Mali ste našetrené peniaze?
Dobry vecer, chcem sa spytat mozno trochu neobvyklu otazku najma tych ktore si nasli vztah uz okolo 30-tky s tym, ze ste uz planovali deti. Mam pomerne novy niekolko mesacny vztah. Priatel je dobry chlap, pracovity, zarobi celkom slusne - dvojnasobok mojho platu. Ja zarabam priemerne. Obaja mame auto a hypo na byt, no hodnota jeho bytu je takmer 3nasobna. Este stale sa spoznavame a travime spolu vikendy s tym, ze ak to bude klapat aj nadalej tak skusime spolocne byvanie. Kamen urazu su ale financie a nasporene peniaze.. bavili sme sa o tom a priatel ma nasporenu dost velku sumu, cca 20 tisic € co je pri mojom plate (650€ v cistom) nerealne aj keby som rok hladovala 😀
Ked som mu povedala ze mam na ucte nasporenych 1500€ tak sa zhrozil ze co preboha robim s penazmi a kam som ich vsetky dala. Podotykam ze zijem roky v podnajme (svoj byt v inom meste prenajimam), zarabam priemerne a auto tiez nie je lacna zalezitost. Chcem si precitat vas nestranny pohlad lebo priatel si podla vsetkeho mysli, ze peniaze len tak rozflakam a nic mi nezostane. Ked som sa ho pytala ci planuje jeho uspory niekam investovat, povedal ze setri pre deti, ked budu chciet ist na vysku do ineho mesta. Pre mna je zas divne premyslat 20 rokov dopredu a nedopriat si kvoli tomu nic.
Prečo máte poniektore potrebu rozoberať autorkin život, koľko zarobí, prečo nie viac, prečo nerobí prescasy.... Veď ona iné chcela vedieť. Je to jej vec
@zuvelyn To je pravda 😂
Myslim, ze s tymto partnerom stastna nebudes. Laska je v zivote podstatna, no pri tomto type cloveka treba mysliet aj na roky spolocneho zivota, ked zalubenie pominie. Ak uz teraz nemate spolocne nazory na tieto zakladne veci, v casoch vsednych sa to premeni na frustraciu a vycitky. Si sikovna, ak ta nedotovali rodicia, mas vlastny byt, si samostatna, spokojna so svojou pracou - urcite to nie je malo, nedaj sa o tom presvedcit ;)
Na margo platov, sme rovesnicky, zarobim viac ako 5nasobok. Lenze len ja sama viem, aka je to suhra okolnosti a co je za tym... Bezne prijmam zamestnancov do kancelarie a ano, aj v ZA je v administrative s VS normalny plat 750 eur v hrubom. Zrovna hladam asistenta na oddelenie logistiky, tento plat mame na profesii, pracovna doba od 7:00 do 15:00 a mame cez 80 zivotopisov. Najma vela mamiciek po materskej by za takuto poziciu bolo vdacnych. Kolegovia (aj muzi) ktori robia kvalitarov, logistov, expedientov, nakupcov sa pohybuju od 700 - 1150 v hrubom. Mam par manazerov, kde sa platy pohybuju inde, ich stres a nasadenie je vsak velmi vysoke... paradoxne, ludia vo vyrobe za CNC strojmi u nas zarabaju ovela viac ako klasicka administrativa. Lenze je to vykupene manualnou pracou, normou, nasadenim, 3 zmennou prevadzkou a pod.
Ak chces nieco menit a pracovat na sebe, mas idealny vek. Nemas dieta, ziadnu “brzdu” v podobe starostlivosti o niekho, mozes zarobit ovela viac. Avsak nemusis, ak to nechces ty sama ;) peniaze nie su zdaleka to najpodstatnejsie pre stastny zivot.
