Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
@anja27 Lenže realita je taká, že práve dostatok peňazí a majetok robia ten život pekným a spokojným. A zarábať 650 eur s VŠ a s niekoľkými rokmi praxe, tak tá škola bola úplná zbytočná strata času a peňazí.
Nežijem v BA, ale v ZA a tu aj predavačka alebo robotníčka v automobilke zarobí viac. Rovnako učiteľka, úradníčka - všade, kde sú tabuľkové platy a tie nie sú vôbec vysoké. Zas sa netvárme, že žiť z huby do úst je nejaké šťastie a znamená spokojný život. Najmä, ak má baba 30 na krku plánuje rodinu.
A to, že rodičia finančne pomôžu deťom v začiatkoch je tiež normálne - výchova a starostlivosť je aj o tom, nielen narobiť deti koľko sa dá a nechať ich potom pretĺkať sa životom bez pomoci. Nie je to len šťastí, ale aj práve o tých hodnotách, vzoroch z rodiny a o tom, že človek uvažuje dopredu.
Keby ľudia viac rozmýšľali a netvárili sa, že peniaze nie sú potrebné, že stačí prežívať z mesiaca na mesiac, potom by tu neboli denne príspevky typu: na čo mám ešte nárok od štátu, mám exekútora, ako ušetriť na strave, nemám na poplatky a žijem na hranici chudoby...
Este mi napadla taka vec co som ja zazivala pri byvalom. Ak nechces takto zit vo vztahu. Ked sme sli spolu do obchodu a kupovala som si nieco za svoje peniaze! Hned sa pozeral na cenovku a na vsetko mi tresol ze take draheee. Raz si pamatam ako mi osomral jahody ktore som si kupila na trhu za dve ecka. On si tam kupil vino za 5 ale to bolo dobre. Minal ja somariny mal doma dva drony ako male decko a podobne hluposti ale napr na to ze som sla do kina alebo do solarka ktore ma vyslo fakt par eur mi nezabudol komentovat ze som vraj marnotratna. Takze pozor na takychto. Poznate sa fakt kratko aby ste uz riesili taketo veci. Moj nazor
@heleninamama je rozdiel ked rodicia pomozu a ked niekomu daju peknych par desiatok tisic a este pkmahaju aj inak...ako to bolo pri mojom ex. Predavacka zarobi v cistom viac mozno tak v lidli kde sa tie zeny namakaju a robia este aj uoratovacky. Viem ake su kde platy takze zbytocne mi tu vypisujes taketo. Bezne u nas robia tazku robotu ludia za minimalku. Vo vyrobe na 3 zmenach maju do 600 v cistom..nehovorim ze peniaze nie su potrebne ale pr ludi su priorita a ked prides o ine podstatne veci zistis ze aj miliony na ucte su ti tak na rit..
@anja27 Peniaze nie sú nikdy na riť, ešte aj to zdravie si vie dnes človek kúpiť. Bohužiaľ, taká je pravda. Rovnako aj spravodlivosť na súde - tiež moja reálna skúsenosť.
A samozrejme, že za peniaze sa človek narobí, ale mladý, zdravý človek s tým problém nemá. Ak je cesta k peniazom ďalšie štúdium, nadčasy, nočné - tak robím, čo sa dá a neuspokojím sa s málom. A veru u nás sa dá na tri smeny v automobilke zarobiť aj 1000 a bez nejakej VŠ a ako žena. Pár takýchto poznám osobne. Čiže cesta je aj odchod z takého regiónu, ako opisuješ. Hlavne, ak som sama, bezdetná a aj tak žijem v podnájme s inými ľuďmi. A nemusí to byť do BA. Lebo tie ceny bytov sú napríklad u nás rovnaké ako u vás v hladovej doline.
A že ex dostal peniaze? Mal múdrych rodičov. Aj ja som dostala na promócie. Tretinu na svoj prvý byt, ktorý stál vtedy 500 000 Sk. Zvyšok bola hypotéka a na nej som potom niekoľkokrát zarobila. Lebo aj moja matka chvalabohu rozmýšľala dopredu.
Ti, ktorí nedostali nič sa veru natrápili, aby niečo získali a mnohí sa trápia doteraz. A šťastní mi teda neprídu...
@heleninamama Ak ti pomohli rodičia, patríš k šťastným málopočetným aspoň z našej generácie, kedže revolúcia priniesla zo sebou aj veľkú chudobu a nezamestnanosť a rodičia väčšiny z nás čo sme vyrastali v 90tich rokoch boli radi ked mali na chlieb, nie aby šetrili nám na budúcnosť. Veľa ľudí z našej generácie to má fakt ťažké, kedže od rodičia pomôcť nevedia, ceny bytov a domov kedže je ich málo fakt extrémne vysoké a ťažko sa žije slušne.
