Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
A autorka? Nepomohli jemu aj trochu rodičia ?
@nikyball kazdy urcite nema vlastny byt :D aj ked oni maju obaja... ale naozaj sa inak funguje cloveku z platu 650 a inak z platu 1300, aj keby mali obaja rovnaku snahu usetrit. Jeden stale bude setrit 'len' napr. 50 eur, kym tomu druhemu ostane 700 mesacne (priklad je prilis extremny, je nerealne, aby mali obaja uplne rovnake vydavky, ale je to priklad)
@vendulka80 no tie čo nekalkuluju končia s lenivcami a podobnými typmi. Nechápem čo je zle na tom ,že má ušetrené. Napríklad ja by som nespavala ak by som nemala finančnú rezervu. Ale ak vám to vyhovuje tak kľudne. Každý mesiac je tu téma kedy pípne rodicak. Takto žiť by som si nedovolila. A spoliehať sa na to, že vždy bude len dobre tiež nie
Dievcata niektore, len tak na okraj. Ked tu napise zena, ktorá musi živiť rodinu z rodicaku a muz jej furt vyčíta a vydeľuje peniaze, co sa pýtate ako prve? Co robila a ako sa správal, ked spolu chodili...
tu zakladateľka sa pyta este pred prípadným manželstvom lebo sa jej nieco nezdá a dostane nalož, ze je v podstate lajdacka a pan tvorstva to predsa mysli dobre. Akosi sa mi to bije.
@annamalaga neviem, ak mam pravdu povedat tak ani netusim aku ma hypo (iba orientacne) a kolko plati. Nezvyknem sa ludi na take veci pytat, pokial ma to nejakym sposobom neovplyvnuje.
Tak som to vôbec nemyslela. Len som ti chcela povedať, že aj mne sa zdá ,že máš malú finančnú rezervu. To je celé. Ta pani čo tu na mňa útočí, možno jej vyhovuje žiť od výplaty do výplaty, alebo zháňať peniaze cez nebankovky,keď sa jej pokazí pracka. Mne nie. Preto mi príde mať fajn mať väčšiu finančnu rezervu. To je celé.
Tak zase ty niesi finančne závislá od neho!!! To je plus A ty v prípade rozvodu napr. Máš kde ísť. To väčšina slovbodnych matiek môže snivat o niečom takom a hlavne teraz.
@nikyball čo by si chcela od baby čo cca do 26 študovala-aké by mala mať úspory, nepomohli jej asi rodičia lebo na to nemajú, má na hypo byt, prerobila byt zo spotrebáku ktorý splatila a tým tiež zhodnotila byt, kúpila si auto, nemá vysoký plat až tak, je sama? Podľa mňa je ok že má rezervu necelé 3 mesačné platy...
@nikyball ono aj keď sa človek snaží si vytvoriť rezervu, nie vždy to ide bez problémov. Tie mimoriadne výdavky to často tiež sťažujú. Mne takto po rokoch prišli exekúcie čo ešte moja mama neplatila za smeti. Zaplatila som ich za mňa, môjho brata aj ju. Kadejaké životné situácie nastávajú. 🙄
Jój ako môže toto niekto vôbec porovnávať, nerieš, netráp sa tým, ja som tiež šetrila, čo som mohla, nekupovala som si oblečenie každú chvíľu jak väčšina mojich kamarátok a aj tak som nemala nejako veľa peňazí odložených. Ono keď máš auto, byt a podobne zakaždým sa vyskytne niečo, čo si žiada niečo.
@nikyball ak myslite mna, tak urcite nezhanam peniaze cez nebankovky na pracku. A neutocim, len sa Vam snazim ukazat iny pohlad...
Autorka, je super, ze sa o tom bavite uz teraz, len sa skuste s priatelom porozpravat aj uplne otvorene. Spytat sa ho ako to myslel, vysvetlit zo svojho pohladu, predlozit na co minas a pripomenut mu, ze z Tvojho platu 500 eur mesacne tazko odlozis... nic sa nevyrovna priamej komunikacii s nim, lebo Ty s nim chces zit a vediet na com si 🙂 my sa s priatelom bavime o peniazoch tiez uplne od zaciatku a je pravda, ze aj ten moj ma ovela viac ako ja, ale on to berie normalne, ze v mojom veku zarabal tiez len o cosi viac ako ja a tiez ze sa to zlepsilo casom (je o 5 rokov starsi) a naopak to, ze mam byt berie ako velke plus, lebo ked sa k nemu prestahujem, budem to mat ako prilepsenie k platu, plus zabezpeku v pripade nech sa hocico stane 🙂
@nikyball to s tym byvanim... poznam ludi, co byvaju u rodicov za stravne listky. Tak neviem, no. Ale je jasne, ze takmer kazdy ma nejake byvanie aj vydavky s nim, ibaze napr ja mam vydavky za moj byt v podobnej vyske ako som platila za 1 izbu v najme (komfort neporovnatelny). Ak by som mala v najme cely byt, tak som na ovela vyssej sume... a tak mi napadlo, ze poznam aj ludi, kt napr prenajimaju cast svojho bytu, aby nemali naklady na byvanie ziadne (ale mne by chybalo sukromie a klud).
Treba si s nim sadnut, zobrat si kalkulacu a vyratat mu kolko a na co minate vy. A ked to vie lepsie nech vam potom poradi, ze ako treba lepsie vyzit zo 650 Eur. Je rozdiel zarabat 1500 v cistom a 650 v cistom. Vy este dobre hospodarite ked zo 650 dokazete platit hypo aj auto a dalsie, lebo to ozaj nie je vysoky prijem.
