Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
Týpek zgrlos nevhodný do vzťahu
@vendulka80 V roku 2019 bol na Slovensku 9 decil hrubej mzdy na úrovni 1975 eur(iba 10% ľudí zarábalo viac). To je v čistom v závislosti od situácie cca 1450 eur mesačne. Čiže pán spomínaný v tejto diskusii patrí takmer medzi top 10% zarábajúcich a vy to okomentujete citujem "na chlapa dosť málo"? Wow, som vďačný, že ste tak šikovná a zarábate násobne viac než on a platíte tu dane. Naša krajina potrebuje ľudí vášho formátu. Len tak ďalej!
Šetriť sa dá viac pokiaľ človek býva u rodičov a nemá úver, deti. Ja mam ako finančnú rezervu stavebné sporenie, druhý pilier. O pár rokov sa zídu
@susedbielek hovorim o chlapcoch. Nie o ženách a o sebe. Ja ako zena som mala tolko na vyplate podotýkam. Ale adekvátne k tomu aj zodpovednosť. A ano, chlapi dokazu zarobiť viac. Treba si prečítať celu diskusiu a najmä to, co píše zakladateľka. A potom rypat.
@susedbielek keď už tu dávaš čísla, treba byť presnejší.
Analýza portálu Platy.sk ukazuje, že aj na Slovensku ženy zarábajú menej ako muži. Kým celková priemerná mzda mužov v roku 2019 predstavovala 1516 eur, celková priemerná mzda žien len 1146 eur.
@susedbielek ale no, neprehanajme. 10% ludi zarobilo viac? 😃 na SVK je obrovske kvantum sro-ckarov a zivnostnikov, ktori zarabaju tisice, ale ofiko prijmy maju na urovni 800€/brutto. ani v mojom ponimani nie je 1400€/mes. adekvatna mzda pre chlapa (ja som zena a zarabam viac), moj manzel trebars zarobi nasobne viac a teda, aj chlapi v mojom okoli maju vyssie mesacne prijmy. ved to aj veduci zmeny niekde vo fabrike s nadcasmi tolko zarobi.
@matkahelka ja nechápem tomuto zmýšľaniu, že by vôbec chlapi mali zarobiť viac ako ženy
@matkahelka To sa nevylučuje 🙂 Len ľudí ako ste vy, váš partner, prípadne vaši známi nie je až toľko, koľko si myslíte.
@matkahelka všetko záleží od toho v akom meste, regióne žiješ a v akej sociálnej bubline sa hybeš. Ja mam známych ktorý zarábajú od minimálnej mzdy po tisíce €
@bluka2 zena v kariere stagnuje pocas kazdej materskej, kazdeho rodicaku. mnoho pracovnych prilezitosti, lepsie platenych ma odmietnutych skrz deti, kedze kazdy zamestnavatel uprednostni chlapa alebo zenu s odrastenymi detmi ako zenu s 2 malymi detmi, kde je riziko castych OCR. takze ano, od chlapa sa ocakava, ze bude zarabat nepomerne viac, kedze ani zdaleka nema take "brzdy" v kariere ako zena
my to mame/mali sme rovnako - akurat, ze zarabam o kusocek viac ako moj uz manzel 🙂 proste som v zivote fungovala inak a po traume z detstva, ked sme zili z ruky do ust som sice nieco odkladala ale radsej cestovala, dopriala si a minala (aj) na somariny, partner je zase ten typ co si vsetko rozmysli, setri a odklada a investuje a ma nasporenych/investovanych kopec penazi a ja vlastne ani neviem kolko a ani ma to netrapi, viem, ze mame dost, aby sme sa o seba a drobca na ceste postarali, viem, ze sa o mna postara, ked po materskej klesnem na uzasny rodicovsky prispevok, ktory mi ani uver nepokryje...
takze mne by na tvojom mieste blikla kontrolka, po A cudne, ze sa uz bavite o takychto veciach, po B asi by som sa fakt obavala ako by sa postavil napr. k situacii, ze ides na matersku, rodicovsku a proste financne to taha on, skus sa ho pripadne spytat ak spolu zostanete a uvidis ako zareaguje (a ak zareaguje ako napr. kamaratkin exsnubenec - ze nasetri si, tak ho posli do prdele a rychlo)
a hlavne bud hrda, ze aj s nizsim platom mas byt, zijes, fungujes a este si aj usporila ❤️
Nechapem, preco po mesiaci rozoberate financie... A ked uz tak ste si aj tak este nic neslubili. Je pekne, kolko ma nasetrene. Ty sa tiez nemusis hanbit lebo nieco mas, zalozny plan mas tiez a to je to dolezite.
