Mam 17 rokov a chcem odísť z domu
Ahojte vie mi niekto poradiť vážne som už v koncoch moji rodičia pijú ponižujú má nadávajú mi ..... Chcela by som ísť bývať k svojmu priateľovi moji rodičia majú stále proti nemu niečo za to že si ma zastane a povie im pravdu je najhorši.... V rodine sa s nikým nebavíme lebo rodičia pijú a rodina sa k nim nepriznáva... Skúšala som to riešiť cez sociálnu ale stále to chce riešiť deckym domov a tam nechcem ísť ... Do 18tich mám ešte pol roka a vážne neviem čo mám robiť .... Vie mi dať niekto nejakú radu 😔😔😔😔😔
Rovnako mozes ist do detskeho domova na toho pol roka, ak je v rodine alkoholizmus, ostavat tam nemusis. Ze to ty tak riesit nechces - je to momentalne tvoje jedine efektivne a okamzite riesenie. Znie to zle - ale maju tam pedagogov, poradcov a maximalnu podporu pre tie deti, ukazu im moznosti a typy studia, pomozu pri prvom zamestnani, podaju proste pomocnu ruku. Priatel je skvele, ze mate taketo vztahy, ale mali by ste tam byt rovnocenny... nie, ze sa rozijdete, a ty bez penazi, zo stiahnutymi usami domov k rodicom...a toto bude visiet nad tebou ako mec stale v myslienkach - nesmieme sa rozijst, lebo prijdem o byvanie... chapes? Dokonci si skolu, potom vsetko ostatne.
Tak sa ku priateľovi prestahuj, keď je to čoraz horšie... zase čakať pol roka a ležať z toho po 4 mesiacoch v blázinci kvôli rodicom tiež nemá význam, máš život pred sebou. Isto bolia tie slova rodičov, keď správny rodicia majú dieťa podporiť a nie mu ožratí nadávať. Ja osobne by som necakala ani cviku a urobila to nejak potajomky, aby si to ani nevšimli. Až po 18-tich by som im to oznámila, aby nemohli robiť ešte priateľovej rodine problémy. Nech si nájdu iného fackovacieho panáka a nech si ho nerobia z vlastnej dcéry. Z môjho pohladu žiť v takej toxickej rodine-už včera bolo neskoro. A keď sa ťa opýtaju, kde si prespala, odpovedz im vždy nejakú blbosť - napríklad, ze máš nočnú v robote, zamestnala si sa a podobne... alkohol je metla ľudstva a najviac pri alkoholikovi trpí okolie a nikdy nie samotný alkoholik.
@anjelicek26 poznám pár detí z detských domovov a veru nikoho by som tam neposlala ani na pol roka. Netreba si detské domovy idealizovať. Prebieha tam obrovská šikana, neraz aj znásilnenia...
@larisa
a čo ak je pred psychickým zrutenim a už tam nevydrží ani pol roka? Čo ak ju zničia psychicky za ten čas rodicia už úplne? Bude psychiatrický pacient do konca života, mladá baba?
@katkami123 preto nechcem ísť do deckeho domová
@katkami123 vážne mám toho dosť na psychiku možno si budete myslieť že si vymýšľam ale bojím sa niekedy spať že opitý zbijú alebo mi niečo urobia
@katkami123 oni až moc bola to urážanie a ponižovanie má😔..... Ono je problém ja by som aj išla preč ale ver mi že oni by ma našli a bolo by to horšie
Len vieš, oni sa na tebe vyzuruju. Ty si pre nich akoby taký hromozvod, takto by sa rodicia nemali správať. Aj keď budeš mat 18 rokov, pokým úplne neprerušíš s nimi kontakty, stále ti budú robiť zle, oni sa nezmenia, na zmeny sú už starí. Len sa nebudú mat na kom vyvršovať a to ich bude štvať. Skús ešte pozrieť bezplatnú právnu pomoc a napísať im svoj príbeh, čo všetko sa deje a čo mozes robiť z právneho hľadiska.
Vieš, to čo ti rodicia hovoria, musíš si uvedomiť, ze ty taka vôbec nie si a hovoria v skutočnosti o sebe a o tom z čoho majú zo seba najväčšie komplexy. Oni v skutočnosti hovoria o sebe, len si to nikdy nepriznajú. Najlepšie by bolo fakt odísť alebo sa tam zdržiavať čo najmenej.
Alebo skús buď zavolať alebo napísať tu: určite ťa usmernia a dajú ti rady aj vysvetlia aké máš možnosti v danej situácii http://www.ldi.sk/mladez1/116-111/
@dominishenuska
keby ťa našli, nebolo by horšie. Mozes si súdom vybaviť zákaz priblíženia, tak isto oni nemajú právo sa dobiedzať do cudzieho majetku ani vstúpiť na cudzí pozemok- zavolala by si policajtov. Zase netreba sa bat, možnosti je veľa. Zmeníš si číslo, meno na fb a už o tebe nemusia ani počuť a nech sa tam hádajú a ponižujú medzi sebou.
Máš súrodencov?
@katkami123 snažím sa byť čo najmenej doma ale aj tak 😔
@katkami123 však áno len je problém mám 17 moji rodičia by urobili všetko preto aby som pri nich
@anjelicek26 ty si tak naivne idealizujes slovensko,uz som ti pisala v nejakej inej diskusii.DD na sk a v DE su odlisne na mile na mile.
@katkami123 nezije na sk nic o tom nevie ako to tam funguje
@dominishenuska
a prečo? Nerobia to aj všetko preto, lebo za chvíľu budeš mat 18 a tak sa ešte potrebuju poriadne vyvŕsit, lebo asi cítia, že tam už dlho nebudeš? Na jednej strane sa idu vyvrsit, na druhej im je jedno, kde si... základ je, ani v hneve im neprezrádzajte svoje plany, ze chceš odísť. Ak by bolo zle, zavolaj policajtov, to ich na pár dni zmierni. Kým by sa aj tak všetky papiere a byrokracia vybavila, mala vy si už dávno 18. Skús naozaj tu linku dôvery, tam majú skúsenosti s takýmito prípadmi každý deň, poradia ti lepšie aké sú možnosti.
Možno sú nejaké výnimky, kedy nemusíš byt do 18. doma, ak tam je takéto prostredie. Len, to ti poradia na linke dôvery ako postupovať. Zase ak ku Vam chodia policajti kvôli tvojim rodicom, bola tam už pár krát sociálka, tak by nemal byt problém. A súrodencov máš alebo si jedináčik?
Do 18 musia vydržať lebo môžeš priateľovi spôsobiť problémy.. ale nikto nehovorí že nemôžeš unho byť väčšinu času. Ak to nevadí jeho rodičom. Koľko máš do konca školy a na akú školu chodíš ?

Ved pol roka to vydržíš doma. Nepokaz si život. Snad sa nechces nasťahovať priatelovej matke. ...Najprv si dokončí školu. Potom hľadaj pracu a potom bývanie...nedá sa to ihneď ,ale postupne. Uvazuj rozumne a nepokaz si život. A nespoliehaj sa na priatela.