Drzim palce 🙂
@vendulka80 čítala som, ja som len reagovala, že on má pravdu v tom, že každý by mal mať našetrené 6 platy pre prípad straty zamestnania, mimoriadnych výdavkov a pod. Pri plate 650 je to 3 900 EUR, pri plate napr. 1 000 by to malo byť 6 000 EUR Ten jej priateľ hovoril, že tri platy, odborníci v oblasti financii hovoria, že 6 platov
@mijo53 och ako ja milujem tieto odborné rady. Hej, malo by.
Ale reálne? Véd kopa ludi žije fakt z výplaty do výplaty a predstav si, že niekedy neminaju zbytočne. Ak si na východe od makáš aj nadčasy a nervy v riti, dostaneš 500 eur v čistom. Aj to si rada, že je vpredu 5.s dieťaťom sa nedá len tak hocikde cestovať za prácou. A ak ti dieťa ochorie a ideš na OCR, ešte len to je sranda. Som fakt zvedavá z čoho si ma 6 platov odložiť taka slobodná mamička napríklad.
@stevvvka no z čoho, z výplaty. Aj z mála sa dá odkladať, len treba vedieť trocha hospodáriť s peniazmi. Samozrejme, ak je človek zdravý. Stačí si pozrieť pár dielov Svokry či Zámeny manželiek a človeku je hneď jasné, prečo si niektorí ľudia nedokážu šetriť, ale žijú naopak na dlh. Mnohým luďom proste chýba finančná gramotnosť, preto ja stále hovorím, že to by mal byť povinný predmet na školách. Lebo žiaľ nie každému sa ujde dobrý vzor z rodiny.
Ja si myslím , že sní povinný predmet na školách by nepomohol. Niekto proste nevie hospodáriť s peniazmi a minie aj 2000€ mesačne. Je to strašne individuálne.
@kristiii Na mnohých školách sa učí a učí sa tam napr. aj slovenský jazyk. A čo tu niektoré predvadzajú? A keď ich niekto upozorní, hneď idú si útoku a máš milión výhovoriek, prečo to nevie, nepotrebuje vedieť... A že to vlastne nie je dôležité. Nemyslím si, že človek s obmedzenou mozgovou kapacitou by sa chcel/zvládol naučiť čokoľvek. A finančná gramotnosť nebude výnimka.
@stevvvka Pravda je síce krutá, ale mnohé ženy by neboli slobodné matky (dokonca viacnásobné), keby rozmýšľali, kde a s kým vlezú do postele bez ochrany. A vedeli sa najprv postarať aspoň o seba predtým, než ich napadne urobiť si bábätko s kadejakým nevzdelaným, nezamestnaným, zadĺženým, závislým, násilníckym... exemplárom, ktorý nielen, že nemá záujem o dieťa, ale nikdy naň nebude platiť ani alimenty.
@heleninamama aj ja som slobodná matka, ale som z tých, ktoré sa na tento status nikdy nesťažovali. Myslím, že sme so synom spokojnejší a šťastnejší než mnoho vydatých (zadaných) matiek, ktoré sú so svojimi chlapmi len preto, lebo musia a samé by to "neutiahli". Viď dennodenné príspevky na MK. A vieš čo, aj otec môjho syna sa javil, že bude úžasný milujúci tatinko, žiaľ, vydržalo mu to asi tak pol roka po jeho narodení. Ale áno, vždy je fajn byť krok vopred a mať kam ísť, gdyby něco 😉
@heleninamama nuž nie vždy sa dá chlap odhaliť na prvý pohľad.
Áno, kopa zien nerozmýšľa, s kým a kedy mat babo. ale nie vsetky.
A o tom píšem. Niekedy fakt ušetrís max 20 eur,, tak tých 6 výplat nasporis za aký čas?? Kým sa tak stane, tak aj príde ta situácia, že potrebuješ rezervu a je po sporení.
@kristiii ja som fakt šetrný typ, boli časy, kedy celá moja drogéria zahŕňala šampón, sprchac a krém.este zubná pasta. Žiadna kozmetika, odlicovacia, pleťové, nič. Jedlá som fakt biedne a lacno, polievky z mrkvy a vody. Žiadny internet, paušál, poistka, všade pešo lebo aj MHD dráha. Keď raz si v situácii, že nemáš dostatočný príjem, tak nemáš z čoho. Rok som si nekúpila nič na seba ani len zo sekaca.