Ako si vedela za tie 3 roky našetriť na mimoriadne splátky 5000 eur?
Aj ja tvrdim, že na takého muža pozor. Môj švagor takto počas chodenie ešte tiež mal takéto reči okolo peňazí, otázky typu koľko, a kde má úsporene, prečo nie viac, sestra ho ospravedlnovala, že veď ekonóm, že to má v sebe. On aj mojim rodičom sa snažil do peňazí hovoriť. Realita? Držgroš, ktorý počas MD vydeloval, ona nemohla nič, nepotrebovala, veď načo, on si doprial, výčitky, že nezaraba, potom že malo zarába. No sa ukázal. Nechcem vsetkych do jedneho vreca hádzať, ale mala by som sa napozore. Mne až tak normálne nepríde, že šetrí deťom na školu, a pritom tie deti ešte nemá. Či by zaplatil autorka výlet, spa, kabelky, aký darček jej vie dát k narodeninám, či zaplatí kino, večeru, to sú také testíky, lebo držgroši to nemajú moc radí, takto puštat peniaze, - že Škoda peňazí, pre nich dokonca si vyjsť na kávu a kolacik do cukrarne.Ked som sestru pozvala do cukrarne, švagor sa chytal za hlavu aká som marnotratna, že za tie peniaze, úpečiem doma paradný zakusok na celý plech. 😆
Mozno sa on bojí o jeho prachy, ze mu ich “rozhajdakas”, prosim vyjadrenie ber s rezervou, ale tak mi to prislo, ved co cakal pri plate 600, ze budes mat zlate tehlicky doma? 🤦🏻
@kakawah moj svagor s tvojim švagrom ako keby rodina boli. Presne toto mala aj ma moja sestra doma.
@lopka1313 nemyslela som vás. Tu vie najlepšie autorka kam dáva peniaze. Každý robí tak ako mu vyhovuje. Sú baby čo sú na nule lebo potrebuju pre mňa nepodstatné veci (kaderník,nechty ,najnovšie módne kúsky atď,) a sú baby možno ako autorka ,že naozaj vie kam dáva peniaze a proste to nevychádza. Pre mňa je 1500 rezerva malo. On možno vidí kde by mohla šetriť, ona si vie možno výdavky obhájiť. To už je na nich dvoch. Ale stále si stojím za tým, že mať rezervu v dnešnej dobe je naozaj dôležité. Dokonca viac ako si užívať život za peniaze v prítomnom okamihu.
@luccija v predoslej praci som zarabala viac, zial musela som odtial odist kvoli znizovaniu stavov. Hladala som si potom novu uz pocas corony a som rada, ze v tejto situacii vobec nejaku mam.
@kakawah ja mu uz aj hazdem kontrolne otazky. Ked som sa pytala ci chodi do kina, vraj naco ved film si moze pozriet aj doma. Na darceky k narodkam mi povedal, ze nech moc necakam nic lebo on darcek nekupuje rad. Neviem ci je to kvoli zlej napaditosti alebo je zgrlavy 🙄
No a sme doma 😆 držgroš. Keď je taký počas chodenie, čo bude v manželstve?
@lopka1313 možno niektoré veci vyzneli inak ako som ich skutočne myslela. Určite nie som na jeho strane. Lebo šetriť na školu deťom ktoré nemám je prilis. Nikdy som nebola extra zgrlos, ale peniaze som si začala užívať až keď som si vytvorila rezervu. Teraz už máme tu rezervu dvaja.Tiež mám rodičov a svokrovcov, ku ktorým by sme v prípade núdze mohli ísť. Ale to by bola moja najposlednejsia možnosť , v prvom rade sme rodina a chceme sa o seba postarať sami, aj keď príde nejaká horšia situácia. Nemusí byť vždy len dobre. Klop klop
Takto to najlepšie zistís, s kým máš dočinenia.
na to velky pozor zena! kazdy chlap je pozorny hlavne na zaciatku vztahu, aby si zenu ziskal. a ten tvoj to ma dost pomylene. lebo objednat donaskou skvelu veceru a urobit romantiku, kupit kyticu a dobre belgicke pralinky, ved to ma byt samozrejmost i bez toho, aby mala zena sviatok. mne by blikala kontrolka. nech si vravi, kto chce, co chce, drzgros to je- jasne ako facka!
Keď spolu dvaja chodia, muž by žene aj modré z neba zniesol, a všetko čo vidí milej na očiach, kúpi. Aspoň takto to bolo v mojich časoch. Boli sme takí zalaskovaní, že o peniazoch sme vôbec nehovorili. Ani jeden z nás toho veľa nemal, aj napriek tomu sme aj do kina, na výlet šli proste za zážitkami. Až po svadbe sme boli schopní riešiť peniaze. 🤣 Inak doprial mi všetko. A tak je to aj teraz po 24r.manzelstva.Nikdy mi nevycital že som niekde viac minula, ani nechcel nikdy vedieť koľko má stojí kadernicka. Žiadne obmedzovanie, ja zas niesom ale rozhadzovačna ale radosť si veľmi rada doprajem.

Blikala by mi tu kontrolka. Tie reakcie ukázaju nízku mieru empatie. Nikam by som sa s ním v plánovaní neponáhľala, skôr naopak