@marsmykkok Kazdy to vidi zo svojej perspektivy, ako sa ma zle. Nasim rodicom tiez nikto nedal na byt. Bola to generacia, co sa narodila po druhej svetovej, prebehla zlodejska menova reforma, ludom zobrali podu, odchadzali z dedin za pracou do miest. Ani im rodicia nedali na byty. Nemali z coho.
Na rozdiel od tejto generacie, ktorych rodicia su uz trocha bohatsi. Ale generacii nasich rodicov nikto nedal vacsinou ani halier. Cakali roky na poradovniku na byt a postupne sa dopracovali k byvaniu cez druzstevnu vystavbu, ktoru dnes nahradili hypoteky. Ludia sa budu vzdy stazovat, ze to nemaju lahke.
@marsmykkok Vidíš a to som vyrastala sama s matkou a otec platil smiešne výživné. Mama vždy pracovala, aj keď nezarábala veľa, robila veci aj pomimo, šetrila a na tú dobu bola veľmi dobrá ekonómka a múdra (aj to robila). A veru mi čo - to natlačila do hlavy a ťažím z toho dodnes. Chudobných ľudí som v tej dobe nepoznala, skôr bohatších od nás, len hlúpejších. Takých, ktorí vyrástli v bohatých rodinách a s peniazmi robiť absolútne nevedia. Takých, ktorí aj dobre zarábali a predsa nezbohatli a deťom nemajú čo dať.
@heleninamama ale ked najdes jeden z prispevkov autorky, ona spomina ze predtym mala inu pracu kde zarabala viac ako tych 650. Bohuzial v korone znizovali stavy a nasla si nasledne len tuto menej platenu pracu a je rada ze ju vobec ma.
@negymama A píše tam aj to, že cesta k vyššiemu platu sú nadčasy, nočné, čo ona nechce.
@heleninamama tak uz co. my s tym nic nenarobime. ja som za slobodna robila v pohode aj nadcasy, nocne sme nemali, ale su ludia co to nechcu. reagovala som cisto na vysku platu, zrejme aj preto dostala hypo, ze predtym mala vyssi plat.
@negymama Ja to chápem, ja len chcem povedať ze 650 je strašne málo na slobodnú, bezdetnú ženu, ktorá je pánom svojho času. A nízky plat = napr. nízka PN, nízka materská. A s dieťaťom už môže o nadčasoch a nočných len snívať, aj keby chcela.
@heleninamama ano, da sa aj vo fabrike zarobit 1000€ v cistom. Ale pri 3-4 zmennej prevadzke alebo 12hodinovej prac.dobe. Aj predavacka v lidli zarobi 800-900€, ale namaka sa fyzicky ako blazon a kym nema vylozene, tak ju domov nepustia. Robim v administrative, mam v praci dobry kolektiv, super benefity a pracovnu dobu 8-16. Ak si mam vybrat medzi nocnymi 12-tkami a buzeraciou vo fabrike, kedy sa nemozes ist mimo vyhradenej prestavky s prepacenim ani vycurat, radsej budem mat normalny rezim a zarobim 650€. Mozno je to pre niekoho lenive riesenie, no mam zdravotne problemy, pri ktorych by som po 2 mesiacoch ci uz pri tazkej fyzickej praci alebo nocnych skoncila na marodke.
@marsmykkok rodicia mi financne nepomohli, aj byt som si kupovala na hypo bez akejkolvek ich pomoci. Dokonca ani pocas celej VS som od nich nepytala peniaze, brigadovala som a zila som z toho. Ale byvala som u nich a do skoly som dochadzala, takze intrak nebolo nutne platit. Ale ja od nich financnu pomoc ani necakam, tiez zarobia priemerne a maju svoje vydavky. Pisala som hore ze keby som skoncila bez prace a minula si vsetky uspory, tak by som isla byvat k nim. Samozrejme nie do mamahotela a zadarmo, ale mozno na par dni/tyzdnov, kym by som si nasla novu pracu a jedine v pripade ze by som uz naozaj nemala ani na najomne. Nie som ziadna pijavica a vyciciavacka, co sa spolieha ze ma rodicia vytrhnu z biedy.
@heleninamama autorka ma byt, auto, a zo svojho platu zije normalne. ona nevyplakava, ze je chudobna. to ma teraz na ukor pokojneho zivota chodit po brigadach a druhych zamestnaniach, aby bol nejaky typek spokojny s jej zivotom?
@bmuller Nemusí chodiť nikde, ale nech si potom hľadá chlapa s rovnakými postojmi ako je ona - ktorý zarobí minimum, ale dôležitý bude pre neho kolektív a pracovná doba, nebude mu prekážať, že nemajú rezervy a žijú zo dňa na deň. Takýto jej nebude vyčítať nič a budú spokojní.