Takže viem o com píšem. Áno, kopa ludi ma problém hospodáriť, ale ja píšem o tých, ktorí hospodáriť vedia ale sú v situácii, kedy nemajú z čoho šetriť.
Inak, kto by aj mal 6 platov ako uspory, aj tak nemá istotu. Áno, môže ľahšie spávať.. Ale čo ľudia, ktorí napríklad bývali v Prešove, keď buchla ta bytovka? V okamihu prišli o všetko. Niekedy si človek za finančnú situáciu môže sám, ale sú prípady, kedy fakt nie.
@heleninamama och, a veľmi ti prajem, aby si sa nedostala do situácie, že budeš žiť s nasilnikom ci závislá kom. Ono, nie každý chlap je závislý a násilný hneď od začiatku a nemá to napísané na čele.
@kristiii Ty si presne ten zriedkavý prípad, ktorý sa o seba postarať vie a netrpí spolu s dieťaťom. Síce Ti nevyšiel vzťah, ale seba a dieťa vieš zabezpečiť a žijete spokojný život. Tak to má byť, všetka česť.
Dnes tu ale napr. písala jedna, že aký príspevok by mohla ešte žiadať, keďže má rodiť, chlap ju už opustil a býva v podnájme, za ktorý platí 400 eur. A materskú bude mať takú nízku, že jej budú doplácať do výšky rodičáku. A to bola predtým v skupine Snažilky, čiže dieťa nebolo náhoda, ale plánované - žiaľ zrejme iba z jej strany.
A pri očúravaní testov si zrejme nevšimla, že chlap ju o ruku nežiada, že plat má mizerný a je prakticky bezdomovec, keďže žije v podnájme. No načo tejto bolo dieťa? A aký život tomu chúďaťu takáto matka prichystá?
@heleninamama ďakujem. Ja tiež nemám rada príspevky tohto typu, na čo mám nárok..., aj keď v niektorých prípadoch to viem pochopiť. Tento konkrétne čo spomínaš neviem, nezachytila som.
@heleninamama presne toto nikdy nepochopím. Najviac mi je ľúto tých detí, čo majú takýchto rodicov. Na Slovensku hlavne chýba zlepšenie systému čo sa týka alimentov. Slobodné matky majú dostávať hlavne peniaze od otcov svojich deti a nie od štátu.
@nikyball Presne tak, toto nemá hasiť štát, ale štát má mať také páky, že z chlapa tie peniaze vytlčie. Aj keby si ich mal odpracovať v base. Nech aj chlap znáša dôsledky a zodpovednosť, aspoň po finančnej stránke. A možno by sa takýchto detí rodilo menej.
Ináč, ale keby to bolo naopak, že autorka má 3 izbak 20000€ ? Síce nieje na peniaze, ale úprimne : zakopla by o chlapa, ktorý zarába 650€ nemá nič a 1500€ len nasporených ?
@heleninamama a kto vravi, ze zijem zo dna na den? Alebo ze zarabam minimum? Keby to bolo o lahostajnosti, tak si najdem nejaku pracu=zasivaren kde by mi dali minimalku, zila by som doteraz u rodicov (od 23 zijem sama) a davala im stravne listky. Asi ta to prekvapi ale ani chlapa si nehladam na zaklade jeho bankoveho konta, mala som aj takeho co zarabal rovnako a bolo mi to jedno. O tomto som tiez nemala ani paru kolko zaraba, ani ma to nezaujimalo. V podstate je mi to fuk aj teraz, akurat ma mrzi ze sa na mna on s dvojnasobnym platom diva ako na nejaku flakacku, co si nevie nic odlozit.
Ale zase možno to len prehnal trocha a nechcel ťa tak uraziť. Musíš mu vysvetliť, že ty nemáš z čoho tak odkladať ako on.