Ja mam tiez byt na hypo, dalsi s priatelom... Mam pocit, ze zijem z ruky do ust... Nieco malo sa mi dari usetrit. V byte druhom byva moja mama ktoru nemam srdce vyhodit takze zisk je nula ak si k sebe nenajde podnajomnika... Osobne je stale tazsie a tazsie usetrit... Nechapem dnesne mlade rodiny... Rozumej 20tnikov...ceny nehnutelnosti a bytov astronomicke, prace malo obzvlast teraz, dobre platenych miest este menej... Tak ako ma clovek zit a nie len prezivat... Mas byt aj tych 70 eur je zisk... Ja ani tolko
@gabika128 Aj v tomto kontexte SR muži ide o nadpriemerný plat. 3 kvartil(25% mužov zarába viac) za 2019 bol 1562. Pri 1300 môže mať hrubý okolo 1800. Už to nie je takmer top 10%, ale top 20% určite, čo je podľa môjho sktomného úsudku stále značbe nadoriemerné.
@matkahelka to vobec nie je pravda, že každý zamestnávateľ uprednostní chlapa než ženu s malými deťmi. To je iba obmedzené trochu čierno biele videnie, nie? Každý asi nie (napríklad môj). Áno, sú takí zamestnávatelia a sú aj progresívni. O deti sa nemusí starať iba žena, to je klišé. Žena nemusí ísť na rodicak. Takéto myslenie a očakávania, že chlap zarobí viac a tým pádom, že žena menej, je časť problému.
@susedbielek chlap zarába okolo 1200€ v čistom, hrubá mzda je teda okolo 1600€. 🤷♀️ To je skoro priemerná mzda mužov na Slovensku. V Bratislave je to bohužiaľ málo, niekde na východe možno top plat.
@gabika128 Nie je to pravda. Brani napriklad niekto zenam sa zamestnat v najlepsie platenom IT? Ako manazer, tester, analytik, project leader,skolitel, nemusi byt ani vyvojar. Robi tam par zien, vacsina sa tam proste nehrnu. Nechcu a nemaju zaujem aj napriek nadpriemernemu platu. Ze zeny musia mat nizky plat a muzi vysoky, je mytus. Na vysoky plat netreba dnes farat do bane, staci robit hlavou a samozrejme vysoke nasadenie.
Ak som to správne pochopila, tak on ešte nemá deti a už im šetrí? Keby čokoľvek iné povedal tak by to bolo uveriteľnejšie. Kto nemá deti zväčša šetrí aby mal keby sa prihodilo niečo nečakané. Strata zamestnania, choroba, nečakané výdavky (totálka na aute, havarijná situácia napr na dome)... proste aby človek mal ten pocit, že neostane v ťažkej situácii bez peňazí. Potom, keď už deti sú - tak šetrí pre to isté čo som spomenula a v prípade že nepríde nečakaná situácia tak aby mali deti odpich.
pri citani uvodneho prispevku o tom kolko nasetril ... ma hned napadlo, ze ma tolko cashu lebo v zivote ziadne peniaze neminal na zenu 😀 to by rozhodne tolko penazi na ucte nemal 🤣🤣 Mozes skusit nejaky test. Povedat o kamaratke (ktora samozrejme neexistuje) nejaku fejkovu news ... ako si bola u nej, a ona si nakupila oblecenie a kozmetiku za 700eur. A len sledovat ako sa bude tvarit a co bude hovorit.
@susedbielek pochybujem, ze len 10% zaraba nad tych 1900e. Priemernu mzdu mas niekde pri 1200e, median okolo 1100. Tych 1900 je tak nastupny plat ajtaka.
