úspory? Slobodná bezdetná 30nička má možnosť vzdelávať sa, brigádovať...
A nechápem to, že svoj byt prenajímaš a sama si v podnájme? To ma aký zmysel? Žiť by som šla tam, kde je lepšia práca a tam si kúpila aj byt.
A nerobila by som to kvôli chlapovi, ale kvôli sebe. Žena sa má o seba vedieť postarať, nie čakať na nejakého chlapa, ktorý sa o ňu postará. Nie plánovať v prípade krízy návrat k rodičom. Najmä, ak sama chceš mať dieťa. Vzťahy sú krehké a stať sa totiž môže hocičo a väčšinou dieťa a zodpovednosť zaň ostane na žene. A potom tu vyplakávajú na MK.
Ak by si bola moja dcéra, určite by som ti dala pár rád. A ak by bol on môj syn, radila by som vo vzťahu obozretnosť. Na mňa totiž nepôsobíš seriózne.
@luccija nemam 360€. 360€ su moje naklady na vlastny byt: hypoteka + najom + elektrina + internet. Cisty zisk ze 70€, ktore si odkladam.
toto je adept na takeho drzgrosa, o akych je tu kazda druha diskusia. pocas rodicaku bude od teba chciet, aby si do domacnosti prispievala rovnakym dielom, budes dostavat € na potraviny na pridel. boze zeny, to vy kde na takych exotov chodite?! zeby mne chlap po par mesiacoch vztahu vycital, kolko mam nasetrene. maticka skakava, ved sa hadam chces aj pekne obliect nie? aj kadernicka nieco stoji. aj nejaka dovolenka. ci to zivot je len o setreni? ja by som od takeho utekala. ja som 2 roky po VS zarabala 800€ v cistom, mala som hypo na byt, nemala som auto a nasetrene som mala stale 1-mesacny plat. a vycitky? ziadne! a preco? ze som sa pekne obliekala, ze som si dopriala kozmeticku a masaz, ze som cestovala? ved zijem raz! ani by mi nenapadlo vtedy setrit detom na VS. v tom case som sa zoznamila s mojim teraz uz muzom, ten sice mal nasetrene uz dost, ale byval u rodicov, neprispieval im ani na stravu, takze okrem lizingu neminul vlastne na nic. a zavidel mi, ze som sa odhodlala sama ist do kupy bytu, ze dnes kupim letenku a o tyzden letim. neriesil ani nahodou nejake drzgrosenie. odkedy sme sa stali manzelmi, mame spolocny ucet, nikdy som si od neho peniaze nepytala, nikdy som peniaze nedostavala na pridel, nikdy nepovedal, ze by som mala drzgrosit, ked som po 3r.rodicaku chcela ist logicky naspat do prace, povedal mi, nech ostanem este rok doma, pretoze prvy rok v skolke bude dcera stale chora a nebudeme zhanat opatrovatelky. po 12 rokoch manzelstva mame dom bez hypo, 1 byt bez hypo, 1 byt s minimalnou hypo, chalupu a 3 auta. a to vsetko bez toho, aby sme ako slobodni drzgrosili ako o zivot. moja babka stale hovorila "kto peniaze nepusti, tomu sa nevratia."
@bara_borka ano, len tu ide skor o tu kalkuláciu z jeho strany. Je tu dost príkladov ako ziju zeny, ktore su odkázané na mužov príjem a musia platiť výdavky z rodicaku, muz ktorý im vyhadzuje na oci ake potraviny kupila, nedajboh tričko decku... on je chlap, urcite starsi a z jeho strany by som očakávala trosku iny prístup. Na začiatku vztahu muz kupuje darčeky a nie vyčíta ci ma vela našetrené alebo malo. Keby nemala nic a žila u rodicov v mamahoteli, vsetko rozflakala na drahých handrách tak by ho asi odviezli.
@heleninamama svoj byt prenajimam, pretoze v meste kde sa byt nachadza by som nezarobila ani tych 650€. Mam VS. Preco len tolko zarabam? To ako fakt sa mozes toto spytat? No asi preto, lebo pokial nebudem tahat 12tky a nocne, tak mi tu nikto viac neda. Taka je zial realita, ak nebyvas v BA. 1-izbovy byt tu stoji v priemere 85tisic €, mozem snivat ze by mi dali taku hypoteku z mojho platu.
On ti nema co hovorit do tvojich uspor. Takeho muza by som nechcela. Ked sme sa spoznali s mojim muzom, zarabal 2x to co ja. Mal cca 20 000 nasetrene. Ja absolutne nic kedze som bola cerstvo po vyske zamestnana. O 2 roky sme sa stahovali do svajciarska. Vsetko co mal usetrene sme pouzili na novy start a rok tahal vsetko sam kym som si nasla pracu. Ani raz peniaze nespomenul, nikdy som nemala pocit ze som menejcenna. Uz preslo par rokov a zarabame rovnako. V zivote by ho ani nenapadlo povedat ze co vsetko on zatiahol. Pozor aby si pri nom neskoncila ako jedna z tych co ich muz vydeluje a za kazdu kupenu vec somre.