@heleninamama trochu to hrotis 😉 (btw. zit zo dna na den vo vlastnom byte- co by za to mnohi dali). ona nehladala prachaca, ani nespomina nic podobne, napriklad ze by ho chcela vyuzivat. a ved si pan moze najst taku, co ma v 30tke nasetrene 30k... len pan so svojim stylom zivota (blocky z dovolenky) tiez musi najst spriaznenu dusu 😉
@bmuller Nič nehrotím. 30-ročná žena už nie je taká mladá, aby skúšala vzťahy naslepo. Čas ide proti nej. Má načase ujasniť si, čo ponúka a čo žiada od vzťahu a hľadať presne to. Nie zabíjať niekoľko mesiacov s niekým, o kom napokon zistí, že je nekompatibilný v základných veciach. Jasné, že nie všetko sa dá zistiť hneď, ale financie a vzťah k nim je jedna z najpodstatneších vecí vo vzťahu.
Aby potom nenariekala keď bude neskoro. Chlap má predsa len viac času.
@heleninamama no ale toto su dve rozlicne veci - ci ma autorka viac makat, aby viac nasetrila - a ci ma chodit s typkom, ktory ma ine priority 😉
@bmuller A ona nežije v tom svojom byte, chápeš - ten má v nejakej hladovej diere, ona pracuje a býva v podnájme inde, dokonca má tuším prenajatú len izbu - to je sakra rozdiel v kvalite živote.
@heleninamama myslim, ze ona si to uvedomuje. Preto si začala s týmto týpkom, nam popisala to, co si vsimla a co je podla nej zvláštne a chce sa poradit. Skor ako bude neskoro. Jej mozno doterajší zivot uplne vyhovoval a zrazu natrafí na človeka, ktorý neuznáva dovolenky, zapisuje si co zjedol na výlete pred 10 rokmi a kolko ho to stalo. A buzeruje ju, ze podla neho nema dost. Ale kolko je “dost” pre takeho človeka? Tam ide o neho a jeho správanie, ktore je podla mna nenormálne a musi si hladat taku partnerku, ktorá bude tie blocky rátať s nim. A bude nastavená rovnako ako on.
Ja ti odpoviem takto....nie je dolezite,kolko mate nasetrene,ale ako viete s peniazmi hospodarit a ci mate spolocny pohlad na financie ako take.
Niekto vie aj malym zarobkom zazrak,niekto ani s par tisickami nevie dozit mesiac.
Mne tam blika kintrolka.....podla mna,by si si zasluzila pri takto svojom hospodareni aj obdiv.
@heleninamama A ano, davam za pravdu, ze ak chce niekto zarobiť viac, musi sa bud presťahovať alebo zmenit prácu atd. Len ak clovek natrafí na takéhoto zgrlosa tak moze zarábať aj 2000 v čistom. On sa nezmení. A práveže bude zgrlosit este viac. A ked zena zostane bez príjmu na rodicaku, tak jej povie, ze zi z toho, co si si odložila. Toto bývajú chori ludia.
@heleninamama autorka je zjavne dost financne gramotna a ak by potrebovala nieco navyse, vie, ze si musi maknut (plus akykolvek byt su zhmotnene prachy). ale ano, vidis to spravne realisticky, autorkin zivot mozno nie je terno - ale rozhodne ani nic, za co by sa mala obhajovat pred nejakym superhyper typkom. ide totiz nielen o stav ich financii, ale aj pristup k nim. tak mozno teraz prichadza cas otovrenia oci...
@vendulka80 Lenže 9 z 10tich žien toto prehliada a stačí im, že chlap má byt, auto a úspory a už sú tehotné.😂 A to sú presne tie, ktoré potom trpia a žijú ako chudery, lebo nemajú kam s deckom ísť.
Keby si boli partneri finančne seberovní, žena takéhoto zgrloša rýchlo zrovná, alebo si poradí bez neho.
Klobúk dole , čo si zatiaľ dokázala sama si sebestačná máš byt ,auto ( vieš sama , čo je platiť hypo a ostatné výdavky bez pomocí) úspory 1 300e je pre niekoho málo niektorí nemajú ani to a boli by radi aspoň , keby mali toľko .Máš život pred sebou a ty si strojcom svojho šťastia . S priateľom by som sa rozišla nie ste na rovnakej vlne miesto podporí , že bude lepšie ťa zhadzuje .
myslím, že nepovedal zle, dokonca finančnici hovoria, že rezerva by mala byť 6 patov pre prípad, keby si prišla o prácu, takže bol k tebe zhovievavý
@heleninamama to je pravda. Lenze ako hovorim, ked natrafí na debila tak moze byt rovnocenná a finančne nezávislá kolko chce. Ked jej zatrusi, ze moja zlata podla bločku si mohla v inom obchode za mlieko ušetriť 2 centy, alebo nikam nejdeme lebo mame dvor a to nam staci... partneri by si mali byt rovnocenní aj v názoroch. Aj spolu šetriť ale vediet tie peniaze aj otocit. A byt obidvaja stotožnení s tym, ze peniaze sa aj míňajú. Ocividne mladý pan s tym stotožnený asi velmi nebude.