Nikto ťa neberie ako flakacku. Splácas si hypo na byt, ktorý raz bude tvoj, čo je fajn. Nepoznáme tvojho frajera a nevieme ako to myslel, ale mať finančnú rezervu , zvlášť pri hypotéke je nevyhnutnost. Pretoze ešte ten byt nevlastnis, ale stále splácas. On možno vidí kde presne by si vedela ušetriť. My nie. Tiež ma zarazilo to, ako si neskôr písala , že si zapisuje to, čo minul 10 rokov dozadu. Ale to je už iná téma. Tu by som skôr preverila to, či je až tak šetrný, že by mohol účinkovať v extrémnych zgrlosoch, alebo to, ako by fungoval v spoločnej domácnosti. Teraz za mňa, keďže máte vzťah, tak predpokladám, že spoločne rande , večere a tak platil on. Lebo ak by ma pozval na rande a preratuval to pol na pol , bolo by to naše posledné stretnutie.ak sa dá, skús s ním bývať a uvidíš. Ale ak sa vrátime k tvojej pôvodnej otázke,áno, máš našetrené veľmi malo
@nikyball stretli sme sa pocas corony, nase randenie spocivalo v prechadzkach, kedze bolo a je vsetko zatvorene. Neboli sme na veceri, ani navylete, max v ramci okresu v prirode/na bikoch. Sudim podla situacii ktore sa stali a ktore vzdy nejako okomentoval.
Mala som aj priatela, ktory zarobil 1500€, mal 20-rocne auto a nulovu rezervu. Zil doslova z vyplaty do vyplaty a ak mu nahodou zvysilo 100€ tak si kupil nove botasky. Nemal byt, bol aj v zahranici a aj tak nemal nic. Ja ludi neposudzujem podla ich vyplaty a uspor, dolezite je pre mna ako sa ku mne spravaju. Zial sucasny priatel aj ked je povahovo skvely, tak cela tato prehnana sporovlivist ma od neho velmi odradza
@nikyball však áno, ale proste sú ľudia, ktorí naozaj nemajú príjem na to, aby našetrili toľko, aj keby neviem ako dlho šetrili... A hlavne, ja som chcela poukázať na to, že autorka síce nemá veľa peňazí, ale má byt. Je jedno, či ho spláca alebo nie, je jej, takže nemá holú riť, ako niektoré poukazujú. A navyše, z príjmu, ktorý má si myslím,.že je na tom dobre 🙂
Priniesol ti niekedy nejakú drobnosť? Čokoládu, kvety, niečo? Zažili ste počas vášho vzťahu Vianoce, meniny , narodeniny?
Ja viem že neposudzujes. Vymysli niečo, aby si ho mohla preverit. Pošli ho kúpiť lieky a uvidíš či si za ne vezme peniaze. Ak ťa má rád, normálny človek si tie 3 eura nevezme a povie nechaj tak. Vezmi ho do mcdrive a uvidíš kto bude platiť. To sú zanedbateľné sumy pri ktorých normálny človek mavte rukou. skús vyhľadať takéto situácie. Ani jeden extrém nie je dobrý, či už neušetrit nič alebo chorobné zgrlosit
@elizabeth175421 , autorka, toto nie je tebe. Este nemá byt. Spláca byt a to je rozdiel. Pre vás menej finančne gramotne , ak mám hypotéku a 10 poziciek a splácam dobré auto ,dovolenky a byt niekde, kde sa nedá nájsť praca som za vodou??? Ak zostanem PN alebo na rodicaku ako ďalej? Osobný bankrot?
Chápeš už to, že ak niečo splácas každý mesiac ti odchádzajú tie isté peniaze, o to dôležitejšie je mať rezervu? Ani nie rezervu príjmu , ale rezervu výdavkov , ktoré musia odísť?