Ja veľmi milujem tú vetu - máš mať našetrené, aby si prežil 3-6 mesiacov v prípade, že prídeš o prácu. To je pekné, aj rozumné. Ale vy sa všetci máte fakt tak dobre, že toľko ušetríte? Moja mama skončila na ID kvôli úrazu a len preto, že cca rok predtým bol problém zohnať prácu, tak jej vypočítali sumu 150 eur mesačne. Otec v tom čase mal 600. Z čoho mal ušetriť, keď sme boli 4? Robil 12, narobil sa, takže popri tom sa nedalo ešte inde robiť, mama po úraze nedokázala pracovať a dokopy sme boli 4 z plati 750 eur. Nikdy otec nenašetril toľko, aby sme vyžili čo i len mesiac bez jeho výplaty. Ale nikdy nám nič nechýbalo, žiaľ, nedalo sa inač....
Keby autorka napísala, že má 30 rokov, holú riť a nenašetrené, tak to pochopím. Akože byt je nič? Predpokladám, že tu mudrujú také, čo možno v jej veku mali 20 tisíc na účte, ale nič nevlastnili, prípadne bývali u rodičov ( česť výnimkám). Som mladá a skutočne ai všímam, ako každý všetko preratáva len na peniaze a stavia ich na prvé miesto... Rada autorke - predaj byt a budeš mať peniaze. To je podľa niektorých asi viac, ako vlastné bývanie..
Ja keď som sa dala do kopy s mojim mužom som zarábala 2x viac, ale on mal našporené viac ako ja. Ja som po rozvode bývala v podnájme z auto som mala staršie, ale dobré, mala som odrobených oficiálne 5 rokov, lebo VŠ, z toho 3 roky som mala TPP a živnosť k tomu. Môj muž na druhej strane nemá VŠ, ale v 18 tke založil firmu, v 24 rokoch mal postavený svoj dom. Tak logicky som sa presťahovala k nemu. On vôbec neriešil, koľko som mala našporené. On mal síce chalupu postavenú ale väčšinu zariadenia som doniesla ja. Teraz sa mu vo firme kvôli kríze moc nedarí, tak väčšinou ideme z mojich úspor a vôbec mi to nevadí. Keď bude lepšie zas bude všetko platiť On. Neriešime to takto striktne, že moje a tvoje, je to proste naše, len raz zaplatí viac jeden a inokedy druhý.
@elizabeth175421 Byt je na hypo, ten tazko preda bez vyplatenia uveru.
Človek keď musí, prežije aj na suchych rozkoch dva týždne, keď vie, že dočasne potrebuje utiahnuť opasok, dá sa. Ale nejst občas do restiky, či kina, či spraviť si radosť dobrou knihou.. Po veľmi dlhý čas, lebo je to cez rozpočet...
Vsimaj si tieto "drobnosti", ktoré veľmi veľa na povedia. Véd treba rátať aj s tým, že človek keď začne zarábať, tak chce KOnecne aj rodine darčeky kúpiť na vianoce,.. Urobiť druhým radosť.. Zariadiť bývanie nie je len tak, ved nemusí byť hneď nový nábytok, ale raz si chce človek kúpiť závesy, raz lampu, raz potrebuje na opravu auta, potom je oslava, ďalší mesiac lekár.. A tak sa šetrí menej, než by sa chcelo..
Z tých komentárov nemám dojem, že ti chce poradiť s finaNciami, že je obozretny, či neminas.. Ale zaváňa mi to lakomcom.