Autorka, plne Ta chapem, som na tom platovo aj usporami podobne. A tiez mam byt, ale hlavne vdaka pomoci rodicom - stoji ma rovnako, ako ma stal prenajom jednej izby. Ono z cca 600 (zijem v Kosiciach) tazko date 100 eur na sporenie, ja som aj na zubara brala z kratkodobych uspor. A ten bicykel som tiez mala problem kupit... inak von chodievam malo a ani na to oblecenie nejak vela neminam... mne paradoxne pomohol odchod z prace s odstupnym + podpora. Vyhoda na Slovensku je to, ze 6 mesiacov sa o Vas ako tak dokaze postarat stat, pretoze ste mu odovzdavali celkom pekne sumy z vasho platu kazdy mesiac. Takze ani ked clovek pride o pracu, tak to nie je az tak zle (aj ked ja som na podporu cakala 2,5mesiaca, vyplatili spatne). Teraz mam novu pracu a budem mat trosku viac, ale tie platy naozaj nie su tisicove na kazdom druhom poste... inak lahsie sa setri z 1300 ako zo 650, aj ked si naklady drzite obaja narovnako (lebo to, ze mas polovicny plat neznamena, ze jes o polovicu menej alebo za byvanie davas len polovicu - vid najmy vo vacsich mestach hoc len za 1 izbu).
Ale predpokladám , že autorka býva niekde v menšom meste a hypo brala dávnejšie. Dnes by ju s takým platom a s takými úsporami obrátili v banke a ani sa s ňou nebavili.
@heleninamama ja sa jej cudujem, ze tu vobec napísala. Tolko šetrných gazdiniek s dokonalým finančným plánom sa tu vyrutilo az clovek žasne.
Moj muz setril do buducna, ci uz pre seba alebo buducu rodinu. Pre rodinu, nie len pre seba alebo pre deti. Sleduj ake ma tvoj priatel nastavenie.
@vendulka80 mne je jedno ako kto čo robí.. ale netvarme sa ,že v 30 mať nasetrenych 1500 e je veľa. Je to málo a je to vek, kedy by mala ona pomôcť rodičom ,keby niečo a nie oni jej.
Tak nasetrene by si veru mat mala. Si sama, po 30tke, kedy budes setrit, teraz treba, nie ked pridu deti. Ale tak mas auto byt na hypo. Nie si z tych, co vyplatu preonacia a byvaju v mamahotely.
Ani tych jeho 20 neni ziadne terno inac 😂 ta nech nemachruje.
@nikyball a 20 tisíc v jeho prípade z takeho platu je terno?
Neviem ako dlho si po škole, ja pracujem od 19, ale poriadne šetriť som začala až teraz pred 30 a v manželstve. Keď sme sa s mužom spoznali, mala som menší plat, hypo + úver a vychádzalo mi to z platu asi tak ako tebe. Manžel mal byt od rodičov, vysoký plat a nikdy sa nepozastavoval nad mojimi financiami. Videl, že sa starám o seba sama a som sebestačna. Na niektoré špeciálne výlety som mu na začiatku hneď povedala, že mi už finančne nevychádzajú a on ich rád potom zaplatil. Teraz v manželstve mi dáva viac peňazí na réžiu domácnosti a aj príjem sa mi zvýšil v zamestnaní, takže som začala viac šetriť. Šetrím pre nás, pre rodinu, deti. Niečo z ušetrenych peňazí dávam aj na mimoriadne splátky mojej hypotéky, však byt sa spláca už teraz za manželstva, čo je tiež investícia do budúcna.
Ty tak isto nie si v situácií, aby si bola na niekoho odkázaná, našetrené nemáš veľa, ale skoro 3 mesačný príjem to je. Hlavu hore a ak s tým má priateľ problém môžeš mu to rozpísať. Platiť sama byt a aj stravu je proste nákladné pre jedného.
@nikyball ona nema len 1500. Ma 1500 a k tomu byt. Ten byt je ten rozdiel, kt z jej uspor robi dost velku sumu. Pretoze zrejme keby nemala byt, tak ma o dost viac na ucte... (alebo mozno nie, ale je sikovna, ze ma ten svoj byt, kt jej zabezpeci aspon aku taku buducnost a v najhorsom aj kebyze ho preda, aspon nieco sa jej vrati)
@vendulka80 tak stále lepšie ako 1500. On by prežil ak by sa niečo stalo, ona možno 2 mesiace.
Keby ona mala 20000 a on 1500 tiež by to tak nevadilo?
@matkahelka Ty si mala už pred rokmi 800 eur v čistom, ona to nemá ani dnes. Zrejme si mala a máš pracovný potenciál, teda dobré vzdelanie. A Tvoj chlap asi tiež nie je robotník, čiže už po skole očakával kariérny rast a k tomu adekvátne zvyšovanie príjmov.
Si jedna z mála, ktorá sa dobre vydala a vydržalo im to. To je vždy lotéria. Navyše, živíte aj s nadpriemerným príjmom len jedno dieťa. Trend u nás je nasekať jedno za druhým. Trend je dnes žiť aj s deťmi ako priatelia, hlavne bohatší partner je obozretný, čo sa pri 50%nej rozvodovosti ani nedivím.
@nikyball si myslím , že by jej to nevadilo. Nepripadá mi sko nejaká zlatokopka. Je to rozumná baba.
@nikyball nie nevadilo. Budem sa opakovať ale kalkulovať na začiatku vztahu mi pride chore. Ona študovala, to tiez nie je zadarmo. On mohol zarábať od maturity. A navyše zena pokial nema ze echt robotu tak málokedy zarobí tak ako muz.
@nikyball ja si nehladam chlapa kvoli jeho penazenke a usporam. Dokazem vyzit aj zo svojej vyplaty, aj ked si z nej vela neodlozim.

Vzdy som zarabala menej ako moj muz. Nikdy mi to nevycital a ani nevycita. Ani som nikdy nemala neviem ake uspory (ale ani on). Nechapem, co je jeho do toho, kolko mas nasetrene. Asi by som si s nim sadla a uviedla veci na pravu mieru, aby si videla jeho pripadne reakcie.