To ako píšeš, že neposudzuješ ľudí podľa úspor, respektíve, že ti nevadí, ak chlap míňa napríklad 1500 mesačne a nevie ušetriť ani pár eur, tiež podľa mňa nie je úplne ok. Tiež som takéto veci kedysi neriešila a tak som aj dopadla. Treba myslieť aj dopredu, ako sa asi taký človek bude chovať aj keď nastanú zložitejšie situácie, spoločne bývanie, deti...Ale ani ten tvoj extrém nie je bohviečo. Pri tom by mi tiež blikala kontrolka, preto sa mi páčia tipy od @nikyball, aby si ho skúsila trošku preveriť. Na kebab či kávu sa dá behnut aj teraz. Alebo aj s tými liekmi je to dobrý nápad.
@stevvvka lenze ja nemam problem s mojim platom, o par mesiacov poziadam o zvysenie a ak dostanem 800€ v cistom, budem spokojna. Nie kazdy ma ambicie robit karieru a mat velku zodpovednost hodnu vysokeho platu.
Inak, priatel sam hovori tiez ze to co on zarobi je skor priemer, ale uz je v tej istej firme dlhe roky a nechce sa mu menit pracu kvoli vyssej vyplate. Takze ako tu niekto hore pisal, ze si mam hladat seberovneho - nasla som si chlapa ktoreho ambiciou tiez nie je zarabat 5000, akurat by si nechal za kazde € prevrtat koleno a TO je ten problem, nie to ze ja maoo zarabam.
Asi tak 4 mesiace dozadu som sa zacala seriozne zaujimat ako u nas doma miname peniaze. Vela ludi ked sa opytate, ze kolko vas stoji strava vam odpovie, ja neviem. Ja to nerátam. Predstavy o hypoteke, o telefone, energiach aku taku mate, no celkovo o vydakoch domacnosti az tak nie. Zacala som si odkladat blocky, viest vydavky. Prestudovala som mnozstvo rad ako mat financie pod kontrolou a uplne zakladnym principom vsade bola evidencia prijmov a vydavkov. Jedine tak clovek dokaze ukocirovat svoje financie, a ak chce setrit duplom. To, ze som to nezacala robit uz davno banujem. Sama sa divim a priznavam ano, az teraz ked vidim kam sli peniaze casto krat nezmyselne krutim hlavou. Ak si vedie evidenciu a ma ju niekde ulozenu, je to zrejme zato, ze ma v tom poriadok. Vela vas vytahuje, ze ma odlozene blocky z dovolenky, a je to zle? Vedieť kolko ma stala dovolenka ? Samozrejne ak je niekto prehnany zgrlos, uz je to problem. Ja nevidim nic zle ani na tom, ze si z domu vezmem urobeny caj, alebo vodu so sebou ked niekam idem. A nekupujem na pumpe za 2e. Ja to robim tak, ze si vyclenim sumu, ktoru miniem na to alebo to a snazim sa do nej vtesnat. Ak sa dohodnú, ze minie na kadernika 30e raz za 2 mesiace preco nie. Ale nejdem kazde 3 tyzdne. Ak sa dohodnu, ze si budu kupovat darceky do 30 euro, tak sa vtesnam. Neni to o tom ze ak ti nekupim za 400euro kabelku mam ta menej rad. Ja sama po muzovi nepozadujem drahe dary, a neznamena to, ze sa nemilujeme. Su jednoducho ludia, ktori maju radi financie pod konrolou a v istom období svojho zivota by mal na to prist kazdy. Znova ale opakujem ziadny extrem nie je dobry. Ak partner nie je ochotný prijat dohody, navrhy, tak tam sa svietit neda.
@1fifinka1 tak ja to robím napriklad tak že mám výdavky fixne zhruba podobne spočítané , sporenie, stravu, výlety a iné viem koľko zhruba vyjde a keď nejdem do mínusu veľmi viem aj bez blokov že som zhruba minula na stravu napríklad 250 eur. A mám prehľad aj bez blokov nechcelo by sa mi to ani odkladať ani rátať

@anja27 toto si tak krásne napisala. Len bohužiaľ, mnoho ľudí to stále nechape 😔