Skushi pozvať do cukrárne na koláčik a akože zabudneš peňaženku. Ako ochotne zaplatí, či nebude mať potom ešte nejaké reči okolo toho.. Lebo presne ako baby písali, na rodičaku skončíš s peniazmi na prídel, so 100 eurovym vreckovým na cEly chod domacnosti
Tak ako tvoj priateľ, aj ja ti poviem svoj názor. Ak pri 650 eurovom plate dokážeš platiť nájom a ešte aj slušne vyžiť, tak máš môj veľký obdiv. A ak máš popri tom ešte aj vlastné auto a investíciu do bytu, ktorý prenajímaš, tak to ti garantujem, že by ti mohlo veľa chlapov 30-nikov závidieť. Si skvelá ak si to ten muž neuvedomuje, tak je chyba v ňom a nie v tebe. Veď si len predstav, že by si dnes ten svoj byt predala. Akú má hodnotu? Určite výrazne vyššiu ako zostatok na hypo úvere. Toto sú tvoje úspory. Ty úspory máš, máš ich veľké a sú v hodnote toho bytu, ktorá sa navyše každým rokom zvyšuje.
@ofzuza Tie údaje pochádzajú z roku 2019. V tomto roku bol medián na úrovni 1018 a 9 decil 1975(počiatok horných 10%). Rozdiel medzi nimi je 957 eur. To znamená, že ten kto dosiahol v 2019 na 1975 mal takmer dvojnásobok toho, kto bol na mediáne, dosť rozdiel že? Musíte si uvedomiť, že nie je ajťák ako ajťák, je to rôznorodý svet, ktorý ponúka mnoho pozícií. Áno, aj tie vynikajúco platené, no aj tie menej dobre platené. Čiže nástupný 1900 celoplošne určite nie. Druhá vec, keď to trocha sledujete, stále sa sťažujú na nedostatok ľudí v IT. Netvrdím, že je ich tu 5.5, ale milióny to tiež nie sú.
@marseillefan presne toto som išla písať 👍
Jak by povedal sudruh Fico: "Tak sa to predsa nerobi do psej matere" 😀
1. Na to, ze ste spolu par mesiacov riesite debaty ohladom financii ako keby ste spolu zili 20 rokov.
2. V takych pociatkoch vztahu ako je u Vas je debata o financnej situacii partnerov troska exces. Nevidim dovod rozoberat ba dokonca niekomu koho poznam len chvilu vesat na nos kolko penazi mam na ucte. Sorry, ale zatial len spolu randime a kym sa rovnocenne podielam na chode domacnosti, debaty o tom kolko mam nasetrene by mi prisli tak trocha "ucelove".
3. Kym nemas na krku exekucie a podlznosti kade tade, nemam dovod zistovat kolko mas na ucte. Je jasne, ze z tvojho platu mesacne neodlozis 200 eur len tak.
4. Dolezitejsie pre mna je ako vies s peniazmi narabat a taka celkova financna gramotnost a kedze vlastnis byt, to je pre mna jasny signal, ze ti peniaze nehoria v ruke hned ako ti cinkne vyplata, ale ze uvazujes aj do buducna. Ok nemas mozno extremnu financnu rezervu, ale mas byt ktory kazdym rokom rastie na cene. Mas pasivny prijem z prenajmu.
5. Podla mna su debaty o peniazoch vzdy velmi citliva tema. Nepride mi fer dat niekomu poctit, ze je menejcenny len preto lebo druhy zaraba viac.
6. Nie je dolezite kolko penazi zarobis, ale ako s nimi nalozis.
Mozno preto je single pretoze kazdu potencionalnu partnerku sudi jak je mozne, ze kym on nasetrene ma, oni zas nemaju.
Poviem ti pravdu, ani ja nemam 20 tisic na ucte. Nemam kedy nasetrit taku sumu pretoze peniaze idu na ucty a co zvysi tak ide na modernizaciu domu.
Tvoj priatel by bol pekne sokovany aj zo mna. Peniaze maju hlavne pracovat na sebe a investicia do nehnutelnosti sa vzdy vrati.
10 000 rezerva a zvysnych 10 investovat alebo investovat. Opytaj sa ho preco zbytocne susi 10 tisic na ucte ktore by inak mohol investovat a mozno zarobit viac. 😀
Utekaj🏃♀️🏃♀️🏃♀️to je zgrlos

@matkahelka presne, drobné pozornosti aj mimo sviatkov. Darmo raz, keď muž ženu miluje, chce ju obdarovat len tak, niečo jej kúpiť, urobiť jej radosť. Ale keď muž miluje viac peniaze ako ženu???