@mijo53 prečítaj si viac z diskusie. Mozno trosku zmeníš názor. Najmä to, co ďalej pisala autorka.
Manzel mal aj stavebné, aj čosi našetrené. Mne rodičia nešetrili, ja som si nenasetrila tiež nic, pocas výšky som si musela v lete zarábať, aby som si platila život další rok na výške/intrak/stravu. Keď som začala po vysokej robiť, peniaze som priebezne míňala na všetku prípravu na svadbu (výzdoba, obrúčky, saty, zálohy...) a kupovala som si aj veci, ktoré som potom priniesla do spoločnej domácnosti. Po svadbe sme z mojej výplaty zili, z manželovej sa odkladalo. Casom začal setrit až chorobne, ak mi peniaze požičal, z rodicaku som mu ich vracala. Po rokoch to prinieslo obrovske problémy, ktoré som primárne spôsobila ja a aktualne to stále riesime. Nieco nám to zničilo, nieco nás to naučilo, v niecom nás to posunulo. Ale stalo to veľa sil, rozhovorov, placu a pokory voči tomu, čo na sebe s partnerom vnímame “ako zle”. A peniaze sú maximalne citlivá téma...
Cize ak by som ti mohla poradit, otázku peňazí dorieste skôr, ako bude neskoro. Radsej možno spoznávať sa viac aj v tejto oblasti, ako potom hasiť požiar. Väčšinou partner zarába viac, ale problém je, ak to dá pocítiť žene - ktorá navyse v určitom obdobi ma len matersku/rodicak, lebo sa stará o SPOLOČNE dieťa. A ty si podľa tohto veľmi sikovna, keď prenajímas byt a ešte v tejto dobe máš našetrené z výplaty, akú máš...
A len taká skúsenosť do spoločného života, keďže máte obaja byty - od manzela z rodiny poznám jeden par, ktorý sa pred dvomi rokmi po cca 19 r. rozviedol. Z jej výplaty zili, z jeho sa odkladalo a robila sa rozsiahla rekonštrukcia jeho rodičovského domu, v ktorom bývali aj s jeho rodičmi. Primárne bola dôvodom rozvodu ona, ale... Aktualne im pomaly bude koncit lehota na majetkové vysporiadanie a problemom je práve to, ako financie vníma on - ty si nic do manzelstva finančne nedala, nic nedostaneš, nic ti nevyplatim. Navyše ty si ta vinna, ja a moji rodičia sme bez viny... ona je na nervy a jedine, co chce, je už len svätý pokoj, napriek tomu, že vyjde skratka. takze pozor na to aj do budúcnosti, ako si zadelite “šetrenie a žitie”. Drzim palce

Tak ja sa nestacim divit kolko zien na mk su dokonale manzelky sporilky so super platom vlastnym bytom proste tip top zeny. A teraz vazne. Autorka nic si nerob z niektorych komentarov. Napisat mozem aj ja ze zarabam 2000 v cistom a neviem co a realita je niekde inde. Na toho tvojho by som si dala pozor lebo aby sa mne po kratkej dobe chlap staral o to kolko kam na ucte akoze fuuu. Ani za rok poriadne nespoznas cloveka takze po kratkej dobe uz riesit deti spolocne financie atd no neviem. Mne to pride divne. Napisem ti ze u nas su ceny nehnutelnosti pekne vysoke a priemerny bezny plat tu je v cistom 600-700 a za taky plat by sa tu niektori ludia aj pobili. Nesrandujem. Tak to tu proste je. A ceny dvojizbovych bytov zacinaju na 100k. Ja poznam tiez takych kritikov ako su tu na mk. Ze nemas vela nasporene atd. Krasny prijlad je moj ex ktory bol najmudrejsi co sa tyka financii. Kupil si krasny velky dom. Casom som sa dozvedela ze rodicia mu dali nan dost velku sumu a otec mu to cele prerobil zadarmo. Mama mu pokupila vsetko vybavenie a pred druhymi sa chvasta ako si on vsetko sam. Najest sa stale chodi k rodicom a vsade tara aky je samostatny. Takze never vsetkemu co ti kto povie nemusi to byt pravda. Vela ludi ma aj kus stastia ine podmienky. Je nemozne porovnavat sa v tomto s inymi. Rob tak aby si bola ty spokojna..zivot nie je len o kariere peniazoch a majetku. 😉